TAEKWONDO.HRBAT.COM

Naslovnica | Kuća slavnih | Taekwondo | Kalendar | Kontakt

 

rezultati
olimpijske igre
europske igre
svjetska prvenstva
europska prvenstva
višesportske igre
prvenstva hrvatske
para-taekwondo
grand slam
grand prix
poomsae
vijesti
natječaji
2017
2016
2015
2014
zaštita sportaša
arbitražni sud za sport
olimpijski pokret
hoo
World Taekwondo Federation
 

 
 

 
 
1st YOUTH OLYMPIC GAMES - 1. OLIMPIJSKE IGRE MLADIH

Singapore - August/kolovoz 2010

20. 2. 2008.

KREĆU OLIMPIJSKE IGRE MLADIH

Svijet sporta dobiva novi veliki skup: Prve ljetne Olimpijske igre mladih (Youth Olympic Games) bit će održane od 14. do 26. kolovoza 2010. s ciljem uvođenja talenata juniorskog uzrasta u svijet vrhunskog sporta. U svih 26 sportova iz programa OI London 2012. na prvim OI mladih okupit će se 3200 sportaša i 800 dužnosnika iz svih 205 nacionalnih olimpijskih odbora učlanjenih u MOO. Ljetne juniorske Olimpijske igre ubuduće ćemo imati svake četvrte godine.
13. 12. 2008.

UNIVERZALNA MJESTA

Glavna riječ Olimpijskih igara mladih je 'univerzalnost'. Da bi se učešće na Igrama osiguralo državama koje tradicionalno imaju minimalan broj olimpijaca, izmišljena su 'univerzalna mjesta': u pojedinačnim olimpijskim sportovima rezerviran je toliki broj mjesta da se omogući učešće bar četiri sportaša iz svakog nacionalnog olimpijskog odbora svijeta. Procedura počinje već ovog mjeseca, a prijaviti se može svaki NOO koji je prije Pekinga imao manje od devet olimpijaca.
13. 12. 2008.

SPORTAŠI NA OIM

U četiri ekipna sporta (nogomet, rukomet, hokej i odbojka) nastupit će po jedan državni tim sa svakog kontinenta te još ukupno šest timova: iz zemlje domaćina, te iz država koje MOO-u budu predložene od pripadajućih međunarodnih sportskih federacija. U timskim sportovima svaki NOO može imati samo po jedan muški i ženski tim. U pojedinačnim sportovima svaka delegacija može imati najviše 70 sportaša, neovisno o većem broju juniora koji se uspiju kvalificirati.
14. 1. 2009.

TKO IMA PRAVO NASTUPA

U svakoj juniorskoj olimpijskoj kategoriji na OIM će nastupiti po 10 taekwondo sportaš(ic)a. Pravo nastupa imat će borci s Kukkiwonovim Dan ili Poom certifikatom, rođeni između 1. 1. 1993. i 31. 12. 1994. i nominirani od krovne taekwondo udruge svoje države, koja pak mora biti priznata od WTF-a i od svog nacionalnog olimpijskog odbora.
  Muške kategorije: -48kg, -55kg, -63kg, -73kg, +73kg.
  Ženske kategorije: -44kg, -49kg, -55kg, -63kg, +63kg.
14. 1. 2009.

JUNIORSKI OLIMPIJCI IMAJU LOGO

Na namjenski upriličenoj svečanosti u Singapuru je konačno predstavljen službeni logotip 1. ljetnih Olimpijskih igara mladih koji, s figurom sportaša u centru, na slikovit i uzbudljiv način oslikava strast prema sportu. Predsjednik MOO-a Jacques Rogge: "Odabrano rješenje utjelovljuje duh Olimpijskih igara mladih i ocrtava zajedničke vizije MOO-a i organizacijskog odbora Singapura o zbližavanju svih mladih svijeta. Bit će to snažan i izražajan ambasador Singapura 2010."
23. 11. 2009.

MASKOTE MLADIH OLIMPIJACA

Organizacijski odbor Olimpijskih igara mladih predstavio je maskote Igara u Singapuru: Lyo (čitaj kao Leo) i Merly. Lyo (skraćenica od 'Lav olimpijade mladih') je zaljubljenik u sport i zabavu, simbolizira beskrajnu energiju mladih, odlučnost da žive ispunjenim životom i težnju za izvrsnošću, a želja mu je inspirirati mlade da se cijelog života vesele sportu. Merly (složenica od 'mer', more, i 'ly', živahnost i mlađahnost) zagovara zaštitu okoliša i vjeruje kako svi imamo ulogu u stvaranju budućnosti svijeta... MOO
9. 11. 2009.

TAEKWONDO U SINGAPURU

Na juniorskom olimpijskom taekwondo turniru nastupit će 100 boraca, po 50 juniora i juniorki. Njih 60 bit će poznato poslije svjetskih kvalifikacija u Meksiku (6 najboljih u svakoj od 5 muških i 5 ženskih kategorija); domaćin automatski dobiva maksimalna 3 muška i 3 ženska mjesta po svom izboru, a 34 "univerzalna mjesta" popunit će se pozivnicama.
  Pojedini NOO u taekwondou može imati najviše 3 juniora i 3 juniorke. Konačnu odluku o sastavu delegacija donose NOO-i, jer će na OIM nastupiti baš svaki NOO svijeta s najmanje 4, a najviše 70 olimpijaca. Neiskorištena mjesta s kvalifikacija bit će prenamijenjena u 'univerzalna'.15. 8. 2010.

OIM - taekwondo - 1. DAN

 
Na Olimpijskim igrama mladih u taekwondou su prvog dana nastupili najlakši sportaši - djevojke do 44kg i dečki do 48kg. Prva olimpijska pobjednica je Ruskinja Anastasia Valueva,  koja je olimpijski nastup osigurala pobjedom na Svjetskim kvalifikacijama. Do olimpijskog zlata je stigla odradivši samo dvije borbe jer joj se jedna protivnica nije pojavila, a njena polufinalna suparnica, Turkinja Tuncer, sa dvije pobjede je zaradila 'samo' brončanu medalju.
  Osvajanjem zlata blago je iznenadio Izraelac Gili Haimovitz, koji na kvalifikacijama bijaše 6. Pobjedu prvenstveno može zahvaliti politici: Iran toliko ne voli Izrael da se sa njima ne žele ni tući, pa mu Iranac Soleimani nije izašao na finalni megdan. Jednako ružno je što se potom nije pojavio niti na dodjeli medalja. U prethodnim borbama Izraelac bijaše za po jedan poen uspješniji od protivnika iz Filipina i Argentine, pa možemo dodati samo kako se sportaš ne smije oslanjati na sreću, ali bez sreće ne ide.
  Da je u olimpijskom natjecateljskom formatu skoro sve moguće zorno je pokazala i Tadžikistanka Sharifova, koja je nastupila sa pozivnicom i pobjedom protiv Kineskinje Yhaoyi Li osvojila brončanu medalju. Više fotki: ovdje
16. 8. 2010.

OIM - taekwondo - 2. DAN

 
Drugog natjecateljskog dana Iran je uzeo svoju prvu zlatnu medalju, pa su s jučerašnjim srebrom trenutno najuspješnija taekwondo selekcija olimpijskog turnira, dok se selekcija Sjedinjenih Država u svom drugom nastupu danas domogla svoje druge bronce. To su trenutno jedine dvije taekwondo nacije sa 100% kakvog-takvog učinka.
  U ženskoj konkurenciji u finale kategorije do 49kg probile su se Tajlanđanka Worawong Pongpanit i Jordanka Dana Touran: druga i treća s olimpijskih kvalifikacija redovni dio finalnog meča su završile s 4:4, Jordanka nije pokleknula ni u borbi za zlatni bod, pa je pobjeda dodijeljena Tajlanđanki tek odlukom sudaca o neopipljivoj superiornosti.
  Na tron se i danas popeo jedan borac s pozivnicom - broncu je osvojio Vijetnamac Quoc Cuong Nguyen.
  Natjecatelji Singapura kao domaćini su dobili pravo nastupa sa punom kvotom od 70 sportaša i nisu se trebali mučiti oko kvalifikacija, pa su se u taekwondou odlučili nastupiti sa dvije juniorke i dva juniora; prvu medalju na Olimpijadi mladih, brončanu, danas im je osvojio taekwondaš Jia Jun Daryl Tan.
17. 8. 2010.

OIM - taekwondo - 3. DAN

 
Simetriju današnjeg dana pokvario je Meksikanac Alejandro Valdes osvojivši prvu meksičku taekwondo medalju, broncu, u kategoriji juniora do 63kg. Ostala odličja podijelili su borci iz Europe (1+1+2) i Azije (1+1+1).
  Drugo juniorsko olimpijsko zlato za Europu je osvojila jedina predstavnica britanskog taekwondoa, aktualna juniorska doprvakinja svijeta Jade Jones, pobijedivši sve osvajačice medalja sa Svjetskih kvalifikacija. Najviše problema je imala u finalu s Vijetnamkom Thanh - meč su završile sa 6:6, a u dodatnom vremenu Jade je stvar riješila udarcem u glavu. Bronce su uzele Šveđanka Agren i Singapurka Abdul Rahman.
  Prve olimpijske medalje za svoje zemlje su u kategoriji do 63kg osvojili svi osim brončanog turskog borca: Korejac Seo Byeong Deok bez većih je problema uzeo zlato u finalnom meču protiv iznenađenja dana, Portugalca Maria Silve. Turska je završila nastup - dvoje boraca osvojilo  im je dvije bronce.
  Demo timovi WTF-a i Singapura su u popodnevnim satima u sklopu kulturnog i obrazovnog programa organizirali trening i demonstracije za posjetitelje. Natjecanja je oko sat vremena pratio i predsjednik MOO-a Jacques Rogge u društvu više članova MOO-a i predsjednika WTF-a.
18. 8. 2010.

OIM - taekwondo - 4. DAN

 
Od današnjih 8 taekwondo medalja obje najvrjednije, zlatne, odlaze u Južnu Koreju, a jedna brončana će konačno otići put Afrike. Ostatak ulova pripada Europi (0+2+3).
  U kategoriji juniorki do 63kg sreće sa ždrijebom nije moglo biti i čudo se nije dogodilo. 16-godišnja članica taekwondo kluba Dubrava Rea Budić u prvom je kolu pobijedila juniorku Malija sudačkim prekidom u prvoj rundi, pri rezultatu 10:0 - nakon tri udarca u glavu sutkinja je prekinula daljnje mučenje juniorke koja je na Olimpijadu došla s pozivnicom. Sve druge zemlje s naše strane ždrijeba na svjetskim kvalifikacijama bijahu bolje plasirane od Budić, koja se u drugom kolu morala odmjeriti s na kvalifikacijama srebrnom Korejkom: Jeon Soo Yeon ju je eliminirala bez problema, a onda se kroz ušicu igle provukla kroz meč protiv Španjolke Irigoien - poslije 2:2 i jalovog produžetka za zlatni bod suci su odlučili kako Korejka bijaše superiornija. Španjolske su suze tekle potocima.
  I druga strana ždrijeba imala je svoje favoritkinje, koje su bez problema došle do medalja. Francuzi su kao zamjenu za pobjednicu kvalifikacija Haby Niare poslali Samanthu Silvestri. Nijemci su pak umjesto Rabie Gulec doveli Antoniu Katheder, koja je gubitkom finalne borbe zaradila olimpijsko srebro s ukupnim pozitivnim skorom od 20:5.
  Tri prva mjesta u muškoj konkurenciji do 73kg zauzimaju  ista imena kao i na kvalifikacijama, a s broncom im se pridružio Libijac Samaha. Nastup korejskih taekwondaša na olimpijadi mladih tako je zaključio Kim Jin-hak osvajanjem trećeg zlata, pa im jedini promašaj ostaje gubitak prvog kola do 49kg od brončane Amerikanke Bates. Do srebra je došao Rus Shirazhov, a broncu ima i Ukrajinac Dominishyn.
  Rea Budić tako se uvrstila među naše dosad najuspješnije mlade olimpijce, kojima kličemo kada su 5., a obraz hrvatskih borilačkih sportova morat će spašavati splitska judašica Barbara Matić, kadetska prvakinja Europe i brončana sa kadetskog prvenstva svijeta.
19. 8. 2010.

OIM - taekwondo - 5. DAN

 
Možda nam je današnji dan ispao veliko razočaranje jer smo previše očekivali: u teškim kategorijama, koje bi trebale biti šlag na torti svakoga turnira, nismo se nauživali atraktivnog taekwondoa. A niti vrhunskog suđenja. Bodovi su češće padali na račun opomena nego zbog preciznih akcija, a u istom meču za iste su stvari neki borci dobili kaznene bodove, dok drugi nisu. Ostaje dojam da su uglavnom gubili aktivniji sportaši.
  Osvajači medalja sa svjetskih kvalifikacija danas su se samo drugačije razmjestili, ali u olimpijskom tjednu taekwondoa njihove borbe ostavljaju najviše gorčine. Ne baš zasluženo, u obje teške kategorije prvake su dobili niti uvjerljivi, a poslije svega niti simpatični Kinezi. Tako je u konačnom zbroju Azija sa sedam olimpijskih prvaka daleko najuspješniji kontinent; sva tri preostala prvaka dolaze iz Europe, što treba zahvaliti Izraelskom taekwondo savezu, koji je član ETU.
  Juniorska prvakinja svijeta Zheng Shuyin (188 cm) prvo je s bodom razlike savladala Amerikanku Ivey, u četvrtfinalu je  bez problema pobijedila Kubanku Abreu, dok je finale osvojila bez ijedne suvisle akcije i bez ijednog realiziranog boda - u pobjedničkom skoru od 2:1 sve je uz mali doprinos sudaca napravila njezina protivnica Acosta iz Meksika - i jedini finalni bod i četiri sudačke opomene, koje su Kineskinji donijele olimpijsko zlato. Meksikanka je prethodno prvo slavila protiv Ruskinje Ivanove, a potom je još više slavila zbog sudačke odluke o superiornosti nad Francuskinjom Taoussara poslije 7:7 i dosadno uzaludnog natezanja oko zlatnog boda.
  Slično bijaše i u muškom finalu. Nijemci su prvo rano ostali bez video replay kartona, a potom su suci odradili ostatak i Kinez Liu Chang (190 cm) se na jedvite jade dokopao četvrte runde da bi zlatnim bodom savladao Ibrahima Ahmadseija  (183 cm). Kinez je prethodno malo lakše svladao Indonežana Hungana i jedva jedvice Jordanca Alsadeqa, dok se Nijemac s poenom više provukao pored Bjelorusa Shmakaua i najsimpatičnijeg borca turnira, stalno nasmiješenog i dobro raspoloženog Kanađana Stefana Bozala.

19. 8. 2010.

PRVI JUNIORSKI OLIMPIJSKI TURNIR

Završio je peti dan prvih Olimpijskih igara mladih, a s njim je završio i olimpijski taekwondo turnir. U ukupnom broju od 210 medalja dosad podijeljenih u 18 sportova, udio taekwondoa je 40 komada (10+10+20). Većina europskih zemalja već si je osigurala poneko odličje, a Hrvatska je među rijetkima koje su još praznih ruku.
  Službene brojke se neznatno razlikuju od izvora do izvora, a u svojim izvješćima WTF je više puta ponovio kako je na taekwondo turniru nastupilo 99 sportaša iz 66 zemalja. I ovom je prigodom nastavljeno nadmetanje Europe i Azije, a s dvostruko većim brojem olimpijskih slavodobitnika pobjedu opet odnosi istok. Medalje odlaze u devet azijskih, deset europskih, pet pan-američkih i jednu afričku zemlju.
  Poneku medalju osvojili su juniori iz ukupno 25 zemalja, a Hrvatska je u grupi od 41, koje će se na prvi olimpijski turnir mladih podsjećati samo fotkama i video snimkama. Olimpijski prvaci dolaze sa dva kontinenta, iz sedam država (Britanija, Izrael, Rusija, Iran, Kina, Koreja, Tajland).
  Najuspješnija zemlja, očekivano, bijaše Koreja s tri zlatne medalje, a slijedi Kina sa dva zlata. Treće i četvrto mjesto dijele Iran i Rusija s po jednim zlatom i srebrom.

 
višesportske igre

olimpijske

europske

> oi mladih ei mladih
univerzijade eusa
mediteranske mediteran/plaža
si na plaži ei na plaži
hrvatske si veterani
vojne borilačke
olimpijske igre mladih
OLIMPIJSKE IGRE MLADIH 2010
pojedinačni poredak
JUNIORKE
-44 kg
1. Anastasia Valueva, RUS (wqt/1.)
2. Iryna Romoldanova, UKR (wqt/6.)
3. Shukrona Sharifova, TJK (pozivnica)
3. Seyma Tuncer, TUR (wqt/3.)
-49 kg
1. Worawong Pongpanit, THA (wqt/3.)
2. Dana Touran, JOR (wqt/2.)
3. Jessie Bates, USA (wqt/5.)
3. Melanie Phan, CAN (wqt/6.)
-55 kg
1. Jade Jones, GB (wqt/3.)
2. Thanh Thao Nguyen, VIE (wqt/3.)
3. Shafinas Abdul Rahman, SIN (domaćin)
3. Jenifer Agren, SWE (wqt/2.)
-63 kg
1. Soo-yeon Jeon, KOR (wqt/2.)
2. Antonia Katheder, GER (zamjena za wqt/3.)
3. Nagore Irigoien, ESP (wqt/3.)
3. Samantha Silvestri, FRA (zamjena za wqt/1.)
+63 kg
1. Zheng Shuyin, CHN (zamjena za wqt/2.)
2. Briseida Acosta, MEX (wqt/3.)
3. Faiza Taoussara, FRA (wqt/1.)
3. Yuieimi Abreu, CUB (wqt/5.)
JUNIORI
-48 kg
1. Gili Haimovitz, ISR (wqt/6.)
2. Mohammad Soleimani, IRI (zamjena za wqt/1.)
3. Gregory English, USA (wqt/3.)
3. Lucas Guzman, ARG (wqt/2.)
-55 kg
1. Keveh Rezaei, IRI (zamjena za wqt/2.)
2. Nursultan Mamayev, KAZ (wqt/5.)
3. Jia Jun Daryl Tan, SIN (domaćin)
3. Quoc Cuong Nguyen, VIE (pozivnica)
-63 kg
1. Byeong Deok Seo, KOR (wqt/1.)
2. Mario Silva, POR (wqt/5.)
3. Alejandro Valdes, MEX (wqt/3.)
3. Berk Sungu, TUR (wqt/3.)
-73 kg
1. Jin-hak Kim, KOR (wqt/1.)
2. Aliaskhab Sirazhov, RUS (wqt/2.)
3. Maksym Dominishyn, UKR (wqt/3.)
3. Michel Samaha, LIB (wqt/5.)
+73 kg
1. Liu Chang, CHN (wqt/2.)
2. Ibrahim Ahmadsei, GER (wqt/3.)
3. Yazan Alsadeq, JOR (wqt/1.)
3. Stafan Bozalo, CAN (wqt/3.)

EKIPNI POREDAK

JUNIORKE JUNIORI
1/5. China 1 (1+0+0)
1/5. GB 1 (1+0+0)
1/5. Korea 1 (1+0+0)
1/5. Russia 1 (1+0+0)
1/5. Thailand 1 (1+0+0)
6/10. Germany 1 (0+1+0)
6/10. Jordan 1 (0+1+0)
6/10. Mexico 1 (0+1+0)
6/10. Ukraine 1 (0+1+0)
6/10. Vietnam 1 (0+1+0)
11. France 2 (0+0+2)
12/19. Canada 1 (0+0+1)
12/19. Cuba 1 (0+0+1)
12/19. Sšain 1 (0+0+1)
12/19. Singapore 1 (0+0+1)
12/19. Sweden 1 (0+0+1)
12/19. Tajikistan 1 (0+0+1)
12/19. Turkey 1 (0+0+1)
12/19. USA 1 (0+0+1)
1. Korea 2 (2+0+0)
2. Iran 2 (1+1+0)
3/4. China 1 (1+0+0)
3/4. Israel 1 (1+0+0)
5/8. Germany 1 (0+1+0)
5/8. Kazahstan 1 (0+1+0)
5/8. Portugal 1 (0+1+0)
5/8. Russia 1 (0+1+0)
9/18. Argentina 1 (0+0+1)
9/18. Canada 1 (0+0+1)
9/18. Jordan 1 (0+0+1)
9/18. Lebanon 1 (0+0+1)
9/18. Mexico 1 (0+0+1)
9/18. Singapore 1 (0+0+1)
9/18. USA 1 (0+0+1)
9/18. Vietnam 1 (0+0+1)
9/18. Turkey 1 (0+0+1)
9/18. Uzbekistan 1 (0+0+1)
UKUPNO
1. Korea 3 (3+0+0)
2. China 2 (2+0+0)
3/4. Iran 2 (1+1+0)
3/4. Russia 2 (1+1+0)
5/7. GB 1 (1+0+0)
5/7. Israel 1 (1+0+0)
5/7. Thailand 1 (1+0+0)
8. Germany 2 (0+2+0)
9/12. Jordan 2 (0+1+1)
9/12. Mexico 2 (0+1+1)
9/12. Ukraine 2 (0+1+1)
9/12. Vietnam 2 (0+1+1)
13/14. Kazahstan 1 (0+1+0)
13/14. Portugal 1 (0+1+0)
15/19. Canada 2 (0+0+2)
15/19. France 2 (0+0+2)
15/19. Singapore 2 (0+0+2)
15/19. Turkey 2 (0+0+2)
15/19. USA 2 (0+0+2)
20/25. Argentina 1 (0+0+1)
20/25. Cuba 1 (0+0+1)
20/25. Spain 1 (0+0+1)
20/25. Lebanon 1 (0+0+1)
20/25. Sweden 1 (0+0+1)
20/25. Tajikistan 1 (0+0+1)

USPJEŠNOST PO KONTINENTIMA

Azija 16 (7+4+5)
Europa 15 (3+5+7)
Pan Amerika 8 (0+1+7)
Afrika 1 (0+0+1)
Oceanija 0 (0+0+0)

DRŽAVE NA OIM (juniorke+juniori)

 

kvalifikacije

plasmani

medalje

1/2. Meksiko 5 (3+2)  
1/2. Rusija 5 (2+3)  
3/4. Koreja 4 (2+2)  
3/4. Njemačka 4 (1+3)  
5/8. Iran 3 (1+2)  
5/8. Kina 3 (2+1)  
5/8. SAD 3 (2+1)  
5/8. Francuska 3 (3+0)  
9/14. Egipat 2 (1+1)  
9/14. Jordan 2 (1+1)  
9/14. Kanada 2 (1+1)  
9/14. Kuba 2 (1+1)  
9/14. Turska 2 (1+1)  
9/14. Ukrajina 2 (1+1)  
15/32. Hrvatska 1 (1+0)  
15/32. Obala Bjelokosti 1 (1+0)  
15/32. Španjolska 1 (1+0)  
15/32. Švedska 1 (1+0)  
15/32. Tajland 1 (1+0)  
15/32. Tunis 1 (1+0)  
15/32. Velika Britanija 1 (1+0)  
15/32. Vijetnam 1 (1+0)  
15/32. Afganistan 1 (0+1)  
15/32. Argentina 1 (0+1)  
15/32. Azerbajdžan 1 (0+1)  
15/32. Izrael 1 (0+1)  
15/32. Kazahstan 1 (0+1)  
15/32. Kolumbija 1 (0+1)  
15/32. Libija 1 (0+1)  
15/32. Poljska 1 (0+1)  
15/32. Portugal 1 (0+1)  
15/32. Uzbekistan 1 (0+1)  
  pozivnice    
pobjednice
pobjednici
Vrh-Top
© Taekwondo.HRBAT.com

 

Naslovnica | Kuća slavnih | Taekwondo | Kalendar | Kontakt