TAEKWONDO.HRBAT.COM

Vijesti | Kuća slavnih | Taekwondo | Kalendar | Kontakt

 

vijesti
naslovnica
olimpijske igre
svjetska prvenstva
europska prvenstva
višesportske igre
prvenstva hrvatske
para-taekwondo
etu a-turniri
poomsae
natječaji
obrazovanje
ostalo-arhiva
2014
2013
2012
2011
zaštita sportaša
arbitražni sud za sport
olimpijski pokret
hoo
World Taekwondo Federation
 

 
 

Ljetne Olimpijske igre London 2012.

 

Tko može na Olimpijadu?

  Na Olimpijskim igrama u Londonu mogu sudjelovati samo sportaši koji prihvaćaju odredbe Olimpijske povelje i imaju Kukkiwonov Dan certifikat, a u godini održavanja Igara imaju navršenih 15 godina.
  Puna kvota taekwondo sportaša po nacionalnom savezu je dvije seniorke i dva seniora. Nastupit će 128 boraca, 64 muškarca i 64 žene, pa će u svakoj olimpijskoj kategoriji biti po 16 sportašica, odnosno sportaša. Velika Britanija kao domaćin Igara ima automatsko pravo na punu kvotu od četiri sportaša, dvije seniorke i dva seniora (u kategorijama po vlastitom izboru), a još dvije seniorke i dva seniora dobit će pozivnice odlukom tripartitne komisije.
 
kvalifikacije seniorke seniori kvota
Svijet 3 (x4) 3 (x4) 24
Azija 3 (x4) 3 (x4) 24
Europa 3 (x4) 3 (x4) 24
Pan Amerika 3 (x4) 3 (x4) 24
Afrika 2 (x4) 2 (x4) 16
Oceanija 1 (x4) 1 (x4) 8
pozivnice 2 2 4
Britanija 2 2 4
ukupno 64 64 128
  Glavnu riječ u vezi pozivnica ima MOO, ali se ne dodjeljuju automatski, već ih treba zatražiti. U studenom 2011. MOO će pisanim putem obavijestiti nacionalne saveze o pravu na pozivnice, kako bi im svoje zahtjeve poslali do 16. 1. 2012; pisani odgovor savezi će dobiti prije 9. 7. 2012.
  Za dodjelu pozivnica mogu konkurirati sportaši koji se nisu kvalificirali ni na jednom od kvalifikacijskih turnira ako ispunjavaju bar jedan od narednih uvjeta:
* između svibnja 2010. i travnja 2012. imaju medalju s nekog natjecanja iz kalendara WTF-a (G natjecanja);
* između svibnja 2010. i travnja 2012. su na rang listi WTF-a bar jednom bili među 20 najboljih;
* na Svjetskom prvenstvu 2011. ili na Svjetskim olimpijskim kvalifikacijama imaju plasman među 16 najboljih;
* na nekom Europskom prvenstvu od 2010. do 2012. ili na Kontinentalnim kvalifikacijama imaju plasman u četvrtfinale;
* između svibnja 2010. i travnja 2012. bili su državni prvaci.
 

Iz naše perspektive

  Pravo na dopuštenu kvotu olimpijaca svaki nacionalni savez mora potvrditi na svjetskim ili kontinentalnim kvalifikacijama. WTF će prvo održati Svjetske olimpijske kvalifikacije, na kojima putovnice za London dobivaju tri najbolja sportaša u svakoj od četiri ženske i četiri muške olimpijske kategorije. Te su kvalifikacije obično malo teže od Svjetskog prvenstva, a svaka članica WTF-a može u kategorijama po vlastitom izboru poslati dvije seniorke i dva seniora za koje vjeruje kako imaju šansu za osvajanje medalje.
  Pretpostavimo li kako će nam na svjetskim kvalifikacijama olimpijske putovnice osigurati, recimo, Jelena Ivančić i Filip Grgić, popravni ispit bit će nam Europske kvalifikacije, na koje potom možemo poslati jednu seniorku i jednog seniora iz preostalih olimpijskih kategorija. S Europskih kvalifikacija na Olimpijadu će također putovati tri prvoplasirana iz svake kategorije, a obično su malo lakše od Europskog prvenstva.
   Ozbiljni nacionalni timovi svojim olimpijskim kandidatima drže one sportaše koji imaju realne šanse za preživljavanje u međunarodnoj konkurenciji, a o ispunjavanju istog kriterija sanja i Hrvatski olimpijski odbor. Pri određivanju konkretnih imena nema mjesta za sentimentalnost ni osobne simpatije, a nije dosta ni da je neki sportaš superioran u lokalnoj sredini. Neke države se stoga ravnaju po međunarodnom 'minulom radu', druge prema pomno izrađenim rang-listama svojih sportaša, a treće jednaku šansu pružaju baš svima putem lokalnih pred-kvalifikacija, prije kojih se obično treba dokazati na nekakvim pred-pred-kvalifikacijama. U cijeloj proceduri dodatnu teškoću predstavlja i odabir olimpijskih kategorija u kojima bi nacija mogla imati najviše šansi.
  Nedavno smo vidjeli kako to rade Amerikanci, koji su na OI 2008. osvojili tri medalje (0+1+2): sredinom mjeseca održali su svoje pred-olimpijske kvalifikacije u kategorijama u kojima imaju medalje iz Pekinga, a pravo nastupa na Svjetskim kvalifikacijama izborilo je dvoje olimpijaca i jedan 'početnik'. Odluku o četvrtom putniku odgodili su za poslije Svjetskog prvenstva 2011, s nadom da će se neka seniorka izdvojiti osvajanjem svjetske titule.
  A kakvo je stanje u našoj zemlji? Ako Hrvatski taekwondo savez i ima nekakve kriterije, drže ih za sebe. O njihovim razmišljanjima javnost može samo nagađati, iako popis olimpijskih kandidata HOO radi na preporuku Saveza. Na tom popisu taekwondo ima šest sportaša, najviše poslije atletike: status kandidatkinja su temeljem 'minulog rada' automatski dobile Martina Zublić i Sandra šarić kao osvajačice bronci s OI 2008, a Lucija Zaninović je status zaradila s titulom prvakinje Europe. Naši najuspješniji seniori Filip Grgić i Stipe Jarloni postali su kandidati kao osvajači medalja na Europskom prvenstvu, a Jelena Ivančić bijaše među prvih 8. na SP 2009.
  Uz dužno poštovanje prema pravilima igre, moramo reći da nam među kandidatkinjama fale Ana Zaninović (1. mjesto do 53kg na rang-listi ETU A-turnira za 2010), Marina Sumić (europska prvakinja do 21 godinu) i Petra Matijašević (2. na Svjetskim borilačkim igrama, te u 2010. najtrofejnija od svih hrvatskih boraca). Statistika kaže kako su tri zanemarene sportašice tijekom 2010. u manje nastupa na natjecanjima koje HTS drži vrijednima imale 'težu' žetvu od ukupnog ulova šest aktualnih olimpijskih kandidat(kinj)a:
 

6 olimpijskih kandidata

 28 nastupa, 16 medalja (5+5+6)

3 A kandidatkinje
3 B kandidata

 11 nastupa, 7 medalja (3+3+1)
 17 nastupa, 9 medalja (2+2+5)

3 zanemarene sportašice

 17 nastupa, 13 medalja (8+3+2)

 

Hrvatska pravila igre

  Hrvatski olimpijski odbor posebno skrbi o stručnim, tehničkim, materijalnim i životnim uvjetima olimpijskih kandidata, kako bi im se osigurali optimalni uvjeti za sportske pripreme i za udovoljavanje kvalifikacijskim kriterijima. Za potencijalne olimpijske kandidate osiguravaju se posebna sredstva "olimpijskog programa", čije je namjensko korištenje HOO precizno definirao (Olimpijske stipendije; Dodatne pripreme, natjecanja, objekati; Oprema i rekviziti; Specifična oprema; Testiranja; Vitaminizacija i dopunska prehrana; Zdravstvena skrb; Doping kontrola; Osiguranje i zdravstveno osiguranje).
  Sa sportašem koji ispuni kriterije i s njegovim matičnim sportskim savezom HOO zaključuje ugovor o međusobnim pravima i obvezama.
  Olimpijskom kandidatu se osigurava olimpijska stipendija. Potencijalni kandidat može koristiti stipendiju do olimpijskih kvalifikacija, a kad se kvalificira postaje evidentni olimpijski kandidat i stipendiju koristi do završetka OI 2012. Kandidat uz olimpijsku stipendiju ne može primati druge stipendije iz programa HOO-a. Dok se nalazi na listi korisnika olimpijskog programa, svaki sportaš mora na poziv marketinške službe HOO-a sudjelovati u marketinškim aktivnostima koje proističu iz sponzorskih ugovora s partnerima HOO-a.
  Temeljem kriterijskih rezultata HOO razvrstava sportaše u slijedeće kategorije olimpijskih kandidata:
 
olimpijski kandidati iznos stipendije
Evidentni olimpijski kandidati
Potencijalni A olimpijski kandidati
Potencijalni B olimpijski kandidati
7.000 kuna bruto
5.000 kuna bruto
3.000 kuna bruto
 

Da bi postao olimpijski kandidat, taekwondo sportaš mora
poslije 1. 1. 2008. imati neki od sljedećih rezultata:

 

potencijalni “A” kandidati:
1.-8. mjesto na OI Peking 2008
1.-3. mjesto na Svjetskom prvenstvu
1. mjesto na Europskom prvenstvu
potencijalni “B” kandidati:
5.-8. mjesto na Svjetskom prvenstvu
2.-3. mjesto na Europskom prvenstvu

  Potencijalni kandidat mora nakon uvrštenja na listu kandidata potvrditi neki od kriterijskih rezultata - ako to ne uspije, bit će razvrstan u nižu kategoriju ili u neki razvojni program HOO-a čije kriterije udovoljava. Potencijalni olimpijski kandidat koji nakon uvrštenja na popis kandidata u određenom razdoblju ne ostvaruje visoke domete, gubi status kandidata.
  Kriterij za razvrstavanje u kategoriju evidentnih olimpijskih kandidata za taekwondo je osvajanje medalje na Svjetskim ili Europskim kvalifikacijama, gdje se dijeli po jedna bronca.
  Stručni tim za provedbu Projekta olimpijskih priprema čine Odbor ljetnih olimpijskih sportova i koordinatori nacionalnih saveza koji su odgovorni za ostvarivanje plana i programa priprema svojih sportaša. Popis olimpijskih kandidata donosi Vijeće HOO-a na temelju prijedloga nacionalnih saveza i zaključka Odbora za ljetne Olimpijske igre.
 

Opasnosti na putu

  "Olimpijski kandidati mogu koristiti sredstva “Olimpijskog programa HOO-a” samo pod uvjetom da uredno i redovito obavljaju svoje športske zadaće, ostvaruju utvrđeni plan i program treninga, testiranja i natjecanja, izvršavaju obveze prema nacionalnoj športskoj ekipi te ukupnim ponašanjem, javnim djelovanjem i istupima pridonose ugledu i interesima HOO-a i svog nacionalnog športskog saveza kao i ostvarivanju i širenju olimpijskih ideala, fair playa i tolerancije. Ukoliko olimpijski kandidat prekrši ili odbije izvršiti navedene obaveze a nema objektivni razlog, npr. športska povreda ili bolest, dokumentirana od odgovarajućeg liječnika, a prihvaćena i potvrđena od strane Zdravstvene komisije HOO-a, dužan je vratiti HOO-u ukupan iznos primljenih olimpijskih stipendija od dana uvrštenja u program stipendiranja pa do trenutka evidentiranja prekršaja ili odbijanja obaveze..."
  "Potencijalni 'A' i 'B' olimpijski kandidat se može temeljem natjecateljskih rezultata tijekom predolimpijskog razdoblja razvrstati iz više u nižu kategoriju, i obratno. Potencijalni olimpijski kandidat koji nakon uvrštenja na popis kandidata u određenom razdoblju ne ostvaruje visoke domete, gubi status kandidata." (citati iz Kriterija i mjerila za financiranje priprema kandidata za OI 2012)

 
olimpijske igre

olimpijske igre mladih
olimpijske kvalifikacije

ExCeL London: dom taekwondoa (13.8.2010)

Međunarodni izložbeni i kongresni centar ExCeL London od organizacijskog odbora Olimpijskih igara (Locog) je unajmljen na puna tri mjeseca, kako bi tijekom Igara 2012. udomio natjecanja u čak sedam sportova: taekwondo, judo, boks, hrvanje, mačevanje, dizanje utega i stolni tenis. Po prvi put u povijesti Olimpijskih igara tamo će i žene navući boksačke rukavice. Izvršni direktor Kevin Murphy s ponosom naglašava kako će tu biti podijeljeno više olimpijskih medalja nego u bilo kojem drugom pojedinačnom sportskom objektu.
  ExCeL London ima četiri sportske dvorane, oko 100.000 kvadrata izložbenog prostora i parkiralište za 4.000 vozila, a gradi se i hotel s 252 kreveta. Vlasnik mu je Abu Dhabi National Exhibitions Company. Nakon što su ga 2008. kupili od tadašnjeg malezijskog vlasnika, novi su gazde nastavili ulagati i proširili su ga za skoro 33 tisuće kvadrata.
  Od početka proširenja gradnjom ExCeLa II. početkom 2010, pa do njegovog otvaranja prije mjesec dana, poslovni turizam im je donio dodatnih 330 milijuna funti. Popunjenost do 2015. za sad im je oko 60%, a mediji prenose kako već uvelike potpisuju ugovore za događanja u 2017. Gulf News

ulaznice za Olimpijadu (19.10.2010)

Objavljene su cijene ulaznica za Olimpijske igre London 2012. i sad se zna da za najpopularnija zbivanja neće biti popularne, ali će se u bogatoj ponudi naći ponešto za svaki džep.
  Iz Organizacijskog odbora (Locog) poručuju da će 90% ulaznica koštati manje od 100 funti, a 2,5 milijuna njih koštat će manje od 20 funti. Tako će pristup svečanom otvorenju jedni sretnici dobiti za 20, a drugi za 2.000 funti. Sjedala za muško finale na 100m koštaju između 50 i 725 funti, dok ćete biciklistička finala moći pratiti za siću od 50 do 325 funti.
 Locog ističe potrebu za uravnoteženjem proračuna Igara i tvrdi kako je struktura cijena razumna u usporedbi s drugim velikim događanjima, poput Premier lige: "Cijene su realne i nije im cilj da sportaši nastupaju pred praznim gledalištima, čemu smo svjedočili na brojnim natjecanjima nedavno okončanih Igara Komonvelta u indijskom Delhiju."
  Prodaja ulaznica počinje u ožujku 2011, ali prethodno treba obaviti online predbilježbe. U slučajevima veće potražnje od raspoloživog broja ulaznica o kupcima će odlučiti ždrijeb.
* u prodaji će biti 8,8 milijuna ulaznica;
* 75% ulaznica bit će u prodaji od ožujka 2011;
* 90% ulaznica je jeftinije od 100 funti;
* dvije trećine ulaznica je jeftinije od 50 funti;
* 2,5 milijuna ulaznica je jeftinije od 20 funti;
* 1,3 milijuna ulaznica je po popustu kroz shemu 'Pay Your Age' (mlađi od 16 i stariji od 60 godina plaćat će 16 funti).

Lord Coe, predsjedavajući Locoga: "Imamo tri jasna principa za našu strategiju cijena: ulaznice moraju biti pristupačne najvećem mogućem broju ljudi; ulaznice nam predstavljaju važan izvor prihoda za financiranje Igara, a naši planovi imaju jasnu namjeru napuniti dvorane." London 2012

cijena taekwondoa (19.10.2010)

U cijenu olimpijske ulaznice uračunat je i PDV i javni prijevoz tijekom konkretnog natjecateljskog dana. Ulaznice će vrijediti za pojedine segmente natjecanja, sesije, čije će trajanje varirati od sporta do sporta. U 26 olimpijskih sportova na Igrama će biti ukupno 649 takvih odvojenih sesija.
  Taekwondo fanovi će plaćati tri ulaznice: za uvodne borbe, četvrtfinala/polufinala, te za finalne borbe. Dnevne ulaznice se u ovom času ne spominju, ali su prilagođavanja i promjene još uvijek moguće.
taekwondo cijene u funtama
Preliminary M/W 60 45 30 20
Quarter-final/Semi-final M/W 85 55 35 20
Final M/W 95 65 45 30
ukupno za pojedini dan 240 165 110 70

jeftinoća (17.9.2010)

Na svakim Olimpijskim igrama najtraženije su ulaznice za svečana otvaranja. Potražnja je obično tolika da organizatori gube osjećaj za dobar ukus i mjeru, i skloni su ih prodavati nerazumno skupo. Neke od cijena ulaznica za programe svečanog otvaranja Olimpijskih igara:
Sydney 2000 = $200-1500 (115-863 funti)
Zvijezda programa: Olivia Newton-John
Atena 2004. = €50-950 (41-775 funti)
Zvijezda programa: Bjork
Peking 2008. = Yuan 200-5.000 (19-474 funti)
Zvijezda programa: Sarah Brightman

Olympic Games London 2012

Vrh-Top
© Taekwondo.HRBAT.com

 

Vijesti | Kuća slavnih | Taekwondo | Kalendar | Kontakt