TAEKWONDO.HRBAT.COM

Vijesti | Kuća slavnih | Taekwondo | Kalendar | Kontakt

 

VIJESTI
naslovnica
olimpijske igre
svjetska prvenstva
europska prvenstva
višesportske igre
prvenstva hrvatske
etu a-turniri
natječaji
obrazovanje
OSTALO - ARHIVA
2013
2012
2011
prosinac 2010
studeni 2010
listopad 2010
rujan 2010
kolovoz 2010
srpanj 2010
lipanj 2010
svibanj 2010
travanj 2010
ožujak 2010
veljača 2010
siječanj 2010
2009
ZAŠTITA SPORTAŠA
arbitražni sud za sport
olimpijski pokret
hoo

International Olympic Committee
Association of Summer Olympic International Federations
General Association of International Sports Federations
International Committee for Fair Play
World Anti-doping Agency
World Olympians Association
World Taekwondo Federation
African Taekwondo Union
Asian Taekwondo Union
European Taekwondo Union
Oceania Taekwondo Union
Pan American Taekwondo Union
Hrvatski olimpijski odbor - Croatian Olympic Committee
Hrvatski taekwondo savez - Croatian Taekwondo Federation
Kukkiwon - World Taekwondo Headquarters
1st Youth Olympic Games
Laureus
Portal magazina KNOCK OUT
HALL OF FAME ENCYCLOPEDIA
 

NAJVEĆA NATJECANJA WTF-a U 2010. GODINI

World Cup Team Championship WTF G-5
World University Championships WTF G-2
World Military Championships WTF G-1
World Junior Championships
WTF Para-Taekwondo Championships
World Poomsae Championships
SportAccord Combat Games WTF G-5
European Championships WTF G-5
European Team Championships
European U-21 Championships
Mediterranean Cup WTF G-1
Youth Olympic Games

 

VIJESTI IZ SVIJETA - RUJAN 2010.
1. 9. 2010.

NOVE RANG LISTE WTF-a

 
WTF je 25. veljače prihvatio neke promjene Pravilnika o rangiranju sportaša, koji je na snazi od 1. siječnja 2009. Najuočljivija se tiče roka valjanosti zarađenih bodova, koji je sa dvije godine produžen na četiri: početkom svake godine setovi bodova zarađenih u prethodnim godinama bit će po godinama smanjivani za 25%, pa na rang listama neće biti  onih koji su stariji od četiri godine. Tako će 1. siječnja 2013, kad se zatvori prvi puni krug i kad se sustav u punom smislu uhoda, nestati bodovi za natjecanja iz 2008. (samo Olimpijske igre), a aktivni sportaši će saznati pravu tržišnu vrijednost.
  Valja spomenuti kako Pravilnik naglašava da će bodovi sa natjecanja u olimpijskim kategorijama biti pribrojeni u one kategorije u kojima su sportaši stalno prijavljeni, a zahtjev za promjenom prijavljene kategorije koštat će ih 50% bodova. Napomena: WTF je prije par mjeseci uputio jednokratan poziv na promjenu kategorija, za koji nije vrijedilo pravilo o odbijanju polovice zarađenih poena.
  Upravo su objavljene nove rang liste, na kojima gotovo da nema promjena, jer je u odnosu na prošli mjesec dodan samo jedan turnir, Yeongcheon Open (G-1). Sami ih možete onjušiti ovdje, a mi ćemo ih detaljnije secirati za mjesec dana.
1. 9. 2010.

ODLAZAK VELIKANA

Borilački sportovi su ostali bez jednog predstavnika u Međunarodnom olimpijskom odboru: judoka Anton Geesink, 10. dan, član MOO-a iz Nizozemske, umro je u 76 godini. Po zanimanju profesor, bio je član Kraljevske vojne akademije u Bredi i profesor na Akademiji za sportsko obrazovanje u Amsterdamu. U MOO je izabran 1987, a u času smrti bijaše član odbora Sport za sve. Uz ostalo, bio je i počasni član Međunarodne judo federacije (IJF) te doživotni počasni predsjednik Europske judo unije.
  Anton Geesink je život posvetio sportu i promidžbi njegovih vrijednosti. Bio je olimpijski pobjednik 1964, trostruki prvak svijeta (1961, 1964, 1965) i 21 puta prvak Europe. U Nizozemskoj je četiri puta proglašen sportašem godine, a uz nebrojene titule judo prvaka tri puta bijaše i prvak u hrvanju grčko-rimskim stilom. 2003. je uvršten u IJF Hall of Fame.
  Bio je nacionalni i međunarodni judo instruktor i trener. Napisao je 11 knjiga, a redovno je pisao i članke o judu i sportskom obrazovanju. Dobitnik je više državnih odličja u Nizozemskoj, Francuskoj i Japanu, počasnog doktorata na tokijskom Kokusikan University, a za života je dobio i spomenik u gradu Utrechtu. MOO
2. 9. 2010.

Borilačke igre: REZIME TAEKWONDO TURNIRA

 
Borilačke igre su ponudile idealan format za jednodnevno taekwondo natjecanje kakvo bi možda morao biti planirani serijal WTF Taekwondo PRO turnira. Šteta je samo što se neki od pozvanih sportaša i sportašica nisu odazvali, pa pojedine kategorije nisu bile sasvim popunjene. U kategoriji naše trenutno najuspješnije seniorke Lucije Zaninović (do 49kg) nacrtalo se besramno malo sportašica, samo pet, a pobijedila je Brigida Yague s dvije borbe i ukupnim skorom od 2:0.
  Od 64 pozvana, nastupilo je 56 boraca iz 24 zemlje, a 32 medalje (8+8+16) podijelili su sportaši i sportašice iz njih 17. Uspješnost po kontinentima: Europa 12 (4+4+4), Azija 14 (4+3+7), Panamerika 2 (0+1+1), Afrika 4 (0+0+4). Ekipno najuspješnije zemlje su, redom, Španjolska (2+1+0), Koreja (2+0+2) i Iran (1+1+0), a pobjednike imaju još Italija (1+0+2), Kineski Tajpeh (1+0+1) i Velika Britanija (1+0+0).
  Iako su imali najviše sportaša, dvije seniorke i tri seniora, domaćini se nisu proslavili - osvojili su dvije muške i jednu žensku broncu, što im bijaše dosta za ekipno 13. mjesto.
  Živce nam polako počinju pilati Britanke koje, čini se, misle da svako malo moraju pobijediti na velikom natjecanju. Ovaj put njihova teškašica Bianca Walkden (WTF/7.) nije shvatila
da je ždrijeb mrzi, nego je redom sredila Španjolku Rosannu Simon (WTF/1. +73kg), Korejku Saebom An (WTF/5. +73kg) i Francuskinju Gwladys Epangue (WTF/1. 73kg), koja je pak ranije zaustavila Ruskinju Baryshnikovu (WTF/3. do 73kg) i Meksikanku Espinoza do (WTF/2. do 73kg). Neki jednostavno nemaju nimalo mjere. Više o Borilačkim igrama
3. 9. 2010.

EUROPSKA TAEKWONDO UNIJA

 
Europska taekwondo unija je na svojim stranicama upravo objavila pročišćeni tekst svog važećeg Statuta, pa koristimo prigodu podsjetiti kako je krovna kontinentalna taekwondo udruga definirana u svom glavnom dokumentu.
  Prepričat ćemo važniji dio.
  Dakle, ETU je regionalna organizacija Svjetske taekwondo federacije. Svrha joj je u Europi organizirati, popularizirati i jačati praksu olimpijskog taekwondoa u cjelokupnom tradicionalnom i modernom sportskom obliku, u duhu mira, razumijevanja i fair playa, bez političke, spolne, religijske, rasne i ikoje druge diskriminacije. Službeni jezici u Glavnoj skupštini ETU su jezici koje koristi Međunarodni olimpijski odbor, a u slučaju nesuglasica oko tumačenja prednost ima engleski. O smještaju središnjice ETU odlučuje Izvršni odbor.
  Članstvo ETU čine nacionalni savezi, ili organizacije, koje su učlanjene u WTF. Zainteresirani za članstvo moraju dobiti pristanak i od Izvršnog odbora i od Glavne skupštine ETU, a  od časa kad podnesu zahtjev priznaje im se privremeno članstvo, bez prava glasa.
  Članice ETU ne smiju imati odnose s federacijama koje nisu službeno priznate od WTF-a.
3. 9. 2010.

STATUTARNE AKTIVNOSTI ETU

 

Seminari za trenere i suce;
Taekwondo Academy Europe;
Licenciranje taekwondo instruktora;
Ispiti za Dan zvanja;
Razni međunarodni turniri;
Odnosi sa višim sportskim institucijama;
Odnosi sa medijima;
Druge aktivnosti u cilju provedbe statutarnih zadaća.

ETU organizira slijedeća prvenstava:
(svake druge godine, isključivo po pravilima WTF-a!):
Europska prvenstva za seniore, juniore, kadete;
Europski kupovi (za timove);
Europska poomse prvenstva;
Europska U-21 prvenstva;
i druga europska natjecanja.

3. 9. 2010.

OBAVEZE ČLANICA ETU

 
Prema Statutu, članice su dužne poštivati principe lojalnosti, integriteta i poštenja, koje su sukladne načelima fair playa. Moraju se držati Statuta ETU te njegovih pravila i odluka koje budu donošene u njegovom duhu. Moraju priznavati Arbitražni sud za sport (CAS, Court of Arbitration for Sport). U svoje statute članice moraju ugraditi obaveze koje proističu iz  Statuta ETU, zajedno sa obavezom da ih klubovi, sportaši i dužnosnici moraju poštivati.
  Nacionalni Savezi moraju omogućiti slobodne izbore svojih izvršnih tijela. Glavnu skupštinu nacionalnog saveza može  činiti samo taekwondo zajednica i klubovi. Ne može se izdati trajna zabrana kandidature za bilo koju funkciju.
  Nacionalni Savezi moraju svoje Statute uskladiti sa Statutom ETU u roku 60 dana (inačica Statuta koju prepričavamo datirana je s prosincem 2009, a dostupna je ovdje).
4. 9. 2010.

4. RUJAN - DAN TAEKWONDOA

25. srpnja 2006. u Vijetnamu je održana Glavna skupština WTF-a. Među brojnim dalekosežnim reformskim odlukama, odlučeno je kako će Glavne skupštine WTF ubuduće održavati svake godine za vrijeme seniorskog, odnosno juniorskog prvenstva svijeta, zbog uvrštenja u program Paraolimpijskih igara formiran je Paraolimpijski odbor WTF-a, a 4. rujan je proglašen službenim "Danom taekwondoa".
  Sretan vam Dan taekwondoa.
  Poslije svoje 203. sjednice Međunarodni olimpijski odbor je  4. rujna 1994. objavio kako je taekwondo uvršten u program Olimpijskih igara Sydney 2000. kao službeni olimpijski sport.
4. 9. 2010.

IMATI ili BITI

Kontrast između sportskih svjetova koji imaju i onih koji baš i nemaju ne može biti oštriji. Dvije minute od Eastlandsa, doma milijune teških nogometaša Manchester Cityja, dvorana je u kojoj se britanski taekwondo tim brusi za Olimpijske igre u Londonu. Cityjev nogometaš Yaya Toure ima 200.000 razloga koji ga svakog tjedna tjeraju na trening, a taekwondašu Michaelu Harveyu novac nije motivacija. Svakog dana trenira dva sata ujutro i još dva sata popodne, jer ga pokreće san o olimpijskoj slavi: "Nije baš lijepo svakog jutra prvo ugledati Eastlands jer navijam za Manchester United,ali trpim jer volim ovo što radim. Ima dana kad vas sve boli i ne želite poći na trening, a onda pomislite na svoje snove. I jasno vam je da nećete postići ništa ako se ne primite krvavog posla."
  Kad je novinar Expressa kretao na dogovoreno spariranje s Harveyem, glavna briga bijaše mu sačuvati nos u komadu.  Kad ga je nacionalni trener Paul Green proveo kroz brzinski tečaj osnovnih udaraca, perje mu je poraslo, ali 'veliki plan' o svladavanju 20-godišnjeg sportaša koji je nedavno prešao u težu kategoriju (do 68 kg) rasplinuo se poslije 10 sekundi kibiciranja Harveyevog zagrijavanja: "Harvey je brz. Ozbiljno brz. Dok je udarao fokusere koje mu je držao Green, noge mu se nisu vidjele od brzine."
  Harvey je u stalnom usponu. Na Olimpijadi u Pekingu je kao 18-godišnji mladac izgubio od budućeg osvajača bronce na 'zlatni bod', a ove je godine osvojio Belgian Open. Uspije li na British Open obraniti prošlogodišnje zlato, uvjeren je kako će biti na sigurnom putu za London 2012: "Znam što se može očekivati na Olimpijadi. Definitivno sam sposoban u Londonu osvojiti medalju. Tamo ne ideš zbog popunjavanja statistike."
  Važno: iako rok prijava za British Open službeno traje do 13. rujna, broj sudionika je ograničen i slobodno je još 50-ak mjesta, a prednost imaju nacionalne selekcije. Registrirajte se ovdje * Cijeli članak donosi Express
5. 9. 2010.

DRUGA STRANA MEDALJE

 
Britanska taekwondo nada Amin Badr ovih je dana ponovio želju da uskoro odjene nacionalne boje Trinidada i Tobaga. Lokalnim medijima 15-godišnji sin majke s Trinidada i oca iz Maroka, koji ga je sa šest godina uveo u taekwondo, tu svoju želju prvi je put izrekao još početkom 2008, nakon drugog uzastopnog osvajanja kadetskog prvenstva Britanije:
  "Poslije našeg zadnjeg razgovora osvajao sam medalje na svim međunarodnim natjecanjima na koja sam išao, a na Kadetskom prvenstvu Europe 2009. u Hrvatskoj sam bio treći. Sad sam ušao u juniorski tim Britanije i u fly kategoriji sam jedan od najboljih boraca. Poslije par odrađenih turnira ne sviđa mi se ozračje i rad u timu, jer u kampu nema timskoga rada. Nisam uživao. U timu vlada favoriziranje, pa sam razgovarao sa svojim trenerom i rekao mi je kako bi bilo najbolje da napustim tim. Planiram pokušati ući u tim Trinidada, jer britanski tim nije toliko dobar koliko bi morao biti. Sad me čeka nastup na British Open u Manchesteru, a potom se koncem godine nadam putu u Njemačku."
  Amin Badr se oporavlja od ozljede desnog ramena, pa je usredotočen na individualni trening kako bi se vratio u punu formu. Daljnji su mu planovi u magli, ali se nada nastupu na Juniorskom prvenstvu svijeta 2011.
  Dotle u Trinidadu njegov ujak Anthony Clement nagovara lokalne trenere da Aminov talent odmjere s domaćim borcima  i obećava da će se sastati s ministrom sporta kako bi stekao uvid u mogućnosti prelaska mladića pod zastavu Trinidada i Tobaga na natjecanjima međunarodne razine. Trinidad News
5. 9. 2010.

ŽAL PALOG ANĐELA

Olimpijski taekwondo pobjednik iz Sydneya Angel Valodia Matos danas ima 33 godine i jedina veza sa sportom mu je pomaganje u pripremama državnog tima. Ovih je dana prvi  put poslije ispada na Olimpijskim igrama 2008. progovorio za javnost pred kamerama kubanske televizije. Iako mu je predsjednik Fidel Castro tada pružio punu potporu, sad žali zbog učinjenog i kaže kako ne želi ući u povijest kao sportaš koji je suca opalio nogom u glavu, već po postignućima koja  je ostvario za svoju zemlju. Cijeli se svijet sjeća kako je to izgledalo, i čini nam se da je malo prekasno za takve želje.
  Matos i njegov trener Leudin Gonzalez su poslije Pekinga od WTF-a dobili doživotnu suspenziju radi napada na švedskog suca Chakira Chelbata zbog kontroverzne diskvalifikacije u borbi za brončanu medalju; Peking mu bijaše zadnja šansa u karijeri za osvajanje neke velike medalje, pa je u ogorčenju izgubio živce i glavnog suca opalio nogom u glavu, dok je jedan od pomoćnih dobio šakom. U spornom meču protivnik mu bijaše Kazahstanac Arman Chilmanov, drugoplasirani teškaš s aktualnih rang listi WTF-a.
  "Izuzetno žalim zbog svojeg ispada. Priznajem da to bijaše prilično nesportski. Žalim što sam umiješao i svoga trenera. Osuđen je, iako me nije mogao spriječiti: ja sam pogriješio, a on je samo pokušao obuzdati moje pogrešno ponašanje."
  Tijekom programa Matosev trener je inzistirao na optužbi da je Kazahstanac "Kubancima nudio novac u zamjenu za svoju pobjedu, a kad mu to nije prošlo kupio je suce. Slično bijaše i godinu dana ranije, na Svjetskom prvenstvu 2007, kad je Chilmanov također osvojio broncu i kad je kubanski tim zbog pristranog suđenja uložio službeni prigovor... Kod vodstva od 3:2 Matos je u Pekingu zatražio pauzu zbog povrede prsta, koja mu je kasnije donijela četiri šava, a po isteku vremena sudac je bez trunke profesionalne etike brzopotezno prekinuo meč. Olimpijski pobjednik je morao dobiti šansu za nastavak borbe! Incident nam je poslije Igara jako teško pao, zbog  naših zabrinutih obitelji i zbog odjeka iz svjetskih medija, i bili smo jako povrijeđeni." El Universal
5. 9. 2010.

NOVI TRENER EKVADORA

 
Meksiko je oduvijek rasadnik velikih taekwondo sportaša: Oscar Mendiola, Jaime de Poblas, Manuel Jurado, Victor Estrada, obitelj Salazar - otac Reinaldo i njegova djeca Iridia, Oscar, Rodrigo...
  Oscar iz dinastije Salazar rođen je 1977. i iako je od 2008. u natjecateljskoj mirovini, na miješanoj TaekwondoDATA rang listi još je 81. u svijetu i 4. u Meksiku; bolji su Victor Estrada, Monica del Real i njegova sestra Iridia. Bio je trostruki prvak Panamerike, drugi na Olimpijskim igrama u Ateni, treći na Svjetskom prvenstvu 1997, pa ne čudi vijest da je pred par mjeseci u Ekvadoru dobio posao trenera taekwondo tima.
  Oscarovi su uzori oduvijek otac Reinaldo, koji ga je od malih nogu vodio na svoje taekwondo borbe, i majka, zahvaljujući čijoj je osobnoj žrtvi s bratom i sestrom u taekwondou izdržao cijelu karijeru. Oscar bez krzmanja tvrdi kako je obiteljska potpora temelj za uspjeh. Trenirajući s ocem, sestra i on su u Ateni 2004. oboje osvojili medalje i triput su dobili nacionalne nagrade za sport, najveća meksička priznanja sportašima. Svi u obitelji su osvajali panamerička prvenstva - tata Reinaldo 1978, brat Rodrigo 2000, a sestra Iridia 2006.
  "Imali smo sportske stipendije i nikad nismo morali brinuti o tom segmentu priprema, ali uspjeh bi izostao bez žrtvovanja mame, koja je radila od 3 do 12 kako bi popodne stigla obaviti sve kućanske poslove..."
 U natjecateljsku mirovinu Oscar je otišao prije Pekinga 2008. zbog tadašnje politike i akcija Meksičkog taekwondo saveza,  ali i zbog psihičke iscrpljenosti, obzirom da je bio sportaš s najdužim stažem u repki, u kojoj je proveo 15 godina: "Mogu samo reći kako sam se povukao čiste savjesti, a politika i korupcija nisu taknuli vrata obitelji Salazar. Nitko ne može predbacivati da nam je nešto poklonio, nitko izvan obitelji nije mi pomogao osvajati medalje... Ne mogu zanijekati da mi je život sportaša ostao u lijepoj uspomeni, ali sve se razvija, evoluira, i na redu je posao trenera. Želim pomagati onima  koji imaju taekwondo snove kakve sam i sam imao. Jednako kako su neki stajali uz mene kad sam ih trebao, sad želim podijeliti svoja iskustva s ljudima koji ih trebaju i žele čuti."
6. 9. 2010.

SPORTSKA VELESILA

Bivši košarkaški reprezentativac Kim In-kun je 2008. postao šef korejskog Nacionalnog trening centra Taeneung i izuzetno je zadovoljan međunarodnom uspješnošću korejskog sporta, jer iz prve ruke zna koliko se naporno sportaši pripremaju za svoje nastupe. Siguran je kako će Koreja nastaviti rezultatski uspon i na skorim Azijskim igrama u kineskom Guangzhou, koje će biti najveće u svojoj povijesti: bit će zastupljeni svi olimpijski i ukupno čak 42 sporta.
  Prije četiri godine Južna Koreja u Dohi bijaše ekipno druga s ukupno 193 medalje, od čega 58 zlatnih. Kim, predviđa kako će i ove godine najuspješniji biti Kinezi, te najavljuje kako će Koreja poslati više od tisuću sportaša u svim sportovima sa ciljem da osvoje više od 65 zlatnih medalja i opet si osiguraju drugo mjesto. Računa se na sigurnih bar 11 taekwondo zlata, te po pet komada u judu i streljaštvu, ali Kim priznaje da još imaju puno mjesta za poboljšanja, naročito u atletici i plivanju, koji donose najveći broj odličja.
  Od svog utemeljenja 1966. godine Trening centar Taeneung je glavni rasadnik korejskih sportaša, te je proizveo brojne olimpijske, azijske i svjetske pobjednike. Na više od 100.000 kvadrata raspolaže sa 20 objekata za različite sportove, među kojima su taekwondo, atletika, gimnastika, streljaštvo, plivanje... Na pripremama za natjecanja koja im slijede tu trenutno živi i trenira preko 500 sportaša: "Bez tog Centra korejski sport ne bi bio sposoban stići ovako daleko."
  Neki kritičari kažu kako je u modernim vremenima okrutno primoravati sportaše na trening u izolaciji koja podsjeća na vojni kamp. Kim im odgovara kako 60. i 70. godina prošlog stoljeća sportaši nisu voljeli boraviti u Centru, ali je to danas zaboravljena priča: sportaši su tu danas cijenjeni i imaju punu slobodu. Pomažu im timovi sportskih stručnjaka uz medicinski nadzor te besplatne tečajeve engleskog i joge, pa im je glavni problem nedostatak prostora zbog kojega primaju ograničeni broj sportaša. Stoga se u Jincheonu gradi drugi nacionalni sportski centar, koji će biti završen iduće godine:
  "Jednom kad bude gotov, Koreja će moći osigurati daljnji napredak u svjetskom sportu." Korea Herald
6. 9. 2010.

AD-HOC DEMOKRACIJA

 
Pola nacionalnih sportskih saveza u Bangladešu danas vode imenovani ad-hoc odbori, ostavljajući snažan dojam kako im se sport vraća kulturi privremenih administracija, nakratko prekinutoj 1996. Tad je po preuzimanju vlasti vodstvo Awami saveza prekinulo tradiciju sportskih 'komiteta' te održavanjem slobodnih izbora i povratkom demokracije u svoju nacionalnu organizaciju dalo primjer drugim federacijama. Sedam godina kasnije neke su se grupe vratile na vlast ali, iako su potrošili skoro dvije godine, nisu uradili baš ništa kako bi u svojim sportskim tijelima nastanili osjećaj odgovornosti.
  Nacionalno vijeće za sport (NVS), regulatorno tijelo za sport Bangladeša, po isteku izborima potvrđenih mandata u brojnim savezima postavlja svoje ad-hoc odbore, koji neke sportove godinama vode po svome, iako su im rezultati puno slabiji no kod biranih vodstava. Slična se sudbina sada nadvila i nad taekwondo i karate, čijim su vodstvima baš istekli mandati. Čovjek se zapita zašto ne organiziraju redovne izbore ako se boje prijetnji od zloporaba i čvrste državne ruke, a odgovor je možda skriven u kritikama da su i legalno birana vodstva u fotelje često sjedala po političkom diktatu.
  Ovih dana NVS okružnicama od saveza traži "poduzimanje potrebnih koraka za hitno održavanje izbora", iako su u više prigoda ignorirali izborne inicijative iz nekih vodstava. Glavni problem je očito u nagomilanoj regulativi, koja sve želi držati  u šaci, koja sve želi odobravati, koja priječi samoinicijativno održavanje izbora po isteku mandata. Neki se savezi čak žale kako su pripremili svoje izborne skupštine, a od NVS-a su im, umjesto zatraženog zelenog svjetla, stizali popisi članova 'komiteta' koji će im ubuduće biti na čelu. The Daily Star
  U svijetu očito postoje i veći apsurdi od naših, ali ih treba tražiti na egzotičnim lokacijama poput Bangladeša.
6. 9. 2010.

JERUSALEM OPEN WTF G-1

Izraelski taekwondo savez pod pokroviteljstvom člana MOO-a Alexa Giladyja 17. listopada organizira 8. Jerusalem Open, za koji su ove godine izborili WTF G-1 status. Na jednodnevnom natjecanju u standardnim kategorijama koristit će se elektronska oprema Daedo i video replay sustav, a na učešće su pozvani svi seniori koji su učlanjeni u WTF. Elektronske štitnike za tijelo osigurat će organizator, a sportaši moraju ponijeti svu ostalu zaštitnu opremu. Uz prvoplasirane borce, nagrade će dobiti i tri najuspješnije ekipe.
  Ovo je jedini od velikih turnira za koji se ne plaća kotizacija, a rok za prijave istječe 30. rujna. Do istog datuma treba dostaviti rezervacije i platiti hotelski smještaj: puni pansion dnevno se po osobi plaća 60 US$.
  Međunarodni suci koji su zainteresirani za učešće pozvani su neka kontaktiraju Organizacijski odbor na tkd@smile.net.il do 15. rujna. Oni čije prijave budu prihvaćene već će 16. rujna  dobiti obavijest o tome, a potom ih čeka nalaženje sponzora  za putne troškove. Organizator će im platiti četiri puna pansiona, a ostale potrebe moraju namiriti sami.
7. 9. 2010.

ZNANOST, KRIMINAL, SPORT

 
U taekwondou dosad nije bilo drastičnih primjera korištenja dopinga. Ono malo otkrivenih slučajeva najčešće bijaše povezano s korištenjem lijekova za prehladu, reguliranje mjesečnice i sličnima koji sadrže zabranjene supstance, a pamtimo i domaći primjer pušenja trave koji nas je koštao jedne studentske medalje. Za razliku od naših bebica, mnogi sportaši svijeta su za vrhunski rezultat spremni prodati dušu i dupe. Kao i u svim drugim granama ljudskih djelatnosti, i u sportu je stvorena paralelna ilegalna ekonomija kriminala bez granica i mjere. Prošlog su mjeseca s prstima u medu zatekli čak i dopinške kontrolore - njemačko tužiteljstvo istražuje dvojac koji je, navodno, umjesto uzoraka s rukometnih utakmica na ispitivanje poslao vlastiti urin.
  Oficijelna znanost pokušava držati korak s prevarantima.  Ovih dana Svjetska antidopinška agencija (WADA) pozdravlja znanstveni napredak u borbi protiv najnovije metode varanja  u sportu - genetskog dopinga. Radi se o metodi koja koristi genetski inženjering kako bi na umjetan način poboljšala rezultate nekog sportaša i zabranjen je od strane WADA-e, koju MOO bespogovorno sluša i slijedi.
  Dvije zasebne skupine znanstvenika paralelno su razvile testove za jednostavno otkrivanje genetskog dopinga. U njemačkom Tubingenu i Mainzu razvijen je krvni test koji ga pouzdano otkriva čak i nakon 56 dana od primjene, pa ga je sada moguće relativno jeftino otkriti iz običnih uzoraka krvi. Zajednički istraživački tim SAD-a i Francuske istovremeno je završio razvoj specifične metode njegovog otkrivanja iz mišića dopingiranih sportaša. HADA
8. 9. 2010.

EUROPSKO u-21 PRVENSTVO

Drugo Europsko prvenstvo za taekwondo sportaše do 21 godinu organizira Ukrajinski taekwondo savez u Kharkovu. Za tu dobnu skupinu ETU još uvijek traži najbolji natjecateljski format, pa ove godine svjedočimo nekim promjenama u odnosu na prošlo prvenstvo: ukinuta je dodatna 9. kategorija, a nastupiti ne mogu borci mlađi od 18 godina. Neki europski savezi su bezuspješno pokušali ishoditi korištenje svih seniorskih pravila, ali vodstvo ETU je tu odluku za buduća natjecanja prepustilo svojoj skoroj Skupštini.
  Tako ćemo u Kharkovu od sutra svjedočiti borbama u standardnim težinskim kategorijama sportaša koji su rođeni 1989, 1990, 1991. i 1992, s Daedo elektronskim štitnicima i kacigama koje će osigurati organizator. Sudit će se po pravilima WTF-a, a borbe će trajati 3 runde po 2 minute, s pauzama od jedne minute. Uz medalje za najbolje sportaše (16+16+32), pripremljeni su pehari za 5 timova koji po olimpijskom sustavu budu najuspješniji.
  Kotizacija iznosi 300 eura za muški i 300 eura za ženski tim. Nacionalni taekwondo savezi snose i sve druge troškove: put, smještaj, prehranu, lokalni prijevoz...
  ETU će provesti anti-doping testove na slučajno odabranim osvajačima medalja. Sportaši koji odbiju testiranje ili budu uhvaćeni u kršenju pravila o dopingu bit će kažnjeni sukladno pravilniku MOO-a i WADA-e (International Olympic Committee Anti Doping Control Rules/WADA). Više o EP u-21
8. 9. 2010.  

MAMA SE POLAKO VRAĆA

 
Sumeyye Manz (Gulec) je europska prvakinja i olimpijka iz 2008. U miješanom je rankingu karijere 228. u svijetu s 238 bodova, što bi joj u hrvatskoj konkurenciji vrijedilo za 5. mjesto, a u Njemačkoj je dosta tek za 14.
  Rođena je u Nurnbergu 1989, a trenirati je počela sa pet godina u Taekwondo klubu Ozer svog strica Ozera Guleca. Sa 17. godina je kao sportašica upala na platni spisak njemačke vojske. U travnju 2009. udala se za dvije godine starijeg olimpijca Daniela Manza, s kojim dijeli radno mjesto u vojsci, i dva mjeseca kasnije rodio im se sin Aurelio. Tri mjeseca prije poroda osvojila je Dutch Open, a na tatami  se probala vratiti tri mjeseca po porodu, na prvom EP u-21: da joj to ne prođe pobrinula se Francuskinja Emilie Tran u prvom kolu.
  Njemačka prvenstva raznih dobnih skupina Sumeyye osvaja od 2001. Seniorska prvakinja je prvi put postala 2006. i ove godine je uzela petu uzastopnu titulu. Na Europsko prvenstvo ipak je nisu vodili i novu šansu je dobila tek kao pripadnica oružanih snaga, da bi prije manje od dva mjeseca na Vojnom prvenstvu svijeta uzela srebro.
  Do srebra je došla i na EP u-21: prvo je stradala Ukrajinka Manoliy (18:7), a potom naša Martina Marković kao jedna od nositeljica kategorije, te Turkinja Boyanmis.
9. 9. 2010.

STANOVNIK SVIJETA

 
Jermaine James je u miješanom rankingu karijere na 3996. mjestu u svijetu. Rođen je 1989. u Detroitu, američka adresa mu je na Floridi, a ima i švicarsko državljanstvo. U juniorskoj je konkurenciji rasturao po američkim turnirima, pa je od USA Taekwondo 2006. dobio nagradu za juniora godine, a 2007. Chris Canning Award of Excellence. Na kvalifikacijama je izborio mjesta u više američkih državnih selekcija, ali je na natjecanjima redovito zapinjao u kvalifikacijskim borbama.
  Likom zanimljivim za promatranje čini ga korištenje dvojnog državljanstva: ove je godine na Svjetskom studentskom te na Europskom seniorskom i U-21 prvenstvu branio švicarske  boje. Tako je prije dvije godine na SSP nastupio kao američki student, a prve WTF-ove bodove ove je godine osvojio kao švicarski student (protivnik iz Kazahstana mu je odustao od borbe, pa je završio kao 5. s mrvom od 4,32 boda, dostatnom za 87. mjesto u WTF-ovom rankingu kategorije do 58kg).
  Jermaine je na EP u-21 konačno zabilježio dvije uzastopne turnirske pobjede, ali se i dalje ne može pohvaliti seniorskom medaljom s nekog velikog natjecanja: na putu prema bronci savladao je našeg Marina Nevešćanina i Španjolca Martina Rubena, a zaustavio ga je Armenac Haykaz Samvelyan.
9. 9. 2010.

US OPEN 2010 MEĐU NAJBOLJIMA

 
SportsTravel magazin je objavio da su čitatelji tog "vodećeg svjetskog magazina za sportska putovanja" glasovima odlučili kako je taekwondo turnir U.S. Open 2010 (WTF G-2) uspješno prebrodio prvu stepenicu i zaradio nominaciju za njihovu 2010 SportsTravel Award. Kriteriji za nominaciju između ostalog uključuju superiornu organizaciju i posjećenost natjecanja, superiorno iskustvo za sportaše i gledatelje, doprinos grada domaćina i dvorane općem dojmu o natjecanju...
  Predviđene su nagrade za tri kategorije - za amaterska, studentska i profesionalna natjecanja, te za ukupno najbolji događaj. Službene glasačke listiće donose izdanja magazina  za kolovoz i rujan u kojima su predstavljeni svi nominirani, a čitatelji će od 13. rujna moći glasati i na internet stranicama magazina. Pobjednik će biti objavljen sredinom listopada.
  Nakladnik SportsTravel magazina je Schneider Publishing iz Los Angelesa, tvrtka koja kroz grupna putovanja godišnje generira 106 milijuna noćenja: "Naši su čitatelji lideri industrije sportskih događanja i znaju koliko treba uložiti za organizaciju događaja vrhunske kvalitete. SportsTravel Awards program im predstavlja šansu da sebi ravnima odaju priznanje za dobro obavljen posao." USAT
10. 9. 2010.

OJAČAN OLIMPIJSKI POLOŽAJ

 
Žudeći za odbacivanjem ustajalih ostataka nasljeđa prošlosti, taekwondo je danas usredotočen na daljnje poboljšavanje pravičnosti i uzbudljivosti svojih mečeva, uz transparentno upravljanje. U tu svrhu Svjetska taekwondo federacija je pokrenula paket mjera koji je predstavio instant video replay, poboljšana natjecateljska pravila, stroži bodovni sustav. Sve nas to, uz brojne druge napore, treba bezbrižno uvesti u procjenjivanje prikladnosti sadašnjih olimpijskih sportova za uključenje u program Olimpijskih igara 2020., koje će MOO provesti tijekom 2013. Taekwondo teži zamrzavanju svojeg statusa olimpijskog sporta, iako je stalno suočen sa izazovima iz raznih drugih borilačkih vještina, poput karatea, koje bi jako rado zasjele na njegovo mjesto.
  Tijekom zadnjih šest godina, od ulaska u ured, predsjednik WTF-a Chungwon Choue je postavio standarde za brojne reformske projekte. Sa svježim dojmovima sada se vratio sa Borilačkih igara i sa Olimpijskih igara mladih: "Poslije godina utrošenih na proceduralna pitanja predstavili smo novi sustav kojemu je cilj taekwondo učiniti dinamičnijim i uzbudljivijim,  što je u punom svjetlu zaživjelo na Olimpijadi mladih."
  Na Borilačkim igrama bila su zastupljena četiri borilačka olimpijska sporta, taekwondo, judo, hrvanje i boks, te devet neolimpijskih, koji su iza kulisa neumorno agitirali za svoje uključenje u olimpijsku obitelj. Najžešći su bili wushu, karate i sambo. Uprkos njihovim prijetnjama, Choue je siguran kako  će ih taekwondo nadmudriti i opstati kao olimpijski sport. Predsjednik je podsjetio na mnoga međunarodna natjecanja koja su taekwondo uvrstila u službene programe, poput Mediteranskih igara 2013, Univerzijade 2017, Svjetskih veteranskih igara: "Predsjednik Jacques Rogge i 50-ak visoko rangiranih članova MOO-a i nacionalnih olimpijskih odbora posjetili su taekwondo dvoranu u Singapuru da bi zapljeskali dinamičnijim i pravednijim taekwondo mečevima. Nekima se naš video replay sustav toliko svidio da su predložili njegovu uporabu u drugim sportovima, pa i u nogometu."
  WTF se okreće i ka promidžbi mira i dobrotvornih aktivnosti: "Kao zdrav sport, taekwondo tradicionalno mladima ulijeva ispravan mentalitet i disciplinu. U mnogim je zemljama postao obavezan predmet u osnovnim školama, a prihvaćen je i u brojnim srednjim i visokim školama mnogih zemalja, poput Sjedinjenih Država, Kine, Turske, Irana, Uzbekistana." WTF
10. 9. 2010.

NJEMAČKA NA TEHNIČKOM SP

 
Njemački taekwondo savez (DTU) je na Europsko u-21 prvenstvu poslao ozbiljan tim od šest mladih seniora i sedam seniorki predvođenih s čak sedam stručnjaka, od kojih su trojica treneri. I dok im se seniorski pomladak u Ukrajini trudi ostvariti što bolje rezultate, u vodstvu DTU najavljuju tim za Svjetsko poomsae prvenstvo.
  Vođa tehničkog tima ove je godine Park Soo-Nam, glavni trener je Manuel Kolb, a njihova ozbiljna ekipa od 19 sportaša pojedinačno će nastupiti u slijedećim disciplinama: juniori (po jedan junior i juniorka), seniori 1 (po jedan muškarac i žena), seniori 2 (po jedan muškarac i žena), master 1 (po jedan muškarac i žena). Nastupit će im i dva miješana para, te dva muška i dva ženska tima. Petero njihovih sportaša iskoristit će mogućnost nastupa u više kategorija, točnije, natjecat će se za po dvije medalje.
  Peto Svjetsko poomsae prvenstvo u Tashkentu od 8. do 10. listopada organizira Taekwondo savez Uzbekistana. Učešće je dopušteno svim članovima nacionalnih selekcija koji imaju  Poom ili Dan certifikate Kukkiwona. Pojedinci mogu nastupiti u svim kategorijama čije temeljne dobne i spolne zahtjeve ispunjavaju. Rok za prijave isječe danas. Kotizacija iznosi 300 US$ za muški i 300 US$ za ženski tim.
12. 9. 2010.

EP 2012. U SRBIJI?Sportaši iz Srbije posljednjih par godina sve češće na velikim natjecanjima napuštaju uloge statista. Tako su na seniorskom prvenstvu Europe u svibnju osvojili jedno srebro, a sad im se jedan član tima do 21 godinu na tron popeo po broncu.
  Čini se kako ne namjeravaju stati na ovakvim sitnicama, jer nastavljaju brusiti organizacijsku strukturu svog saveza. Ovih su dana izabrali Dragana Jovića za sportskog direktora, te po tri trenera za borilačke selekcije mlađih kadeta, kadeta,  juniora i seniora (koji su dodatno podijeljeni na seniore, u-21 i studente). Situacija kod tehničara im je mrvicu skromnija: imaju dva nacionalna trenera za seniore, studente i juniore, te tri za kadete i mlađe kadete.
  Nakon usvajanja novog Pravilnika o radu reprezentacije, Taekwondo asocijacija Srbije je usvojila i dvije odluke koje se tiču šire taekwondo publike: podržat će zahtjev 'Galebovog Trofeja Beograda' za dodjelu statusa A-turnira i kandidirat će se za organizaciju Europskog seniorskog prvenstva 2012. TAS
13. 9. 2010.

GALEBOV TROFEJ BEOGRADA

Ovogodišnji 'Galebov Trofej Beograda' za sve dobne skupine bit će održan 16. i 17. listopada. Organizator je Taekwondo klub 'Galeb', a mjesto radnje bit će Hala sportova u Novom Beogradu. Predsjednik Organizacijskog odbora Dragan Jović obećava vrhunsku organizaciju i kvalitetno natjecanje.
  Riječ je o otvorenom turniru za klubove i nacionalne timove, koji je od ove godine u službenom kalendaru ETU i koji je službeni kandidat za status A turnira u 2011.
  Kotizacija po prijavljenom sportašu iznosi 30 eura, a rok za prijave je 13. listopad. Za zainteresirane timove i pojedince organizator može dogovoriti smještaj po povoljnim cijenama. Rok za rezervaciju hotela je 20. rujna (tkdgale@gmail.com).
  Uz sve države s područja bivše Juge, na ovom su turniru u posljednjih osam godina nastupili i sportaši iz Španjolske, Irana, Turske, Njemačke, Rusije, Albanije, Bugarske, Cipra, Češke, Grčke, Gruzije, Italije, Mađarske, Moldavije, Rumunjske, SAD, Slovačke, Švedske, Ukrajine...
13. 9. 2010.

MEDITERANSKI KUP WTF G-1
U kalendaru WTF-a pojavio se Mediteranski taekwondo kup 2010. - službeno je riječ od 4. izdanju, a trebao bi se održati  6. i 7. studenog u Hammametu, Tunis. Detalji nam još nisu poznati jer Taekwondo savez Tunisa nije previše sklon dijeliti informacije, pa se i prema Kupu ponaša mačehinski, što među organizatorima velikih natjecanja u svijetu taekwondoa nije posebna rijetkost: ETU, kojoj bi Mediteran trebao biti važniji nego WTF-u, ovaj Kup zasad niti ne spominje.
  WTF je potaknuo osnutak Mediteranske taekwondo unije i oživljavanje Mediteranskog kupa jer ta regija obuhvaća tri kontinenta i jer joj pripada dojmljiv broj od 27 zemalja. Tu je i snažna težnja za uvrštenjem taekwondoa u službeni program Mediteranskih igara, što bi nam se moglo dogoditi već 2013.
  Osnivačka skupština nove Unije održana je 12. 5. 2009, a za prvog predsjednika izabran je predsjednik Taekwondo saveza Maroka Driss Hilali s 14 glasova. Mi za cijelu priču nismo pokazali poseban interes, a zanimljivo je kako Srbija jest, iako nema direktan izlaz na Mediteran.
  Treći Mediteranski kup je održan prošle godine u Maroku uz učešće 15 zemalja, a ukupno najuspješniji bijahu domaćini (6+3+3). Ekipni poredak muškaraca: Francuska (3+0+1); Maroko (2+1+3); Španjolska (1+1+3). Ekipni poredak žena: Maroko (4+2+0); Španjolska (2+2+3); Libanon (2+1+1).
13. 9. 2010.

BOJKOT OSTAJE?

 
Od Islamske revolucije 1979. Iran ne priznaje Izrael kao suverenu državu. U znak solidarnosti s Palestincima, odbijaju ga zvati i u svijetu priznatim imenom, umjesto kojega koriste termin 'Cionistički režim'. Zbog službenog stava svoje zemlje Iranski sportaši se na međunarodnoj sceni ne natječu protiv Izraelaca, pa sportaši koji se na natjecanjima moraju suočiti s njima odustaju 'zbog ozljeda' ili smišljaju druge razloge.
  Državni stav o bojkotu međunarodnih natjecanja sportaše je tijekom 30 godina koštao gubitka brojnih medalja, a zadnjem incidentu svjedočili smo na Olimpijskim igrama mladih: Iranac Mohammad Soleimani 'zbog ozljede' nije došao na finalni taekwondo meč protiv Izraelca Gilija Haimovitza. Politizacijom sporta krši se povelja Međunarodnog olimpijskog odbora, pa je Olimpijski odbor Irana već upozoren kako bi slijedeći bojkot mogao izazvati trajnu diskvalifikaciju njihove zemlje sa svih međunarodnih natjecanja.
  Teheranski tisak sad izvještava da je sportska organizacija  od državnog vodstva zatražila nove upute o ponašanju na sportskim natjecanjima. Potom je izviješteno o propasti te inicijative za propitivanje bojkota sportskih ogleda, a šef državnog ureda za sport odmah je razglasio kako on s takvim idejama nema nikakve veze.
  Tajnik Olimpijskog odbora Irana je pak svjestan kako imaju problem koji državno vodstvo mora barem razmotriti: "Nepriznavanje 'cionističkog režima' je glavna točka iranske politike, ali moramo potražiti rješenje za izlazak iz krize i za rješavanje problema na međunarodnoj sceni. Ako se na Olimpijadi budemo morali suočiti sa sportašima 'cionističkog režima', pa se ne pojavimo, MOO bi mogao uvidjeti kako to radimo namjerno, iz političkih razloga." Middle East News
13. 9. 2010.

KIROPRAKTIKA

Magazin društva kiropraktičara je među vrhunskim taekwondo sportašima Kanade proveo studiju o korištenju kiropraktike poslije sportskih ozljeda. Upitnici su podijeljeni taekwondo sportašima na jednom od nacionalnih turnira (grupa A) i među članovima državne selekcije u trening kampu (grupa B).
  Iz grupe A odazvalo se 46,7%, a iz grupe B 100% ispitanika. 25% sportaša iz grupe A izjavilo je kako zbog ozljeda nikad nisu bili kod kiropraktičara, 12% ga je posjećivalo često, a 6% uvijek poslije ozljede. U nacionalnom timu, ispitnoj grupi B, 36% članova poslije ozljede posjećuje obiteljskog liječnika, 15% kiropraktičara ili fizioterapeuta, a ostali podjednako odlaze k osteopatu, masažeru ili sportskom terapeutu.
  Kao i u većini ostalih sportova, taekwondaši imaju premalo informacija o primjeni kiropraktike i raspolažu s premalo rezultata istraživanja o brizi za zdravlje. ChiroEco
14. 9. 2010.

FANTASTIČNA ČETVORKA

Steven Lopez je obilježio povijest modernog, olimpijskog taekwondo sporta. Tijekom karijere je uspješno nadvladao mnoge izazove i pomicao mnoge granice. Cijelo desetljeće suvereno vlada borilištem i na svijetu su rijetke medalje čiji primjerak već nije u njegovoj vitrini, a koncem prošle godine postao je jedini vlasnik pet uzastopnih titula svjetskog prvaka. Posljednjih 10 godina samo jedna medalja nije mu zlatnoga sjaja, ona iz Pekinga 2008, kad su Amerikanci podigli priličnu prašinu zbog nezadovoljstva suđenjem.Pamtimo mu još jedan poraz, onaj u finalu profesionalnog World Taekwondo Tour 2009, ali tada nije izgubio medalju, već lovu i malo ponosa.
  Steven Lopez se duže vrijeme pojavljuje samo na najvećim natjecanjima. Za dva mjeseca proslavit će 32. rođendan, ali kaže da prije povlačenja u sportsku mirovinu želi osvojiti još jedno olimpijsko zlato. U stvari - cijela "fantastična četvorka" Lopez u svojoj se novoj taekwondo školi u Houstonu priprema za novi pokušaj zajedničkog olimpijskog trijumfa: u London 2012. žele putovati i Diana i Mark i Steven, predvođeni svojim najstarijim bratom i trenerom Jeanom. A koliko god bili slavni i cijenjeni zbog minulog rada, u Americi uvijek iznova morate kroz kvalifikacije dokazati pravo na nošenje državnog dresa.
  Iz svega što se čuje iz USA Taekwondo nije teško naslutiti kako se na cijelu obitelj Lopez i dalje ozbiljno računa, jer čine "impresivan tim koji ne ostvaruje samo osobne pobjede, nego tijekom cijele dekade daje snažan doprinos poboljšavanju cjelokupnog američkog taekwondo sporta."
14. 9. 2010.

KRAH PRORAČUNA

Kašnjenje s usvajanjem proračuna direktno pogađa pripreme nepalskih sportaša za Azijske igre. Prve žrtve besparice su tamošnje taekwondo nade, kojima Nepalski taekwondo savez (NTA) "ne može platiti treninge u inozemstvu". Nacionalno vijeće za sport do daljnjega ne može financirati NTA, koja je nedavno poslala tri sportaša na pripreme u Koreju, gdje su na Korea Open osvojili zlato i dva srebra: sada će ih opozvati, a odustaje se i od plana o slanju još devet boraca jer nema načina za zatvaranje financijske konstrukcije.
  Zbog proračunskog kraha taekwondo savez mora odgoditi i produžetak ugovora s korejskim taekwondo trenerima: Kwan Hun Jung je trener nacionalnog tima, Kwon Yeong Dal trenira nepalsku policiju, a ugovori su im baš sad istekli.
  Problem za Nepal nije bezazlen: na prošlim Azijskim igrama su osvojili samo tri bronce, sve tri u taekwondou. Republica
15. 9. 2010.

PARIZ OPEN 2010 ETU A-class

 
Francuski taekwondo savez svoj šesti Pariz Open (VI Tournoi International de Paris) održava 27. i 28. studenoga. Seniori rođeni do 1993. i juniori rođeni 1994, 1995. i 1996. natjecat će se po pravilima WTF-a, u olimpijskim kategorijama, s video replay sustavom i elektronskim štitnicima Daedo.
  Težinske kategorije:

seniorke: -49kg, -57kg, -67kg, +67kg
seniori: -58kg, -68kg, -80kg, +80kg
juniorke: -44kg, -49kg, -55kg, -63kg, +63kg
juniori: -48kg, -55 kg, -63kg, -73kg, +73kg

Kotizacija iznosi 40 eura po prijavljenom sportašu, a plaća se unaprijed, isključivo putem bankovnog računa.
  Prijave treba obaviti prije 10. studenog - ovdje (Ms Excel).
  Dnevne ulaznice za gledateljstvo će koštati po 8€, a mlađi od 12 godina imat će besplatan ulaz.
15. 9. 2010.

TROFEJI AMBASADORA

Taekwondo savez Bjelorusije zajedno s nacionalnim centrom za olimpijske pripreme borilačkih sportova i Veleposlanstvom Republike Koreje u Bjelorusiji, organizira prvo Međunarodno seniorsko taekwondo prvenstvo za trofeje korejskog ambasadora.
  Turnir će biti održan 24. i 25. rujna u Minsku, a nastupiti  mogu seniori i seniorke rođeni 1995. ili ranije. Rok za prijave sportaša i rezervacije hotela istječe danas, a zanimljivo je kako ni ovom prigodom sportaši ne plaćaju kotizaciju.
  Borbe će se održati po natjecateljskim pravilima WTF-a i  ETU, u standardnim kategorijama, s elektronskim štitnicima LaJust i video replay sustavom. BFT
15. 9. 2010.

BRITANSKI KRITERIJI

 
Nekima je možda teško povjerovati, ali mnogi nacionalni taekwondo savezi svijeta žele biti sigurni kako na najveća natjecanja šalju svoje najbolje sportaše. Kriteriji pojedinih sredina ponekad se mogu činiti čudnima, ali sportašima je uvijek najvažnije postojanje nekakvih kriterija po kojima se mogu ravnati i boriti za vlastiti napredak. Preostaje nam nada kako će se i u Hrvatskoj dogodi jednako čudo.
  Britanski taekwondo savez najboljim sportašima drži one pojedince koji su najspremniji i uz to imaju potencijal za osvajanje međunarodnih medalja, a ne samo za pokazivanje ljupkog osmjeha. Zainteresiranima su stoga na službenim stranicama upravo ponudili dokument nazvan 'Selekcijski kriteriji britanskog taekwondo tima za glavna svjetska i europska prvenstva i igre u 2011. i 2012.', s jasnim opisom uvjeta koji će utjecati na odabir reprezentativaca za deset najvećih natjecanja: Svjetska prvenstva za seniore 2011. i juniore 2012, Svjetski kup 2012, Univerzijada 2011. i Studentsko SP 2012, Europska prvenstva za seniore 2011, juniore i kadete 2011. te za u-21 2011. i 2012. Temeljem zahtjeva WTF-a i ETU, mogu biti dodana i druga natjecanja.
  Odabir sportaša bit će odgovornost Selekcijskog tima od najmanje tri stručnjaka, u kojemu su osigurana mjesta za sportskog direktora saveza, nacionalnog trenera i jednog neovisnog vanjskog člana koji će nadgledati cijelu proceduru.
Savez naglašava kako podupire inicijativu WTF-a o rangiranju sportaša, ali svjetski ranking pojedinca neće imati utjecaja na uvrštenje u državni tim. Glavna zadaća je odabir članova koji na određenom natjecanju imaju šansu za osvajanje medalja, pa će među mjerilima biti i ranije osvojene medalje, broj i kvaliteta mečeva, broj poraženih protivnika, omjer dobivenih i izgubljenih mečeva... Precizno su nabrojena natjecanja čije će rezultate računati i kategorije u koje ta natjecanja spadaju. Najvrjednije su Olimpijske igre te prvenstva svijeta i Europe, drugu grupu čini više otvorenih prvenstava (British, Dutch, French i US Open), a u trećoj je samo državno prvenstvo.
  Jedna britanska posebnost: sportaši uključeni u njihov World Class Programme imaju stalnu plaću i radni odnos, te plaćene troškove nastupa ako prežive selekcijski postupak. Ostali koji se probiju u državni tim moraju biti spremni snositi sve troškove nastupa za nacionalnu selekciju. STUK
16. 9. 2010.

ULAGANJE

Sportaši koji su za Singapur osvojili medalje na Olimpijskim igrama mladih kao nagradu su od NTUC FairPrice Foundation dobili stipendije ukupne vrijednosti od 150.000 singapurskih dolara. Taekwondo borci su im zaradili dvije bronce, po jednu  u ženskoj i muškoj konkurenciji, pa će za potrebe treninga, ili za obrazovanje, moći iskoristiti po 17.500 dolara.
  Sa ciljem motiviranja sportaša da nastave naporan rad u svojim sportovima, NTUC FairPrice Foundation je podijelila stipendije i osvajačima medalja sa Azijskih igara mladih, a traže i druge načine pružanja pomoći sportašima.
  "Nadam se kako su mladi sportaši stekli iskustvo, žudnju i glad za daljnjim uspjesima," - medijima je poslije svečanosti rekao Teo Chee Hean, predsjednik nacionalnog olimpijskog odbora i dopredsjednik vlade. CNA
16. 9. 2010.

IZAZOV

 
Još jedna taekwondašica čeka rođenje bebe: Kolumbijka Gladys Mora je u osmom mjesecu trudnoće, termin joj je početkom listopada, a dijete će se zvati Isabella Sara.
  Dok čeka na ispunjavanje uvjeta za američko državljanstvo, dvostruka prvakinja Pan Amerike i Bolivarijskih igara te dvostruka olimpijka i 5. sa SP 2009. nema u planu odustati od natjecanja. I dalje sanja osvajanje olimpijske medalje za Kolumbiju, pa će se treningu vratiti čim bude moguće.
  Suprug Ronald Deguimera također trenira taekwondo, a upoznala ga je dok je po Sjedinjenim Državama tražila dvoranu u kojoj će nastaviti olimpijske pripreme. Odabir je u međuvremenu pao na školu braće Lopez u Houstonu. Bit će to poveći izazov jer suprug upravo pristupa američkoj vojsci, pa će uz sportski napredak morati sama brinuti za bebu.
16. 9. 2010.

TEHNIČARI

Iako forme još nisu ni blizu službenog olimpijskog programa, korak po korak se probijaju na sve više natjecanja, pa se i broj vježbača u svijetu stalno povećava. Gledali smo ih na prošloj Univerzijadi i na Južnoazijskim igrama, a uvrštene su i u program Azijskih igara 2014.
  Stoga se i tehnička selekcija Filipina intenzivno priprema za nastup na Svjetskom poomsae prvenstvu: pod paskom korejskog trenera vježbaju triput dnevno, šest dana u tjednu. Sestrične Janice Lagman, Rani Ann Ortega i Camille Alarilla, prošle su godine na SP kao ekipa osvojile zlato i žele obraniti titulu, pa u pripremama daju svoj maksimum: "Ove ćemo godine imati svoj dosad najbolji međunarodni nastup. Želimo obraniti titulu, a muški tim želi nadmašiti svoj najbolji rezultat, broncu sa SP 2008... Teško je osvojiti medalju. Za početak morate vjerovati u sebe, a potom se morate jako truditi da ostvarite svoje ciljeve. Na putu njihovog ostvarenja treba prebroditi mnoge nedaće i odricanja."
  Tehničari i borci su s nedavnog Korea Opena na Filipine donijeli sedam zlatnih medalja, od kojih su dvije bile tehničke (po jedna pojedinačna i u paru). U ukupnom ekipnom poretku Korejci su ostali nedodirljivi, slijede im Iran, Španjolska, Vijetnam i Turska, a selekcija Filipina bijaše 6. ABS-CBS
17. 9. 2010.

WARSAW CUP 2010

 
Kup Varšave u borbama i formama juniora, kadeta i mlađih kadeta Taekwondo savez Varšave ove godine organizira u suradnji s Poljskim taekwondo savezom. Održat će se od 26. do 28. listopada, a reklamiraju ga kao idealnu prigodu za reprezentativne pripreme pred nastupe na Juniorskom i Kadetskom prvenstvu Europe, koja su u kalendaru za 2011.
  Timovi su svojim sportašima obavezni platiti osiguranje, kotizacija po natjecatelju iznosi 10 eura, a online prijave traju do 19. studenoga na http://www.tpss.nl/
  Borci će nastupati s elektronskim štitnicima Daedo koje će nabaviti organizator, dok ostalu propisanu opremu za svoje sportaše moraju osigurati timovi.
  Spavanje u Hotelu ARAMIS treba rezervirati najkasnije do  10. listopada (trokrevetna soba/noć = 40€), isključivo preko organizatora, uz popunjenu prijavnicu koju možete skinuti sa stranica turnira. Organizator će svim sportašima osigurati tri obroka u dvorani: doručak i večera - po 4€, ručak - 5€.
  Organizatori će se sami pobrinuti za pronalaženje sudaca, ali im se mogu javiti svi koji žele dovesti svoje.
17. 9. 2010.

BULGARIA OPEN 2010

 
Taekwondo klub Ji Do Kwan-BG, uz odobrenja Europske taekwondo unije i Bugarskog taekwondo saveza, organizira prvo otvoreno prvenstvo Bugarske, Bulgaria Open, za sve dobne skupine. Turnir će se održati 23. i 24. listopada u Sofiji, po WTF/ETU pravilima i po sustavu jednostrukih eliminacija.  Svi osim kadeta borit će se s elektronskim štitnicima Daedo, koje će osigurati organizator, dok svu ostalu opremu moraju osigurati timovi. Kadeti i mlađi kadeti će nastupiti s običnim štitnicima i bit će im zabranjeni udarci u glavu. Timovi su pozvani dovesti po jednog međunarodnog suca.
  Rok za prijave i plaćanje kotizacije (30 eura po natjecatelju, isključivo na bankovni račun) je 1. listopad.
  Bit će to prvi bugarski međunarodni turnir ovoga ranga, s gostima iz cijelog svijeta. Organizatori su posvećeni zadaći da ostave što bolji dojam, kako bi već od naredne godine prerastao u tradiciju. Pozivi: ovdje
17. 9. 2010.

PONUDA I POTRAŽNJA

Prije par mjeseci počele su predbilježbe potencijalnih kupaca ulaznica za programe na Olimpijskim igrama u Londonu. Zanimanje za baš svaki sport, pa i za taekwondo, dosad je pokazalo prosječno oko 100.000 ljudi, a londonski olimpijski moćnici još uvijek su duboko podijeljeni oko politike cijena.
  Iako savjetnici upozoravaju da je britanskoj publici kritična cjenovna granica od tisuću funti, šuška se kako bi se za svečano otvaranje ona mogla popeti na 3.000 funti (uz manji broj jeftinijih ulaznica). Skupoću najtraženijih ulaznica odgovorni brane tvrdnjom da će u tom slučaju moći imati jeftinije ulaznice za manje tražene programe. U središtu rasprave je nalaženje ravnoteže između izbjegavanja javnih prosvjeda i nevjerojatnog zanimanja za najbolja mjesta na posebno zanimljivim događanjima.
  Gradonačelnik Londona se zalaže za pristupačne cijene, a predsjednik organizacijskog odbora Sebastian Coe podsjeća  na obećanja o jeftinim ulaznicama, koja su pala 2005. tijekom kandidature za dobivanje Igara. Istovremeno, iz Vlade i nekih krugova izvan Britanskog olimpijskog odbora upozoravaju kako je proračun Igara od 2,5 milijarde funti jako napregnut, usprkos jeftinoj javnoj nabavi i štednji na svakom koraku.
  Za Olimpijske i Paraolimpijske igre planirano je tiskanje 10 milijuna ulaznica koje će zaraditi 441 milijun funti, ali je u međuvremenu povećan PDV, pa je poskupljenje jedina mogućnost za osjetnije povećanje prihoda i stvaranje malo fleksibilnijega proračuna. Organizatori svakako žele izbjeći gubitak, a neki im postavljaju pitanje koga to žele u publici: besramno bogate šminkere, ili pak skromne sportske fanove? Kako god bilo, u vodu vjerojatno pada obećanje da će 50% ulaznica koštati manje od 20 funti.
  Organizacijski odbor mora hitno odobriti prijedlog cjenika da bi ga na vrijeme dostavili Međunarodnom olimpijskom odboru na odobrenje, a za mjesec dana i navijači bi mogli saznati na čemu su. Natjecateljska satnica bit će poznata do konca godine, a prodaja ulaznica vjerojatno počinje u ožujku 2011.
17. 9. 2010.

JEFTINOĆA

Na svakim Olimpijskim igrama najtraženije su ulaznice za svečana otvaranja. Potražnja je obično tolika da organizatori gube osjećaj za dobar ukus i mjeru, i skloni su ih prodavati nerazumno skupo. Neke od cijena ulaznica za programe svečanog otvaranja Olimpijskih igara:

Sydney 2000 = $200-1500 (115-863 funti)
Zvijezda programa: Olivia Newton-John

Atena 2004. = €50-950 (41-775 funti)
Zvijezda programa: Bjork

Peking 2008. = Yuan 200-5.000 (19-474 funti)
Zvijezda programa: Sarah Brightman

17. 9. 2010.

OLIMPIJADA KULTURE

Olimpijske i Paraolimpijske igre oduvijek su više od sporta. Tako i OI London 2012. imaju četiri godine dugu Olimpijadu kulture, seriju događanja pokrenutu 2008. godine, kojoj je cilj britansku kulturu i umjetnost približiti ostatku svijeta. London će nam priuštiti dosad najveću proslavu kulture u povijesti olimpizma, osmišljenu tako da svim stanovnicima otoka pruži šansu postati dio olimpijskog projekta.
 Cilj je ostvariti realan utjecaj i ostaviti snažan trag buđenjem kreativnosti u svim područjima kulture, a posebno među mladima, kao ostavštinu koja će trajati dugo poslije 2012. O dosadašnjoj uspješnosti dovoljno govori činjenica kako su milijuni ljudi diljem Ujedinjenog kraljevstva kroz razne programe do danas postali njezinim dijelom.
  Olimpijada kulture će svoj vrhunac imati na Svjetskom festivalu 2012, koji će u Londonu okupiti brojna vodeća umjetnička imena iz cijelog svijeta. London 2012
18. 9. 2010.

UMIJEĆE POKRETA

 
Koreja i Rumunjska obilježavaju 20. obljetnicu diplomatskih odnosa. Jedno od slavljeničkih događanja u glavnom gradu zamalo susjedne države danas će biti demo show Korejskog nacionalnog demonstracijskog taekwondo tima "Taekwondo, umjetnost pokreta". Uz pomoć Rumunjskog taekwondo saveza organizator je Veleposlanstvo republike Koreje.
  Za one koji su negdje u blizini: ulaz je slobodan sve dok ima slobodnih mjesta, a početak je u 17 sati.
  Taekwondo nije samo olimpijski sport kojega vježba oko 70 milijuna ljudi u 191 zemlji učlanjenoj u WTF, već i jedna od najboljih borilačkih vještina svijeta, koja naglašava etiketu i moralnost. Njegujući svoj osjećaj dužnosti da traže mir i harmoniju s ljudima cijeloga svijeta, Korejski demo tim je na turnejama po mnogim zemljama svijeta pokazao njegovu raznolikost i teške tehnike, kako bi svijet spoznao bar dio plemenitih vrijednosti kojima taekwondo obiluje.
  Program "Taekwondo, umjetnost pokreta" sadrži 26 demonstracija borilačkih umijeća, poput meditacije, kombiniranih pokreta, raznih načina lomljenja dasaka ili pak malih predmeta, itd, itd. ACTmedia
18. 9. 2010.

TELEVIZIJSKE MEDALJE

Međunarodni olimpijski odbor od 1976. godine dodjeljuje nagradu Golden Rings, kojom odaje priznanje proizvođačima najboljih olimpijskih TV programa. Pod pokroviteljstvom svog Odbora za radio i televiziju, MOO ih dodjeljuje svake druge godine, poslije Ljetnih i Zimskih olimpijskih igara.
  U Olimpijskom muzeju je u utorak održana dodjela nagrada za najbolje praćenje Zimskih OI Vancouver 2010. Uži izbor su činila 42 priloga iz 13 zemalja, a međunarodni žiri je u četiri kategorije dodijelio zlatne, srebrne i brončane medalje. MOO
  Spomenimo bar pobjednike:

The Best Olympic Feature:
NBC - "Discovery"
The Best Athlete Profile:
NBC - "Aksel Lund Svindal"
The Best Olympic Programme:
CCTV China - "Shen Xue and Zhao Hongbo"
The Best Sports Coverage by the Host Broadcasting Org.:
CTV - Ice Hockey

19. 9. 2010.

RASPAD SUSTAVA

 
Poslije zlatnih medalja sa Azijskih igara 1994. i 1998. godine vijetnamski borci se više nisu probili do toga trona, usprkos povećanom broju talentiranih sportaša. To dosta brine borce koji se intenzivno pripremaju za 16. Azijske igre, pa su im ciljevi i očekivanja znatno smanjeni - osvojiti bar jednu medalju. A i za jedno odličje će im trebati jako puno sreće.
  Vijetnamcima se ovogodišnje Taekwondo prvenstvo Azije učinilo kao prigoda za testiranje vještina protiv ponajboljih boraca kontinenta, od kojih će se mnogi pojaviti i na Azijskim igrama. Velike taekwondo sile poput Koreje, Irana i Kine tada im ipak nisu pružile više od šanse da uče dobro gubiti. Nguyen Xuan Thanh, čelnik za taekwondo u Nacionalnoj sportskoj administraciji, kaže da protiv najjačih boraca svijeta njihovi sportaši više nemaju šanse. Svi su im borci bili eliminirani u prvim rundama jer u svijetu ne mogu konkurirati od kad se koriste nova pravila i elektronski štitnici: u svojoj zemlji nemaju štitnika s kojima bi trenirali, pa su u borbi zbunjeni, a baš im ne idu ni tehnike koje donose tri boda.
  Pobačaj na prvenstvu Azije doživjeli su kao snažan udarac i poslije par neuspješnih godina otkaz je konačno dobio glavni trener, Korejac Kim Jae-sik: očekivalo se kako će im taj bivši prvak svijeta osigurati uspješnost, ali njegova nemogućnost prevladavanja jezične barijere dovela je do nerazumijevanja na treninzima, što se potom odrazilo na rezultatima.
  Svi u zemlji su svjesni da nitko od domaćih trenera nema dosta iskustva s novim pravilima, pa će trenere početi slati na tečajeve u Španjolsku i Južnu Koreju. Repku je privremeno ipak preuzelo domaće ime - Ho Anh Tuan. Njemu još nije crno baš sve, pa kaže kako nade polaže u sportašice iz najlakših kategorija: "Bit će jako teško osvojiti zlatnu medalju protiv rivala iz Kine, Irana, Koreje, koji bilježe ogroman napredak,  ali još vjerujem kako na najvećem kontinentalnom natjecanju možemo uraditi nešto posebno." Viet Nam News
19. 9. 2010.

OLIMPIJSKA OSTAVŠTINA

Sydney slavi 10. obljetnicu jako uspješnih Olimpijskih igara, koje su u tome gradu počele 15. rujna 2000. cjelodnevnom feštom u Olimpijskom parku. Park, koji je prije pune dekade ugostio najbolje sportaše svijeta u traganju za odličjima i njihovim najboljim osobnim rezultatima, opet je centar pažnje javnosti, sportaša, volontera, bivših članova Organizacijskog odbora, pa i nekih od organizatora Igara 2012.
  Olimpijski park prije 2000. godine bijaše neiskorišteno područje najvećeg australskog grada, prije Olimpijade je doživio radikalne mijene kao dio strategije 'zelenih igara' i opstao kao primjer njihove 'zelene ostavštine': 160 hektara uništenog tla tada je obnovljeno kako bi se na ukupno 425 hektara stvorio jedan od najvećih urbanih parkova Australije,  koji intenzivno iskorištava obnovljivu energiju. Tu je smješten  i prvi opsežan australski sustav recikliranja vode, koji svake godine spašava oko 850 milijuna litara pitke vode.
  Poput svih drugih olimpijskih objekata u gradu, i Olimpijski park svake godine obilaze brojni gosti, sportaši i gledatelji sportskih događanja koja udomljuje. Danas su tu smješteni i mnogi poslovni sadržaji da bi se u potpunosti iskoristili dobra prometna povezanost i objekti koje su Igre ostavile za sobom kao ostavštinu ovom istinskom olimpijskom gradu. MOO
19. 9. 2010.

DESET GODINA KASNIJE

 
Taekwondašica Lauren Burns je jedna od tri Australke koje su osvojile pojedinačne zlatne medalje na Olimpijskim igrama 2000. U medijima tad nije imala isti tretman kao Susie O'Neill i Cathy Freeman, ali još nije zaboravljena. Unaprijed je znala kako se poslije Igara želi vratiti normalnom životu koji joj kao vrhunskoj sportašici bijaše uskraćen, a mnogi se sjećaju njezinog finala: pobijedila je Kubanku Urbiu Melendez, popela se na tron po zlatnu medalju i objavila da odlazi u mirovinu.
  Lauren danas ima 36 godina: "Otišla sam s tatamija i nikad  se nisam vratila. To je bilo to. Previše stvari sam ostavila na čekanju i samo sam željela normalan život. Oduvijek sam znala kako ću se poslije Olimpijade povući, vjerojatno jer je bilo izuzetno teško izboriti nastup, a poslije brojnih povreda  bila sam svjesna kako moje tijelo ne može podnijeti još jedan olimpijski ciklus."
  Poslije godina života od salate, s medijima je tada podijelila svoju jedinu želju: "Hoću samo picu i pivo, picu i pivo." Prijatelji su je htjeli počastiti ali su sve picerije bile zatvorene, pa ju je netko pripremio kod kuće: "Jedva sam pojela komadić jer mi se želudac smanjio."
  Poput brojnih sportaša, i ona je par godina kasnije prošla kroz manju krizu, kad se počela pitati tko je u stvari ako nije Lauren Burns, sportašica. Izvukla se alternativnom terapijom, a onda se posvetila studiju naturopatije. Počela je držati motivacijska predavanja, s nadom kako će od njih zarađivati par godina, ali to traje i danas, pa ju je dosad slušalo više od 200 tisuća ljudi. U međuvremenu je rodila dvoje djece, napisala autobiografiju i jednu kuharicu, prodala dizajn jedne "ekološki osviještene" torbe. Jedini dodir sa taekwondoom danas su joj povremeni poslovi komentatora. The Australian
20. 9. 2010.

TaekwondoData: NOVA OPCIJA

Neki su možda zamijetili kako smo 15. 9. odstupili od pravila da promjene na rang listama pratimo jednom mjesečno: zbog značajnih promjena poretka sportaša u TaekwondoDATA rankingu karijere, točnije - zbog povratka na približno stanje s početka lipnja, te smo promjene promptno citirali u izvješću o TOP 10 hrvatskih sportskih karijera.
  Projekt TaekwondoDATA je istovremeno uveo jednu veliku novost koja zavrjeđuje pažnju: sada je na jednostavan način moguće saznati ukupnu uspješnost pojedine zemlje na nekom od konkretnih natjecanja. Želite znati koja je država do sad najuspješnija na Svjetskim prvenstvima? Nema problema. Na naslovnici kliknite na List of results i na novootvorenoj stranici potražite World Championships, ali nemojte kliknuti na taj naziv već na Number of winners u produžetku: ukazat će vam se popis država s ukupnim brojem osvojenih odličja te s brojem osvojenih zlata, srebra i bronci. Tu je danas najbolja Koreja sa 307 medalja (227+39+41), a mlada Hrvatska, koja samostalno nastupa od 1992, ima 30 komada (1+9+20). Kliknete li na hrvatski broj brončanih medalja, otvorit će vam se popis svih naših osvajača bronci i tu ćete, nažalost, shvatiti da opet morate malo prigovarati: prepušteni ste nagađanju koje su bronce seniorske a koje juniorske, a da bi stvar bila jasna uz oznaku WM koju sad imaju sva Svjetska prvenstva, ona juniorska je samo trebalo označiti sa WMJ...
  Mi bismo u stvari najradije i u slučaju država vidjeli posebne popise seniorskih i juniorskih rezultata, jer to zbilja nije svejedno. U rankingu karijere ni TaekwondoDATA ih ne tretira jednako, štoviše, jednako nisu tretirani čak ni seniori i mlađi seniori (u-21). Pogledate li uspješnost sa Austrian Open, ukupna brojka od 139 hrvatskih medalja (36+33+70) zvuči jako dobro, ali mi znamo koliki je u tome udjel seniora. A što te brojke znače nekom neupućenom surferu?
  Iako je na koncu moglo ispasti osjetno bolje, treba priznati kako smo od TaekwondoDATA dobili još jednu dosta korisnu opciju, pomoću koje uz malo truda možemo nešto naučiti.
20. 9. 2010.

Potvrđeno je: IDEMO NA MEDITERANSKE IGRE

 
Međunarodni odbor Mediteranskih igara (ICMG) održao je još jedan sastanak s Organizacijskim odborom MI Volos 2013. Izviješteno je o napretku na mnogim područjima i, za razliku od kritičnosti iskazane prije 40 dana, sad su izostali panični tonovi. Predsjednik Amar Addadi tek je izrazio zabrinutost što još nisu odobrena sredstva za gradnju Mediteranskog sela, "bez kojega se Igre ne mogu održati".
  Izvršna direktorica Organizacijskog odbora MI 2013. kaže kako je prihvaćen prijedlog o izbacivanju golfa iz službenog sportskog programa, a temeljem zahtjeva svojih svjetskih i mediteranskih federacija te nacionalnih saveza, uvrštena su tri nova sporta - taekwondo, badminton i skijanje na vodi.
  Organizacijske troškove natjecanja na Igrama novi sportovi će samofinancirati iz kase svojih međunarodnih Federacija, pa opet moramo naglasiti: ništa bez WTF-a.
  Svečana sjednica Glavne skupštine ICMG-a najavljena je za  20. do 22. lipnja 2011. Bit će to prigoda za obilježavanje 50. obljetnice ICMG-a i 60. obljetnice Mediteranskih igara, a glasat će se i o domaćinu MI 2017. Volos2013
20. 9. 2010.

SPORT I POLITIKA

Na sjednici Vijeća WTF-a održanoj u veljači predsjednik USA Taekwondo David Askinas je Sjedinjene Države kandidirao za domaćina Svjetskih olimpijskih kvalifikacija. U to su vrijeme imali dva suparnika, Azerbajdžan i Nigeriju, koja je sama odustala. Dan poslije Askinas je na Glavnoj skupštini WTF-a održao prezentaciju te kandidature, poslije koje nije znao odgovoriti na prvo pitanje: netko je želio čuti kako će SAD omogućiti ulazak sportaša iz svih zainteresiranih zemalja na svoje tlo, jer je poznato da dobivanje vize mnogima nije laka zadaća. Odgovor nisu dobili, pa je to bio jedan od razloga što je većinom glasova za domaćina izabran Azerbajdžan.
  Na sjednici planiranoj za početak rujna Vijeće WTF-a će, između ostalog, odlučiti o domaćinu kontinentalnih olimpijskih kvalifikacija, a kandidati za one Panameričke su Meksiko i Sjedinjene Države. U korist Meksika govore skoro savršena organizacija Svjetskih kvalifikacija za Olimpijske igre mladih i Juniorskog prvenstva svijeta 2010. Procurilo je kako imaju sigurnu potporu nekih članova Vijeća, među kojima su Mario Mandel (Čile), Maria Borello (Gvatemala), Ivan Dibos (Peru), Moon Daiwon (Meksiko), Jesus Castellanos (Španjolska).
  S druge strane, zna se da će Sjedinjene Države poduprijeti predsjednik PATU Ji Ho Choi, ali se mnogi pitaju može li ta zemlja prebroditi politička i vizna ograničenja: "Prisjetimo se zbog čega Kuba i Venezuela nisu mogle nastupiti na posljednjem Panameričkom prvenstvu u Portoriku, koji je neslužbeni američki teritorij." masTaekwondo
21. 9. 2010.

FISU: UNIVERZIJADA 2017 - TIMELINE


1.9.2010. početak kandidacijskog postupka i zaprimanja pisama namjere;
17-19.11.2010. interaktivna radionica (Brussels, Belgija);
27.1.-6.2.2011. prosuđivanje prijavljenih gradova tijekom Zimske Univerzijade u Turskoj;
2.5.2011. zadnji rok zaprimanja pisama namjere i plaćanja kotizacije;
13.5.2011. interaktivna radionica za kandidate;
12-23.8.2011. prosuđivanje prijavljenih gradova tijekom Ljetne Univerzijade u Kini;
30.9.2011. rok za dostavu kandidacijskih projekata;
listopad/studeni 2011. obilazak kandidiranih gradova;
studeni 2011. - završna prezentacija kandidatura;
- glasanje o domaćinima Zimskih i Ljetnih Univerzijada 2017.
21. 9. 2010.

STUDENTSKE NOVICE

Početkom mjeseca u novom uredu Europskog saveza sveučilišnih sportova (EUSA) u Ljubljani je održan pripremni sastanak za njihovu ovogodišnju Konvenciju (Bled, od 12. do 14. studenog). Među prisutnima nije bilo hrvatskih faca, a na dnevnom redu bijahu izvješća o ovogodišnjim studentskim prvenstvima i druge aktualne teme.
  Pažnju sudionika dosta su okupirale Europske sveučilišne igre, čije prvo izdanje u srpnju 2012. organizira španjolska Kordoba. WTF s europskim studentima nema puno veze, a ostale čini se da boli briga, pa se taekwondo nije našao među deset sportova koji su uvršteni u njihov program (badminton, košarka, nogomet, mali nogomet, odbojka, odbojka na  pijesku, rugby 7, rukomet, tenis, stolni tenis).
  Raspravljalo se i o kalendaru studentskih prvenstava za 2011: europski taekwondo ni po tom pitanju još uvijek ne zna što će sa sobom, veslači predloženo moraju potvrditi, a ostali domaćini su znani: BiH (judo i karate), Hrvatska (rukomet), Španjolska (košarka i odbojka na pijesku), Finska (mali nogomet), Francuska (rugby 7), Grčka (badminton), Poljska (bridge), Portugal (stolni tenis), Slovenija (golf), Srbija (odbojka), Švicarska (tenis), Turska (nogomet). EUSA
21. 9. 2010.

NATJEČAJ

Sport mladih ima važnu ulogu u razvoju novih i talentiranijih generacija, pa EUSA posebno brine o kreiranju pozitivnog ozračja kroz njihova sportska iskustva. Na tome tragu upravo organiziraju natječaj za najbolje fotografije (Photo Competition 2010) i studente pozivaju neka podijele svoja viđenja ovogodišnjih studentskih prvenstava i drugih događaja.
  Dakle, europski studenti su pozvani na slanje fotografija koje prikazuju sport u njegovom najboljem svjetlu. Ključne teme su duh radosti, entuzijazma, predvođenja i društvene odgovornosti, s naglaskom na:

* zabavnosti natjecanja;
* zdravstvenim prednostima sporta;
* povećanom osjećaju moralnih vrijednosti;
* novim prijateljstvima;
* veličanstvenim iskustvima.

Rok za prijem radova je 15. listopad. Svaki pojedinac može dostaviti najviše tri neobjavljene fotke na stc@eusa.eu, a sa činom slanja odriče se autorskih prava. Radovi moraju biti "u najboljoj rezoluciji" i lakši od 6Mb, a ne smiju veličati drogu, alkohol, nasilje ni biti seksualno sugestivne.
  Na učešće su pozvali studenti, sportaši, te osobe povezane s prvenstvima EUSA-e, a pobjednik će biti nagrađen učešćem u radu njihove Glavne skupštine 2011. u izraelskom gradu  Eilatu. Više informacija: EUSA
22. 9. 2010.

IZ TUPOG KUTA

Šesto Otvoreno prvenstvo Koreje u borbama i formama,  Korea Open 2010, od WTF-a je dobilo G-2 status. Održano je  od 2. do 6. ovog mjeseca, a sudjelovalo je oko 1400 sportaša iz 40 zemalja, dodatno podijeljenih na seniore I. i II. te na juniore I. i II. Bijaše to idealno mjesto za prvo službeno predstavljanje elektronskih štitnika tvrtke Daedo u domovini taekwondoa, a iz reakcija raznih medija čini se kako su i na tamošnju publiku ostavili povoljan dojam.
  Iz našeg se kuta ne vidi koliko turnir zavrjeđuje G-2 status, jer do danas nismo dočekali cjelovito službeno izvješće, pa ni popis pobjednika (ždrijebnim listama se nismo ni nadali).
  Tvrdnja da bi organizatori morali shvatiti kako i nedostatak informacija utječe na vrijednost svakog događanja vrijedi za cijeli svijet, ali u današnjem informatičkom dobu predstavlja očevidno otkrivanje tople vode i - žalosno je uzaludna.
22. 9. 2010.

ALIBI TURNIR?

Na International Masters NRW prošlog su vikenda u svim dobnim skupinama podijeljene 224 medalje (56+56+112). Taj turnir po nama i dalje spada u grupu takozvanih "alibi turnira" na kakve se ide radi poboljšavanja godišnje statistike, i ničim posebnim ne bi zavrijedio pažnju da se prošle godine tamo  nije šminkala naša državna vrsta.
  Ove godine u Bonu nije bilo naših sportaša. Nastupila su 42 tima iz 15 zemalja, među kojima se opet našlo više državnih repki. Najuspješniji bijaše muški tim Irana koji je nastupio s 2 seniora i 10 juniora, najdalji put su prevalili borci iz Australije, a s kakvim takvim selekcijama su nastupile i Belgija, Danska, Češka, Grčka, Luksemburg, Mađarska i Nizozemska.
  Medalje su podijelili sportaši iz 13 zemalja, a u poretku država, koji u obzir uzima ukupnu uspješnost svih timova iz pojedine zemlje, najuspješnije bijahu Njemačka (39+37+62), Iran (12+0+0) i Nizozemska (6+2+9).
  Sve seniorske kategorije su bile relativno popunjene, izuzev najlakše i dviju najtežih ženskih, onih u kojima nacionalna selekcija Hrvatske najčešće izbjegava pružati šansu našim državnim prvakinjama. Najveća gužva i ovdje bijaše u kategoriji Filipa Grgića (-68kg) u kojoj je nastupilo 17 boraca.
22. 9. 2010.

SVE ZA OLIMPIJSKE MEDALJE

Veleposlanik Južne Koreje u Izraelu Ma Jung Sam je prošlog tjedna u svom domu organizirao prijem za izraelske osvajače ovogodišnjih međunarodnih taekwondo odličja:"Držim Gilijevu zlatnu medalju, na kojoj s jedne strane piše Singapore 2010, i mogu zamisliti kako na drugoj strani piše London 2012," - počeo je veleposlanik svoj pozdrav juniorskom olimpijskom pobjedniku Gili Haimovitzu, europskoj prvakinji Batel Geterer i brončanom Moti Lugassiju, svjetskom para-taekwondo prvaku Davidu Ben Elishi, nacionalnim trenerima Adiju Davidovu, Yechiamu Sharabiju, Marku Braginskom...
  Na primanju bijahu i domaći član MOO-a Alex Giladi te neki čelnici olimpijskog odbora, ministarstva sporta, taekwondo saveza i drugih sportskih institucija. U prigodnim govorima naglašeno je da Izraelski taekwondo savez ove godine slavi svoju 30. obljetnicu postojanja i da je to danas "jako dobro organizirana asocijacija, koja točno zna ciljeve koje mora ispuniti kako bi uspješnost nastavili i u Londonu 2012."
  U ime nacionalnog tima predsjednik Taekwondo saveza je obećao nastavak teškoga rada kako bi učinili sve što treba za osvajanje medalja u Londonu, a u ime taekwondo sportaša njihov je najmlađi predstavnik Gili Haimovitz obećao kako će i oni dati sve od sebe za dosezanje zadanih ciljeva. Israel TF
23. 9. 2010.

NEMA SLUČAJNOSTI

 
Među vodećima na rang listama WTF-a Francuska danas ima  tri seniorke: prvoplasiranu Gwladys Epangue (do 73kg), drugu Floriane Liborio (do 53kg) i treću Yasminu Aziez (do 49kg). Francuski sportaši ove godine na Europskom prvenstvu bijahu peti sa 6 medalja (1+2+3), na EP u-21 su dijelili 6. i 7. mjesto (1+0+1), dok su na Studentskom SP osvojili tri bronce. Na Svjetskom kupu seniorke su im se probile među 8 najboljih (i izgubile od Kineskinja), a na Borilačkim igrama su osvojili srebro i broncu. Osvajaju im i juniori, pa s Olimpijskih igara mladih imaju dvije bronce, a sa Juniorskog SP imaju srebro.
  Upućeni znaju kako ti rezultati ne predstavljaju slučajnost. Francuski taekwondo savez intenzivno radi kroz cijelu godinu,  a ovog mjeseca sudjelovali su u demonstracijama raznih sportova na državnom nivou te održali više seminara za članstvo i završni trening-kamp tehničke selekcije za Svjetsko poomsae prvenstvo, koji im je poslužio kao selekcijski.
  U stručnom timu Francuzi su nedavno zaposlili dvoje novih trenera. Prvo trenersko pojačanje je Cathiana Grosset (1981), koja 14 puta bijaše prvakinja države, ali joj u međunarodnoj konkurenciji baš nije išlo: iako je nastupala posvud, najbolji rezultati su joj pobjeda na Svjetskom frankofonskom kupu, dvije europske bronce (juniorska 1997, seniorska 2002) i četvrtfinale SP 2003. Drugo trenersko ime je Španjolac Juan Antonio Ramos, kojemu ćemo sutra posveti poneki redak iako ga ne treba posebno predstavljati.
  Francuska na British Open ima nacionalnu selekciju od 20 većinom udarnih boraca (8 seniorki i 12 seniora), a na Svjetskom poomsae prvenstvu imat će 9 tehničara, 4 žene i 5 muškaraca, od kojih će samo jedna osoba nastupiti samo u ekipnoj konkurenciji: repka će se prvo natjecati za osam pojedinačnih medalja (dva juniora, dva seniora I, senior II, dva mastera I, master II), a potom će isti sportaši nastupiti kao dva para i jedna miješana ekipa. FFTDA
24. 9. 2010.

POJAČANJE U STRUČNOM TIMU

Španjolac Juan Antonio Ramos se u svibnju kao glavni trener pridružio nacionalnom timu Kostarike, koja je potom na Centralnoameričkim igrama postigla svoj povijesni uspjeh. Četiri mjeseca kasnije saznajemo da je potpisao novi ugovor, ovog puta s Francuskim taekwondo savezom, koji bez sumnje spada među najprestižnije članice WTF-a.
  Kao i u prvom slučaju, dogovoru je opet kumovao Ireno Fargas, Španjolac na podužem privremenom radu u Meksiku, koji je veliki Ramosov prijatelj iz vremena kad mu bijaše osobni trener, a koji je svojevremeno i sam vodio francusku repku: "Ideju sam spomenuo tehničkom direktoru Francuske,  a on ju je odmah prihvatio. Mnogi timovi svijeta bi rado imali Ramosa u stručnom stožeru; mogao je dobiti posao u bar šest vrhunskih država, ali Francuska mu je ponudila profesionalnu šansu za sjajan ugovor nedaleko doma."
  Francuska se na velike iznose kladi u sjajnu budućnost svog taekwondoa i nisu se dvoumili oko zapošljavanja jednog od najvećih boraca svijeta, koji je postigao uspjeh već na prvom poslu trenera jedne reprezentacije. U procesu prilagođavanja prvo će voditi juniore i U-21, te se postupno uključivati u rad  sa seniorskim timom. FFTDA
  Juan Antonio Ramos (1976) se s tatamija povukao poslije ne baš uspješnog nastupa na Olimpijskim igrama 2008: nakon dviju tijesnih pobjeda u kategoriji do 58 kg tamo je prvo jednako tijesno izgubio od srebrnog Dominikanca Mercedesa,  a potom i od brončanog Afganistanca Nikpaija. Zahvaljujući titulama svjetskog (1997, 2007) i europskog prvaka (2000, 2004) te brojnim međunarodnim odličjima slabijeg sjaja, u svjetskom TaekwondoDATA rankingu karijere danas je na petom mjestu, odmah iza supruge Brigitte Yague (1981), dok su vodeći -redom- Amerikanac Steven Lopez (1978), Iranac Hadi Saei (1976) i Turčin Bahri Tanrikulu (1980).
24. 9. 2010.

PROFESIONALNI UVJETI

Juan Antonio Ramos: "Kao i sa Kostarikom, Ireno je i sad vukao sve konce i omogućio dogovor. On je veliki prijatelj i čovjek, a kao profesionalca ga u Francuskoj izuzetno cijene.
U Španjolskoj si nisam mogao ispuniti želju da postanem nacionalni trener, pa sam ga zamolio za pomoć... Kostarika bijaše predivno iskustvo, ali oženjen sam i tražio sam mjesto bliže Barceloni, gdje mi je obitelj. Ireno je rekao kako nema problema i obavio svoje pozive, a tjedan dana kasnije me nazvao Philippe Buedo, tehnički direktor Francuske. Sastali smo se u Lyonu i sve dogovorili - mogao sam početi s radom.
  U Francuskoj je baš sve izuzetno. Imam povoljan ugovor i nevjerojatne uvjete, mislim da samo par trenera u svijetu može dobiti takvo što. Svakog ponedjeljka na njihov trošak zrakoplovom putujem u Toulouse, a svakog petka navečer se vraćam kući u Barcelonu. Na korištenje sam dobio apartman, službeni mobitel, laptop, neograničenu količinu sve opreme koja čovjeku treba za trening, dva sata dnevno imam učitelja francuskog. Jednom mjesečno putujem u Pariz na sastanak cijelog trenerskog tima.
  Presretan sam zbog šanse da 30 minuta od kuće imam punu slobodu rada i ovakve uvjete. Radim u jednom od pet trening centara Francuskog taekwondo saveza. U Toulouseu se sa juniorima i U-21 prilagođavam njihovom načinu rada i učim jezik, a sa seniorima ću putovati na službena prvenstva i na olimpijske kvalifikacije." FFTDA
28. 9. 2010.

NEDOPUSTIVOSTI

 
Ogroman posao koji WTF odrađuje i dalje upitnim čine mnogi organizatori međunarodnih turnira svojom nonšalantnošću. U rijetkim slučajevima poneki novi turnir iznenadi pozitivnim pristupom poslu, a prečesto se smrznemo zbog neozbiljnosti velikih, uhodanih natjecanja, koja sva redom obožavaju kad   ih besplatno reklamirate, ali bi vam neki od njih rado naplatili informacije o ostvarenim rezultatima.
  Najnoviji nedopustivi primjeri dolaze iz Britanije i Indije, s jednog od najvećih i jednog novog Otvorenog prvenstva. Domaćini British Opena su detalje o svom natjecanju učinili lako dostupnim svima, što je urodilo odzivom sportaša iz više od 50 zemalja, nastupom 30-ak nacionalnih selekcija i dobrim odjekom u tamošnjim medijima, ali kvalitetnu pripremu nisu zaokružili najvažnijim - objavom rezultata, po mogućnosti u realnom vremenu. Štoviše, kompletne rezultate dan danas skrivaju od šire javnosti.
  Slično se ponaša i veliki Korea Open (WTF G-2), koji također  ima službenu stranicu i čije kompletne rezultate još uvijek čekamo. India Open spada u drugu krajnost: otvoreno prvenstvo kojem je na lijepe oči već za prvo izdanje udijeljen G-1 status nije se potrudilo niti oko poštene najave.
28. 9. 2010.

NAPREDAK

 
Širu sliku o iranskom taekwondou prinuđeni smo slagati na temelju škrtih podataka koji sporo kaplju iz raznih izvora. Svi znamo puno o vrhunskim rezultatima njihovih seniora, ali  samo nagađamo o organizaciji zahvaljujući kojoj spadaju u svjetski vrh. Znamo kako im muškarci i žene imaju posebne saveze, da u zemlji imaju organizirane seniorsku, juniorsku i žensku ligu, ali nemamo pojma tko su u tim natjecanjima vodeći sportaši ni gleda li ih itko.
  Na Olimpijskim igrama 2008. WTF je sportašicama prvi put dozvolio nošenje hiđaba, a ta se odluka prošle godine našla u novom pravilniku WTF-a i sad vrijedi za sva natjecanja. Stoga smo prošle godine zabilježili izlazak iranskih seniorki na međunarodnu scenu i u međuvremenu svjedočimo njihovom stalnom rezultatskom napretku.
  Prošlog su vikenda na British Open nastupile muška i ženska selekcija Irana. Kompletne rezultate još uvijek nemamo, ali znamo da su prvog dana izborili čak šest od osam finala, tri muška i tri ženska, a u snažnoj konkurenciji uspješnije im bijahu žene: ostvarile su dvije finalne pobjede protiv Korejki i jednu protiv Francuskinje. Trojica seniora, od kojih dvojica drže prva mjesta na rang listama WTF-a, izgubili su sva finala.
  Neki drugi borci iz Irana su nastupili na India Open i na International Masters NRW u Njemačkoj, te su na oba turnira pomeli konkurenciju i bili ekipno prvi. Predsjednik Iranskog taekwondo saveza je na Otvorenom prvenstvu Indije obavljao dužnost tehničkog delegata WTF-a.
29. 9. 2010.

KUKKIWONOV MEĐUNARODNI PROJEKT


Kukkiwon najavljuje kako će u listopadu službeno lansirati projekt Inozemnog članskog sustava (Kukkiwon Overseas Membership System). Riječ je o poslovnom planu kojemu je  cilj globalno brendiranje Kukkiwona i uspostava boljih veza s taekwondo školama u ostatku svijeta. Budućem članstvu će u startu biti ponuđeni seminari o sjedinjavanju Kukkiwona sa njihovim postojećim sustavima.
  Bit će ponuđene četiri vrste članskih programa: individualno i grupno članstvo, te članstvo organizacija i posebnih grupa. Probrane taekwondo škole dobit će certifikate 'Kukkiwondovih registriranih škola', uz koje će im biti ponuđeni i posebni programi. Kao pomoć u njihovom rastu, Kukkiwon će im osigurati plakate, kataloge, programe rada i druge stvari. Na  popisu lijepih želja su i organiziranje nacionalnih Hanmadanga, Kukkiwonovih kupova, kampova mladih...
  Osnivanje svojih inozemnih ogranaka Kukkiwon je najavio prije više od godine dana i moramo vas podsjetiti na tadašnje reakcije iz Svjetske taekwondo federacije: kontinentalni i nacionalni savezi učlanjeni u WTF upozoreni su kako Statut krovne svjetske udruge olimpijskog taekwondoa precizno definira organizacijsku strukturu članstva i zabranjuje ikakvo udruživanje sa bilo kojom drugom organizacijom.
29. 9. 2010.

HANMADANG 2010

Predsjednik Kukkiwona Won Shik Kang je obznanio kako će World Taekwondo Hanmadang 2010 biti održan od 8. do 11. prosinca na stadionu Kukkiwona: "Kukkiwon će ovogodišnji Hanmadang organizirati samostalno. Vjerujemo kako je u ovom času za Kukkiwon nužno ugostiti Hamnadang i snositi  sve troškove, koji su procijenjeni na oko 370.000 dolara."
  Do organizacijskog zastoja i Kukkiwondovog preuzimanja u zadnji čas dolazi jer je koncem 2009. domaćinstvo dobio grad Sung Nam, a potpisivanje ugovora je odgođeno do kolovoza; gradonačelnik koji je zagovarao organizaciju u međuvremenu je na izborima ostao bez posla i stvar je pala u vodu. Iz nekih krugova sad se čuju kritike kako je festival moguće proglasiti uspješnim samo bude li imao oko 5000 natjecatelja iz 50-ak zemalja, a "za organizaciju je ostalo premalo vremena da bi  se tolikim gostima osigurala barem prehrana".
  Svjetski taekwondo Hanmadang je festival za taekwondo vježbače svijeta, koji ne moraju biti profesionalni borci, već samo uživaju u borilačkom umijeću. Posvećen je promicanju taekwondoa kao kulturnog i turističkog resursa, te pridonosi dovođenju ljudi iz cijelog svijeta u posjet Koreji i Kukkiwonu. Prvi put je održan 1992. i od tad svake godine privlači više od 5000 ljudi iz 50-ak zemalja, koji dolaze pokazati vještine i tehnike poput lomljenja dasaka ili samoobrane, pa ga u moru taekwondo festivala drže najvećim i najboljim od svih.
  Kukkiwon * Hanmadang 2009
29. 9. 2010.

SPORT I UN

 
Ujedinjeni Narodi su održali summit o Milenijskim razvojnim ciljevima, na kom su svjetski lideri još jednom potvrdili važnu ulogu sporta kao alata za obrazovanje, razvoj i mir. Zadaća skupa bijaše procjena i pospješivanje napora na dosezanju osam zadanih razvojnih ciljeva do 2015, a u službenoj rezoluciji kao uloga sporta navedeni su promidžba suradnje i solidarnosti, tolerancije, razumijevanja, zdravlja i društvenog uključivanja, na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.
  U ime MOO-a Glavnoj skupštini UN-a se obratio Nawal El Moutawakel, olimpijski pobjednik i član njegovog Izvršnog odbora: "Samo pet godina preostaje do roka koji nam je UN zadao. Vremena je malo, a lista potreba je i dalje duga. MOO dijeli vaš osjećaj hitnosti. Olimpijski pokret -MOO, nacionalne i međunarodne sportske federacije i 205 nacionalnih olimpijskih odbora- koriste moć sporta za promidžbu Milenijskih ciljeva u svijetu i suradnju na njihovom ostvarenju sa svim sektorima, od vlada do UN-ovih agencija, zaklada, poslovne zajednice, civilnog društva... Dok uistinu radimo najbolje što možemo, potpuno smo svjesni kako se može i treba uraditi daleko više. Svi mi u sportu možemo i moramo činiti više. Ovo je poziv sportskim organizacijama i milijunima sportaša, njihovim pristašama i fanovima u cijelom svijetu, da odigraju svoj dio."
  Ban Ki-moon, Glavni tajnik UN-a, na okruglom stolu tijekom summita:"Sport koristimo u svojim brojnim programima. Neki od najvećih sportaša svijeta pomažu nam podizati svijest o važnim pitanjima kakva su glad, HIV/AIDS, jednakost spolova, zaštita okoliša, obrazovanje. Na ovom summitu jako se puno govori o potrebi jačanja partnerstva u ostvarenju Milenijskih ciljeva. Sport služi kao primjer tog duha: timski rad, fair play, ljudi koji surađuju na zajedničkom cilju."
 Osam Milenijskih razvojnih ciljeva UN-a obuhvaća rješavanje širokog raspona svjetskih problema, od ukidanja ekstremnog siromaštva do zaustavljanja širenja HIV-a i omogućavanja obrazovanja svakog stanovnika planeta, i elementi su plana dogovorenog od strane svih zemalja i svih vodećih razvojnih institucija svijeta. Svijet je tim dokumentom obećao da će do 2015. namiriti potrebe najsiromašnijih stanovnika planeta.
Živi bili pa vidjeli - svakodnevne vijesti o proizvodnji nove sirotinje ne nude razloge za optimizam. MOO
30. 9. 2010.

SMJENA ČELNIKA

Konačno se nazire kraj dugogodišnje organizacijske krize brazilskoga taekwondoa, o kojoj smo višekratno izvještavali i ove godine. Naša posljednja bilješka je govorila o uspješnoj pobuni sportaša protiv vodstva, a sličan potez sad je povuklo vodstvo protiv svoga predsjednika: na Izvanrednu skupštinu Brazilskog taekwondo saveza u Rio de Janeiru jučer je došlo  25 od 27 predsjednika pokrajinskih saveza, koji su sa skorom od 21:4 izglasali izbacivanje Jung Roul Kima iz predsjedničke fotelje - dobio je otkazni rok od 90 dana, a zamijenit će ga sadašnji dopredsjednik Carlos Fernandes.
  Službeni razlog za Kimovo izbacivanje s posla je uspostava neovisnosti krovne taekwondo organizacije, kako im se više  ne bi događale stvari koje zovu "nesmotrenim i bezobzirnim vodstvom". Za izvlačenje iz delikatne situacije formiran je tročlani odbor koji će, između ostalog, istražiti i financijsko poslovanje te izvijestiti o svojim nalazima.
  Carlos Fernandes, dopredsjednik u fotelji predsjednika, obećao je kako će biti dostupan svima te kako će unijeti pomirljive tonove u cjelokupni brazilski taekwondo i tijekom prijelaznog razdoblja osigurati normalno djelovanje Saveza.
30. 9. 2010.

PRIPREME

Previranja u Taekwondo savezu Brazila nisu omela nacionalnu vrstu Čilea u nakani da svoje pripreme odrade s taekwondo timom brazilske vojske - zajedničke treninge vodit će im Čileanac Felipe Soto i Brazilac Carlos Costa.
  U grad Campinas je doputovala selekcija od 13 sportaša i sportašica, koji će 8. listopada nastupiti na Brazil Open.
  Poslije Otvorenog prvenstva Brazila tim Čilea će otputovati u Meksiko, kako bi sa timovima Koreje, Španjolske i Meksika nastupili na Bicentennial Cupu.

 

vijesti za kolovoz - kronološki

 

NAJVEĆA NATJECANJA U RUJNU

SportAccord Combat Games WTF G-5
6th Korea Open WTF G-2
European U-21 Championships
British International WTF G-2 ETU-A
India Open WTF G-1
Int. Masters NRW


hrvatski TOP 10 karijere - 15. 9. 2010.

  miješana konkurencija   bodovi   RH  

EU

 

svijet

 Nataša Vezmar, 1976   500   1.   16. 25.
 Sandra Šarić, 1984   456   2.   23. 40.
 Miet Filipović, 1975   320   3.   63. 107.
 Martina Zubčić, 1989   306   4.   67. 159.
 Filip Grgić, 1989   193   5.   152. 333.
 Mići Kuzmanović, 1976   186   6.   160. 336.
 Iva Gavez, 1974   185   7.   162. 408.
 Ana Zaninović, 1987   180   8.   175. 440.
 Lana Banely, 1985   166   9.   203. 480.
 Matija Šantić, 1985   157   10.   222. 529.


naši na rang listama WTF-a - 1. 9. 2010.

 Lucija Zaninović, Marjan   7./105   60,00 -49kg
 Martina Zubčić, Dubrava   8./108   51,74 -57kg
 Sandra Šarić, Metalac   9./115   55,90 -67kg
 Stipe Jarloni, Knin   13./119   32,94 -58kg
 Filip Grgić, Metalac   16-17/132   33,60 -68kg
 Petra Matijašević, Trnje   21./115   25,02 -67kg
 Marina Sumić, Metalac   29./102   14,40 -62kg
 Ana Zaninović, Marjan   39./110   13,60 -53kg
 Jelena Ivančić, S.Sokol   44./110   11,34 -53kg
 Mirko Madžar, Galeb   65-69/111   6,00 -54kg
 Filip Šikić, Dubrava   76-81/120   6,00 -80kg
 Marin Nevešćanin, Marjan   92-100/120   3,60 -58kg

v o d e ć e   s e n i o r k e

-46 kg 1. Rukiye Yildirim Turkey
2. Buttree Puedpong Thailand
3. Hyo Ji Park Korea
-49 kg 1. Wu Jingyu China
2. Sanaa Atabrour Morocco
3. Yasmina Aziez France
-53 kg 1. Jie Lie China
2. Floriane Liborio France
3. Danielle Pelham USA
-57 kg 1. Pei Hua Tseng Chinese Taipei
2. Yuzhuo Hou China
3. Bat-El Gaterer Israel
-62 kg 1. Sujeong Lim Korea
2 Karine Sergerie Canada
3. Estefania Hernandez Spain
-67 kg 1. Kyung Seon Hwang Korea
2. Sarah Stevenson GB
3. Nur Tatar Turkey
-73 kg 1. Gwladys Epangue France
2. Maria Espinoza Mexico
3. Anastasia Baryshnikova Russia
+73 kg 1. Rosana Simon Spain
2. Hye-Ri Oh Korea
3. Wiam Dislam Morocco

v o d e ć i   s e n i o r i

-54 kg 1. Remzi Basakbugday Turkey
2. Meisam Bagheri Iran
3. Chutchawal Khawlaor Thailand
-58 kg 1. Joel Gonzalez Spain
2. Guillermo Perez Mexico
3. Gabriel Mercedes Dominican R.
-63 kg 1. Reza Naderian Iran
2. Cem Ulugnuyan Turkey
3. Rafik Zohri Netherlands
-68 kg 1. Mohammad Bagheri Iran
2. Servet Tazegul Turkey
3 Taejin Son Korea
-74 kg 1. Farzad Abdolahi Iran
2. Ridvan Baygut Turkey
3. Alireza Nasr Azadani Iran
-80 kg 1. Aaron Cook GB
2. Mauro Sarmiento Italy
3. Steven Lopez USA
-87 kg 1. Yousef Karami Iran
2. Carlo Molfetta Italy
3. Bahri Tanrikulu Turkey
+87 kg 1. Hossein Tajik Iran
2. Arman Chilmanov Kazahstan
3. Roman Kuznetsov Russia

Kompletne rang liste (pdf): ovdje

ETU A-class 2010: najbolje SENIORKE
-46 kg Alison Pinteno France
-49 kg Yasmina Aziez France
-53 kg Floriane Liborio France
-57 kg Stephanie Ollive France
-62 kg Joyce Van Baaren
Helene Weingart
Tugba Ucak
Netherlands
Germany
Germany
-67 kg Helena Fromm Germany
-73 kg Nuša Rajher Slovenija
+73 kg Stella Whitehead GB
ETU A-class 2010: najbolji SENIORI
-54 kg Sergej Kolb Germany
-58 kg Pedro Povoa Portugal
-63 kg Steven Barclais France
-68 kg Daniel Manz Germany
-74 kg Florian Schaller Germany
-80 kg Bashir Adam Germany
-87 kg Alberto Celestrin
Florian Meyer
Germany
Germany
+87 kg Ulvi Kaya Germany
Vodeći poslije Austrian Open. Kompletne rang liste: ETU
međunarodni uspjesi naših seniora u 2010:
2. Petra Matijašević, NT/Trnje Hong -67kg
1. Lucija Zaninović, NT/Marjan
2. Filip Grgić, NT/Metalac
3. Stipe Jarloni, NT/Knin
1. Marina Sumić, NT/Metalac
2. Petra Matijašević, Trnje
1. Martina Marković, Marjan -49kg
2. Petra Matijašević, NT/Trnje Hong -67kg
2. Iva Marinčić, Trnje Hong -53kg
3. Nives Ambruš, Trnje Hong -62kg
3. Jelena Ivančić, NT/Susedgrad -53kg
3. Iskra Pezdirc, Osvit -57kg
3. Marijana Staneković, Pantera -57kg
3. Marina Usanović, Marjan -46kg
1. Sandra Šarić, NT/Metalac -67kg
2. Martina Zubčić, NT/Dubrava -57kg
2. Filip Šikić, NT/Dubrava -80kg
2. Mirko Madžar, NT/Galeb -54kg
3. Ana Zaninović, NT/Marjan -53kg
3. Marina Sumić, NT/Metalac -62kg
3. Filip Grgić, NT/Metalac -68kg
3. Stipe Jarloni, NT/Knin -58kg
1. Lucija Zaninović, NT/Marjan -49kg
1. Ana Zaninović, NT/Marjan -53kg
3. Marin Neveščanin, Marjan -58kg
ostala velika natjecanja u 2010.:


1. 9. 2010.   TURNIR MIRA ALESSANDRIA-KARLOVAC
Prijateljstvo gradova Karlovca i Alessandrije počelo je 1964. potpisivanjem sporazuma i traje punih 46 godina. Svih tih godina suradnja i prijateljstvo se nije prekidalo, već naprotiv, veze su jačane raznim kulturnim razmjenama i gostovanjima karlovačkih umjetnika i gospodarstvenika u Italiji, te njihovih u našem gradu.
  U Domovinskom ratu pokazali su se pravim prijateljima, a posebno se iskazao gospodin Pier Angelo Taverna, kojega su karlovački čelnici iz zahvalnosti za sve što je učinio proglasili počasnim građaninom Grada Karlovca i Županije.
  Rat je završio, ali njihova pomoć i prijateljstvo nisu prestali. Zahvaljujući angažmanu gđice. Roberte Radetić, Miroslava Brežana i Antonia Paolettia, 1996. je započela i športska suradnja dvaju klubova koji nose imena svojih gradova, Taekwondo kluba Karlovac i Taekwondo centro Alessandria, koja je urodila bratimljenjem dvaju klubova. Od tad se svake godine održavaju prijateljski športski susreti, u mjesecu svibnju u Karlovcu, a u listopadu u Alessandriji.
  Prijateljski susret klubova u Alessandriji prije tri godine smo zamijenili 'Turnirom mira' ("Alessandria/Karlovac - Peace's Tournament") i na učešće pozvali taekwondo ekipe različitih vjeroispovijesti. Jedinstvenost tog projekta sad je prepoznao i Europski Parlament, koji mu je ovih dana odao posebno priznanje. Njihovo pokroviteljstvo dat će novi zamah turniru koji okuplja sportaše iz različitih monoteističkih religija i pokazat će kako sport može promicati uniju, mir i prijateljstvo, usprkos svim razlikama. (Miroslav Brežan)
1. 9. 2010.   MEĐUNARODNE STIPENDIJE ZA OLIMPIJCE
Sukladno kriterijima 'Olimpijske solidarnosti' MOO-a, odlučeno je o imenima stipendista iz njihovog programa Olimpijske stipendije za London 2012. HOO je kandidirao 15 sportaša, a nakon analize 'Olimpijska solidarnost' je prihvatila stipendirati naše tri sportašice i sedam sportaša. Dvogodišnje stipendije počinju se isplaćivati sa 1. rujnom, a sretni dobitnici su:

Tomislav Marjanović (judo),
Sandra Perković (atletika),
Marin Premeru (atletika),
Filip Ude (gimnastika),
Tina Mihelić (jedrenje),
Ivan Kljaković Gašpić (jedrenje),
Šime Fantela (jedrenje),
Igor Marenić (jedrenje),
Snježana Pejčić (streljaštvo),
Josip Glasnović (streljaštvo).

'Olimpijska solidarnost' je neovisno tijelo MOO-a, zaduženo za distribuciju onog dijela olimpijskih prihoda od televizijskih prava koja pripadaju nacionalnim olimpijskim odborima. Zadaće su joj planiranje, organiziranje i kontrola realizacije programa potpore onim nacionalnim olimpijskim odborima kojima je pomoć najpotrebnija.
  Isti fond je našoj ženskoj rukometnoj ekipi početkom srpnja odobrio pomoć iz Programa potpore ekipnim sportovima, koju će moći koristiti u pripremama za međunarodna natjecanja; Europsko prvenstvo 2010, kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo i samo SP 2011. te kvalifikacijska natjecanja za Europsko prvenstvo i Olimpijske igre 2012. HOO

3. 9. 2010.   SURADNJA SPORTAŠA I VOJSKE
Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i ministar obrane Branko Vukelić danas su potpisali Sporazum MORH-a i HOO-a o suradnji, unapređenju i razvoju sporta u Republici Hrvatskoj. Uz predstavnike HOO-a i neke vrhunske sportaše (Martina Zubčić, Filip Ude, Barbara Matić i Dominik Etlinger), potpisivanju je svjedočila i predsjednica Vlade, što smo si skloni tumačiti kao garanciju da Sporazum neće ostati mrtvo slovo na papiru.
  Zlatko Mateša ističe kako taj Sporazum za sport predstavlja povijesni iskorak, koji će obilježiti nadolazeće godine. Između ostalog, predviđena je mogućnost smještaja sportaša u vojno sportskim objektima tijekom sportskih priredbi, logistička potpora HOO-u u organizaciji sportskih natjecanja, mogućnost zajedničke gradnje, prenamjene i razvoja sportskih objekata, zajedničko korištenje sportskih objekata... Čini se kako je gotova stvar smještaj budućeg centra olimpijskih borilačkih sportova u bazi Kovčanje na Malom Lošinju, a jedriličarskog centra u sklopu vojno-pomorske baze Lora.
  Od najvećeg je značaja mogućnost zapošljavanja vrhunskih sportaša u MORH-u i OSRH, što je uobičajena praksa u drugim članicama NATO-a. Govoreći o tom zapošljavanju, ministar je naglasio da je riječ o sportovima koji doprinose razvoju vojničkih vještina, te da će njihova nazočnost svakako biti korisna za Oružane snage.
  U ime sportaša na potpori je zahvalila Martina Zubčić, brončana taekwondo olimpijka iz Pekinga, koju ove godine  više viđamo na sličnim skupovima negoli na tatamiju:
  "Sigurna sam da će nam Sporazum pomoći da napredujemo  u onom što volimo." Spomenula je i nedavni primjer suradnje, sedamnaestodnevne pripreme taekwondo reprezentacije u vojarni 'Drgomalj' u Delnicama. HOO

7. 9. 2010.   HOO: DOPUNE RAZVOJNIH PROGRAMA
Na današnjoj 17. sjednici Vijeća HOO-a između ostalog su usvojene izmjene i dopune Razvojnih programa HOO-a na temelju prijedloga nacionalnih sportskih saveza. Trenutačno imamo 45 olimpijskih kandidata za OI London, od toga 24 potencijalna A i 21 potencijalnog B olimpijskog kandidata.

Olimpijski program za OI London 2012:
taekwondo:
Lucija Zaninović
- potencijalna olimpijska A kandidatkinja;
Filip Grgić - potencijalni olimpijski B kandidat;
streljaštvo: Saša Špirelja - potencijalni olimpijski A kandidat.

Individualni program posebne skrbi o mladima:
tenis: Dijana Banovac, Filip Vegar;
judo: Ivana Šutalo, Ana Kokeza, Jakov Podrug.

Razvojni program III
(Program potpore kvalitetnim sportašima):
hrvanje: Marko Koščević;
badminton: Zvonimir Holbling;
triatlon: Daria Pletikapa.

Razvojni program IV
(Predolimpijski razvojni program):
streljaštvo: Bojan Đurković.

Glavni tajnik HOO-a Vijeću je podnio izvješće o ovogodišnjem izvršenju proračuna. Do 15. 8. nije bilo značajnijih problema u izvršenju obaveza, a prikupljeno je 55% planiranih godišnjih prihoda: iz državnog proračuna uplaćeno je 7.308.055 kn, od igara na sreću 48.045.865 kn, a prihodi iz ta dva izvora se doznačuju s mjesec dana kašnjenja.
  Vijeće HOO-a je verificiralo odluku Europske odbojkaške federacije o suspendiranju Hrvatskog odbojkaškog saveza te odluku o privremenom prenošenju svih prava i obveza tog saveza na HOO. Pri HOO-u je formiran Ured za odbojku, a Vinko Dobrić je imenovan Povjerenikom za stručno-pravna pitanja odbojkaških natjecanja. HOO

MALO STATISTIKE ZA 2010.

olimpijski kandidati: DO SO AO EP SSP CG Eu21
A Lucija Zaninović 1. -   1.      
A Martina Zubčić - 2.   -      
A Sandra Šarić   1.   -      
B Jelena Ivančić - - 3.   - -  
B Stipe Jarloni - 3.   3.      
B Filip Grgić - 3.   2.      
one (još?) nisu kandidatkinje:
  Ana Zaninović 1. 3.   -      
  Petra Matijašević     2.   - 2.  
  Marina Sumić - 3.   -     1.

legenda:

   1. =zlato;   2. =srebro;   3. =bronca;   -  =nastup;
EP=Europsko prvenstvo; Eu21= Europsko prvenstvo u-21;
SSP=Svjetsko studentsko prvenstvo; CG=Combat Games; DO=Dutch Open; SO=Spanish Open; AO=Austrian Open

7. 9. 2010.   HOO: BRISANJA, A NE ISKLJUČENJA
Skupština HOO-a na današnjoj je sjednici utvrdila da Hrvatski golf savez ne ispunjava uvjete za članstvo u HOO-u zbog nepoštivanja odredbi Zakona o udrugama, Zakona o športu i Statuta HOO-a, pa je sa 116:1 izglasala odluku o prestanku njegovog članstva u HOO-u. Naglašeno je kako se radi o neispunjavanju uvjeta za članstvo u HOO-u, pa slijedom toga nije riječ o isključenju niti izricanju sankcija, već o prestanku članstva. Utvrđeno je kako Hrvatski golf savez i njegova tijela nisu izabrana i ne djeluju sukladno odredbama Zakona o športu i Zakona o udrugama, te da nema čak ni od Skupštine usvojen Statut, temeljni akt svakog nacionalnog saveza.
  Članovi Skupštine HOO-a potom su jednako odlučili o sudbini Hrvatskog odbojkaškog saveza zbog neispunjavanja kriterija za članstvo te zbog nepostojanja demokratski izabranih tijela i neostvarivanja skrbi o zajedničkim interesima hrvatskih klubova i nacionalnih reprezentacija.
  Skupština je potom kao pridruženog člana u HOO primila Hrvatsku golf udrugu, u koju je učlanjeno 30 klubova s više
od 500 igrača koji se natječu na svim razinama. Predsjednik Hrvatske golf udruge Ivan Jakovčić tom je prigodom rekao kako je krajnji cilj struke i sportaša nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. HOO

8. 9. 2010.   HRVATSKI OLIMPIJSKI DAN
Osnivačku sjednicu Hrvatskog olimpijskog odbora je 10. rujna 1991. vodio predsjednik Inicijativnog odbora Ivan Kern u nazočnosti mnogih sportaša te visokih sportskih i državnih dužnosnika. Osnivači bijahu predstavnici 29 nacionalnih sportskih saveza olimpijskih sportova te po jedan predstavnik Hrvatskog zbora sportskih novinara, Sekcije za sportsku medicinu Hrvatskog liječničkog zbora i Fakulteta za fizičku kulturu Sveučilišta u Zagrebu.
  Privremeno priznanje od Međunarodnog olimpijskog odbora uslijedilo je 17. siječnja 1992. te nam je omogućilo učešće na XVI. Zimskim olimpijskim igrama u Albertvilleu i na Igrama XXV. olimpijade u Barceloni.
  Konačno priznanje HOO je dobio 24. rujna 1993. godine.
  Prisjećajući se datuma osnivačke sjednice, HOO će u petak 10. rujna obilježiti Hrvatski olimpijski dan. Proslava počinje među najmlađima, u zagrebačkom dječjem vrtiću Grigor Vitez, gdje će uz sportske demonstracije u 10 sati početi prigodno predavanje prof. Vitomira Spasovića "Mali sportaši". Djecu čekaju i prigodni pokloni, majice i serija knjiga "Mali sportaši", koje donose preporuke o izboru sporta za pojedino dijete.
  U 13 sati u Muzejsko-memorijalnom centru Dražen Petrović počinje svečana dodjela Nagrada Dražen Petrović mladim hrvatskim sportašima, a u Teniskom centru Kraljev Vrh u 14 sati počinju natjecanja između djelatnika HOO-a i novinara u tenisu, košarci, malom nogometu te raznim društvenim igrama na otvorenom. HOO

10. 9. 2010.   NAGRADE 'DRAŽEN PETROVIĆ'
Povodom obilježavanja dana osnutka HOO-a, koji trenutno prati i financijski pomaže više od 300 mladih sportaša, na svečanosti u Muzejsko-memorijalnom centru Dražen Petrović uručene su godišnje nagrade HOO-a za najperspektivnije mlade sportaše.
  Ovogodišnji dobitnici Nagrade 'Dražen Petrović' su:
  Judašica Barbara Matić (kadetska prvakinja Europe 2010, osvajačica dviju brončanih medalja na Olimpijskim igrama mladih, brončana s Kadetskog prvenstva svijeta 2009);
  Boksač Filip Hrgović
(superteškaš, juniorski prvak svijeta);
  Hrvatska muška
(kadetski prvaci Europe) i ženska kadetska košarkaška reprezentacija (srebrne na EP U-16).
  Novčani dio nagrada za pojedince iznosi po 20.000 kuna, a  za članove ekipa po 2.000 kuna bruto.
  Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša naglasio je kako ova nagrada nosi ime po jednom od najboljih svjetskih košarkaša i nositelju triju olimpijskih odličja, koji svojim pristupom sportu treba biti uzor mladim sportašima. HOO

12. 9. 2010.   NAŠA NOVA PRVAKINJA EUROPE
Marina Sumić je rođena u Splitu 1991. Taekwondo je počela trenirati s nepunih šest godina, za što je kriv tata Stipe, koji je osamdesetih godina bio budokai prvak Jugoslavije i koji ju je 1996. poveo na treninge u zagrebački Taekwondo klub Metalac, gdje i danas vježba u grupi trenera Ivice Klaića.
  Za crni pojas Marina je položila 2005. godine.
  U kadetskoj konkurenciji višekratno je osvajala prvenstva države. 2005. je pobijedila na Austrian Open, dok na prvom Kadetskom prvenstvu Europe bijaše doprvakinja. Medalje je nastavila skupljati i kao juniorka: na Juniorskom prvenstvu svijeta 2006. bijaše brončana, a na Juniorskom prvenstvu Europe 2007. srebrna. Uz pobjedničke trofeje sa Croatia, Sarajevo i Belgian Open, zbirka joj se polako puni lijepom zalihom srebrnine i bronci s drugih najjačih turnira.
  Prvi međunarodni seniorski nastup Marina Sumić je okrunila pobjedom na Croatia Open 2008, da bi polako nastavila gomilati medalje svih težina i  boja. Zna joj se dogoditi i poneki zastoj - tako je  na ovogodišnjem seniorskom EP zaustavljena u drugom kolu od pobjednice Haby Niare (8:6).
  Na EP do 21 godinu među suparnicama joj ipak nije bilo  ravne, pa je iz Ukrajine donijela svoju prvu veliku titulu. I našu jedinu medalju.
  U suši koja zadnjih par godina tlači hrvatski taekwondo to je tek druga ovogodišnja titula sa službenih prvenstava ETU i WTF-a, i jedva da nas tješi. Previše ne pomaže ni činjenica da smo na A turnirima zaradili još samo tri zlatne medalje.


14. 9. 2010.   Miroslav Brežan: SJEĆANJA
U subotu 11. rujna održano je taekwondo natjecanje Rovinj Open 2010. za juniore i kadete, na koje su 23 kluba iz šest zemalja doveli 160 natjecatelja. Taekwondo klub Karlovac je nastupio sa 18 natjecatelja u različitim dobnim skupinama i osvojio pregršt medalja, a 'malo stariji' gosti turnira prisjetili su se početaka taekwondo sporta na tlu Hrvatske.
  Gradovi Rovinj i Karlovac i istoimeni taekwondo klubovi bili  su glavne uporišne baze u stvaranju olimpijskog taekwondo sna i zasigurno su imali najveću ulogu u ostvarivanju tog sna. Stručno i materijalno su širili bazu i istinu o sportu koji se na međunarodnom planu ozbiljno probijao prema obitelji olimpijskih sportova i znalcima pružao olimpijsku budućnost. Naravno, kako to obično biva, nailazili  su na mnoge zapreke i zabrane, najviše od domaćih neznalica i kvazi stručnjaka. I  evo gdje smo danas.
  U Rovinju su organizirana mnoga natjecanja i prvi međunarodni kontakti. Održana su i dva Kupa Mediterana, a Rovinjanima pripada i čast da su prve značajne međunarodne medalje osvojili upravo oni. Na 'probnom' Svjetskom studenskom prvenstvu u Koreji 1983. (koje je prethodilo WTF/FISU prvenstvima kakva su nam poznata danas), Enio Tosić 'Čikago' je osvojio zlatnu medalju. 1984. na Europskom prvenstvu u Stuttgartu Robert 'Robi' Tomašević je osvojio brončanu medalju (srebrne su tada osvojili Anton Maras i Nebojša Tošković), što je ponovio 1988. na EP u Ankari i 1990. na EP u Aarhusu, a bogatu natjecateljsku karijeru višestrukog prvaka Jugoslavije (1982, 1984, 1985, 1988, 1990) okrunio je nastupom na Olimpijskim igrama u Seoulu 1988.
  Prvo Seniorsko prvenstvo samostalne Hrvatske održano je 1992. u Puli, a organizator je bio TK Rovinj, kojemu su Robert Tomašević, Željko Jurčić i Vlado Agreš pobjedama osigurali naslov 1. ekipnog prvaka Hrvatske.
  Uz sve ostale, najveće zasluge ipak pripadaju gospodinu Draženku Tomaševiću 'Peri' koji je u tim burnim i opasnim vremenima podnio najveći teret, hrabro i ustrajno podupirući ali i financirajući put koji smo krenuli. Priznanja pripadaju i onima koji su redovito trenirali, a najviše onima koji su svojim natjecateljskim rezultatima promovirali taekwondo sport, svoj grad Rovinj i domovinu Hrvatsku.
  Prof. Miroslav Brežan, 8. Dan Kukkiwona,
  osnivač Taekwondo kluba Rovinj i trener od 1976. do 1984.

18. 9. 2010. TK Karlovac: POJAČANJE STRUČNOG TIMA
Prof. Miroslav Brežan, Sportski direktor Taekwondo kluba Karlovac, ljetos je boravio u radnom posjetu Južnoj Koreji, točnije - Svjetskoj sportskoj misiji (World Sports Mission), s kojom je dogovorena i odmah službeno započeta međusobna suradnja. Korejci su ponudili svestranu pomoć na stručnom i materijalnom planu, pa će karlovački klub dobiti poklon u dogovorenoj opremi, njihova dva do tri najbolja tehničara bit će odabrana za članove Međunarodnog Hallelujah demo tima, i ono najvažnije - dogovoreno je kako će u Karlovac doći 26 godišnji taekwondo stručnjak Yang Jong Hyeok, 5. Dan, član Hallelujah demo tima.
  Yang Jong Hyeok je stigao u Karlovac. Riječ je o mladom stručnjaku koji taekwondo trenira od svoje šeste godine. Specijalnost su mu demonstracije, forme i tehnika, a ima iskustva i sa organizacijom velikih priredbi. U prvih šest mjeseci nastojat će prenijeti sva pozitivna iskustva koja su Južnu Koreju svrstala u sam vrh razvijenih zemalja svijeta.
Uz nadogradnju tehničke kvalitete, posebnu pažnju posvetit   će odgoju mladih naraštaja, podizanju svijesti i radnih navika te međusobnog uvažavanja i poštovanja.
  Yang Jong Hyeok je prethodnica velike delegacije koja u Hrvatsku stiže 14. listopada kako bi 16. listopada u Karlovcu svjedočila glavnom događaju - 2. Hallelujah kupu. U Karlovcu će biti donesena i konačna odluka o terminu Svjetskog Hallelujah kupa (World Hallelujah Cup), koji će biti održan u Koreji 2013. godine. (Miroslav Brežan)


7. 9. 2010.   AH TI BRITANCI
Devetnaestgodišnji Britanac Aaron Cook je u svibnju s titulom prvaka Europe na rang listi WTF-a preuzeo vodeće mjesto kategorije do 80 kg. Kao jedine predstavnice, zlatne medalje su im u međuvremenu donijele Jade Jones (1993) sa prvih Olimpijskih igara mladih i Bianca Walkden (1991) s Borilačkih igara. Mrvicu starija Bianca je svoje zlato zaslužila pobjedama nad aktualnim prvakinjama svijeta i vodećim sportašicama iz dviju kategorija, Rosanom Simon (+73kg) i Gwladys Epangue (-73kg), a usput je stradala i petoplasirana Korejka Saebom An, prvakinja Azije 2008. i juniorska prvakinja svijeta 2006.
  Uspjehe svojih mladih sportaša Britanci uvelike koriste za promidžbu British International turnira, koji koncem mjeseca organiziraju u Manchesteru i na kojemu, između ostalog, žele zaraditi od prodaje ulaznica.
  Gary Hall, sportski direktor u BTCB: "Kontinuirani impresivni rezultati na nekim od najvećih natjecanja uistinu su pogurali naš nacionalni tim među najbolje na svijetu, a to možemo zahvaliti potpori iz UK Sport, gradskom vijeću Manchestera i teškom radu naših predanih sportaša. Na narednim WTF-ovim rang listama tri člana tima bit će nam među vodećim trojkama u svojim kategorijama. Stvarno smo zadovoljni dosadašnjim ovogodišnjim rezultatima i nadamo se kako će se žetva nastaviti." Telegraph
7. 9. 2010.   KONTINUITET
Uspije li Aaron Cook osvojiti zlato na Europskom prvenstvu do 21 godinu, postat će prvi vlasnik kontinentalnih titula prvaka u baš svim dobnim skupinama (kadeti, juniori, u-21, seniori). Mi baš ne volimo podupirati postupni razvoj sportaša, a očito baš previše ne volimo ni one koji kvalitetom suviše odskaču, pa takve ekscese siječemo u korijenu i na ovaj ili onaj način svako malo pojedincima razbijamo rezultatski kontinuitet. Stoga nemamo puno sportaša koji su i kadetski i juniorski prvaci ičega izvan hrvatskih granica.
  Iznimka je Cookov vršnjak Stipe Jarloni, kadetski 2005. i juniorski prvak Europe 2007, koji na ovogodišnjem Europskom prvenstvu bijaše 'samo' brončani i koji pred sobom ima još godine šansi za osvajanje seniorske titule. Iz neznanih, ali sigurni smo poslovično 'opravdanih' razloga, Stipi je uskraćena šansa za put na EP u-21.
  Šteta je što naše vodstvo ne vidi kako takvim 'preskakanjem natjecateljskih stepenica' nisu oštećeni samo pojedinci, već je i sveukupnom hrvatskom taekwondo sportu u korijenu sasječena šansa za dodatnu promidžbu.
18. 9. 2010.   NA TELEVIZIJI
Otvoreno taekwondo prvenstvo Britanije, British International, ovih je dana dobilo snažan poticaj u vidu potvrde da će BBC tijekom turnira prikazivati posebne emisije s odabirom borbi i razgovorima sa članovima britanskog tima. Gledateljstvo će onilne i preko 'crvenog gumba' na digitalnom televizijskom kanalu "imati rijetku prigodu da pred Olimpijske igre 2012. na domaćem terenu prate borbe najboljih taekwondo boraca svijeta protiv najboljih domaćih boraca".
  Dogovor o TV-prijenosima je BBC-ev doprinos jačanju britanskih olimpijskih sportova i njihovih sportaša.
  Organizatori British International Taekwondo Championships ujedno potvrđuju kako su dogovorili suradnju i s Korejskom turističkom organizacijom: "Njihovo je sponzorstvo sjajno radi privlačenja fanova borilačkih umijeća, a tijekom narednih 12 mjeseci otvorit će i jako bogatu turističku ponudu za članove Sport Taekwondo UK i British Taekwondo Control Board."
  Ramy Salameh, PR Manager u Korea Tourism Organization: "Presretni smo zbog suradnje s tako prestižnim međunarodnim natjecanjem i veselimo se druženju s publikom koju takvo elitno okupljanje privlači." BBC
19. 9. 2010.   NAJBOLJE MJESTO
Amerikanac Randy Waitman je zaluđen taekwondoom i ta ga  je strast vodila u sve zakutke svijeta. Ovih je dana otputovao  za Englesku, gdje će kao sudac predstavljati Sjedinjene  Države na British Open.
  Waitman je u taekwondou od 1971, a na nacionalnom nivou sudi od 1987. Međunarodnu sudačku licencu je zaradio 1996, a 2008. je dobio 1. klasu, drugi najviši međunarodni sudački rang: "Istovremeno možete suditi i uživati jednako koliko  uživa dvojac u ringu," reći će o svojoj sudačkoj strasti.
  Na turnirima po svijetu Randy Waitman sudi pet do šest puta godišnje, a ostalo je vrijeme instruktor u Williston Taekwondo and Judo Academy. Tijekom vremena je dijelio pravdu na mnogim velikim natjecanjima poput Panameričkih prvenstava, Igara Komonvelta, Južnoameričkih igara, a vrhuncem karijere drži 2003, kada je postavljen za suca na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj: "Ne znam zbog čega su me izabrali, ali sam jako sretan što jesu."
  Taekwondo svake tri godine poboljšava svoja natjecateljska pravila i od sudaca se očekuje stalno učenje, pa je ove godine putovao na Kostariku na trodnevni tečaj osvježavanja znanja. Kaže kako ga pomalo smeta što usprkos čvrstim pravilima sportaši stalno nalaze nove načine manipuliranja, a gledatelji katkad ne shvaćaju što se događa.
  Suđenja za Waitmana imaju i jednu nenadmašnu prednost: dobivate najbolje mjesto u dvorani, u samom središtu zbivanja. Williston Daily Herald
21. 9. 2010.   OZBILJAN TURNIR?
Sudeći po ždrijebnim listama sa British Open 2009, mnogi su sportaši za osvajanje medalje trebali tek proći vaganje i u vrijeme početka meča doći na tatami. Prvenstveno nas zanimaju seniori, a uz podjelu na težinske kategorije i oni tad bijahu dodatno podijeljeni u grupe A, B, C i V.I.P, pa dvije trećine tako rascjepkanih kategorija nije imalo više od četiri natjecatelja, a u njih osam je održana jedna jedina, finalna borba. Usprkos svemu, turnir je zbog dobre organizacije te zbog zanimanja publike i medija od WTF-a dobio G-2 status, koji od turnira zasad imaju samo još US i Korea Open.
  Ostaje za vidjeti što su Britanci smislili za ovu godinu, ali po popisu prijavljenih sudionika turnir u ovom trenutku izgleda  jako ozbiljno: prijavljeno je ukupno 600 natjecatelja i svi su u grupi A, a od tog broja za bodove na rang listama WTF-a će konkurirati 447 seniora (178 žena, 269 muškaraca). Dolazak  je prijavio i solidan broj nacionalnih selekcija.
  U ukupno 20 juniorskih kategorija za nastup je najavljena skromna brojka od 153 sportaša - 69 juniorki i 84 juniora.
  Nekoliko hrvatskih klubova je prijavilo ukupno devet seniora (Trnje-Hong 4, Marjan 3, Metalac 1, Susedgrad Sokol 1) i tri juniora (Susedgrad Sokol) i ostaje nam nadanje kako ovaj put nitko neće u zadnji čas odustati od putovanja na Otok.
23. 9. 2010.   IZ PRAVIH RAZLOGA
Povodom Otvorenog prvenstva Britanije tamošnji su mediji  ovih dana puni taekwondoa. Ističu stalni napredak svojih sportaša na međunarodnoj sceni, razgovaraju s sa borcima, seciraju njihove olimpijske šanse na Igrama kojima će 2012.  biti domaćini. Poput Hrvatske, i Britanija u miješanom TOP 10 KARIJERE ima 5 aktivnih sportaša, ali za razliku od nas dva prva mjesta drže im itekako aktivni Sarah Stevenson (1983) i Aaron Cook (1991), koji su i na rang listama WTF-a prvi u svojim kategorijama. Te činjenice podjednako govore o kvaliteti rada u obje spomenute nacionalne selekcije.
  Među najčešćim metama novinarskih pera je i 19-godišnji Aaron Cook, koji je poslije Stevenson njihovo najuspješnije taekwondo ime i iza kojeg je izvanredna godina s dvije titule europskog prvaka (seniorski i u-21) - time je postao jedini sportaš s kontinentalnim titulama u svim dobnim skupinama.
  Među neizbježnim pitanjima bijaše i ono o Aaronovoj pobjedi nad Stevenom Lopezom: "Njegovu sam karijeru pratio još kao klinac, proučavao sam njegove pokrete, i želio sam ga upoznati prije no što napusti natjecanja. Pobijediti ga za mene bijaše prekrasno iskustvo."
  Što je još Aaron rekao u zadnjem intervjuu? Neki naglasci: "Istegnuo sam tetivu koljena i ligamente gležnja, pa sam na  EP u-21 mogao koristiti samo jednu nogu. Do titule sam ipak došao, pomalo i stoga što je mnoge protivnike uplašila moja reputacija. S tim se ne bih provukao protiv boljih protivnika. Protiv najboljih na svijetu morate koristiti dvije noge, u suprotnom nemate šanse. (...) Do sad nisam osvajao British Open i bit ću presretan ako godinu zaokružim sa pobjedom. Stvar još uzbudljivijom čini činjenica kako će sve biti puno fanova koji to očekuju od mene. (...) Britanski tim je pun velikih imena. Sarah Stevenson ima olimpijsku broncu, a Jade Jones je odnedavno juniorska olimpijska pobjednica. Sarah u Manchesteru neće nastupiti, jer se udaje. (...) Jedno vrijeme taekwondo je punio naslovnice kontroverzama, ali to je bilo dobro za sport, makar iz krivih razloga. Nadajmo se da ćemo ubuduće biti pod reflektorima samo iz pravih razloga." Metro
23. 9. 2010.   USREDOTOČENOST
Bianca Walkden je u britanskoj reprezentaciji već dugo prva zamjena za brončanu olimpijku Sarah Stevenson. Na EP 2010. Sarah bijaše pobjednica do 67kg, a Bianca je sa ozbiljnom povredom završila na 3. mjestu preko 73kg. Bianca je potom pokazala potencijal i osvajanjem zlata na prvim SportAccord Borilačkim igrama, ali svoju olimpijsku budućnost ipak neće saznati dok njena konkurentica i mentorica ne odluči u kojoj  će kategoriji nastupati na olimpijskim kvalifikacijama: Sarah, naime, još nije iskoristila pravo odabira kategorije, koje u svojoj zemlji ima kao osvajačica olimpijske bronce.
  U razgovoru o toj situaciji Bianca Walkden koristi diplomatski rječnik: "Usredotočena sam na 2012. i nadam se kako ću biti uvrštena u tim. Bez obzira što Sarah bude odlučila, ja moram pružati maksimum. Sarah mi uvelike pomaže - treniramo zajedno i ona je jedna od najboljih na svijetu, pa ako protiv  nje mogu biti dobra, to je dobro za mene. Koncentrirana sam na sebe. Na odluku tko će i u kojoj kategoriji ići na olimpijske kvalifikacije vjerojatno će najviše utjecati Svjetsko prvenstvo 2011. i ako se tamo dokažem mogu očekivati uvrštenje, a vjerujem da ću isprašiti poneki tur." Telegraph
24. 9. 2010.   PRIVATNA INICIJATIVA
Poslije 16 godina treniranja taekwondoa teškaš Reginald Lawrence ima 3. Dan. Potječe iz kanadskog Conception Bay South, a živio je i trenirao u Amsterdamu, Meksiku, Montrealu, New Brunswicku i Halifaxu. Na aktualnoj rang listi kanadskih seniora, koju njegov Savez radi neovisno o kategorijama, Reggie je 14., a od teškaša je bolje plasiran samo aktualni reprezentativac Michael Kitschke. Na TaekwondoDATA rang listama još ga uvijek nema, dok je među teškašima na rang listi WTF-a 87. - od Kanađana su bolji 22. Kitschke i 66. Ross.
  Poput većine sportaša, i Reggie je bacio oko na Olimpijske igre: "Imam olimpijski san o osvajanju medalje za Kanadu u Londonu 2012. Treniram cijelog života za taj trenutak i znam koliko napora treba da bi se tamo dospjelo. Zato u taekwondo treninge ulažem 100% sebe. Imao sam sreću boriti se protiv najboljih na svijetu, naučio sam mnogo, a zahvaljujući svom izuzetnom treneru i dalje učim."
  Konkretnom akcijom podupire ga i olimpijac u kurlingu Brad Gushue: "Želim da mi se pridružite u pružanju potpore Reggiejevom snu. S obitelji i grupom prijatelja pokrenuo sam kampanju 'Go Reggie 2012' kako bismo mu omogućili da trenira puno radno vrijeme i osigurali mu šansu da u Londonu pokuša za Kanadu osvojiti zlato."
  Na olimpijskom putu nema sigurnosti ni garancija i potrebna je puna posvećenost misli, tijela i duha. Da bi se probio u olimpijsku reprezentaciju Kanade, Reggie mora biti uspješan na međunarodnim turnirima i redom pobijediti na regionalnim, nacionalnim i svjetskim ili kontinentalnim kvalifikacijama. To
bi mu (možda) bilo ostvarivo uz financijsku sigurnost i puno radno vrijeme posvećeno treningu, pa kampanja 'Go Reggie 2012' pozdravlja svaku financijsku potporu pojedinaca i korporacija, a organizirat će i brojna događanja kako bi širu zajednicu potaknuli na pružanje konkretne pomoći.
  Reggie je prezadovoljan idejom o cjelodnevnom fokusiranju na treninge i siguran je kako bi mu to omogućilo ostvarenje punih potencijala: "Ne mogu uspjeti bez velikodušne potpore obitelji, prijatelja te brojnih poduzeća i organizacija koje s entuzijazmom podupiru moj san. Zahvaljujem vam svima."
 
Prvog dana British Opena Reggie nastupa u konkurenciji 21 teškaša, među kojima su reprezentativci Irana, Francuske, Italije, Nizozemske, Njemačke, Australije, Britanije, Danske, Jordana, Kine, Libanona, Libije, Novog Zelanda i Poljske.
Uspije li ostaviti dojam, bit će to najveće iznenađenje turnira: već u prvom kolu ždrijeb mu je podmetnuo Francuza Mickaela Borota, a u drugom kolu pobjednika čeka Nijemac Ulvi Kaya...
  Go Reggie 2012 * Telegram
25. 9. 2010.   NEUMOLJIVA KONKURENCIJA
Treći British Open je počeo u velikom stilu: uz većinu udarnih britanskih imena koja traže mjesta u državnom timu, ili ih pak brane, pojavili su se i mnogi vrhunski svjetski talenti.
  Gary Hall, sportski direktor u 'Sport Taekwondo UK':
"U ovom času imamo nekoliko sportaša u izvrsnoj formi, a napredak tima u cjelini silno ohrabruje.Ove godine rezultati
su nam impresivni, pa se na ovom turniru dičimo svjetskim brojem jedan, europskim prvakom, pobjednicama Olimpijskih igara mladih i Borilačkih igara. Sportaši imaju prigodu za proboj u centar međunarodne pažnje, a neki iz tima i šansu da dokažu kako stvarno raspolažu onim što treba imati za najviši nivo. Očekujem kako ću svjedočiti vrhunskoj predstavi naših boraca i da ćemo se boriti u finalima."

  Britanski sportaši će se podvrći neumoljivom testu u dosad najjačoj međunarodnoj konkurenciji, koja dolazi i iz nekih od najjačih taekwondo nacija, uključujući Koreju, Iran, Kinu, Njemačku, Grčku, Rusiju... Nastupaju neki od najuspješnijih sportaša, među kojima su bivši svjetski prvak i brončani olimpijac Yousef Karami (Iran), srebrni olimpijac Mauro Sarmiento i svjetska prvakinja Veronica Calabrese (Italija), Andrea Rica (Španjolska), Reza Naderian (Iran), Mickael Borot (Francuska): "Pobjedi se nadaju i aktualne prvakinje Europe Lucija Zaninović (Hrvatska) i Bat-El Gatterer (Izrael)."
  British Open je još jedan primjer vrhunskog međunarodnog događanja koje podupire UK Sport. Bit će to dobar pokazatelj natjecateljske moći uoči Svjetskog prvenstva 2011, a rezultati će pomoći pri određivanju tko će u svibnju putovati u Južnu Koreju. Rebecca Edser, konzultantica u UK Sport: “S radošću podupiremo British Open, koji nam predstavlja neke od najboljih sportaša svijeta. Očekujemo vrhunsko natjecanje. S približavanjem 2012. velika je stvar pratiti kako se ovaj turnir razvija i britanskim sportašima, volonterima i dužnosnicima na domaćem tlu pruža vrijedno iskustvo vrhunskog natjecanja." Sportinglife
25. 9. 2010.   PLANOVI
Elektronski sustav bodovanja predstavljen je nedugo poslije sudačkog nedodjeljivanja bodova za udarac koji je Sarah Strevenson u četvrtfinalu Olimpijskih igara plasirala u glavu Kineskinje Chen Zhong: akcija joj je priznata tek poslije meča, temeljem žalbe britanskog stručnog stožera, pa je u turniru ostala doslovno u zadnji čas: "Neki kažu da je elektronika uvedena zbog mene. Možda bi se to dogodilo i inače, ali sam ubrzala stvar. Zgodno je kad nešto što za mene nije bilo dobro izazove dobrobit za cijeli sport. Na izvjestan  sam način popločila put elektronici."
  Poslije Olimpijskih igara 2008. Sarah nastavlja sa sportskim napretkom: u St. Petersburgu je osvojila Europsko prvenstvo i prvi put u karijeri postala 1. u svijetu u svojoj kategoriji. Sad pred sobom ima dva datuma koje s veseljem čeka: Olimpijske igre 2012. i vjenčanje s nacionalnim trenerom Steveom Jenningsom u studenom: "Želim se udati i to mi je na prvom mjestu. Planovi za vjenčanje teku jako dobro i uzbuđena sam. Nemam puno posla jer će svadba biti u Meksiku, a oni za vas obave skoro sve i preostaje samo čekati. Okupit će se samo obitelj, ali po povratku planiramo veliku feštu, na koju su pozvani svi iz Taekwondo akademije."
  Stevenson još nije odlučila u kojoj kategoriji želi nastupiti na Olimpijskim igrama: preko 67kg, u kojoj je osvojila broncu u Pekingu, ili do 67 kg, u kojoj je ove godine prvakinja Europe. Ta odluka se ne tiče samo nje, već i pobjednice Borilačkih igara Biance Walkden, koja će vjerojatno izgubiti šansu za nastup ako Sarah odluči biti olimpijska teškašica.
  "Za sad sve teče dobro - stvarno sam uživala na Europskom prvenstvu. Trenirala sam samo pet-šest tjedana i bila sam u novoj kategoriji, što mi bijaše uzbudljiv izazov... Još nisam odlučila - u jednom trenu mi izgleda izvrsno, ali sutra se mogu probuditi s željom da nastupim u svojoj uobičajenoj kategoriji, pa odluku odgađam za zadnji čas. Za nižu kategoriju moram izgubiti par kila, što je teško, ali nije previše teško... Ne želim se zamarati olimpijskim kvalifikacijama, samo želim trenirati i biti blizu prijateljima i rodbini. Cilj mi je pružiti maksimum, a ako pružim svoj maksimum, mogu pobjeđivati. Ali ništa ne uzimam zdravo-za-gotovo... Imam osjećaj kako je 2012.  ovdje i ne mogu joj pobjeći." Telegraph
26. 9. 2010.   GLAD ZA POBJEDAMA
Mlađahni Aaron Cook (2.1.1991) je svoju najveću pobjedu ostvario prije godinu dana, kad je na tlo složio peterostrukog prvaka svijeta i dvostrukog olimpijskog pobjednika u finalu prvog Taekwondo Pro Toura. Cook je među sportašima koje  su domaći mediji svrstali u grupu 10 imena koje 'treba pratiti na putu ka 2012.' i u međuvremenu je, zahvaljujući osvajanju europske titule, od Stevena Lopeza preuzeo vodeće mjesto na rang listi WTF-a u kategoriji do 80 kg.
  "Lopeza sam pobijedio pošteno i čisto, ali mnogi kažu kako  mi se posrećilo i želim dokazati da su u krivu. Kažu kako sam mu zadao sretan udarac koji nije mogao predvidjeti, ali to je sport, i uspio sam ga nokautirati. Ipak bih to volio ponoviti na Svjetskom prvenstvu, gdje je važno... Bio je to najbolji trenutak u mojoj karijeri - gledao sam ga kao Muhammada Alija našeg sporta. Oko sebe ima oreolu, ali sam samo ušao, rekao 'zaplešimo', i pobijedio ga.
  Bio sam na više natjecanja na kojima se pojavio, ali me je malo izbjegavao. Siguran sam da ćemo se opet sresti - možda na Svjetskom i Olimpijadi. Nadam se da ću ga moći zaustaviti na Svjetskom prvenstvu - to već 10 godina nije uspio nitko...
  Neki su mi ljudi za petama, ali sa 20 poena za pobjedu na British Open godinu bih mogao završiti kao broj jedan u svijetu, što bi bio dobar start u godinu Svjetskog prvenstva."

  Steven Lopez je jedini sportaš kojemu je u TaekwondoDATA rankingu katijere uspjelo probiti granicu od tisuću osvojenih bodova, a razlog što na rang listi WTF-a gleda u leđa dvojici europskih boraca (2. je Talijan Mauro Sarmiento) skriva se u činjenicama da zadnjih godina pomno bira gdje će nastupiti te da Američki sportaši tek trebaju odraditi svoje kontinentalno prvenstvo. Pa ipak: sa 20 bodova za pobjedu na British Open Aaron Cook sad ima ukupno 130,50 bodova, a s 50 bodova 'u zraku', za koje se tek treba izboriti, Lopez bi imao ukupno 129,50 bodova, koji su mu dostatni za 2. mjesto.
  Aaron Cook je nedavno progutao knjigu Family Power, autobiografiju obitelji Lopez - Stevena, Marka i sestre Diane: "Biti gledan kao 'onaj za praćenje' može predstavljati pritisak, ali ja to ne vidim tako. Zbilja se veselim Olimpijadi. Nadam se kako ću biti prvak Europe, svijeta, olimpijski pobjednik i broj jedan u svijetu: to bi bilo čudesno. Poslije 2012. želim napisati vlastitu knjigu - doći na Olimpijadu je velika stvar za mene i moju obitelj i tu priču želim ispričati." Telegraph

27. 9. 2010.   POZIVNI TURNIRI HTS-a
Iz Hrvatskog taekwondo saveza dolazi nova, hvalevrijedna inicijativa - u narednih pet mjeseci bit će organizirana tri pozivna turnira u olimpijskim kategorijama:

1. pozivni turnir – Kraljevica, 3. listopada 2010.
2. pozivni turnir – Bjelovar, 18. prosinca 2010.
3. pozivni turnir – Zagreb, 26. veljače 2011.

Čini nam se da naslućujemo svrhu ovih turnira, ali HTS je ne spominje, pa je lako moguće da smo u krivu. Ne spominje se ni sustav natjecanja, ali minimalan broj pozvanih sportašica i sportaša sugerira nam kako stvarne koristi može biti samo ukoliko se budu borili po sustavu svak-protiv-svakoga.
  Turniri će se održati s DaeDo elektronskom opremom, po pravilima WTF/ETU/HTS, a sudjelovati mogu samo seniori i seniorke s pozivnicom Stručne komisije HTS-a, među kojima nam definitivno nedostaju neka imena. Pozvani su:
seniorke seniori
-49 kg
1. Lucija Zaninović, Marjan
2. Marina Usanović, Marjan
3. Karla Ivček, S. Sokol

-57 kg
1. Martina Zubčić, Dubrava
2. Ana Zaninović, Marjan
3. Jelena Ivančić, S. Sokol

-67 kg
1. Lana Čaktaš, Osvit
2. Petra Matijašević, Trnje
3. Marina Sumić, Metalac
4. Antonija Žeravica, Orion
+67 kg
1. Ines Kovač, Likos
2. Ivana Žagar, Likos
3. Tihana Živković, Zaprešić
4. Dijana Skočić, Metalac
-58 kg
1. Stipe Jarloni, Knin
2. Marin Neveščanin, Marjan
3. Mirko Madžar, Galeb
4. Duje Ševo, Marjan
-68 kg
1. Filip Grgić, Metalac
2. Martin Erdeljac, Metalac
3. Tin Solenički, S. Sokol
4. Ivan Sabol, Feniks
-80 kg
1. Filip Šikić, Dubrava
2. Dinko Šegedin, Forteca
3. Dean Šarčević, Metalac
4. Juraj Stinčić, S. Sokol
+80 kg
1. Vedran Golec, Jastreb
2. Nikola Bojo, Zadar
3. Hrvoje Brajković, M.T.A.
4. Matija Žagar, Likos

27. 9. 2010.  Hrvatska reprezentacija za TEHNIČKO SP

Ivan Kaić, Dan Gun
(Senior I. - nastupa 9. listopada)

27. 9. 2010.   HALLELUJAH CUP 2010.
Taekwondo klub Karlovac će ovogodišnji Hallelujah Cup u borbama i formama svih dobnih skupina održati 16. listopada (Karlovac, Sportska dvorana Mladost, Rakovac 1). Pokrovitelj je World Sports Mission, mentori su Hallelujah Taekwondo Association i Grad Karlovac, a Organizacijski odbor čine:

Chairman: Mr. Lim Ye Jae
President: Mr. Chong Jae Kyoo
Secretary General: Mr. Hyum Boo Choi
Tournament Director: Mr. Miroslav Brežan

Koristit će se natjecateljska pravila WTF-a i elektronski štitnici LaJust, a seniori će se boriti u olimpijskim kategorinama.
  Kotizacija po natjecatelju iznosi 70 kuna (10 eura), a rok za slanje popunjenih Prijavnica je 14. listopada. Ukoliko trebate pomoć oko smještaja, organizatore je potrebno kontaktirati do 5. listopada (miroslav.brezan@ka.t-com.hr).
  Službene materijale objavit ćemo 1. 10.

28. 9. 2010.   BITI TAEKWONDO TRENER
Hrvatski taekwondo savez i Hrvatska olimpijska akademija pokreću postupak organiziranja 'Programa usavršavanja kadrova u taekwondo sportu -trener taekwondoa- generacija 2011.', u skladu s Programom osposobljavanja i stručnog usavršavanja kadrova za stručne poslove u sportu, Zakonom  o športu te programima rada HOA-e i HTS-a.
  Programu mogu pristupiti osobe koje ispunjavaju slijedeće zakonom propisane uvjete: navršenih 18 godina, najmanje srednja stručna sprema, opća zdravstvena sposobnost, najmanje nositelj crnog pojasa 1. Dan, sportski staž.
  Polaznici su obvezni odslušati i položiti ispite iz Programom planiranih predmeta, poslije čega dobivaju Uvjerenje o usavršavanju za obavljanje stručnih poslova u taekwondo sportu, koje se kao dodatno zvanje može upisati u radnu knjižicu. Kotizacija iznosi 3.000 kuna i uplaćuje se na račun Hrvatske olimpijske akademije u najviše dvije rate.
  Svi zainteresirani za ovaj program zamoljeni su neka ispune upitnik i e-mailom ga dostave u ured HTS-a do 5. studenog. Maksimalan broj polaznika po generaciji je 40, a bude li više zainteresiranih, Stručna komisija HTS-a će odabrati prve polaznike, dok će ostale obavijestiti o datumu početka novog programa. Detalji i obrasci: HTS

28. 9. 2010.   DUGA RESA
Duga Resa je u srijedu 22. 9. u 'Športskom domu' ugostila zajednički prijateljski trening susret članova Taekwondo klubova 'Duga Resa' i 'Karlovac'. Sudjelovalo je 20-ak članova tih klubova, koji se pripremaju za nastupe na svojim prvim natjecanjima. Kroz odmjeravanje snaga svi su imali prigodu iskusiti natjecateljsku taekwondo borbu, a na kraju su za učešće i hrabrost nagrađeni jednakim medaljama i zabavnim naljepnicama. Trening su vodili Petar Lukežić, 2. Dan iz Karlovca, i Romano Horvat, 4. Dan iz Duge Rese, a nadgledao ih je i pomagao im stručnjak iz Hallelujah demo teama, Južnokorejac Yang Jong Hyeok, 6. Dan. Korejski majstor je demonstrirao i kako se vrhunski izvode forme, te je na kraju pomogao u uručivanju odličja i naljepnica, čije je primjerke i sam zavrijedio.
  Treneri Nikola Car i Romano Horvat potom su virozom prorijeđen tim 'Duge Rese' 25. 9. vodili na tradicionalni turnir 'Bjelovar 91.': bronce su osvojili kadet Luka Polović (-53kg) i mlađi kadet Tin Katić (-39kg), dok je mlađi kadet Dominik Fudurić zapeo u borbi za medalju. U kategorijama mlađih kadeta, kadeta i juniora na turniru je nastupilo ukupno 175 natjecatelja iz 19 klubova.
  Vrijeme je upisa u sve hrvatske klubove, pa ni Taekwondo klub Duga Resa nije iznimka. Novi članovi svih dobnih skupina mogu im se pridružiti svake srijede i petka između 19 i 20 sati u dvorani Osnovne škole Vladimira Nazora.
  Dodatne informacije na blogu kluba.


30. 9. 2010.  CROATIA OPEN 2010 - ETU A-class
Vrijeme je da počnete planirati nastup na 16. Croatia Open turniru, koji će se održan 6. i 7. studenog u zagrebačkom Domu sportova (Dvorana 2). Organizaciju potpisuju Hrvatski i Zagrebački taekwondo savez, pokrovitelj je Zagrebački taekwowondo savez, a medijski pokrovitelj su Sportske novosti. O tijeku turnira brinut će Franjo Prot kao predsjednik Organizacijskog odbora i Mihaela Štrok kao manager.
 Crtoatia Open je od HTS-a konačno dobio podstanarsku sobu na internetu: od ove godine prijave je moguće obaviti online, a za nadati se je kako ćemo na istom mjestu moći u realnom vremenu pratiti i rezultate, iako takva rubrika još ne postoji. Klubovi moraju zatražiti korisničko ime i lozinku te samo slijediti upute. Natjecateljska taksa iznosi 100 kn za članove HTS-a, odnosno 40 eura za ostatak svijeta, i plaća se u gotovini tijekom registracije, a rok za prijave je 2. studenog i bit će strogo poštivan. Treba li vam pomoć oko smještaja, organizatore morate kontaktirati najkasnije do 15. listopada.
  Natjecanja seniora, juniora i kadeta bit će održana na 8 borilišta, prema natjecateljskim pravilima WTF/ETU/HTS, s elektronskim štitnicima DaeDo koje će osigurati organizator (klubovi za svoje sportaše moraju nabaviti ostalu propisanu opremu). S područja Hrvatske pravo nastupa imaju isključivo članovi HTS-a, a važeću natjecateljsku knjižicu trebat će predočiti na vaganju. Detalji i prijave: Croatia Open 2010

Olympic Open 2010

Vrh-Top
© Taekwondo.HRBAT.com

 

Vijesti | Kuća slavnih | Taekwondo | Kalendar | Kontakt