TAEKWONDO.HRBAT.COM

Vijesti | Kuća slavnih | Taekwondo | Kalendar | Kontakt

 

vijesti
naslovnica
olimpijske igre
svjetska prvenstva
europska prvenstva
višesportske igre
prvenstva hrvatske
para-taekwondo
etu a-turniri
poomsae
natječaji
obrazovanje
ostalo-arhiva
2014
2013
2012
2011
zaštita sportaša
arbitražni sud za sport
olimpijski pokret
hoo
World Taekwondo Federation
 

 
 

 
 

svjetski kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre 2012.

Baku, Azerbajdžan - 30. lipnja/3. srpnja 2011.

10. 5. 2011.

najava

 

Datum: od 30. 6. do 3. 7. 2011.
Mjesto: Sarhadchi Olympic Center, Baku, Azerbaijan
Promotor: World Taekwondo Federation
Organizator: Azerbaijan Taekwondo Federation
Kotizacija: 200 US$ po sportašu
Rok za prijave: 31. 5. 2011.
(strogo se preporuča dostava aplikacija za vize zajedno s kompletiranim prijavama prije tog datuma, jer organizator i WTF kasnije ne mogu garantirati izdavanje ulaznih viza)
Promjene u prijavama: najkasnije do 10. 6. 2011.
(uz dodatno plaćanje globe od 200 US$)
Akreditacije sportaša: najkasnije do 27. 6. 2011.
Kategorije:
F -49kg, -57kg, -67kg, +73kg
M -58kg, -68kg, -80kg, +80kg
Sudionici:
* po nacionalnom savezu najviše 2 sportaša i 2 sportašice;
* državljani zemlje za koju nastupaju;
* članovi nacionalnih taekwondo saveza priznatih od WTF-a;
* stari najmanje 15 godina (rođeni 31. 12. 1996. i prije);
* vlasnici taekwondo Dan certifikata Kukkiwona ili WTF-a;
* vlasnici Natjecateljske licence WTF-a.
Sustav natjecanja:
* jednostruke eliminacije bez repasaža;
* gubitnici polufinala održat će dodatnu borbu za 3. mjesto
Nositelji kategorija:
* 25% prijavljenih sportaša po kategoriji, temeljem
WTF World Rankinga od 1. 6. 2011.
(iz dviju susjednih kategorija koje čine olimpijsku)
Anti-doping testovi:
* obavezno - svi osvajači medalja (24);
* 16 testiranja slučajno odabranih sportaša.

10. 5. 2011.

bodovi za "WTF World Ranking"

* 1. mjesto: 70 bodova
* 2. mjesto: 42 boda
* 3. mjesto: 25,2 boda
* 4. mjesto: 15,12 bodova
* 5. mjesto: 10,58 bodova
* 6. mjesto: 7,41 bodova
* 9. mjesto: 5,19 bodova

3. 6. 2011.

Hrvatska na olimpijskim kvalifikacijama

SF-49kg Lucija Zaninović, Marjan
SF-57kg Ana Zaninović, Marjan

SM-58kg Stipe Jarloni, Knin
SM-68kg Filip Grgić, Metalac

3. 6. 2011.

još jedna doprvakinja svijeta ostaje doma

Hrvatski taekwondo savez je izabrao olimpijske kategorije u kojima će se naši sportaši boriti za pravo nastupa u Londonu 2012. U muškoj konkurenciji nije bilo velike gužve, pa su na listi putnika, očekivano, jedina dva B-kandidata HOO-a, dok su u ženskoj konkurenciji odgovorni imali slatko zadovoljstvo biranja između pet sportašica koje su rezultatima zaslužile šansu na kvalifikacijama. Posao su im bolovanjima olakšale Martina Zubčić i Sandra Šarić, a na koncu su odlučili kako su odlučili i još jedna naša viceprvakinja svijeta će Svjetske olimpijske kvalifikacije pratiti od kuće.
  U ulozi promatračice prije Pekinga bijaše viceprvakinja svijeta Ana Zaninović, a bez mjesta u reprezentaciji sad je po drugi put ostala Marina Sumić. Podsjećamo: tijekom priprema za Svjetsko prvenstvo 2009. rečeno joj je da sigurno putuje u Kopenhagen, pa je zbog priprema preskočila i maturalac, a onda je Petra Matijašević za tu prigodu promijenila kategoriju i upala na njeno mjesto, da bi na SP ubilježila jednu pobjedu diskvalifikacijom sportašice Tadžikistana.
  Koncem mjeseca naš stručni tim ima šansu dokazati tvrdnju kako je hrvatski taekwondo ravnopravan najvećim sportskim silama, onima koje na Olimpijadu planiraju poslati punu kvotu sportaša. To zasigurno nije ostvarivo bez pune posvećenosti svakom članu reprezentacije, kakva je očito izostala u slučaju Marine Sumić na Svjetskom: svi smo čuli da se u finalu teško kretala zato što noć prije od uzbuđenja nije sklopila oka, pa se valja zapitati zbog čega joj stručni tim nije pomogao...
  Svatko tko na Svjetskim olimpijskim kvalifikacijama uspije osvojiti jednu od tri raspoložive medalje debelo zaslužuje status olimpijca, i našim borcima možemo samo poželjeti svu sreću. A trebat će im puno više od sreće, jer će koncem mjeseca konkurencija u Azerbajdžanu biti malo žešća od one kojoj smo svjedočili na Svjetskom prvenstvu.

3. 6. 2011.

HOO: olimpijski kandidati iz taekwondoa

olimpijski A kandidati
Lucija Zaninović, Marjan
Ana Zaninović, Marjan
Martina Zubčić, Dubrava
Marina Sumić, Metalac
Sandra Šarić, Metalac
olimpijski B kandidati
Jelena Ivančić, S. Sokol
Stipe Jarloni, Knin
Filip Grgić, Metalac

12. 6. 2011.

na Olimpijadu želi 109 zemalja

 
Sve je spremno za početak Svjetskih olimpijskih kvalifikacija. Do krajnjeg 'popravnog' roka, 10. lipnja, ukupno 109 zemalja je za nastup prijavilo 345 sportaša, 194 muškarca i 151 ženu, koji će u ukupno osam težinskih kategorija za svoje zemlje pokušati izboriti pravo nastupa na Olimpijskim igrama 2012. U pojedinim kategorijama ženske konkurencije tako će se naći prosječno 38 ponajboljih svjetskih natjecateljki, dok će se u kategorijama muške konkurencije boriti prosječno po 48 sportaša. Dobar broj sudionika će pojavljivanjem zaraditi lijepu količinu bodova u svjetskom rankingu.
  Svaki nacionalni taekwondo savez mogao je prijaviti najviše dvije sportašice i dva sportaša u olimpijskim kategorijama po svom izboru, a mjesta u Londonu osigurat će nacije čija 24 sportaša osvoje medalje. Nacije naglašavamo zato što izboreno mjesto ne pripada sportašu, već njegovom nacionalnom olimpijskom odboru.
  Četverodnevni turnir održat će se u Sarhadchi Olympic Centeru u Bakuu, na tri borilišta, s elektronskim zaštitnim i bodovnim (PSS) te video replay sustavom, po sustavu jednostrukih eliminacija bez repasaža. Olimpijske putovnice zaradit će finalisti svih kategorija, a sportaši koji izgube u polufinalima odradit će dodatan meč za brončane medalje. Natjecatelji koji u četvrtfinalu izgube od pobjednika bit će razvrstani kao 5., dok će onima koji izgube od 2., 3. i 4. biti proknjižen plasman na 6. mjesto.
  Za nositelje će u svakoj kategoriji biti postavljeno 25% najboljih sportaša, a za ocjenu kvalitete sportaša mjerodavan je svjetski ranking WTF-a za olimpijske kategorije od 1. lipnja 2011. - ovdje. U težinskim kategorijama u kojima domaćin, Azerbajdžan, nema sportaša među tih 25%, njihovi sportaši automatski će biti razvrstani kao zadnji nositelji.
  Doping testiranja će uz sve osvajače medalja proći i 16 slučajno odabranih natjecatelja.
  Po okončanju kvalifikacija WTF će nacionalnim olimpijskim odborima u roku dva tjedna potvrditi osvojene plasmane, a
oni potom u roku dva tjedna moraju dostaviti pisane potvrde kako će ta mjesta na Olimpijskim igrama iskoristiti. U slučaju odustajanja ili nepotvrđivanja, mjesto će dobiti NOC koji ima slijedećeg najbolje plasiranog sportaša u toj kategoriji.

17. 6. 2011.

najmlađi i najstariji

najstariji prijavljeni sportaš:
Zakaria Asidah
- 39 godina (22.6.1972)
Danska, SM+80kg

najstarija prijavljena sportašica:
Judith Onoria Uga Aujo - 39 godina (10.7.1972)
Uganda, SF-57kg

najmlađa prijavljena sportašica:
Carolina Carstens - 15 godina (18.1.1996)
Panama, SF-49kg

najmlađi prijavljeni sportaš:
Ron Atias - 16 godina (19.4.1995)
Izrael, SM-58kg

17. 6. 2011.

sudionici OIM Singapur 2010 na kvalifikacijama

kat.   sportaš rođ. OIM-rezulat ranking
F-49 EGY Nour Abdelsalam 1993 Round-16 -
F-49 BHU Chimi Wangmo 1994 Quarterfin. -
F-49 UAE Haya Samir Jumma 1993 Quarterfin. -
F-57 CON Eley Sephora Baelenge 1993 Quarterfin. -
F-57 TUN Rahma Ben Ali 1993 Quarterfin. 41.
F-58 COL Oscar Luis Munoz Oviedo 1993 Quarterfin. 41.
M-58 KAZ Mamayev Nursultan 1993 Silver -
M-68 LEB Michel Samaha 1994 Bronze 50.
M-68 MOL Vladislav Arventii 1993 Quarterfin. 25.
M-68 POR Mario Silva 1993 Silver 53.
M-80 UKR Maksym Dominishyn 1993 Quarterfin. -

21. 6. 2011.

olimpijske nanožniceSlijedom napora na poboljšavanju elektronskih senzora kako bi se poboljšala taekwondo natjecanja, iz tajništva WTF-a dolazi vijest o novim i potpuno testiranim nanožnicama sa drugačije smještenim senzorima.
  Glavna promjena je pomicanje senzora 2 cm prema peti i 1 cm prema rubu stopala. Time će se značajno smanjiti broj nezasluženih bodova postizanih guranjem i puno lakše će se bilježiti bodovi koji budu postignuti uobičajenim taekwondo tehnikama, poput stražnjih udaraca. Očekuje se i manji broj ozljeda, jer su sportaši stekli naviku podizanja koljena kako protivniku ne bi dopustili realizaciju spomenutih akcija.
  Promjene su inicirane odmah po okončanju Svjetskog prvenstva, na kom smo svjedočili navedenim problemima. Tehnički odbor WTF-a i WTF PSS ad-hoc odbor su blisko surađivali s proizvođačem i odobrili uporabu novih Daedo nanožnica na svim olimpijskim kvalifikacijama, uključujući i skore Svjetske kvalifikacije u Bakuu.
  Kako će se nove nanožnice koristiti samo na olimpijskim kvalifikacijama i tek kreću u proizvodnju, WTF se obavezuje osigurati jedan besplatan par za svakog sudionika Svjetskih kvalifikacija. Od 25. lipnja bit će ih moguće besplatno isprobavati u objektima za treninge, a u dvorani će ih se moći kupiti po posebnoj cijeni. WTF

27. 6. 2011.

ipak bez elektronike


Svjetske olimpijske kvalifikacije samo što nisu počele. Danas završava rok za akreditaciju sportaša i oni koji zakasne neće moći nastupiti, a umjesto da se opušteno pripremaju za predstojeća natjecanja, sportaši su opet prodrmani lošim vijestima. Posljednja glasi kako se na kvalifikacijama neće koristiti elektronski štitnici.
  Kad je Swiss Timing odlučio da će na Olimpijskim igrama biti korišteni elektronski štitnici tvrtke DaeDo, WTF je odlučio sve kvalifikacijske turnire održati sa tom opremom, a LaJust je odlučio da mu se ta odluka ne sviđa te je od Seoul Central District Court zatražio zabranu provođenja odluke da se u Azerbajdžanu koristi elektronska oprema koja nije njihova.
  Sud je danas presudio u korist LaJusta. Prema presudi, na Svjetskim kvalifikacijama se ne smiju koristiti DaeDo štitnici, pa nas WTF sa žaljenjem obavještava o odluci da na turniru budu korišteni tradicionalni, obični štitnici, jer oprema LaJusta "nije dovoljno osposobljena za korištenje na ovako važnom natjecanju zbog tehničkih nepravilnosti zabilježenih do današnjeg dana". WTF

hrvatska reprezentacija

SF-49kg (47)
2.7.2011.
Lucija Zaninović, CroNT/Marjan - slobodna
Lucija Zaninović, CroNT/Marjan - Galina Khan, UZB 10:7
Lucija Zaninović, CroNT/Marjan - Ganna Soroka, UKR 14:1
Lucija Zaninović, CroNT/Marjan - Sanaa Atabrour, MAR 15:3
Lucija Zaninović, CroNT/Marjan - Yajaira Peguero, DOM 14:1
Lucija Zaninović, CroNT/Marjan - Wu Jingyu, CHN b/b zlato
Yajaira Peguero, DOM - Yang Shu-Chun, TPE 0:7 bronca
SF-57kg (48)
3.7.2011.
Ana Zaninović, CroNT/Marjan - slobodna
Ana Zaninović, CroNT/Marjan - Tanja Tanacković, SRB 9:2
Ana Zaninović, CroNT/Marjan - Suvi Mikkonen, FIN 6:3
Ana Zaninović, CroNT/Marjan - Andrea Paoli, LIB 15:7
Ana Zaninović, CroNT/Marjan - Yuzhuo Hou, CHN 5:6
b ronca Ana Zaninović, CroNT - Mayu Hamada, JPN 8:7gp
Yuzhuo Hou, CHN - Pei-Hua Tseng, TPE 0:3 zlato
SM-58kg (53)
30.6.2011.
Stipe Jarloni, CroNT/Knin - Robert Amzoiu, ROU dsq
Stipe Jarloni, CroNT/Knin - Philip Reyes, DEN 11:2
Stipe Jarloni, CroNT/Knin
- Chen Yang Wei, TPE 1:0
Stipe Jarloni, CroNT/Knin - Tamer Bayoumi, EGY 0:1
Tamer Bayoumi, EGY - Pen-Ek Karaket, THA 0:1
Tamer Bayoumi, EGY - Lee Dae Hoon, KOR 6:8 bronca
zlato Pen-Ek Karaket, THA - Gabriel Mercedes, DOM 7:1
SM-68kg (65)
1.7.2011.
Filip Grgić, CroNT/Metalac - Mahamud Yahya, KEN dsq
Filip Grgić, CroNT/Metalac - Mario Silva, POR 2:1
Filip Grgić, CroNT/Metalac - Diogo Silva, BRA 7:14
Diogo Silva, BRA - Federico Garcia, GUA 3:1
Diogo Silva, BRA - Servet Tazegul, TUR 1:13
bronca Diogo Silva, BRA - Erick Osornio, MEX 5:3
zlato Servet Tazegul, TUR - Mohammad Bagheri, IRI 6:4
koga su sve pobijedili pobjednici:
 

Wu Jingyu, CHN (SF-49kg)

Wu Jingyu, CHN - Aischal Jadra Van Der Linde, ARU 11:0
Wu Jingyu, CHN - Julissa Diez Canseco, PER 9:6
Wu Jingyu, CHN - Erika Kasahara, JPN 10:2
Wu Jingyu, CHN - Yang Shu-Chun, TPE 15:7
finale:
Wu Jingyu, CHN - Lucija Zaninović, CRO b/b

 

Pei-Hua Tseng, TPE (SF-57kg)

 

Pei-Hua Tseng, TPE - Edina Kotsis, HUN 10:1
Pei-Hua Tseng, TPE - Diana Lopez, USA 3:1
Pei-Hua Tseng, TPE - Deborah Louz, NED 5:1
Pei-Hua Tseng, TPE - Mayu Hamada, JPN 11:2
finale:
Pei-Hua Tseng, TPE - Yuzhuo Hou, CHN 3:0

 

Kim Mi-Kyung, KOR (SF-67kg)

Mi-Kyung Kim, KOR – Azeez Dahroon, IRQ 12:0
Mi-Kyung Kim, KOR – Joyce Van Baaren, NED 7:1
Mi-Kyung Kim, KOR – Helena Fromm, GER 10:9
Mi-Kyung Kim, KOR – Seham El Sawalhy, EGY 7:1
finale:
Mi-Kyung Kim, KOR – Farida Azizova, AZE 6:5

 

Gwladys Epangue, FRA (SF+67kg)

Gwladys Epangue, FRA - Edines Kurtovic, AUT 9:1
Gwladys Epangue, FRA - Nusa Rajher, SLO 9:1
Gwladys Epangue, FRA - Anastasiia Baryshnikova, RUS 3:1
finale:
Gwladys Enangue, FRA - Sae-Bom An, KOR 4:3 gp

 

Pen-Ek Karaket, THA (SM-58kg)

Pen-Ek Karaket, THA - Vakhtang Japaridze, GEO 8:1
Pen-Ek Karaket, THA - Alanazi Sami, KSA 19:3
Pen-Ek Karaket, THA - Marcio Ferreira, BRA 10:1
Pen-Ek Karaket, THA - Tamer Bayoumi, EGY 6:3
finale:
Pen-Ek Karaket, THA - Yulis Gabriel Mercedes, DOM 7:1

 

Servet Tazegul, TUR (SM-68kg)


Servet Tazegul, TUR - Sean Joyce, IRL 17:5
Servet Tazegul, TUR - Macho Virgonta Hungan, INA 9:3
Servet Tazegul, TUR - Terrence Jennings, USA 10:8 k/o
Servet Tazegul, TUR - Michal Loniewski, POL 9:3
Servet Tazegul, TUR - Diogo Silva, BRA 13:1
finale:
Servet Tazegul, TUR - Mohammad Bagheri, IRI 6:4
 

 

Ramin Azizov, AZE (SM-80kg)

Ramin Azizov, AZE - Lai Li, CHN 3:0
Ramin Azizov, AZE - Hasan Burak, AUS 10:8
Ramin Azizov, AZE - Issam Chernoubi, MAR 9:8
Ramin Azizov, AZE - Mauro Sarmiento, ITA 8:3
finale:
Ramin Azizov, AZE - Yousef Karami, IRI b/b

 

Cha Dong-Min, KOR (SM+80kg)

 

Cha Dong-Min, KOR - Saint Nom Firmin Lea Zokou, CIV 12:1
Cha Dong-Min, KOR - Zakaria Asidah, DEN 7:1
Cha Dong-Min, KOR - Alexandros Nikolaidis, GRE 5:1
finale:
Cha Dong-Min, KOR - Gadzhi Umarov, RUS 6:1

olimpijci

SF-49kg:
Lucija Zaninović (CRO), Wu Jingyu (CHN), Yang Shu-Chun (TPE)

SF-57kg:
Yuzhuo Hou (CHN), Pei-Hua Tseng (TPE), Ana Zaninović (CRO)

SF-67kg:
Farida Azizova (AZE), Mi-Kyung Kim (KOR), Elin Johansson (SWE)

SF+67kg:
Sae-Bom An (KOR), Gwladys Epangue (FRA), Anastasila Baryshnikova, RUS

SM-58kg:
Yulis Gabriel Mercedes (DOM), Pen-Ek Karaket (THA), Lee Dae-Hoon (KOR)

SM-68kg:
Mohammad Bagheri (IRI), Servet Tazegul (TUR), Diogo Silva (BRA)

SM-80kg:
Yousef Karami (IRI), Ramin Azizov (AZE), Mauro Sarmiento (ITA)

SM+80kg:
Gadzhi Umarov (RUS), Cha Dong-Min (KOR), Alexandros Nikolaidis (GRE)
 


 
olimpijske igre

olimpijske igre mladih
olimpijske kvalifikacije
SVJETSKE KVALIFIKACIJE ZA OI 2012.
pojedinačni poredak
žene
Female Fly -49kg (47)
1. Wu Jingyu, CHN
2. Lucija Zaninović, CroNT/Marjan
3. Yang Shu-Chun, TPE
Female Feather -57kg (48)
1. Pei-Hua Tseng, TPE
2. Hou Yuzhuo, CHN
3. Ana Zaninović, CroNT/Marjan
Female Welter -67kg (37)
1. Kim Mi-Kyung, KOR
2. Farida Azizova, AZE
3. Elin Johansson, SWE
Female Heavy +67kg (19)
1. Gwladys Epangue, FRA
2. Sae-Bom An, KOR
3. Anastasila Baryshnikova, RUS
muškarci
Male Fly -58kg (53)
1. Pen-Ek Karaket, THA
2. Yulis Gabriel Mercedes, DOM
3. Lee Dae-Hoon, KOR
Male Feather -68kg (65)
1. Servet Tazegul, TUR
2. Mohammad Bagheri Motamed, IRI
3. Diogo Silva, BRA
Male Welter -80kg (48)
1. Ramin Azizov, AZE
2. Yousef Karami, IRI
3. Mauro Sarmiento, ITA
Male Heavy +80kg (28)
1. Cha Dong-Min, KOR
2. Gadzhi Umarov, RUS
3. Alexandros Nikolaidis, GRE

naši na olimpijskim kvalifikacijama

bolje ne može (29.6.2011)

Teško da bismo si i sami uspjeli namjestiti puno povoljniji ždrijeb od ovoga koji nas čeka na Svjetskim olimpijskim kvalifikacijama. U našim polovicama ždrijeba prije finalnih borbi nema ni jednog sportaša Južne Koreje, Irana, Meksika, Kanade, a našoj fantastičnoj četvorki bi se mogao ispriječiti samo po jedan predstavnik Turske, Španjolske, Francuske, Kine... (onaj tko sanja olimpijsku medalju ipak mora pobijediti i poneku legendu!). Naravno, stalno valja imati na umu da su mnoge današnje zvijezde karijeru počele kao velika iznenađenja sa važnih natjecanja, i ne bi bilo ni malo zgodno da nekom pjetliću naši posluže kao odskočna daska.
  Najsigurniji put do olimpijskog plasmana za naše seniore je - ostvariti po pet pobjeda, koje će im osigurati nastup u finalu. Za istu stvar našim seniorkama trebaju četiri pobjede, jer su u prvim kolima slobodne. U svakoj kategoriji dijeli se po jedna bronca i polufinalni poraz donosit će ples po rubu žileta, jer mu slijedi dodatna borba za broncu, pa ne preostaje nego da u polufinalima izgore i riješe ih u svoju korist. Osvojiti zlato potom nije prioritet, važno je osigurati putovnicu za London.
  Mjesta za oprez ima više no dosta, a o detaljima ćemo pred naše nastupe. Spomenimo samo kako nam se u svjetlu bitke LaJusta i DaeDoa pomalo upitnom čini uloga sudaca, koji su intenzivno pripremani "za ispomoć elektronici", a sad će sav posao raditi "ručno". Tu ćemo temu u dobroj vjeri preskočiti te i njima poželjeti sreću i dobro oko.

Jarloni bi morao daleko (30.6.2011)

Stipe Jarloni rođen je 15.7.1991. i najperspektivniji je od naših mladih seniora. S 20 godina može se pohvaliti titulama kadetskog i juniorskog prvaka Europe, dok je na juniorskom SP 2008. i senior- skom EP 2010. osvojio bronce. Nastupio je na dva SP 'za odrasle': u Kopenhagenu 2009. zabilježio je četiri pobjede i četvrtfinale izgubio od Afganistanca Rezaia, koji je zbog te pobjede kući morao nositi broncu, a u Gyeongjuu je zaustavljen u 2. kolu od mlađahnog Afganistanca Haidaija, koji je potom zaustavljen u četvrtfinalu. Najveći nedostatak Jarloniju je premali broj ozbiljnih međunarodnih nastupa tijekom zadnjih par godina.
  Stipe je naš prvi predstavnik na kvalifikacijama - led će probiti sutra nastupom u svojoj standardnoj kategoriji do 58 kg, a prvi protivnik bit će mu Rumunj Robert Amzoiu (1993), o kom znamo tek da je na SP pobijedio borca Bahraina s 12:9 i u 2. kolu izgubio od Korejca Lee Dae-Hoona s 9:0.
 Pobjednika u 2. kolu čeka bolji između Kongoanca Abayuwe Kalikata (rođen 1993; bez međunarodnih seniorskih nastupa) i Danca Philipa Reyesa (1979), koji je bezuspješno nastupio na 8 svjetskih i 7 europskih prvenstava, pa bi bilo nedopustivo da Stipe u toj fazi ima probleme.
  O suparniku u 3. kolu međusobno će odlučiti tri mladića od kojih samo Tajvanac Chen Yang Wei (1992) ima dva seniorska izleta: sa SP 2011. ima broncu, a s prvenstva Azije 2010. srebro. Kinley Penjor (Butan, 1990) i Nursultan Mamayev (Kazahstan, 1993) dosad kao seniori nisu nastupali u svijetu. Očekujemo da će Jarloni kao najiskusniji zabilježiti pobjedu, tko god mu se našao na putu.
  Pobjednika će u 4. kolu dočekati najbolji od šest boraca, od kojih iskustvom i rezultatima odskače samo Egipćanin Tamer Bayoumi (1982), brončani olimpijac 2004. i dvostruki prvak Afrike (2003, 2005). Na SP 2007. osvojio je broncu, ali od tada stagnira i na naredna dva SP je rano ispadao od boraca koji potom ni sami nisu došli do medalja.
  Želimo vjerovati da je Jarloni sposoban osigurati nastup u polufinalu, gdje će čekati najbolji od 12 sportaša: Brazilac Marcio Ferreira (1980) je nakon desetljeća međunarodnih promašaja prošle godine bljesnuo osvajanjem titula vojnog prvaka svijeta i prvaka Panamerike, Argentinac Mauro Crismanich (1984) ima broncu sa SP 2009, Tajlanđan Pen-Ek Karaket (1990) je aktualni prvak Azije, dok borci Albanije, Alžira, Arabije, Bugarske, Indonezije, Gruzije, Tanzanije, imaju veliko ništa. Probije li se do ove faze, Stipe mora iskoristiti šansu i izboriti finale, jer će gubitnika u borbi za jedinu broncu s druge strane ždrijeba čekati neko od slijedećih imena: Joel Gonzalez (Španjolska), Lee Dae-Hoon (Koreja), Gabriel Mercedes (Dominikana)...

prvi dan

Jedini način da na kvalifikacijama seniori zarade olimpijski nastup je pet pobjeda. Drugim riječima, Londonu se mogu nadati sportaši koji pobijede u polufinalu, dok gubitnici polufinala petu pobjedu moraju tražiti u dodatnom ogledu za jedinu broncu. Našim seniorkama će biti dosta četiri pobjede, jer su obje sestre Zaninović slobodne u prvom kolu.
  Kao što smo višekratno naglasili u najavama, na Svjetskim olimpijskim kvalifikacijama treba imati puno više od sreće: sreća nas je pomazila pri ždrijebu i na nju više ne valja računati, pa na tatamiju treba imati ono "puno više", koje nam je prvog dana izmaknulo. Stipe Jarloni se vraća kući sa uspomenom na tri pobjede i četvrtfinalni poraz zlatnim bodom od Egipatskog borca, koji je potom izgubio dvije borbe, pa ni sam nije osigurao olimpijski plasman.
  Nastup na Olimpijadi su u kategoriji seniora do 58kg osigurali Pen-Ek Karaket (Tajland), Yulis Gabriel Mercedes (Dominikanska Republika) i Lee Dae-Hoon (Koreja). Među seniorkama do 67 kg to su uspjele Kim Mi-Kyung (Koreja), Farida Azizova (Azerbajdžan) i Elin Johansson (Švedska).
  Iznenađenje dana je ispadanje svjetskog prvaka Joela Gonzaleza (Španjolska) u 3. kolu: nakon što je 1. kolo bio slobodan, u 2. je pobijedio Izraelca Atiasa, a onda ga je, poslije 1:1, zlatnim bodom zaustavio Australac Khalil, koji je potom odmah izgubio od Korejanca Leea.

može li Grgić? (1.7.2011)

Na olimpijskim kvalifikacijama danas nastupa Filip Grgić u svojoj standardnoj kategoriji do 68 kg. Rođen je 25.10.1989, a s 18 je u Pekingu 2007. postao naš prvi svjetski prvak (tek ove godine na vrhu mu se pridružila Ana Zaninović) i zaradio stalno mjesto u udarnom državnom timu. Iako je potom osvojio tri uzastopna prvenstva Hrvatske, na dva svjetska prvenstva u međuvremenu se nije probio do trona, a na europskim prvenstvima je došao do jednog srebra.
  Prvi Grgićev protivnik bit će Mahmud Yahya iz Kenije, o kom znamo tek da je na SP izgubio u prvom kolu.
  O suparniku u 2. kolu odlučuje ogled mlađahnih boraca s po jednim seniorskim rezultatom: Soobramaney (Mauricius, 1989) bijaše brončani u Trelleborgu 2010, a Portugalac Mario Silva (1993) ima srebro s Olimpijade mladih 2010. i seniorsko zlato sa Spanish Open 2011.
  Protivnika u 3. kolu odredit će četiri borca: Botalatala iz Konga (bez pobjede okončao nastupe na SP 2007. i 2009); Diogo Silva iz Brazila (1982), pobjednik Univerzijade 2009; Vladimir Dalakliev iz Bugarske (rođen 1992; EPu-21/3, Belgian Open 2011/1) te iskusan i teoretski najopasniji - Patiwat Thongsalup (Tajland 1986; SP 2011/2, Svjetski kup 2006/1, Univerzijada 2005/1. i 2007/1). Iskustvo znači puno, ali Grgić odavno nije među 'zelenima', pa želimo vjerovati kako će i ovu borbu, tko god mu bio protivnik, okončati bez većih problema.
  Pobjednika će u 4. kolu dočekati najbolji od 8 sportaša, od kojih valja istaknuti iskusnog Petera Lopeza (Peru, 1981; SP 2001/2, SP 2003/3, prvak Panamerike 2010), koji je svojevremeno trenirao s američkim Lopezima, ali je uz odličja zabilježio i popriličan broj promašaja.
  Pobjednika u polufinalu čeka najbolji od osam boraca, a bit će golemo iznenađenje ako to ne
bude Servet Tazegul iz Turske (1988). Servet ima 33. karijeru na svijetu, a i u WTF-ovom rankingu standardnih kategorija i u onom za olimpijske kategorije nalazi se na 2. mjestu do 68 kg. Kao brončani olimpijac iz Pekinga te aktualan prvak svijeta i Europe, on je u Filipovoj polovici ždrijeba bez ikakve dileme najtvrđi orah i prije uvida u ždrijebne liste držali smo ga za jednog od dva-tri favorita. Bilo bi lijepo da nam baš Grgić dokaže kako nismo u pravu.
  Gubitnik polufinala za broncu će se vjerojatno boriti protiv nekog od ovih imena: Mohammad Bagheri (Iran), Erick Osornio (Meksiko), Balla Dieye (Senegal), Rohullah Nikpai (Afganistan)...

drugi dan

Po svršetku pola kvalifikacijskog turnira olimpijske plasmane osiguralo je 10 zemalja. Koreja je naj- uspješnija (1+1+1) i sigurni su da će na Olimpijadi imati bar troje boraca, jer im teškaš Cha Dong-Min nastupa zadnjega dana. Ostale zemlje imaju po jedan plasman: Azerbajdžan, Brazil, Dominikana, Francuska, Iran, Rusija, Švedska, Tajland, Turska. Tako su Europa i Azija zasad izborile po pet, a Panamerika dva olimpijska plasmana.
  Od 'velikih' najslabije prolazi Meksiko s tri šanse ispucane u prazno, i u svjetlu neuspjeha na Svjetskom počinje se činiti kako im sadašnje vodstvo više ne može osigurati uspjeh; u igri im je još samo Jannet Alegria u kategoriji do 49kg.
  Turčin Servet Tazegul dokazao je da je trenutno nedodirljiv, u finalu kategorije do 68 kg svladavši Iranca Bagherija, od kojega bijaše za dlaku bolji i na Svjetskom prvenstvu.
  Prema jednom neslužbenom izvješću, Grgić je 1. kolo prošao bez borbe, a malo nas je zabrinuo već u 2. kolu: s 2:1 pobijedio je Portugalca Maria Silvu u dosadnom meču u kom se nije moglo uživati niti sekunde. Naredni je meč izgubio od Brazilca Dioga Silve, koji se potom teško dokopao bronce i olimpijskog plasmana: prvo je od Tazegula glatko izgubio s 1:13, a potom je svladao Meksikanca Osornia s 5:3 u novom dosadnom meču koji ne bijaše gledljiv.
  Žene su odradile borbe u teškoj kategoriji, a mi smo se i tu nauživali dosade, kakvu taekwondo već plaća slabim odzivom publike: dovoljno je reći da se tijekom ženskog finala gledatelje moglo prebrojiti na prste. Francuskinja Epangue u finalu bijaše za zlatni bod bolja od Korejanke An Sae- Bom, a Ruskinja Baryshnikova je izborila broncu zlatnim bodom protiv Turkinje Nur Tatar.

ozbiljna konkurencija (2.7.2011)

Lucija Zaninović je bljesnula osvojivši broncu na Svjetskom kupu 2006, a prošle godine je izborila titulu europske prvakinje.Između tih postignuća na A-turnirima je uzela više medalja različitog sjaja.
  Lucija je 7. nositeljica i u prvom je kolu slobodna, a među šest nositeljica koje joj se danas ne mogu ispriječiti prije finala, zahvaljujući ždrijebu su Kineskinja Wu Jingyu (prva nositeljica, OI 2008/1, SP 2007/1 i 2011/1), Tajvanka Yang Shu-Chun (4. nositeljica, SP 2011/2, studentsko SP 2010/1 i 2006/1) i Meksikanka Jannet Alegria (5.nositeljica, prvakinja Panamerike 2010); loša je vijest da će gubitnicu polufinala u meču za broncu vjerojatno čekati jedna od njih.
  U 2. kolu Luciju čeka bolja iz meča Irkinje Jenifer Hurley (1988), koja dosad ima samo tri bronce sa A-turnira, i Uzbekistanke Galine Khan (1987), čiji jedini međunarodni rezultat je titula vojne prvakinje svijeta 2006.
  Pobjednicu će u 3. kolu čekati najbolja od tri sportašice, među kojima je Brazilka Katia Arakaki (1986), 10. nositeljica, koja 2010. bijaše seniorska prvakinja Panamerike i vojna prvakinja svijeta.
  Pobjednicu u 4. kolu čeka najbolja od pet sportašica, a najveće šanse ima Marokanka Sanaa Atabrour (1989), koja je ovdje druga nositeljica, dok na SP 2011. bijaše brončana.
  Probije li se u 5. kolo, odnosno polufinale, Lucija će se sudariti s najboljom od 12 sportašica, među kojima su i tri nositeljice: Španjolka Brigitte Yague (1981), Njemica Sumeyye Manz (1989) i Tajlanđanka Chanapa Sonkham (1991). Zbog bogatog minulog rada i srebra sa SP Španjolki smo skloni dati prednost pred Njemicom, koja na SP bijaše brončana.

ljepota taekwondoa (i još ponešto)

Lucija Zaninović je prošetala tatamijem jednako kako je njena sestra Ana prošetala Svjetskim prvenstvom i u pravi čas podsjetila nas je zbog čega volimo taekwondo. Ždrijeb joj se idealno otvorio, ali se u njenim nastupima nije naslućivalo nikakvo kalkuliranje, čak ni protiv one jedine nositeljice koja joj se na putu do finala ispriječila u 4. kolu. Mnoge favoritkinje ispale su bez njene pomoći, ali ukupan skor od 53:12 iz četiri borbe govori sve o njenom pristupu ovom natjecanju.
Bili smo oduševljeni i puni ponosa, a onda smo dobili šamar.
  U prva tri dana turnira Lucija je vjerojatno najuvjerljivija od svih sportašica, ali ni savršene proizvode mi još dugo nećemo znati primjereno umotati. Kad smo napisali kako najsigurniji put za London vodi preko finala, "dok osvajanje zlata potom nije prioritet", nismo ni pomislili da bi nas netko mogao shvatiti doslovno, a trećeg dana olimpijskih kvalifikacija TV publici diljem svijeta su uskraćene obje finalne borbe. I dok se predaja Iranca Karamija Azerbajdžancu Azizovu može tumačiti kao lijepa gesta prema domaćinu, Lucijinu predaju Kineskinji Wu dio promatrača tumači kao nepoštivanje publike, te kao manjak osjećaja za fair play i profesionalnost.
  Ta oduka koja ne može biti Lucijina, već stručnog stožera, upropastila je i šansu da baš nju poslije možebitne finalne pobjede proglase najboljom sportašicom turnira, ali to nije problem. Problem je u nedostatku osjećaja za sportsko ponašanje.
Što bi naše stručno vodstvo reklo kad bi se nogometni klubovi Dinamo i Hajduk počeli dogovarati kako će jedan drugom naizmjence predavati utakmice da bi izbjegli ozljede sportaša koji im za Europu trebaju zdravi, ali bi ipak nastavili prodavati ulaznice i TV-prava?

treći dan

U danu punom iznenađenja, koji je diljem svijeta kod kladioničara izazivao lančane infarkte, najveći šok je izazvalo ispadanje Stevena Lopeza u 1. kolu od borca koji nije nositelj, ali samo do saznanja da mu je protivnik bio Iranac Yousef Karami. Tako je negdašnjoj svjetskoj taekwondo sili u igri ostala samo još Diana Lopez, koja se u kategoriji Ane Zaninović mora do medalje probijati preko Tajvanke Tseng, Nizozemke Louz, Turkinje Yangin. Što Diana može ne zna se, jer udarni Američki tim pomno dozira nastupe (propustili su čak i zadnje prvenstvo svog kontinenta), a koliko je to dobro vidjeli smo iz borbe njezinog brata.
  I drugi će umjesto Olimpijade od danas sanjati Karamija, koji je nakon Lopeza redom izbacio Nijemca Celestrina, Kanađanina Michauda, Španjolca Hemmea, da bi finalni meč bez borbe velikodušno poklonio domaćem borcu Azizovu.
  Ždrijeb nije naročito volio ni druge. Prije gubitka borbe Španjolac je eliminirao Uzbekistanca te nositelje iz Francuske i Jordana, a međusobno su
se prerano obračunali i nositelji iz Egipta, Turske, Italije... Slično bijaše i kod seniorki do 49 kg, gdje su u Lucijinoj polovici ždrijeba bez šanse za ogledom protiv naše heroine ispale Njemica Manz, Brazilka Akariki i jedna od najvećih favoritkinja - Španjolka Brigitta Yague, dok su Kineskinja i Tajvanka sličnu čistku odradile u drugoj polovici ždrijeba, izbacivši sportašice Kanade, Meksika, Rusije...

Samo bez opuštanja! (3.7.2011)

Zadnjeg dana kvalifikacija mnogo zemalja htjet će zaliječiti dosadašnje promašaje upravo u kategoriji Ane Zaninović. Na popisu su brojne dobre sportašice, ali nekako nemamo volje kopati po biografijama, jer naša Ana je više no dobra. Iako očekujemo kako će joj puna snaga trebati protiv nekoliko rijetkih sportašica istog ranga, opuštanje ne dolazi u obzir protiv nikoga, jer bi kladioničari opet mogli završiti na intenzivnoj njezi.
  Kao četvrta nositeljica, Ana je u 1. kolu slobodna. U 2. kolu čeka je bolja iz meča mlade srpske nade Tanje Tanacković i Eude Carias iz Gvatemale, dok su u konkurenciji za narednu borbu Mikonnen (Finska), Reyes (Velnezuela) i Bhandari (Indija).
  Da bi se postalo Aninom protivnicom u 4. kolu, trebat će se probiti kroz grupu od šest sportašica, u kojoj malo veće šanse iz raznih razloga imaju Aghakishiyeva (Azerbajdžan), Harnois (Francuska) i Diedhiou (Senegal), a tu je i Rangsiya Nisaisom (Tajland), svjetska prvakinja u kategoriji Marine Sumić, koju zbog nečega ne smatramo prijetnjom (kucnuti u drvo!).
  Anu se usuđujemo vidjeti u polufinalu protiv prve nositeljice, Kineskinje Hou Yuzhuo, koja je u ovoj kategoriji aktualna prvakinja svijeta, ali nemamo petlju nagađati ishod tog meča. Reći ćemo samo da gubitnica može očekivati borbu za broncu protiv jednog od ovih imena: Pei-Hua Tseng (Tajvan), Diana Lopez (SAD), Bat El Gatterer (Izrael), Hatice Kubra Yangin (Turska)...

obje su prošle

Osim rijetkih turnira iz onih vremena kad su nastupale u istoj kategoriji, pa su si međusobno prepuštale finala zbog manjka volje za međusobnu borbu, dosad se nije dogodilo da sestre Zaninović obje budu na tronu istog natjecanja. Prokletstvo je palo u najboljem trenu, a istu bi stvar bilo zgodno ponoviti i u Londonu. Zahvaljujući njima i njihovom treneru Toniju Tomasu, Hrvatska je postala jedna od osam Europskih zemalja koje su na Svjetskim kvalifikacijama izborile vize za Olimpijadu, i jedna od samo šest zemalja svijeta čije će boje braniti dvoje sportaša. Zasad. Kontinentalne kvalifikacije iznjedrit će još 12 olimpijaca i 12 olimpijki, u svakoj kategoriji po tri, pa još imamo teoretske šanse pojačati se sa dva muškarca.
  Predvidjeli smo da Ana Zaninović neće imati veće probleme prije polufinala, i ostvarilo se: pobijedila je Srpkinju Tanacković (9:1), Finkinju Mikkonen (6:3) i Libanonku Paoli (15:7), ali ju je u polufinalu dočekao krvav posao protiv prve nositeljice, Hou Yuzhuo iz Kine,koja je našla ključ za zaustavljanje naše sportašice i sa 6:5 ju je poslala u borbu za broncu. Sama potom u finalu nije uspjela protiv druge nositeljice, Tajvanke Tseng Pei-Hua, koja je u polufinalu pobijedila Japanku Mayu Hamada i podmetnula je na Anin put prema Londonu.
  Na japanske borce već godinama ne obraćamo pažnju, ali ovu će, ako nitko drugi, pamtiti Ana: iako ni u jednom meču nije briljirala, uglavnom je ostavljala dojam o ravnopravnosti, a tako bijaše i protiv naše prvakinje. Ana je povela, a rezultat se potom dugo lomio, da bi nas 4:7 u trećoj rundi držalo u predinfarktnom stanju do zadnjih desetak sekundi, kad je sijevnuo Anin udarac u glavu. Po isteku vremena semafor je pokazao 7:7, a Ana je u produžetku bila spretnija za zlatni bod, koji ovaj put ima brončani sjaj i težinu olimpijske vize. Neka izvješća kažu kako je Ana pri jednoj blokadi vjerojatno lomom podlaktice platila pobjedu.
  Trener Toni Tomas profesionalno godinama raste zajedno s blizankama, uz naše nove olimpijke je od njihovog sportskog početka, i ako uspije održati kontinuitet rezultata dokazat će kako zavrjeđuje mjesto u društvu ponajboljih trenera Europe.

Za Olimpijadu spremno 15 zemalja

Na Svjetskim olimpijskim kvalifikacijama nastupilo je 109 zemalja, a samo se njih 15 može pohvaliti osvajanjem nekog od 24 olimpijska plasmana. Samo Koreja ima sto postotni učinak i, uz Britaniju kao domaćina Igara, zasad su jedina zemlja s punom kvotom od dvije sportašice i dva sportaša.

uspješnost zemalja:

1. Koreja 4 (2+1+1)
2. Azerbajdžan 2 (1+1+0)
2. Kina 2 (1+1+0)
4. Tajvan 2 (1+0+1)
5. Iran 2 (0+2+0)
6. Hrvatska 2 (0+1+1)
6. Rusija 2 (0+1+1)

8. Francuska 1 (1+0+0)
8. Tajland 1 (1+0+0)
8. Turska 1 (1+0+0)
11. Dominikana 1 (0+1+0)
12/15. Brazil 1 (0+0+1)
12/15. Grčka 1 (0+0+1)
12/15. Italija 1 (0+0+1)
12/15. Švedska 1 (0+0+1)

S po 11 osvojenih olimpijskih plasmana Europa i Azija ostaju glavni igrači, dok je preostala 2 mjesta osvojila Panamerika. Po vrijednosti medalja, najuspješniji kontinent i ovom je prigodom Azija (5+4+2), a osvajači im dolaze iz 5 zemalja. Isti broj malo manje vrijednih medalja (3+3+5) odlazi u 8 europskih zemalja.

broj olimpijaca po zemljama:

4 olimpijca
(2 zemlje)

Južna Koreja
Velika Britanija (bez kvalifikacija)

2 olimpijca
(6 zemalja)

 Azerbajdžan, Hrvatska, Iran,
Kina, Rusija, Tajvan

1 olimpijac
(8 zemalja)
 Brazil, Dominikanska Republika, Francuska, Grčka, Italija, Švedska, Tajland, Turska
  Zanimljiva se priča može ispisati i o velikim silama koje tek moraju potražiti šansu na kontinentalnim kvalifikacijama, ali to ćemo ipak preskočiti ošamućeni uspjehom sestara Zaninović, koje su u ženskoj konkurenciji razriješile olimpijske dileme.
  Našim seniorima slijedi žestoka priprema za kontinentalne kvalifikacije, na kojima se ne mogu nadati laganom poslu: bit će to svojevrsno malo europsko prvenstvo zgusnuto u pola težinskih kategorija, samo bez Britanaca, jer od Europljana po jednog olimpijca zasad imaju tek Azerbajdžan, Grčka, Italija, Rusija i Turska, a svi ostali i dalje sanjaju o put u London.
  Prigodu valja iskoristiti i za podsjećanje kako su nam dosad na svjetskim kvalifikacijama olimpijske plasmane uspjele osigurati samo Nataša Vezmar (na OI Sydney 2000) i Sandra Šarić (na OI Peking 2008).
 
Vrh-Top
© Taekwondo.HRBAT.com

 

Vijesti | Kuća slavnih | Taekwondo | Kalendar | Kontakt