TAEKWONDO.HRBAT.COM

Vijesti | Kuća slavnih | Taekwondo | Kalendar | Kontakt

 

vijesti
naslovnica
olimpijske igre
svjetska prvenstva
europska prvenstva
višesportske igre
prvenstva hrvatske
para-taekwondo
etu a-turniri
poomsae
natječaji
obrazovanje
ostalo-arhiva
2013
2012
siječanj 2011
veljača 2011
ožujak 2011
travanj 2011
svibanj 2011
lipanj 2011
srpanj 2011
kolovoz 2011
rujan 2011
listopad 2011
studeni 2011
prosinac 2011
2010
2009
zaštita sportaša
arbitražni sud za sport
olimpijski pokret
hoo
International Olympic Committee
Association of Summer Olympic International Federations
General Association of International Sports Federations
International Committee for Fair Play
World Anti-doping Agency
World Olympians Association
World Taekwondo Federation
African Taekwondo Union
Asian Taekwondo Union
European Taekwondo Union
Oceania Taekwondo Union
Pan American Taekwondo Union
Hrvatski olimpijski odbor - Croatian Olympic Committee
Hrvatski taekwondo savez - Croatian Taekwondo Federation
Kukkiwon - World Taekwondo Headquarters
Laureus
 

 
   
     
   
     
 

najveća natjecanja WTF-a u 2011.

World Olympic Qualifications WTF G-7
World Taekwondo Champs WTF G-7
World Poomsae Championships
Universiade WTF G-4
CISM Military World Games
European University Championships
European Junior Championships
European Cadet Championships
European Poomsae Championships
European Masters Games
  vijesti za lipanj 2011.

2. 6. 2011.

Ujedinjeni svijet


 
Svjetska anti-dopinška agencija (WADA) je ovlaštena za akreditiranje antidopinških laboratorija, čime se u cijelom svijetu osigurava poštivanje najviših standarda. Akreditirani laboratoriji nadziru se u suradnji s neovisnim nacionalnim akreditacijskim tijelima učlanjenim u ILAC (International Laboratory Accreditation Cooperation) i baš smo saznali kako je WADA suspendirala Turski centar za dopinšku kontrolu (TDCC) iz Ankare, čime tom laboratoriju zabranjuje dopinške analize. Suspenzija je stupila na snagu 30. svibnja, bit će na snazi do nove procjene, a TDCC se u roku tri tjedna može žaliti Arbitražnom sudu za sport (CAS).
  Iz Svjetske anti-dopinške agencije ipak ne dolaze samo loše vijesti. Upravo su nas ponosno izvijestili kako je s najnovijim potpisima Uzbekistana i Gambije UNESCO-va Međunarodna konvencija protiv dopinga u sportu (International Convention against Doping in Sport) sada potpisana od 158 članica te organizacije, čime je postala njezina treća najuspješnija konvencija. To dokazuje veliku posvećenost i jedinstveni pristup cijeloga svijeta prevažnoj temi dopinga.
  David Howman, glavni direktor WADA-e: "Pozdravljamo odluke Uzbekistana i Gambije da nam se pridruže u borbi protiv dopinga u sportu. To je izvanredna vijest za ostvarenje ideala o razvijanju suglasja među 158 zemalja... Ako je itko ikad sumnjao u posvećenost svijeta našim ciljevima, treba samo pogledati tu brojku koja odašilje snažnu poruku kako je svijet ujedinjen u želji da sport bude oslobođen droge."
  UNESCO, Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu, specijalizirana je organizacija u sustavu Ujedinjenih naroda. Utemeljena je 1945., a glavni joj je cilj doprinositi miru i sigurnosti promoviranjem suradnje među narodima na područjima obrazovanja, informatike, znanosti i kulture radi unapređenja općeg poštovanja pravde, vladavine zakona, ljudskih prava i temeljnih sloboda. UNESCO danas broji 193 članice, pa je izvan članstva ostalo još samo 35 zemalja svijeta. WADA

2. 6. 2011.

Opasnost za medalje i obraz

Methylhexaneamine (MHA) je nedavno koštao suspenzije švedskog taekwondaša Mohameda Qatananija (dvije godine) i američkog Jonathana Nguyena (šest mjeseci), a sad je i u Indiji poslužio za kažnjavanje koje tamošnjim sportašima ima poslužiti za primjer i prijetnju: taekwondaš Jitendra Verma je od nacionalne anti-dopinške disciplinske komisije dobio dvije godine suspenzije zbog korištenja tog stimulansa, iako mu se radi o prvom prekršaju. Cilj je slanje poruke svim zločestim sportašima da ne očekuju popustljivost, a Verma može reći kako je prošao dobro: u prethodnom slučaju dizačica utega Sanamacha Chanu je zbog iste tvari dobila čak osam godina kazne jer se radilo o drugom prekršaju, pa se može oprostiti od sportske karijere.
  Indijsku Nacionalnu anti-dopinšku agenciju (NADA) čeka odlučivanje o još 23 ovogodišnja pozitivna nalaza na MHA i presuda Vermi imat će ozbiljne implikacije. Još krajem prošle godine NADA je po tom pitanju bila popustljiva, pa sad očito žele grubo presjeći lanac zloporaba. Najbolji primjer je slučaj dizača utega Mausame Khatrija - puno prije nastupa na Azijskim igrama Indijci su mu našli tragove MHA, ali ga nisu privremeno suspendirali i bio je uvršten u reprezentaciju, a raskrinkan je poslije obaveznog testiranja slavodobitnika na Azijadi. Tako je izgubio i broncu i obraz.
  U Svjetsku anti-dopinšku agenciju (WADA) navodno je stiglo više zahtjeva da methylhexaneamine bude brisan s popisa zabranjenih supstanci "jer se često koristi za pročišćavanje dišnih putova te kao dodatak prehrani". WADA, opet navodno, obavlja konzultacije po tom pitanju, ali i dalje valja biti posebno oprezan. India Today

2. 6. 2011.

Psihološki rad


Predsjednik Taekwondo saveza Tajlanda je objavio imena putnika na Svjetske olimpijske kvalifikacije. Uz očekivani dvojac aktualnih svjetskih prvaka, na popisu je i dvoje osvajača manje sjajnih medalja s Azijskih igara; Chanapha Sornkham je, kaže, vjerojatno lošija od povrijeđenih Sarite Phongsri (prvakinja Azije) i Buttree Puedpong (srebrna olimpijka), ali nemaju izbora.
  Psihološki rad sa sportašima očito im je jača strana: polovici sportaša odmah su rekli kako ih šalju na izlet.
  Kažu kako na svjetskim kvalifikacijama očekuju osvojiti dva plasmana, s nadom da će ostatak udarnog tima ozdraviti do kontinentalnih kvalifikacija, kojima su domaćini najesen, kako bi na domaćem terenu popunili olimpijsku kvotu.

Tajland na olimpijskim kvalifikacijama:
SF-57kg Rangsiya Nisaisom (1994)
SF-49kg Chanapha Sornkham (1990)
SM-58kg Pen-ek Karaket (1990)
SM-68kg Patiwat Thongsalab (1986)

4. 6. 2011.

Arbitraža

 
Američka olimpijka iz 2008. Charlotte Craig (1991) oprostila
se od zadnje nade u nastup na olimpijskim kvalifikacijama nakon gubitka pravne bitke u kojoj je optužila USAT za uvođenje "samovoljnih i kapricioznih" metoda pri odabiru olimpijskih kategorija: Craig je prošlog mjeseca pokrenula žalbeni proces kojim je pokušala spriječiti održavanje borbe između Paige McPherson (1990) i Sanaz Shahbazi (1981) u olimpijskoj kategoriji do 67kg, koja je odlučivala o četvrtom američkom putniku na Svjetske olimpijske kvalifikacije, ali kalifornijski arbitar Jeff Benz nije imao razumijevanja.
  Početkom mjeseca odlučujući ogled je održan po sustavu najbolja-iz-tri-meča i olimpijskom timu će se pridružiti Paige McPherson nakon dviju pobjeda bez izgubljenog boda: prvi meč je dobila zlatnim bodom poslije 0:0, a u drugom je zabilježila uvjerljivijih 3:0 (sve je bodove zaradila udarcima u štitnik). Podsjećamo kako će izgledati

američki olimpijski tim u Azerbajdžanu:
SF-57kg Diana Lopez (1984)
SF-67kg Paige McPherson (1990)
SM-68kg Terrence Jennings (1986)
SM-80kg Steven Lopez (1978)

Za Amerikance još nije gotovo. Ako spomenuti sportaši ne osiguraju olimpijske plasmane, ponovit će se završnica kvalifikacijskog postupka. Ako u Bakuu uspiju, svi ostali će pobjedom na dodatnom turniru moći steći šansu za izazivanje "olimpijaca", a u London će putovati pobjednici tih izazova. Charlotte Craig nema stvarne šanse za stjecanje statusa izazivačice, jer je "kod kuće" među najlakšim sportašicama, u kategoriji do 46kg, i uz zadržavanje forme teško da može prikupiti potrebnu kilažu.
  Na tri stranice žalbe Charlotte Craig podupire selekcijsku proceduru USAT-a odobrenu od Olimpijskog odbora SAD-a, ali uz ostalo kaže da je postupak 'korumpiran lošim utjecajem Juana Morena koji je član uprave i ujedno trenira McPherson'. Charlotte tvrdi kako je Moreno lobirao protiv nje jer po svaku cijenu želi imati jednog svog borca na Olimpijskim igrama, a upitnom drži i analizu ispunjenja selekcijskih kriterija koju je upravni odbor obavio poslije neuspjeha tima na Svjetskom prvenstvu. Pritom naglašava kako je OI 2008. završila u četvrtfinalu, kako je na SP 2007. bila brončana, kako je 2008. bila prvakinja Pan-Amerike, a  2009. državna prvakinja i pobjednica na US Openu. Nije joj pomoglo.
  Na devetosatnom saslušanju Američki arbitražni odbor je povjerovao šefu USAT-a Davidu Askinasu, koji je ustvrdio da njihov postupak bijaše pošten i razuman: bili su proaktivni i učinili su sve kako bi u selekcijsku proceduru ukalkulirali i moguće sukobe interesa, pa su trenere koji imaju osobne interese isključili iz odlučivanja... USAT * Gazette

6. 6. 2011.

Povratak

Kao jedini predstavnik kluba Spartan Taekwondo Team na Austrian Open je nastupio razvikani Aaron Cook i, kao obično kad se od njega ne očekuje ništa, vratio se na pobjedničku stazu uvjerljivim skorom od 72:29 iz četiri borbe u kategoriji do 80 kg. Prije no što je u finalu pobijedio Slovenca Ivana Trajkoviča (22:10), redom su pali Norvežanin Lovseth (23:3), Nijemac Ahmadsei (9:1) i Grk Tzellos (18:15). Cookove oscilacije očito polako idu na jetra i njegovim zemljacima, pa to zlato ovaj put ostaje u sjeni bronce jedinog člana državnog tima, Jordana Gaylea.
  19-godišnji Jordan Gayle u Austriji se vratio na tatami iz 18 mjeseci dugog zaborava u koji je gurnut na prvenstvu države u siječnju 2010. Srebrnu medalju je tada platio gadnom ozljedom ligamenata koljena, a preuranjen povratak potom ga je na British Openu koštao podužeg nastavka bolovanja.
  U kategoriji do 68 kg pred njim su sad redom pali Slovak Cehlar (11:2), Čeh Jankovsky (3:2) i Nijemac Konstantinidis (8:3), da bi u polufinalu izgubio od kasnijega pobjednika, Slovenca Jure Pantara (7:9).
  Gayle za narednih 12 mjeseci ima pomno razrađen plan kojim se želi vratiti u konkurenciju za Olimpijske igre: "Nakon propuštanja Svjetskog prvenstva željan sam natjecanja i na treninzima sam stvarno teško radio. Imao sam nekoliko zbilja dobrih sesija jedan-na-jedan s trenerom Paulom Greenom i brojne sparinge sa timom, koji su mi stvarno pomogli. Jedino se želim vratiti u ring, ali ću polako, da bih vidio gdje sam. Ovog mjeseca nastupit ću i na državnom prvenstvu, a onda ću se usredotočiti na osvajanje British Opena." BTCB

6. 6. 2011.

Zna se

 
Poslije dugogodišnjih peripetija, Olimpijski odbor Australije (AOC) je sredinom prošlog mjeseca u punopravno članstvo konačno primio Sports Taekwondo Australia (STA), koja je tako i na domaćem terenu službeno priznata krovnom taekwondo udrugom Australije.
  Tamošnji taekwondo sportaši su ove subote odradili svoj posljednji pred-selekcijski turnir za olimpijski tim koji će ih predstavljati na Svjetskim olimpijskim kvalifikacijama.
  Iako se datum kvalifikacija opasno približava, tamošnja sportska javnost ipak još ne zna tko će na put za Azerbajdžan - selekcijski turnir održan je u svim olimpijskim kategorijama, a odabir kategorija u kojima će pokušati izboriti olimpijske putovnice tek će odrediti stručni selekcijski tim.

pobjednici kvalifikacija:
SF-49kg Chynae Lang (??)
SF-57kg Caroline Marton (1984)
SF-67kg Carmen Marton (1986)
SF+67kg Jasmine Cross (??)
SM-58kg Safwan Khalil (1986)
SM-68kg Brodie Sciberras (??)
SM-80kg Burak Hasan (1985)
SM+80kg Adam Underwood (1986)

7. 6. 2011.

Kao zmija noge

Korejski taekwondo savez je održao prvenstvo u olimpijskim kategorijama, čija glavna svrha bijaše konačan dogovor o kategorijama u kojima će nastupiti na Svjetskim olimpijskim kvalifikacijama. Odabir je pao na slijedeće kategorije:

SF-67kg, SF+67kg, SM-58kg, SM+80kg

Konkretna imena Korejanci i dalje skrivaju kao zmija noge, ali će ih, navodno, objaviti do konca tjedana.

7. 6. 2011.

Azerbaijan Open ETU A-class/WTF-G1 pobjednici


SF-46kg Khayala Guliyeva, AZE
SF-49kg Svetlana Igumenova, RUS
SF-53kg Floriane Liborio, FRA
SF-57kg --
SF-62kg Aline Dossou, FRA
SF-67kg --
SF-73kg Maeva Mellier, FRA
SF+73kg --
SM-54kg Samir Aydinov, AZE
SM-58kg Vugar Karimov, AZE
SM-63kg Bolat Izutdinov, RUS
SM-68kg Fariz Aliyev, AZE
SM-74kg Elvin Mammadov, AZE
SM-80kg Burak Ozan, TUR
SM-87kg Tavakgul Bayramov, AZE
SM+87kg Elman Aliyev, AZE

7. 6. 2011.

Provjereni studentiMeksički taekwondo savez je na selekcijskom turniru utvrdio prijedlog nacionalnog tima boraca za 26. Ljetnu Univerzijadu (Shenzhen, Kina, kolovoz 2011). Na popisu je 18 imena, uključujući potencijalne zamjene za Jannet Alegriu i Damiana Villu, koji ovog mjeseca nastupaju na Svjetskim olimpijskim kvalifikacijama u Azerbajdžanu.
  Nacionalni odbor za fizičku kulturu i sport će temeljem tog prijedloga ovih dana odlučiti o broju i imenima reprezentati- vaca, a već površan pogled otkriva kako se većinom radi o njihovim udarnim seniorskim imenima. FMTKD
  Taekwondo je u službenom programu Univerzijada od 2003. Od početka ima vrhunski natjecateljski nivo, a ove godine od WTF-a je dobio G-4 status. Na ta natjecanja Meksiko je dosad slao po 10 do 12 boraca i od početka ponešto osvajao, pa i u Kinu žele voditi najbolje od kvalificiranih sportaša:

SF-46kg Itzel Adilene Manjarrez Bastidas
SF-49kg Jannet Alegria Pena
(suplemente: Elda Cervantes Trejo)
SF-53kg Isbel Lopez Magana
SF-57kg Irma Contreras Rodriguez
SF-62kg Maurie Blanchard Rivera
SF-67kg Paulet Lozano Del Bosque
SF-73kg Carmen Aurora Gil Soto
SF+73kg Veronica Natali Hernandez Correa

SM-54kg Gustavo Villa Valdez
SM-58kg Damian Villa Valdez
(suplemente: Juan Jose Balan Ucan)
SM-63kg Alfonso Victoria Espinoza
SM-68kg Idulio Islas Gomez
SM-74kg Salvador Corral Ortega
SM-80kg Sergio Abraham Gurrola Alvarez
SM-87kg Arturo Farias Edroso
SM+87kg Salvador Perez Rodriguez

7. 6. 2011.

Nove rang liste WTF-a


Danas objavljene rang liste WTF-a datirane su s 1. 6. 2011. i kao jedinu novost donose rezultate s Azerbaijan Open turnira (ETU A-class; WTF G-1) na kom, čini se, nisu održane borbe u čak tri ženske kategorije. Poredak s turnira u Bakuu skinuli smo iz rang listi WTF-a, a popis pobjednika donosimo u posebnoj bilješci.
  Spomena vrijednih promjena poretka nema - došlo je tek do laganih korekcija, koje je pola naših sportaša platilo gubitkom po jednog mjesta (aktualno stanje možete potražiti u desnom stupcu)... Naši ostali borci, ali i sve vodeće trojke, tamo su gdje bijahu po okončanju Svjetskog prvenstva.
  Kompletne rang liste možete preuzeti ovdje.

Dosad obrađena natjecanja (nastupi naše repke su plavi):

Bahrain Open G-1
Commonwealth Champs G-1
Trelleborg Open G-1
US Open G-2
Dutch Open G-1
Fajr Open G-1
Spanish Open G-1
German Open G-1
World Championships G-7
Azerbaijan Open G-1
+ bodovi iz 2009
+ bodovi iz 2010

8. 6. 2011.

WTF: rang liste olimpijskih kategorija

Na Svjetskim olimpijskim kvalifikacijama dijelit će se jedna brončana medalja u svakoj od kategorija, a olimpijske plasmane za svoje će zemlje osigurati svi osvajači medalja - 12 seniorki i 12 seniora. Svaki nacionalni savez WTF-a će iz svoje zemlje na kvalifikacije poslati dvije seniorke i dva seniora za koje su sigurni kako se mogu probiti do trona, i bit će to pravi izazov i sportašima i njihovim stručnim timovima, kao i navijačkim živcima.
  U WTF-u vole podsjećati sportaše i javnost koliko tko vrijedi pa su, uz standardne rang liste, poslije Svjetskog prvenstva prvi put servirali i rang liste olimpijskih kategorija, koje će im na kvalifikacijama služiti za postavljanje onih 25% nositelja. Mjerodavne će u stvari biti jučer objavljene rang liste, koje možete preuzeti ovdje, a u nastavku teksta donosimo samo TOP-10 onih kategorija u kojima će nastupiti naši.
  Rang liste olimpijskih kategorija nastaju zbrajanjem dviju susjednih kategorija. Olimpijske kategorije seniorki tako su:
-49kg
(-46/49), -57kg (-53/57), -67kg (-62/67) i +67kg (-73/+73). Olimpijske kategorije seniora su: -58kg (-54/-58),
-68kg (-63/-68), -80kg (-74/-80) i +80kg (-87/+87).

SF-49kg (268 seniorke)

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Wu Jingyu
Rukiye Yildirim
Sanaa Atabrour
Brigitte Yague
Shu Chun Yang
Yasmina Aziez
Buttree Puedpong
Janete Alegria
Yvette Yong
Elaia Torrontegui
China
Turkey
Morocco
Spain
C.Taipei
France
Thailand
Mexico
Canada
Spain
250.80
132.99
125.85
113.27
108.21
99.80
96.32
92.37
87.63
76.65
13.  Lucija Zaninović Croatia 67.32

SF-57kg (293 seniorke)

1.
2.
3.
4.
5.
Yuzhuo Hou
Pei Hua Tseng
Lamya Bekkali
Bat-El Gatterer
Samaneh Sheshpari
China
C.Taipei
Morocco
Israel
Iran
176.10
162.55
122.82
118.58
115.18
6. Ana Zaninović Croatia 97.40
7.
8.
9.
10.
Ivett Gonda
Floriane Liborio
Bineta Diedhiou
Jie Lei
Canada
France
Senegal
China
94.76
91.40
90.87
87.68

SM-58kg (336 seniora)

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Joel Gonzalez
Chutchawal Khawlaor
Guillermo Perez
Sherif Shaaban Wasfy
Meisam Bagheri
Chen Yang Wei
Seyfulla Magomedov
Marcio Ferreira
Rui Braganca
Gabriel Mercedes
Spain
Thailand
Mexico
Egypt
Iran
C.Taipei
Russia
Brazil
Portugal
Dominican
250.40
190.90
116.15
108.49
105.30
93.30
92.03
85.43
82.28
78.39
45. Stipe Jarloni Croatia 23.76

SM-68kg (350 seniora)

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Mohammad Bagheri
Servet Tazegul
Reza Naderian
Daehon Lee
Taejin Son
Cem Ulugnuyan
Peter Lopez
Nacha Punthong
Idulio Islas
Siddharta Bhat
Iran
Turkey
Iran
Korea
Korea
Turkey
Peru
Thailand
Mexico
Canada
213.50
193.70
108.81
107.50
95.00
82.96
78.96
71.34
69.83
69.28
39. Filip Grgić Croatia 35.78

8. 6. 2011.

Velike nade s povećim pokrićem

 
U razgovoru za prestižan španjolski magazin 'As' predsjednik Španjolskog taekwondo saveza Jesus Castellanos odgovorio je na neka škakljiva pitanja, među kojima bijaše i problem duga od milijun eura koji su njegovoj administraciji 2005. ostavili prethodnici. Dug se rješava i predsjednik vjeruje kako ga na koncu tekućeg olimpijskog ciklusa više neće biti: štedi se na svim stranama, osim na natjecanjima i nacionalnom timu čiji su uvjeti poboljšani. Baš smanjenje troškova bijaše razlog i za preseljenje sjedišta Saveza iz Bilbaoa u Alicante.
  Castellanos niječe kako je njihova uspješnost rezultat "proizvodnje sportaša u inkubatoru": Španjolski taekwondo savez ima široku bazu od preko 50.000 licenciranih sportaša, a samo 60-ak probranih imena trenira u tri Centra vrhunskog sporta (CAR Madrid, CAR Barcelona i CAR Murcia). U silnim promjenama kroz koje taekwondo prolazi zadnjih godina (elektronski štitnici, video replay sustav, svjetske rang liste) oni su preživjeli pri svjetskom vrhu, dok je Koreja sa sedam u 2005. pala na tri svjetska prvaka u 2011.
  Iako im je taekwondo godinama u svjetskom vrhu, na Olimpijadi u Pekingu su ostali bez medalje, a Castellanos objašnjava kako je to u našem sportu tako - lutrija: "Da su uvjeti pošteniji, osvojili bismo medalju. Nije pošteno što na Olimpijadu ne možemo poslati cijeli tim. Od 16 postojećih kategorija, na Olimpijskim igrama ih je zastupljeno tek osam, a mi možemo nastupiti u najviše četiri."
  Pa ipak, i ove godine polažu velike nade u svoj olimpijski tim na svjetskim kvalifikacijama - svi izabrani sportaši imaju solidno iskustvo i ukupno čak šest titula svjetskih prvaka: Brigitte Yague ih ima tri, a Joel Gonzalez dvije i od prošlog Svjetskog prvenstva nije izgubio ni jednu borbu.

Španjolska na Svjetskim olimpijskim kvalifikacijama:
SF-49kg Brigitte Yague (1981)
SF+67kg Rosana Simon (1989)
SM-58kg Joel Gonzalez (1989)
SM-80kg Nicolas Garcia (1988)

9. 6. 2011.

Pametan taekwondo tim

Pod vodstvom korejskog trenera Kim Hong Sika olimpijski tim Filipina uoči olimpijskih kvalifikacija boravi na dvotjednim pripremama u Južnoj Koreji. Zahvaljujući sponzorstvu lokalne telekomunikacijske tvrtke dobio je ime "Smart Taekwondo Team", a čine ga četiri seniorke i četiri seniora koji su, po tvrdnjama vodstva taekwondo saveza, testirani na raznim domaćim i međunarodnim natjecanjima te predstavljaju najbolje što zemlja trenutno ima.
  Tim se priprema s polaznicima najboljih korejskih škola, poput Pung Seng School te sveučilišta Dong-A i Yong In, a svoje će vještine testirati i u "konkretnom" ogledu protiv profesionalnog tima Samsunga. Philippine Daily Inquirer
  Imena sportaša znamo, ali ne i tko će putovati u Baku, kao ni kategorije u kojima će se boriti:

Seniorke: Jyra Marie Lizardo, Pauline Louise Lopez,
Jade Zafra, Maria Camille Manalo;
Seniori: John Paul Lizardo, Marlon Avenido,
Samuel Thomas Harper Morrison, Jose Anthony Soriano.

9. 6. 2011.

Previranja

 
Kormilo Taekwondo saveza Kineskog Tajpeha je početkom svibnja preuzeo Hsu An-ching i od tad pokušava utjecati na smirivanje netrpeljivosti članstva prema WTF-u zbog nesretne diskvalifikacije Yang Shu-chun s Azijskih igara. Prije par dana izjavio je kako je u Savez dospio dokaz da je na službenom sastanku dužnosnika prije Azijade prisutnima podijeljena dokumentacija koja spominje zabranu korištenja određenih elektronskih senzora; potvrdi li se valjanost tog dokumenta, Taekwondo savez Kineskog Tajpeha bi mogao povući žalbu Arbitražnom sudu za sport (CAS). Odluka još nije donesena zbog škripanja komunikacija između zainteresiranih strana, uključujući Yang i Sportsko vijeće, ali Hsu naglašava kako sportaši u takvim situacijama nisu ni za što krivi i ako netko mora preuzeti krivnju zbog mogućih pogreški, to je Savez, kojemu će "glavni prioritet biti prava sportaša."
  Kao vođa tajvanskog tima na Svjetskom prvenstvu Hsu An- ching je s dužnosnicima WTF-a u više navrata raspravljao o raznim pitanjima i tvrdi kako su ga upozorili da bi Yang Shu- chun mogla biti izbačena s popisa sudionika Olimpijskih igara ako izgubi parnicu na Arbitražnom sudu. Prije puta u London sportaši, naravno, moraju proći kvalifikacije, ali njoj nad glavom visi prijetnja posljedicama jer je stavila potpis na arbitražni zahtjev.
  CAS je saslušanje zakazao za kolovoz, a Savez naglašava kako predmet mogu povući s arbitraže samo uz suglasnost Yang i javnosti, pri čemu će interes sportaša zasigurno biti ukalkuliran u odluku.
  U Sportskom vijeću tvrde kako oni dosad nisu zaprimili nikakve dokaze koji bi poduprli tezu o zabrani nekih senzora neposredno prije početka natjecanja na Azijadi. Uvjereni su kako će predsjednik Hsu donijeti ispravnu odluku, kako će pritom uvažiti stav vlade i kako će žalba na koncu ostati na Arbitražnom sudu.
  S nastavkom arbitražnog postupka slaže se i bivši tajnik taekwondo saveza, uz tvrdnju da se ne radi samo o čuvanju ponosa diskvalificirane sportašice, već i o pravdi i poštenju, najistaknutijim vrijednostima sportskog života: "Moramo se boriti do kraja, u suprotnom, gdje je duh sporta?" Dodaje da će razumjeti ako Yang promijeni stajalište, jer ni jedan pojedinac ne treba sam nositi teret budućnosti nacionalnog taekwonda, posebice imajući u vidu aktualne okolnosti, ali zauzimanje čvrstoga stava i nastavak postupka zahtijeva od krovne taekwondo organizacije. The China Post

10. 6. 2011.

Olimpijska baklja

Mjesec dana po objavi prvih 70 lokacija koje će olimpijska baklja posjetiti na svojoj šetnji Velikom Britanijom, LOCOG je predstavio prototip baklje, čiji dizajn odražava slavljeničku narav Olimpijskih igara. Njen trobridni obris inspiriran je s tri temelja Olimpijskog pokreta, olimpijskim vrijednostima izvrsnosti, prijateljstva i uvažavanja, te činjenicom da će London iduće godine treći put biti domaćin Olimpijade (1908, 1948, 2012), kao i vizijom o Olimpijskim igrama koje će kombinirati tri radna standarda - sport, obrazovanje i kulturu.
  Autori baklje su svjetski priznati britanski dizajneri Edward Barber i Jay Osgerby. Dugačka je 80 cm i sa svojih 0,8 kg je jedna od najlakših u povijesti olimpizma. Na njenom zlatnom obličju nalazi se 8.000 perforiranih krugova, koji predstavljaju onih 8.000 ljudi koji će je nositi na oko 8.000 milja dugačkom putu (12.875 kilometara).
  Sebastian Coe, predsjedavajući LOCOG-a: "Baklja koja nosi olimpijski plamen jedan je od najprepoznatlivijih i najvažnijih simbola Olimpijskih igara. Diljem Ujedinjenog Kraljevstva javnost je zauzeta nominiranjem inspirativnih ljudi koji će je nositi, i ushićen sam što smo im pripremili prekrasno dizajniranu, konstruiranu i izrađenu baklju."
  Dizajneri Edward Barber i Jay Osgerby kažu:"Osmisliti ikonu Igara za dizajnere je jednostavno najbolji mogući projekt.
Dali smo si truda da bi razvili baklju koja će slaviti njen put te odražavati strast prema Londonu i Olimpijskim igrama. Željeli smo uključiti najviše od pionirskih proizvodnih tehnologija i demonstrirati industrijsku izvrsnost kojom raspolaže UK - ovo je baklja za naše vrijeme."
  Za domaćina Olimpijskih igara 2012. London je izabran u četvrtom krugu glasanja na 117. sjednici MOO-a u Singapuru, 6. srpnja 2005. U oštroj konkurenciji na početku bijahu Pariz, New York, Moskva i Madrid, a London je u završnici od ukupno 104 glasa dobio njih 54. London2012

10. 6. 2011.

Mirovne igre

 
Na Svjetskim vojnim igrama u Rio de Janeiru sportaši će ove godine podijeliti 1421 medalju (459+459+503), čiji dizajn je osmislio umjetnik Luiz Henrique Peixoto Ferreira.
  Odličja koja obrisom oponašaju obris Brazila početkom mjeseca su službeno predstavljena u Braziliji. Na licu imaju simbol CISM-a (International Military Sports Counsil), a na poleđini zaštitni znak 5. Svjetskih vojnih igara Rio 2011, koje mnogi nazivaju i Igrama mira (Peace games).
  Na istoj svečanosti predstavljene su i ograničena naklada komemorativnih medalja klasičnog, okruglog oblika, te službena glazbena tema Igara, inspirirana olimpijskim motom "Brže, više, jače" i službenim logotipom u kom golub mira simbolizira težnju za ostvarenjem vrhunskih ciljeva: "Tema sjedinjuje karakteristike glavnih sportskih događanja i vojnog marša, a zvuk simfonijskog orkestra kod slušatelja budi emocije." Rio2011

10. 6. 2011.

TaekwondoDATA: naši u rankingu karijera

Unazad mjesec dana TaekwondoDATA ranking karijera je tek lagano korigiran rezultatima sa Otvorenog prvenstva Austrije (Azerbajdžan Open još nije proknjižen). Uz iznimku Nataše Vezmar, te su korekcije ostavile lagani trag na poretku svih sportaša iz hrvatskog TOP-10 karijera, u što se je moguće uvjeriti u desnom stupcu ove stranice.
  Utješno je što se najčešće radi o gubitku tek jednog mjesta, pa po novom u miješanom svjetskom TOP-10 karijera Hrvatska ni danas nema nikoga, u TOP-100 sad imamo dvije sportašice, dok nam je u TOP-500 i dalje 14 imena.
  TaekwondoDATA poredak se računa automatski po unosu novih rezultata, pa je podložan dnevnim mijenama. Strjelice u priloženoj tablici pokazuju napredak sportaša u svjetskom rankingu, u odnosu na stanje zabilježeno prošlog mjeseca.

10. 6. 2011.

Još dva dana popustaGlavna skupština Asocijacije međunarodnih veteranskih igara (International Masters Games Association) prošlog je mjeseca u Londonu održala Glavnu skupštinu. Bio je to posljednji veliki korak u pripremama za Europske veteranske igre (European Masters Games), koje će od 10. do 20. rujna ove godine ugostiti talijanski Lignano.
  Glavni tajnik organizacijskog odbora je prigodu iskoristio za upoznavanje s tijekom priprema i važnošću tog sportskog događanja za regiju Friuli Venezia Giulia - kaže kako će to za njih biti završni ukras na ovogodišnju ljetnu turističku sezonu. Organizaciju pomažu Olimpijski odbor Italije, razni sportski savezi, regija, turističke organizacije, zainteresirana gradska poglavarstva, privatnici, hotelijeri i brojni drugi.
  Taekwondo natjecanja održat će se od 18. do 20. rujna. O rokovima i uvjetima učešća već smo pisali, a ovom prigodom podsjećamo kako će veterani nastupati kao individualci, a ne kao predstavnici država, što ne znači da nacionalni savezi ne smiju koordinirati njihove prijave - primjerice, Švedski taekwondo savez je uradio upravo to: koordinatorom je imenovao Maria Glasnovica.
  Valja naglasiti da je rok za prijave po povlaštenim cijenama (15% popusta) pomaknut na 12. lipnja.
  Sve detalje možete naći na službenim stranicama Igara

11. 6. 2011.

Film: The Kick

 
Moon je taekwondo master i vodi staru dvoranu u Bangkoku. Svih pet članova njegove obitelji također su majstori različitih taekwondo stilova - mama Yoon u kulinarskom, sin Taeju u plesnom, kćer Taemi u nogometnom načinu, a najmlađi Typhoon snažnim čelom može slomiti bilo što. Moon želi da djeca postanu taekwondo treneri i da jednog dana preuzmu njegovu dvoranu, ali Taeju se samo želi dokopati slave kao pop pjevač, a Taemi zanima tek tajna školska ljubav.
  Jednog dana obitelj na ulici naleti na grupu lopova te ih s iznenađujućom borilačkom vještinom savlada i vrati oteto blago. Pobjeći uspije tek Pom, vođa bande i vlasnik bogatog policijskog dosjea. Dok obitelj zasluženo uživa u svojih pet minuta slave, Pom smišlja osvetu...
  To je zaplet filma koji je za američko tržište dobio ime "The Kick", a kojega je u korejsko-tajlandskoj koprodukciji režirao Prachya Pinkaew. U glavnim ulogama su svjetski taekwondo prvak Na Tae-joo te Kim Kyung-suk i Jija Yanin. Koreografiju akcijskih scena potpisuje master Ahn Chang-beom iz slavnog demo-tima "K-Tigers", a njihovu vještinu možete onjušiti na video isječku priloženom uz kritiku filma: Twitch

12. 6. 2011.

Ljepota taekwondoa

 
Amerikanci imaju pomno razrađen sustav izbora najljepših ljudskih stvorenja od lokalnih, preko državnih, do savezne razine.  U moru rezultata za oko nam je zapela pobjednica "Miss Kansas Outstanding Teen" - Caitlyn Webb, koja je do pobjede u toj državi stigla kao Miss Manhattan Outstanding Teen. Riječ je o natjecanju juniorskih missica, iz kojega se kasnije regrutiraju svježa lica za izbor 'odrasle' Miss America.
  Za oko nam je u stvari zapeo novi dokaz da se taekwondo u svijetu probija u sve pore društva: Caitlyn Webb ima crni taekwondo pojas 3. Dan, a dupkom punu dvoranu i žiri je ostavila bez teksta originalnom taekwondo demonstracijom uz glazbu, pa je uz titulu Missice zaradila i pobjedu u dijelu natjecanja koji je nagrađivao najbolji talent.
  Sve sudionice finala zaradile su stipendije za školovanje, a pobjednica je uz putovanje na savezno natjecanje dobila i nagradni izlet u Nashville. Pratt Tribune

12. 6. 2011.

"Olympic Open 2011"

Obavještavamo Vas da će se 6. međunarodno taekwondo prvenstvo "Olympic Open 2011" za pionire, kadete, juniore i seniore, u organizaciji Taekwondo kluba "Zlatni ljiljani", Sarajevo, održati u subotu 18. lipnja 2011. u Kulturno- sportskom centru Ilidža u Sarajevu.
  Cilj turnira je širenje solidarnosti i olimpijskog duha u ovom dijelu Evrope. Ove će godine, pored tima Turske, sudjelovati i kompletna muška kadetska i juniorska reprezentacija Irana, stoga očekujemo kvalitetne borbe.
  Novine u odnosu na prethodnu godinu:
  - Daedo elektronska oprema za kadete/juniore/seniore (sa nanožnicama), LaJust bez nanožnica za pionire/mlađe kadete;
  - Olimpijske seniorske kategorije.

seniori - olimpijske kategorije
juniori, kadeti, djeca - standardne kategorije
subota, 18. lipnja 2011.
Kulturno-sportski centar Ilidža, Sarajevo
organizator: Taekwondo klub "Zlatni ljiljani"
kotizacija za TSBIH: 30 KM po natjecatelju
kotizacija za ostale: 20 eura po natjecatelju
rok za prijave: 16. 6. 2011. do 20 sati
olympicopenbih@yahoo.com
djeca: rođena 2000. ili mlađa
kadeti: rođeni 1997, 1998, 1999.
juniori: rođeni 1996, 1995, 1994.
seniori: rođeni 1993. ili stariji
Invitation * Application Form * Hotel Reservation Form

Ahmet Dilek
Selektor kadetske Taekwondo reprezentacije BiH
Predsjednik Taekwondo kluba “Zlatni ljiljani” Sarajevo

12. 6. 2011.

Na Olimpijadu želi 109 zemalja

 
Sve je spremno za početak Svjetskih olimpijskih kvalifikacija. Do krajnjeg 'popravnog' roka, 10. lipnja, ukupno 109 zemalja je za nastup prijavilo 345 sportaša, 194 muškarca i 151 ženu, koji će u ukupno osam težinskih kategorija za svoje zemlje pokušati izboriti pravo nastupa na Olimpijskim igrama 2012. U pojedinim kategorijama ženske konkurencije tako će se naći prosječno 38 ponajboljih svjetskih natjecateljki, dok će se u kategorijama muške konkurencije boriti prosječno po 48 sportaša. Dobar broj sudionika će samim pojavljivanjem zaraditi lijepu količinu bodova u svjetskom rankingu.
  Svaki nacionalni taekwondo savez mogao je prijaviti najviše dvije sportašice i dva sportaša u olimpijskim kategorijama po svom izboru, a mjesta u Londonu osigurat će nacije čija 24 sportaša osvoje medalje. Nacije naglašavamo zato što izboreno mjesto ne pripada sportašu, već njegovom nacionalnom olimpijskom odboru.
  Četverodnevni turnir održat će se u Sarhadchi Olympic Centeru u Bakuu, na tri borilišta, s elektronskim zaštitnim i bodovnim (PSS) te video replay sustavom, po sustavu jednostrukih eliminacija bez repasaža. Olimpijske putovnice zaradit će finalisti svih kategorija, a sportaši koji izgube u polufinalima odradit će dodatan meč za brončane medalje. Natjecatelji koji u četvrtfinalu izgube od pobjednika bit će razvrstani kao 5., dok će onima koji izgube od 2., 3. i 4. biti proknjižen plasman na 6. mjesto.
  Za nositelje će u svakoj kategoriji biti postavljeno 25% najboljih sportaša, a za ocjenu kvalitete sportaša mjerodavan je svjetski ranking WTF-a za olimpijske kategorije od 1. lipnja 2011. - ovdje. U težinskim kategorijama u kojima domaćin, Azerbajdžan, nema sportaša među tih 25%, njihovi sportaši automatski će biti razvrstani kao zadnji nositelji.
  Doping testiranja će uz sve osvajače medalja proći i 16 slučajno odabranih natjecatelja.
  Po okončanju kvalifikacija WTF će nacionalnim olimpijskim odborima u roku dva tjedna potvrditi osvojene plasmane, a
oni potom u roku dva tjedna moraju dostaviti pisane potvrde kako će ta mjesta na Olimpijskim igrama iskoristiti. U slučaju odustajanja ili nepotvrđivanja, mjesto će dobiti NOC koji ima slijedećeg najbolje plasiranog sportaša u toj kategoriji.

14. 6. 2011.

Buđenje koje nije prekinulo san

Kao domaćini Olimpijade, britanski su borci oslobođeni muka oko olimpijskih kvalifikacija, ali su kad i ostatak svijeta morali obznaniti u kojim kategorijama namjeravaju nastupiti.
  Mnogi sportaši nisu previše sretni što su šaptom otpali, bez ikakve šanse da se dokažu, ali teškašica Bianca Walkden (1991) odbija dići ruke od svog olimpijskog sna, iako priznaje kako joj je po objavi olimpijskih kategorija nastup u Londonu nedostižniji no ikad. Svjesna je kako skidanje kila ispod 67kg predstavlja manju prepreku od pokušaja da iz te kategorije izgura dvostruku prvakinju svijeta Sarah Stevenson (1983).
  Bianca je prošle godine uhvatila besprijekornu formu te kao pobjednica triju međunarodnih turnira i brončana s Europskog prvenstva duže vrijeme bijaše druga na WTF-ovoj rang listi teškašica, a onda ju je u veljači ove godine zaustavila operacija ligamenata koljena. To joj je slomilo srce. Bila je ozlijeđena i za Svjetsko prvenstvo se pripremala samo par mjeseci, pa nije mogla dati najbolje od sebe - dobila je prvu borbu (7:6 protiv naše Ivane Žagar) i izgubila drugu (3:4 protiv Meksikanke Briseide Acosta).
  To više ne može promijeniti, pa će ostati usredotočena na pokušaj olimpijskog plasmana u kategoriji do 67kg. U teškoj kategoriji nastupat će na svim ostalim natjecanjima, pa i na Europskom prvenstvu 2012. i na Svjetskom prvenstvu 2013., jer se ne želi odreći olimpijskih snova i svima želi dokazati kako je dovoljno dobra da na neku buduću Olimpijadu ode u svojoj kategoriji.
  Gary Hall, sportski direktor Britanskog taekwondo saveza, priznaje kako im bijaše teško 'otpiliti' Biancinu olimpijsku kategoriju, jer im je ona zadnjih 18 mjeseci najdosljednija sportašica, koja je imala očajan peh sa povredama, ali
"što je, tu je". Liverpool Echo

14. 6. 2011.

Očinstvo kao ključ uspjeha

 
Najveća gužva na međunarodnim natjecanjima zadnjih par godina vlada u kategoriji do 68 kg, u kojoj nastupa naš Filip Grgić, a britanski taekwondo ima sreću (ili će se, možda, pokazati kako je to u stvari - peh?) da u toj kategoriji imaju snažnu domaću konkurenciju: i sami priznaju kako valja imati puno hrabrosti ili ne imati drugog izbora da bi se za olimpijske igre izabrala baš ta težinska kategorija.
  Martin Stamper (1986) je jedan od Britanaca koji se bore u spomenutoj kategoriji. Prošlog kolovoza dobio je kćer Avu, a ove je godine osvojio US Open i German Open te broncu na Svjetskom prvenstvu. Tvrdi kako te uspjehe duguje baš činjenici da je postao otac. U vrhunskom je taekwondou više od desetljeća, ali je zabilježio mršave uspjehe: 2001. bijaše juniorski doprvak Europe, a seniorsku medalju istoga sjaja osvojio je 2008. na EP u Rimu. Okušao se na tri svjetska i pet europskih prvenstava, ali je tek sad siguran kako je mršavo razdoblje za njega okončano.
  U polufinalu Svjetskog prvenstva pobijedio ga je branitelj svjetske titule i budući doprvak, Iranac Mohammad Bagheri Motamed, a uvjerljivi poraz skorom od 15:2 dao mu je misliti i progoni ga do danas. Na US i German Open se osjećao baš dobro i to je okrunio pobjedama, ali usprkos vrhunskim pripremama na Svjetskom iz nekog razloga nije osjećao vrhunsku formu. Stoga je zadovoljan sa broncom i tješi se da je naučio što mora popraviti za 2012: malo više treninga fleksibilnosti, kondicije i snage pomoći će mu održati korak sa suparnicima u svojoj kategoriji.
  Stamper je presretan što je njegova kategorija jedna od izabranih za britanski nastup na Olimpijskim igrama. Da bi si osigurao mjesto u timu morat će nadmašiti čak tri suparnika: tu su olimpijac i aktualni doprvak svijeta Michael Harvey, pobjednik British Opena Tony Grisman, koji je prošle godine pobijedio Iranca Bagherija, a s bolovanja se vraća i Jordan Gayle. Iako su jako dobri prijatelji, tvrdi kako će ih sve sa zadovoljstvom pobijediti i osigurati si olimpijski status. BBC

15. 6. 2011.

"The TAL with 2AM"

Šou program "The TAL with 2AM" sponzoriran je od korejske vlade i s ciljem promicanja korejske kulture upravo je krenuo na ambicioznu turneju kroz 198 zemalja. Radi se o zabavnoj mješavini raznih sadržaja, s naglaskom na glazbi, tradicijskim korejskim bubnjevima i taekwondou. Režiju potpisuje njihov vodeći udaraljkaš, kompozitor i redatelj Choi Sori.
  Tijekom vijetnamske premijere koja je upravo održana na nacionalnom stadionu My Dinh u Hanoju ludilo ženske publike izazvao je popularan korejski četveročlani boy-band '2AM' (iz naslova programa), koji po sudu kritike ima "najimpresivnije vokale u korejskoj glazbenoj industriji". O popularnosti koju uživaju dovoljno govori već činjenica da su početkom prošle godine zaradili preko milijun dolara reklamirajući tuđe proizvode, uključujući Pepsi i BHC Chicken, a smiješi im se i ugovor za Samsung.
  Poslije površnog slušanja s guštom ćemo prešutjeti svoje mišljenje, jer poanta ove bilješke nije u vrsti glazbe koja je najpopularnija na istoku planeta, već u načinu na koji Južna Koreja u svijetu prezentira svoju kulturu.
  Show u slikama * YouTUBE: "The TAL with 2AM"

15. 6. 2011.

RazvlačenjePoslije prijepora dugih više od deset godina Olimpijski odbor Australije (AOC) budućnost australskog taekwondoa nedavno je prepustio u ruke od WTF-a priznate organizacije Sports Taekwondo Australia (STA). Neki mediji zlurado pišu kako je taekwondo predan grupi čiji se osnivač kao član MOO-a okoristio kandidaturom Salt Lake Cityja za Olimpijske igre; misli se na prvog predsjednika STA Phillipa Colesa, koji je od 1982. član MOO-a, a danas je član Vijeća AOC-a, predsjednik Taekwondo unije Oceanije i dopredsjednik WTF-a, "međunarodne grupe koja podupire STA".
  Povod za novo medijsko razvlačenje ove prežvakane teme bijaše jučerašnja rasprava na Federalnom sudu o kontroli nad cjelokupnim taekwondoom u zemlji, pa i nad olimpijskim kvalifikacijama, koja odlukom AOC-a postaje bespredmetna. Parnicu je davno pokrenula bivša krovna udruga Taekwondo Australia (TA) tvrdnjom kako im je STA prouzročila gubitak prihoda, članova i ugleda "lažnim i varljivim izjavama kako imaju pravo organizirati put na Olimpijadu".
  Odvjetnik STA izvijestio je o dobivenom statusu krovne udruge, poslije čega ih TA može tužiti samo zbog eventualnog pogrešnog rada i "možda zbog ukupno 238 dolara izgubljene članarine". Sudac je pokazao kako mu je dosta taekwondoa izjavom da se to neće dogoditi jer tako zbrčkani slučaj treba okončati i on ne namjerava trošiti vrijeme zbog 238 dolara: ipak je odlučio kako će se za dva tjedna održati još jedno ročište, a od odvjetnika traži da do tada dogovorom riješe sporna pitanja. Adelaide Now

15. 6. 2011.

Kao prvi put

Nesređeno stanje u vodstvima nacionalnih taekwondo saveza najteže posljedice bez iznimke ostavlja na rezultate sportaša. Australija je dobar primjer - na domaćim Olimpijskim igrama 2000. su sa po jednim zlatom i srebrom bili ekipno drugi, odmah iza Koreje (3+1+0), a od tada nisu osvojili ništa. Iako su u članstvu WTF-a od 1975., sa Svjetskih prvenstava dosad imaju 18 medalja (0+1+17), pa bi Hrvatska bila jača i da nemamo svoj par svjetskih prvaka (2+4+9) iako smo u WTF-u tek od 1992.
  Problemi oko imenovanja krovne nacionalne organizacije australski taekwondo koštaju dubokih podjela i gubitka dotacija, na državnom nivou godinama nemaju nacionalnog trenera ni trening centar, i sportaši su predugo prepušteni snalažljivosti lokalnih sredina i svojih klubova.
  Zadnje važno međunarodno odličje donio im je Burak Hasan (1985) - bijaše to bronca sa Svjetskih olimpijskih kvalifikacija 2007. I njemu je to dosad jedini međunarodni uspjeh, iako dvaput bijaše član reprezentacije na SP te po jednom na Olimpijadi, Svjetskom kupu i prvenstvu Azije. To ga ne čini ni malo sretnim: slaže se kako rezultatska suša dokazuje da im stvari u taekwondou ne štimaju i želi pomoći na svaki mogući način, ali prije toga želi osigurati plasman na Olimpijske igre.
  Hasan trenira u obiteljskom Olympic Taekwondo Centre u Campbellfieldu. Za australske uvjete tamo se očito dobro radi jer se bez problema probio kroz nacionalne kvalifikacije i kvalitetom izvedbe svoju kategoriju do 68kg nametnuo kao jednu od kategorija u kojima će se Australija boriti za nastup u Londonu. Pritom mu je vjerojatno pomoglo i što kao jedini aktivni olimpijac u muškoj konkurenciji ima najviše iskustva, ali on spušta loptu: "Nije važno koliko ste borbi imali, uvijek kad stupim u ring osjećam se kao da mi je prvi put."
  Podsjećamo; sportaši su se prvo borili u svim olimpijskim kategorijama, a potom je odlučeno u kojim će kategorijama Australija ići na kvalifikacijske turnire WTF-a. Ako plasmane  ne uspiju osigurati na Svjetskim, ostaju im kontinentalne kvalifikacije Oceanije, na kojima je konkurencija puno lakša, ali s kojih olimpijcima postaju samo pobjednici. Herald Sun

16. 6. 2011.

Turska na Univerzijadi 2011.

SF-46kg Rukiye Yildirim (??)
SF-49kg Ayse Hazal Boyanmis (??)
SF-53kg (odabir poslije kvalifikacija za OI)
SF-57kg Sibel Yildirim (1986)
SF-62kg Ayse Cakir (1992)
SF-67kg Furkan Asena Aydin (1992)
SF-73kg Cansel Deniz (??)
SF+73kg Tuba Abus (1983)
SM-54kg Erdal Aldemir (??)
SM-58kg Serkan Tok (1991)
SM-63kg Umut Bildik (??)
SM-68kg Omer Faruk Bulak (??)
SM-74kg Ugur Aktas (1990)
SM-80kg (odabir poslije kvalifikacija za OI)
SM-87kg Burak Eski (1992)
SM+87kg Ali Sari (1986)

17. 6. 2011.

Olimpijske kvalifikacije: najmlađi i najstariji

najstariji prijavljeni sportaš:
Zakaria Asidah - 39 godina (22.6.1972)
Danska, SM+80kg

najstarija prijavljena sportašica:
Judith Onoria Uga Aujo - 39 godina (10.7.1972)
Uganda, SF-57kg

najmlađa prijavljena sportašica:
Carolina Carstens - 15 godina (18.1.1996)
Panama, SF-49kg

najmlađi prijavljeni sportaš:
Ron Atias - 16 godina (19.4.1995)
Izrael, SM-58kg

18. 6. 2011.

Oštri rezovi

Ni britanski taekwondo nije imun na unutrašnja previranja. Neposredno poslije svog dosad najuspješnijeg Svjetskog prvenstva i par dana prije današnjeg državnog prvenstva na koje se odazvao rekordan broj od 550 sportaša, njihova elitna GB Taekwondo Academy se oprašta od nekih ljudi koji su rezultatima ostavili značajnog traga.
  Najviše iznenađuje vijest kako je elitni tim napustio Aaron Cook, juniorski prvak svijeta i europski prvak svih dobnih skupina, jedan od samo par sretnika koji je u posljednjoj dekadi pobijedio Stevena Lopeza. Vijest je to čudnija što je njegova kategorija do 80kg izabrana za Olimpijske igre. Cookov tim i British Taekwondo su tjednima pregovarali o aktualnoj situaciji, ali rješenje nisu pronašli, pa sportaš odlazi "kako bi slijedio vlastiti plan priprema za povratak na vrh".
  Cook je godinu započeo kao prvi na rang listi WTF-a, ali je Svjetsko prvenstvo okončao u prvom kolu: s 7:5 pobijedio ga je Amerikanac Luke Ford, kome to bijaše jedina pobjeda u tri dosadašnja međunarodna nastupa. U razgovoru za BBC Cook je odmah priznao nezadovoljstvo: "Bio sam glupan. Jedan do dva udarca i stao bih, nisam bio svoj, novi trener pokušao mi je predstaviti nove stvari i poboljšati nastup, ali to za mene nije prošlo dobro. Možda se moram vratiti stvarima koje sam nekada znao, udarati ljude po ringu kao kad sam imao 16. Imam 20 godina i ispadam u prvom kolu. Jednostavno loše."
  Nabrušen i željan da korejsku neugodnost brzo pošalje u zaborav, Cook je u vlastitom aranžmanu putovao na Austrian Open i pobijedio "u konkurenciji oslabljenoj zbog priprema brojnih sportaša za olimpijske kvalifikacije", a Gary Hall, britanski sportski direktor, komentira da "još mora raditi na puno stvari" kako bi se vratio u formu s Europskog prvenstva 2010. Cook, po njemu, od 2006. ima vrhunski status i radio je više no dobro, ali zadnjih šest mjeseci ne uspijeva ostvariti planove i očekivanja.
  British Taekwondo je objavio da elitni tim napušta i teškaš Mahama Cho, čiju kategoriju nisu izabrali za Olimpijske igre. Borac objašnjava kako odlazi da bi se posvetio okončanju studija, priznajući kako sve teže usklađuje obiteljske obveze, obrazovne ciljeve i puno radno vrijeme elitnog sportaša u Akademiji. Obećava kako će ostati posvećen taekwondou i konkurirati za sastav nekih budućih reprezentacija.
  Odlazak iz GB Taekwondo Academy za posljedicu, naravno, ima gubitak financijske potpore. Sportaši mogu konkurirati za reprezentacije na velikim natjecanjima, pa i za Olimpijadu, ali će ubuduće sami snositi troškove svojih treninga i putovanja.
  Akademiju je napustio i Kubanac Nelson Millar, trener koji je zadnjih godina imao ključnu ulogu u uspjesima britanskog taeekwondoa, a koji se odlučio pridružiti nacionalnom timu Nizozemske. Mijenama usprkos, Gary Hall tvrdi kako su na pravom putu i ostaje pri tvrdnji da su pred njima uzbudljiva vremena: svi osvajači svjetskih medalja još su na okupu, a uskoro će biti predstavljeno i pet-šest novih imena koja će im se pridružiti u Akademiji. BTCB

19. 6. 2011.

Prvenstva Velike Britanije

 
Na jučer održanim prvenstvima Velike Britanije za sve dobne skupine, uključujući veterane, nisu nastupila udarna imena iz elitnog nacionalnog tima, ali su neki od sportaša iskoristili prigodu za povratak u formu, dokazivanje i nametanje stručnom stožeru.
  Čini se da u kategoriji Aarona Cooka (do 80kg) Britanci ne moraju strahovati od manjka olimpijskih nada: u finalu su se sudarili iskusan olimpijac iz Atene Craig Brown (1983) i Andy Deer, 24-godišnjak koji je u taekwondo upao nedavno, preko programa 'Fighting Chance'. U zadnjim sekundama meča novajlija si je udarcem za 13:12 zaradio prvu titulu prvaka države: "Ovo mi znači puno i odškrinut će mi vrata prema Londonu. Dok su drugi bili na Svjetskom prvenstvu, ja sam naporno radio na pripremama. Čeka me još obiman posao, ali ovo je definitivno korak u pravom smjeru."
  U kategoriji do 68kg nastupio je povratnik s bolovanja Jordan Gayle (1991) te, poslije bronce sa Austrian Opena, osvojio titulu prvaka uvjerljivom finalnom pobjedom od 17:0.

seniorski prvaci Velike Britanije 2011.

SF-46kg Sophie Threlfall, Kang Han TKD
SF-49kg Louise Mair, Central TKD Scotland
SF-53kg Caroline Fisher, Scorpion TKD
SF-57kg Danielle Baker, Manchester Aces
SF-62kg Charlotte Warren, Kings TKD
SF-67kg Charlotte Thomas, Black Widow TKD
SF-73kg Stella Whitehead, Scorpion TKD
SF+73kg Stephanie Allen, Fusion TKD
SM-54kg Jamie Abley, Chi Taekwondo
SM-58kg Dominic Brookes, Manchester Aces
SM-63kg Dawud Izza, St Katherines TKD
SM-68kg Jordan Gayle, Manchester Aces
SM-74kg Luke Holman, Southams WTA
SM-80kg Andrew Deer, Manchester Aces
SM-87kg Samuel Del Castillo Querra, Bozdag Taekwondo
SM+87kg Nathan Hall, Manchester Aces

19. 6. 2011.

Jedan američki san

Prije Svjetskog prvenstva Amerika nije znala samo jednu žensku kategoriju svog olimpijskog tima i Paige McPherson je putovala u Koreju sa spoznajom kako će to postati kategorija koja tamo bude najuspješnija. Mjesto u timu prethodno je izborila kroz kvalifikacijski proces kakav Amerikanci upriličuju pri sastavljanju svake reprezentacije, a na SP je zabilježila tri pobjede - protiv "naše" Slovenke Anić (4:3), Kanađanke Pagnotta (8:5) i Tajpežanke Sun (3:0), da bi je u četvrtfinalu zaustavila buduća doprvakinja, Kineskinja Guo Yunfei (1:2), koja je prethodno zaustavila i našu Matijašević (5:9).
  Ni drugi članovi američkog tima se nisu proslavili i stvari su ostale visjeti u zraku. Obzirom da je na SP dospjela najdalje, za drugu žensku olimpijsku kategoriju je izabrana njezina: na olimpijske kvalifikacije putuje bolja iz tri međusobna meča reprezentativki u dvije susjedne kategorije, do 62 i do 67kg, a na posebnoj fešti to je s 2:0 bila McPherson. Sada je čeka najveći sportski izazov - u Azerbajdžanu mora svojoj zemlji osigurati olimpijski plasman. Šanse za to drži 'jako dobrima': "Gledam ostale borce i u drugim težinskim kategorijama vidim sportašice koje su bolje od mene, koje zaslužuju put, ali nisu dobile šansu. Stoga sam zahvalna i iz svojega nastupa želim izvući najviše. Oduvijek želim otići na Olimpijadu, ali ne iz sebičnih razloga. Želim to za Boga i moju obitelj. On mi je darovao talent i moram nastaviti."
  Paige nema puno međunarodnog iskustva, ali pobjeđivanje joj ipak nije nepoznato. Počela je trenirati sa pet godina i od početaka se navikavala na tron. Osvojila je brojne američke trofeje mlađih uzrasta, a jednako je nastavila i kao seniorka. Usprkos talentu, svjetsku kvalitetu nije dosegnula preko noći. 2009. je krenula na put od tisuću milja, napustila obitelj i doselila u Miami kako bi trenirala s dvostrukim osvajačem olimpijskih medalja Juanom Morenom u Peak Performance Martial Arts: "Bila je to teška odluka, jer sam jako bliska sa svojima, i dolazak u veliki grad bijaše drastična promjena. Bio je to za mene veliki kulturni šok, ali taekwondo je stvar koju zbilja volim i tu sam žrtvu morala odraditi."
  Paige je jedna od petero posvojene djece. Polazila je Black Hills Classical Christian Academy u Spearfishu i završila kao prva u klasi. Uvod u taekwondo joj je bio očajan: njen brat Evan je posvojen iz Koreje i roditelji su mu omogućili učenje nacionalnog sporta svoje domovine. Otac Dave McPherson sjeća se da je Paige bila impulzivno i živahno dijete koje je u svemu oponašalo Evana, pa je zahtijevala da i ona vježba: u razdoblju od pola godine trener ju je dvaput odbio jer je nije mogao obuzdavati, pa ga je ometala u podučavanju drugih.
  McPherson je znana po snažnoj prednjoj nozi i udarcu u lice, a većinu svojih sposobnosti pripisuje poduci plesa iz ranih godina. Dave nije očekivao da će kćer tako brzo dosegnuti svjetski nivo, ali je rano postao svjestan njezinog talenta:
"Išli smo na državno natjecanje i bila je prva i u borbama i u formama, pa smo na povratku u kombiju imali tri stope dugi trofej i dvoje usnule djece. Rekao sam ženi da ćemo jednoga dana morati na Olimpijadu." Journal

20. 6. 2011.

Profesionalci i amateri

Katkad znamo biti nezadovoljni uvjetima koje imaju naši vrhunski taekwondo sportaši. Pritom ne mislimo na dvorane, već na opću klimu, financije, odjeke u javnosti. Onda se prisjetimo uvjeta naših vrhunskih atletičara i - zašutimo, jer taekwondaši bar zimi ne moraju trenirati trčanje po snijegom zametenim stazama... A ni u odnosu na svijet ne stojimo previše loše. Iako je naš sport prisutan u svim zemljama svijeta, malo njih ima više vrhunskih centara i dovoljno vrhunskih stručnjaka koji će ispravno usmjeravati sportaše i improvizira se puno češće no što bi se čovjek nadao...
  Osam godina poslije olimpijskog nastupa Novozelanđanka Verina Wihongi (1978), 3. Dan, prošlog je mjeseca iz života u kom brine o mužnji krava svratila na Svjetsko prvenstvo: poslije pobjede nad sportašicom Kenije u drugom kolu ju je zaustavila naša Marina Sumić sa 5:0 i okončala joj snove o putu na svjetske olimpijske kvalifikacije. U olimpijskom timu našla su se neka druga imena, ali Verina vjeruje kako će najesen ipak dobiti šansu na kontinentalnim kvalifikacijama ako tim kiksa U Azerbajdžanu.
  Verina Wihongi je najuspješnija od svih taekwondo sportaša Novog Zelanda, a bodovi koje je prikupila tijekom karijere u našoj bi joj konkurenciji bili dostatni tek za 25. mjesto. Olimpijadu u Ateni završila je na 9. mjestu do 67kg, a svoj nastup opisuje kao "dvije neodlučne borbe". Po povratku je uzela sportsku pauzu da bi se posvetila djeci i poslu, a na tatami se vratila tek prošle godine - s 33 je godine osvojila prvenstvo Novog Zelanda i broncu na prvenstvu Oceanije.
  Početkom mjeseca Verina je osvojila i ovogodišnje državno prvenstvo. Kaže kako nije željela istrčati na tatami kao veliki napuhani zloćko i robusnim nastupom okrenuti gomilu protiv sebe, pa je nastup odradila smireno i s mjerom: "Ne bi bilo zabavno da sam glumila razbijačicu, jer znam da mladim nadama treba srčanosti kako bi mi se suprotstavile."
  Na treninzima u matičnom klubu Verina se pojavljuje samo sporadično, jer živi previše daleko. Stoga uglavnom trenira sama, a trener joj služi više kao mentor koji je uglavnom kontaktira telefonom kako bi je hrabrio i provjeravao napredak... bayofplentytimes
  Poslije nekih priča čovjek se i kod nas koji put može osjetiti kao profesionalac.

20. 6. 2011.

Ostajte doma

Iz jedinog britanskog laboratorija s akreditacijom Svjetske anti-dopinške agencije, 'Drug Control Centre' na 'King's College' u Londonu, dolazi upozorenje kako sportaši skloni varanju ne moraju ni dolaziti na Olimpijske igre.
  Profesor David Cowan, voditelj laboratorija, naglašava kako znanstvenici danas konačno dobivaju bitku protiv dopinga, a njegov će se laboratorij tijekom Igara držati olimpijskog gesla 'Citius, Altius, Fortius' (brže, više, jače) na način da se Citius odnosi na bržu analizu uzoraka, Altius na veću osjetljivost samih testova, a Fortius na snagu dobivenih dokaza.
  Na OI Peking 2008. obavljeno je 5000 antidopinških testova, što znači da je testiran svaki drugi sportaš, a u Londonu će ta brojka navodno biti puno veća. U planu je da rezultati većine testiranja budu poznati za manje od 24 sata. HADA

21. 6. 2011.

Olimpijske nanožniceSlijedom napora na poboljšavanju elektronskih senzora kako bi se poboljšala taekwondo natjecanja, iz tajništva WTF-a dolazi vijest o novim i potpuno testiranim nanožnicama sa drugačije smještenim senzorima.
  Glavna promjena je pomicanje senzora 2 cm prema peti i 1 cm prema rubu stopala. Time će se značajno smanjiti broj nezasluženih bodova postizanih guranjem i puno lakše će se bilježiti bodovi koji budu postignuti uobičajenim taekwondo tehnikama, poput stražnjih udaraca. Očekuje se i manji broj ozljeda, jer su sportaši stekli naviku podizanja koljena kako protivniku ne bi dopustili realizaciju spomenutih akcija.
  Promjene su inicirane odmah po okončanju Svjetskog prvenstva, na kom smo svjedočili navedenim problemima. Tehnički odbor WTF-a i WTF PSS ad-hoc odbor su blisko surađivali s proizvođačem i odobrili uporabu novih Daedo nanožnica na svim olimpijskim kvalifikacijama, uključujući i skore Svjetske kvalifikacije u Bakuu.
  Kako će se nove nanožnice koristiti samo na olimpijskim kvalifikacijama i tek kreću u proizvodnju, WTF se obavezuje osigurati jedan besplatan par za svakog sudionika Svjetskih kvalifikacija. Od 25. lipnja bit će ih moguće besplatno isprobavati u objektima za treninge, a u dvorani će ih se moći kupiti po posebnoj cijeni. WTF

22. 6. 2011.

Još 24 dana


 
Do početka Svjetskih vojnih igara preostala su još 24 dana i pripreme su ušle u završnu fazu. Sredinom mjeseca ministar obrane Brazila je svečano presjekao vrpcu na ulazu u prvo od tri sportska sela, "Green Village", koje čini 17 šesterokatnica spremnih za prijem dijela sportaša i dužnosnika koji će stići iz oko 100 zemalja.
  Brazilci koji su rezervirali ulaznice moći će ih početi kupovati koncem ovoga tjedna. U slobodnoj prodaji je 50% karata za sve sportske objekte, 40% će ih biti podijeljeno vojskama, a 10% posebnim gostima. Do početka mjeseca zabilježeno je 4.405 predbilježbi, a svaki pojedinac mogao je rezervirati najviše dvije ulaznice. Neka događanja, među kojima su maraton, triatlon i orijentacija, moći će se pratiti besplatno.
  Ravnatelji komunikacijskog i marketinškog odjela održali su sastanak s televizijskim kućama zaduženim za realizaciju prijenosa i TV kanalima koji su kupili prava na prijenose. Predstavljen je plan proizvodnje programa - u izravnim prijenosima bit će oko 100 sati sportskih događanja, još 500 sati će biti snimljeno, a svakog dana proizvodit će se i po tri kratka sažetka s najvažnijim naglascima na portugalskom, engleskom i francuskom.
  Vojna taekwondo selekcija Brazila dugo se nije spremala toliko ozbiljno kao za ovu prigodu. Na Igrama će imati kompletan tim od 16 sportaša, a njih 13 boravi na trotjednim 'visinskim' pripremama u meksičkom Sportskom centru La Loma, kod Irena Fargasa. Rio2011

22. 6. 2011.

Najmlađi 8. dan ikad


Potpukovnik Korejske vojske Choi Jeom-hyeon, 44 godine, uspješno je položio ispit u Kukkiwonu (World's Taekwondo Headquarters) i postao dosad najmlađi 8. taekwondo dan.
  Za neupućene: Dan zvanja se odnose na dosegnutu razinu borilačkog umijeća, a crni pojasevi iznad 6. dana obično se drže "višima" i rijetki amateri ih uspijevaju zaraditi. Uz izvođenje formi, lomljenja i borbi, ocjenjuje se i poznavanje teorije, a pojedinac mora ispunjavati i starosne uvjete: za 8. dan treba imati bar 44 godine.
  Choi Jeom-hyeon je taekwondo počeo učiti kad je imao pet godina. Taekwondo mu bijaše i glavni predmet na studiju, poslije kojega se pridružio vojsci kako bi radio kao trener. Uz podučavanje piše knjige, od kojih valja spomenuti "5000 godina povijesti taekwondoa". Nada se da će taekwondo biti još zastupljeniji u vojsci te obećava da će i narednih devet godina ostati u dobroj formi kako bi polagao za 9. dan čim s 53. rođendanom ispuni starosni uvjet za to. The Korea Herald

23. 6. 2011.

Sretan vam Olimpijski dan!

Cijeli svijet danas obilježava Olimpijski dan: tisuće tisuća mladih i starih napustilo je računala i televizore kako bi se priključili sportskim i kulturnim aktivnostima poput trčanja, izložbi, koncerata i seminara.
  Proslava Olimpijskog dana uvedena je 1948. godine radi obilježavanja rođendana modernih Olimpijskih igara, 23. 6. 1894. Cilj je diljem globusa promicati aktivno bavljenje sportom, neovisno o starosti, spolu i sposobnostima. Tijekom zadnjih dviju dekada proslava je diljem svijeta povezana sa utrkama (Olympic Day Run) što je pomoglo širenju olimpijskih ideala u svaki zakutak svijeta: s 45 nacionalna olimpijska odbora koji su uzeli učešća u prvim utrkama 1987., proslava se danas proširila na veliku većinu od 205 NOO-a svijeta.
  Olimpijski dan je prerastao samo sportsko događanje. Nacionalni olimpijski odbori danas organiziraju sportske, kulturne i obrazovne aktivnosti utemeljene na tri potpornja - kretanju, učenju i otkrivanju. Neke su zemlje zadnjih godina proslavu uključile u školski kurikulum, a brojni NOO-i su im dodali koncerte i izložbe, susrete djece i uspješnih sportaša, razvoj mreže mjesta s programima "u susjedstvu". Iskustva je moguće dijeliti i preko društvenih mreža. MOO

23. 6. 2011.

Najbolji španjolski student

Par dana prije puta na olimpijske kvalifikacije Španjolac Joel Gonzalez je za izuzetna sportska i akademska postignuća dobio nagradu za najboljeg sportaša španjolskih sveučilišta u 2010. Nagradu je uručio državni tajnik za sport Albert Soler.
  Joel Gonzalez (1989) je izuzetan član izuzetno kvalitetnog španjolskog olimpijskog tima, a u Bakuu nastupa u matičnoj kategoriji do 58kg. TaekwondoDATA mu je u karijeri dodijelio 358 bodova dostatnih za 89. mjesto u svijetu i 12. u Španjolskoj - u našoj bi konkurenciji to bilo za 3. mjesto!
  Sa 22 godine Gonzalez od 2008. na velikim natjecanjima bilježi tek dva promašaja, oba 'za dlaku': te ga je godine u četvrtfinalu Europskog prvenstva zaustavio Firat Pozan iz Turske (1:2), a godinu kasnije na beogradskoj Univerzijadi je zaustavljen u 16-finalu od Korejanca Kil-Sang Moona (3:4). Popis uspješnica mu je malo duži i upečatljiviji: svjetski prvak (2009, 2011), studentski prvak svijeta (2008, 2010), europski prvak (seniorski 2010; u-21 2009).
  Od naših boraca Gonzaleza je na velikim natjecanjima imao prigodu upoznati samo Stipe Jarloni: na EP 2010. naš dvije godine mlađi olimpijski kandidat (1991) izgubio je polufinale s 14:11, a taj bismo rezultat unaprijed potpisali i za Baku - pod uvjetom da se ovaj put dogodi u finalu. FET

23. 6. 2011.

Na svim područjima


Olimpijski timovi Austrije, Francuske, Gvineje, Njemačke i Slovenije su prvu polovicu mjeseca proveli na pripremama u objektima njemačke vojske u Sonthofenu (Sportfordergruppe der Bundeswehr). Odradili su intenzivne specifične treninge i probne mečeve, a domaće sportaše su u stopu pratile dvije televizijske kuće, koje su jednako zainteresirane za Svjetske olimpijske kvalifikacije i za Svjetske vojne igre.
  Poznato je da njemački olimpijski tim čine Sumeyye Manz
(-49 kg), Helena Fromm (-67 kg), Alberto Celestrin (-80 kg) i Ulvi Kaya (+80 kg), ali je nekima možda promaknulo kako je prvo troje i na platnoj listi oružanih snaga.
  Njemački taekwondo savez je u međuvremenu objavio i imena putnika na Kadetsko prvenstvo Europe (šest kadeta i šest kadetkinja) te na Svjetsko poomsae prvenstvo, na kom
će im u pojedinačnoj konkurenciji nastupiti jedan junior, dva seniora, dvije seniorke i jedan majstor, a imat će i po jedan muški i ženski par te muški i ženski tim; u repki je ukupno 13 natjecatelja, od kojih će dvije sportašice i jedan sportaš nastupiti u po dvije konkurencije. DTU

24. 6. 2011.

Nagrade "Žene i sport 2011"

 
Drugu godinu za redom Međunarodni olimpijski odbor je ceremoniju dodjele nagrada "Žene i sport" (Women and Sport Awards) organizirao povodom Olimpijskog dana. U sjedištu MOO-a jučer su uručene jedna svjetska i pet kontinentalnih nagrada izuzetnim ženama i jednoj organizaciji za napore na poboljšavanju učešća te na razvoju i sudjelovanju žena i mladih djevojaka u sportskoj areni.
  Svečanost su uveličali predsjednik MOO-a Jacques Rogge, članica MOO-a i predsjedavajuća IOC Women and Sport Commission Anita DeFrantz s članicama svog Odbora, članovi Izvršnog odbora MOO-a i brojni gosti.

2011 Women and Sport Awards:
IOC World Trophy: Tegla Loroupe (Kenya)
IOC Trophy for Africa: Nadouvi Lawson Body (Togo)
IOC Trophy for the Americas: The Women and Sport
Commission of the Ecuadorian Olympic Committee
IOC Trophy for Asia: Narin Hajtass (Jordan)
IOC Trophy for Europe: Sema Kasapoglu (Turkey)
IOC Trophy for Oceania: Daphne Pirie (Australia)

Na slanje kandidatura bijahu pozvani Nacionalni olimpijski odbori, međunarodne sportske federacije i kontinentalne udruge, a pobjednice je izabrala IOC Women and Sport Commission između 46 predloženih kandidatkinja. Dobitnice
su prepoznate po ulogama u većem uključivanju žena u sport kao sportašica, administratorica, lidera, predstavnica medija.
  Predsjednik Jacques Rogge: "IOC Women and Sport Awards pokazuju koliko je daleko stigao Olimpijski pokret na polju jednakosti spolova. Učešće žena na Olimpijskim igrama je, primjerice, u zadnjih 30 godina udvostručeno, s 23% u Los Angelesu 1984. na skoro 43% u Pekingu 2008. Nastavak tog pozitivnog trenda očekujemo i u Londonu 2012."
  Anita DeFrantz: "MOO kroz razne projekte i programe ulaže u jačanje položaja žena na natjecanjima. Prepoznajemo kako zajedničkim radom muškaraca i žena, ljudi različitih dobnih skupina i iz raznih zemalja, možemo postići više, i puno brže, nego kad radimo zasebno. Kad se radi o jednakosti spolova, ohrabrujemo sve u svijetu sporta, i šire, na timski rad." MOO

24. 6. 2011.

Pravi pobjednikSportAccord je nedavno s tvrtkom za interaktivno učenje Transform sklopio sporazum koji članicama SportAccorda po pristupačnim cijenama omogućava pristup online programu "Real Winner", namijenjenom za anti-doping edukaciju i certifikaciju. SportAccord je time osigurao pravo korištenja "Generic Plus" inačice programa i svakoj međunarodnoj sportskoj federaciji može dodijeliti do 500 pod-licenci.
  Program se temelji na obrazovnim zahtjevima Svjetskog antidopinškog koda i dostupan je na engleskom, francuskom, kineskom, njemačkom, ruskom, španjolskom i talijanskom jeziku. Čine ga uvodni modul te devet interaktivnih modula dugih između pet i deset minuta. Kroz film visoke kvalitete, s profesionalnim glumcima, korisnici su pozvani sudjelovati u rješavanju konkretnih dilema i slučajeva, a po uspješnom prolazu svih modula registrira ih se kao "certificirane". Federacije koje koriste program imaju vlastite logotipe na certifikatima i dobivaju administratorske zaporke za pristup informacijama o svojim korisnicima. Kontakt: SportAccord
  SportAccord je krovna organizacija svih olimpijskih i neolimpijskih sportskih federacija kao i organizatora višesportskih igara te drugih međunarodnih asocijacija povezanih sa sportom. Danas ima 105 članica: 90 međunarodnih sportskih federacija ima punopravno članstvo,
a još 15 organizacija ima status pridruženih članica.
  WTF je, naravno, u punopravnom članstvu.

24. 6. 2011.

Beckham je nominirao

Londončankom dana portal London24 danas je proglasio Gabriellu Roseje, a nogometaš David Beckham potom ju je nominirao za nositeljicu olimpijske baklje. Kad se na godinu svjetski reflektori okrenu prema Olimpijadi u Londonu, u njihovom će se snopu naći ta 18-godišnjakinja koja ujesen kreće na studij.
  Gabriella Roseje je teška vremena prebrodila izrastajući u strastvenu mladu sportašicu, koja danas pomaže drugoj djeci da prebrode nepovoljne životne uvjete. Njezina impresivna sportska postignuća uključuju predstavljanje engleskih škola, crni taekwondo pojas, igranje ragbija i netballa... Tehnološki gigant Samsung prepoznao ju je kao oličenje onog duha sudjelovanja, koji organizatori Olimpijade žele širiti među mladima kako obećanje o ostavštini Igara ne bi završilo na lijepim riječima.
  David Beckham je objasnio čime je mlada dama zaslužila ulogu u nošenju olimpijske baklje: "Gabriella je savršeni primjer onih osobina koje tražimo u osobama koje će nositi olimpijski plamen. Ona je dojmljiva i inspirativna osoba. Ne samo da je uspješna, već dobrovoljno pomaže svima oko sebe. S ponosom je nominiram."
  Ovom akcijom London24 želi pronaći stanovnike britanske metropole koji su učinili nešto izuzetno i postali vijest dana.
To mogu biti i poznate face i neznani heroji. London24

25. 6. 2011.

Puhanje na hladno

Dopredsjednik Svjetske taekwondo federacije Phil Coles (Australija) najavljuje kako će se WTF preventivno posvetiti borbi protiv ilegalnog klađenja, koje je postalo jedna od najvećih prijetnji međunarodnom sportu. Krovna taekwondo udruga, navodno, razmišlja da u svoj Statut ugradi odredbe koje se odnose na taj problem: "Iako od WTF-a priznata natjecanja dosad nisu zabilježila slučajeve klađenja, u WTF-u vjerujemo kako je izuzetno važno da sve sportske federacije svijeta utemelje čvrst i jedinstven front za borbu protiv te najnovije prijetnje međunarodnom sportu." Reuters

25. 6. 2011.

"Special Olympics Athens 2011"

Svečanim otvaranjem i prvim natjecanjima danas počinju 13. ljetne Specijalne olimpijske igre (Special Olympics World Summer Games Athens 2011). Na vjerojatno najvećem ovogodišnjem okupljanju sportaša do 4. srpnja će se u 22 olimpijska sporta natjecati oko 7500 osoba s intelektualnim teškoćama iz 185 zemalja svijeta.
  Tisuće specijalnih olimpijaca svake se druge godine okuplja na ovim Igrama kako bi, slaveći talente i postignuća, pokazali svoje vještine i olimpijski duh. Prve Igre održane su 1968. s tisuću sudionika iz SAD i Kanade, a od tad su se razvile u vrhunski sportski događaj koji privlači širok raspon sponzora, pristaša i medija. Ljetne i zimske Igre naizmjence skreću pažnju na mogućnosti sportaša s intelektualnim teškoćama i njihove talente, pomažući mijenjanje mišljenja i rušenje prepreka koje ih isključuju iz srednje društvene struje.
  Od drugih sportskih okupljanja Specijalne Olimpijade se razlikuju po činjenici da na nastupe ohrabruju sportaše svih razina sposobnosti, a svi sportaši dobivaju priznanje za svoju izvedbu. Skupine su formirane tako da se pojedinci natječu s konkurentima sličnih sposobnosti, a grupe obično nemaju više od osam sportaša.
  Taekwondo nije u programu ni ovog okupljanja, pa je od velikih višesportskih događanja invalidima dostupna samo Olimpijada gluhih. U tom svjetlu opet se pogrešnom čini WTF- ova odluka da kao para-taekwondo pokuša nametnuti borce s amputacijama, koji nisu uspjeli zaintrigirati Para-olimpijski odbor. Možda je trebalo izabrati gluhe sportaše koji očito već imaju solidnu organizacijsku podlogu, možda se moglo krenuti samo sa formama, ne znamo, ali se sve drugo čini mrvicu boljim rješenjem od amputacija.
  Da na ovim igrama ipak ima mjesta za borilačke sportove dokazuje judo, kao jedina iznimka. Na Specijalnu olimpijadu uvršteni su po drugi put, a ponudili su pojedinačan format natjecanja muškaraca i žena, koji će biti razvrstani po spolu, starosti, težini i vještini. Sportaši mogu nastupiti u samo jednoj od kategorija, a zabranjene su sve potencijalno opasne tehnike. Special Olympics * Athens 2011

25. 6. 2011.

Distanciranost

 
Njujorški Queens spada u najmješovitije dijelove svjetskih metropola, ali su gosti iz jedne države i tamošnje stanovnike natjerali na dizanje obrva: u gradu su bili Sjevernokorejci. Njihov elitni taekwondo tim je u organizaciji magazina Taekwondo Times odradio turneju u tri američka grada: 11 sportaša stiglo je u društvu nekolicine trenera i vladinih čuvara, a svi su svoja jeftina odijela, začudo, uresili bedževima ljubljenog vođe Kim Jong Ila.
 Organizatorica turneje Tina Pagano kaže kako je dobra stvar svaka razmjena s drugim ljudima, posebice ako je riječ o stvarima koje su zajednička ljubav obiju strana. Glavna motivacija puta bijaše elitnom timu pružiti šansu za nastup pred novom publikom. Po riječima domaćina, Sjedinjene Države su dom najvećeg broja taekwondo vježbača u svijetu, ali ova turneja ima puno veću težinu od sportske, jer dvije zemlje nemaju diplomatske odnose, a zahvaljujući tom raritetnom izletu američka i sjevernokorejska zastava su visjele jedna uz drugu u dvoranama koje su dočekale goste.
  Woojin Jung, nakladnik magazina Taekwondo Times i pokretačka snaga turneje, tvrdi kako će to pomoći uspostavi miroljubivih političkih odnosa kroz nepolitičnu razmjenu. Za neke druge, demonstracije bijahu tek prigoda za uživanje u dobrom taekwondou "sportaša koji žive na riži i vodi". Doseljenica iz Južne Koreje Kristie Lloyd ima dublje motive:
Sjevernokorejce je došla gledati s vremešnom majkom jer je "morala vidjeti pravog Sjevernokorejca i provjeriti jesu li to stvarni ljudi, poput svih drugih?".
  Organizatori naglašavaju da su vlade odgovorne za vođenje politike, ali do uspostave veza moraju dovesti narodi na terenu. Stoga su prije demonstracija timu Sjeverne Koreje pružili šansu za interakciju s oko 300 probranih posjetitelja. Sportaši bijahu prijateljski raspoloženi, ali nisu imali punu slobodu i 'bježali' su od svake prisnosti. I na pitanja medija odgovaralo se šabloniziranim, unaprijed pripremljenim odgovorima o ljubavi prema taekwondou i domovini. KSBW

26. 6. 2011.

Crni taekwondo pojas

 
Ryan Phillippe ima 37 godina i glumačka karijera mu doseže vrhunce. Počeo je u sapunici "One Life to Live" (1968-2011) prvom ulogom gay tinejdžera u američkom dnevnom TV programu, što je imalo skoro "splitske posljedice". Kasnije
smo ga malo zamrzili jer je od svih cura oženio baš Reese Witherspoon i napravio joj dvoje djece, a ta netrpeljivost je potrajala od 1999. do 2008, kad se par službeno rastao.
  Prvi film je snimio prije 17 godina, a producenti mu i dalje uglavnom nude sličan tip uloga, pa je pomalo zasićen baš poželio ulogu u filmu "The Client", koji je upravo doživio njemačku premijeru. Stoga je otišao na audiciju i uspješno je prošao, a na svoju sreću tek je kasnije doznao kako je apetit za istom ulogom pokazalo još 200 glumaca.
  Kao i većini drugih tipičnih početnika, sa 17 mu je bilo važno tek da se vidi na filmskom platnu, a danas traga za osobnom istinom i umjetničkim dojmom: "Komercijalni uspjeh je dobar i to je u redu, ali su mi draži filmovi o kojima se razmišlja i po napuštanju kino dvorane. Stoga su moje drame o ozbiljnim problemima bolje."
  Dosad najveći honorar Ryan je dobio za ulogu u filmu "The I Inside" (2004), a cifra se piše ovako: $2.000.000. Te i druge stresove koji idu uz glumački posao on liječi vježbanjem borilačkih umijeća, koja mu omogućavaju duhovni rast te pružaju unutrašnju ravnotežu i "čuvanje zdravog razuma".
Ima crne pojaseve u taekwondou i aikidu, a nedavno je počeo trenirati i Muay Thai. rundschau-online.de

26. 6. 2011.

Američki studenti

Sredinom mjeseca u Sportskom centru La Loma (San Luis Potosi,Meksiko) slučajno se našlo 70-ak vrhunskih taekwondo sportaša iz više država. Svi oni imaju isti cilj - dokopati se medalja s velikih natjecanja. Neki će u svoj lov krenuti na Svjetskim olimpijskim kvalifikacijama, drugi na Svjetskim vojnim igrama, treći na Univerzijadi, a ima i pojedinaca čija ćemo imena tijekom naredna dva mjeseca čuti više puta.
  Svi timovi i sportaši koriste usluge osoblja Centra koji vodi Ireno Fargas, prvi svjetski prvak rodom iz Španjolske. Na programu su po tri dnevna treninga, a prioritet su treninzi snage i borba s elektronskim štitnicima. Računa se kako će važnu ulogu u pripremi sportaša imati i nadmorska visina od 1900 metara.
  Na pripreme za Univerzijadu tamo je ovih dana doputovala i studentska reprezentacija Sjedinjenih Država, čiji stručni tim čine Kent Kitagawa, Reinaldo Soriano, Steve Rosbarsy, Jair Fory, Linda Buell i dvostruki prvak svijeta Chul Ho Kim, a predvodi ih Tim Ghormley (trener na Stanford University).

Borci Sjedinjenih Država na Univerzijadi 2011:

SF-46kg Katherine Trinh (University of California-Berkeley)
SF-49kg Jazzmynn Paguirigan (Los Medanos College)
SF-53kg Aziza Chambers (University of Dayton)
SF-57kg Shaina Krause (George Mason University)
SF-62kg Jennifer Daye (University of Central Oklahoma)
SF-67kg Tasha Pruter (University of Missouri-Kansas City)
SF-73kg Blanca Quezada (Arizona State University)
SF+73kg Danielle Harrison (Johnson and Wales)

SM-54kg Adrian Zambian (Glendale Community College)
SM-58kg Tyler Sawyer (Santa Clara University)
SM-63kg Stepfon Westbrook (Calif. State Univ.-Northridge)
SM-68kg Jensen Ishida (University of Hawaii-Manoa)
SM-74kg Alexander Ahlstrom (Calif. State Univ.-Northridge)
SM-80kg Phillip Yun (University of the Pacific)
SM-87kg Jared Reed (American River College)
SM+87kg Stephen Lambdin (California Lutheran University)

27. 6. 2011.

Metak za šampiona

 
Belgijski taekwondo šampion Abdelkrim Hohoud (1979) od četvrtka je u bolnici, nakon što je sred noći ozbiljno ranjen u pucnjavi na ulicama Bruxellesa, glavnoga grada Belgije i jednog od sjedišta Europske Unije. Hohoud je s djevojkom sjedio na terasi kafića u kvartu Saint-Gilles, kad se u 3:30 začulo nekih pet hitaca, od kojih mu je jedan pogodio leđa, a drugi usta. Nitko još nije uhapšen, a vlasnik i konobari kafića "nisu čuli ni vidjeli ništa".
  Koliko je točno metaka ispaljeno ne zna se. Tko je pucao, i zašto, ne zna se. Za prijema u bolnicu sportaš je bio kritično,
a njegovo trenutno stanje ne zna se. Mogući motivi pucnjave još se ne spominju. Na mjestu s kojega je pucano nađena je razderana fotka neke djevojke, za koju se pretpostavlja da bi mogla biti povod "sređivanju računa", a navodno se traga za nekim sumnjivim Srbinom.
  U TaekwondoDATA rankingu karijera Hohoud ima 163 boda i na 458. je mjestu u svijetu, dok je u Belgiji najuspješniji muškarac - u miješanoj je konkurenciji bolja samo dvije godine starija Laurance Rase. Nastupao je do 68kg, najveći uspjeh bijaše mu titula viceprvaka Europe iz 2002, a na međunarodnoj sceni nije viđen od 2007. Metrotime * RTL

27. 6. 2011.

Olimpijska baza

Mnoge afričke zemlje će preskočiti Svjetske olimpijske kvalifikacije izgovarajući se financijskim problemima, ali je na njihove odluke vjerojatno utjecala i spoznaja kako u izuzetno snažnoj svjetskoj konkurenciji jedva imaju i teoretske šanse. Nigerija nije među njima: u Baku dovode troje sportaša, a na popisu su brončani olimpijac iz Pekinga i aktualni prvak Afrike Chika Chukwumerije (SM+80 kg), Temidayo Jegede (SM-80 kg) i Ijeoma Obi (SF-67 kg).
  Zadnjih godina Chukwumerije najviše vremena provodi u Manchesteru, a nedavno je završio postdiplomski studij na University of Liverpool. Jedini ovogodišnji natjecateljski test je na Belgian Open okončao srebrom i ozljedom koja mu je usporila pripreme, pa se do Svjetskog prvenstva oporavio tek za proboj u četvrtfinale. Sada je, navodno, spreman.
  Prije puta za Azerbajdžan Chukwumerije bijaše u delegaciji Nigerijskog olimpijskog odbora, koja je u Engleskoj birala objekte za pripreme uoči Olimpijade. U petak su potpisali ugovor sa Surrey Sports Park na University of Surrey u Guildfordu, gdje će istovremeno boraviti Antigua & Barbuda, Kajmanski Otoci, paraolimpijski tim Hrvatske, biciklisti iz Australije; svaki tim će za to zadovoljstvo, navodno, izbrojiti po 25.000 funti...
  Denise Saliagopoulos, članica kabineta okruga Surrey:
 "Naporno smo radili da bi Surrey prodali kao najbolje mjesto za bazu olimpijskih timova pred Igre, pa sam oduševljena što se Nigerija odlučila trenirati kod nas. Sigurna sam da će im Surrey pružiti dobrodošlicu koju nikad neće zaboraviti i nadam se da će prisutnošću ohrabriti još više ljudi na bavljenje sportom." 234next * RHARL

27. 6. 2011.

Nema se


Nepalski taekwondo savez (NTA) je za nastup na olimpijskim kvalifikacijama koncem svibnja izabrao četvero sportaša, sve u kategorijama u kojima nastupaju naši: Ayasha Shakya (SF- 49kg), Manita Shahi (SF-57kg), Ranjan Shrestha (SM-58kg) i Aashish Maharjan (SM-68kg). Iako ta imena nije moguće naći na popisu prijavljenih sportaša, Nepalci su tek jučer digli medijsku buku zbog propuštanja puta u Azerbajdžan jer su im Sportsko vijeće i Ministarstvo mladeži i sporta osigurali samo pola od obećanih (i potrebnih) sredstava. Kažu kako će im to biti taman za nastup na Azijskim kvalifikacijama, pa će se usredotočiti na pripreme za njih, ali će za to natjecanje
prirediti novi selekcijski postupak.
  Ayasha Shakya medijima se požalila kako je tužno što gube šansu za prikupljanje iskustava na tako jakom natjecanju: "Rijetko imamo prigodu nastupati na ovakvim turnirima i žalosno je što nam je ta šansa uskraćena. Preostaje nam jadikovanje što dolazimo iz siromašne zemlje." Republica

27. 6. 2011.

WTF: likovni natječaj za djecu


Pod svojim sloganom za 2011. "Svjetski mir kroz taekwondo" WTF je u ožujku pozvao članice na učešće u Međunarodnom umjetničkom natječaju za djecu. Od svih 197 nacionalnih saveza učlanjenih u WTF tražilo se da u lokalnim sredinama organiziraju likovne natječaje za djecu u dobi od 10 do 12 godina i izaberu najbolje radove, koji će ih predstavljati na prigodnoj izložbi tijekom Svjetskog prvenstva u Koreji.
  Neke članice nisu sudjelovale zbog ograničenog vremena, i WTF je odlučio rok za prijem radova produžiti do okončanja Svjetskog poomsae prvenstva u Vladivostoku: radove će biti moguće predati osoblju WTF-a na registracijskom mjestu, a moguće ih je i odmah poslati poštom.
  Tema je 'Mir i taekwondo', a dimenzije i tehnika su slobodni. Broj radova po Savezu nije ograničen, ali moraju biti rukom rađeni originali - računalni otisci ne dolaze u obzir.
  WTF Review Board će pomno ocijeniti pristigle radove, a pobjednici će biti svečano predstavljeni na izložbi povodom obilježavanja 30. obljetnice Međunarodnog dana mira, 20. rujna 2011. u Seulu. Detalji: WTF

28. 6. 2011.

Planulo

Drugi krug prodaje olimpijskih ulaznica počeo je u petak u 6 sati ujutro, službeno traje do 17. 7., a u prodaji se našlo 2,3 milijuna komada. Po sustavu "tko prvi - njegova djevojka" prvog dana je pokušalo trgovati 1,2 milijuna ljudi, a od 850.000 prodanih ulaznica 60% je planulo u prva dva sata i sasvim je rasprodano deset sportova, neki od njih već u prvih 15 minuta. U prodaju su ovaj put bila 24 sporta, a do petka navečer rasprodano ih je 18. Organizatori naglašavaju kako još ima karata za nogomet, odbojku i hrvanje, pa nam je za pretpostaviti kako je među rasprodanima i taekwondo (potencijalnim kupcima preporučamo da to ipak provjere - u nekim zemljama možda još imaju šansi).
  Sebastian Coe, predsjedavajući Organizacijskog odbora (LOCOG): "Nakon prvog dana drugog kruga prodaje, ulaznice će dobiti preko 130.000 novih kupaca. Znamo da ima dosta razočaranih, koji nisu uspjeli, i nastavit ćemo poduzimati sve kako bismo ih doveli na Igre. Više od milijun ulaznica će britanskoj publici biti ponuđeno iduće godine iz 'rezerve za nepredvidive okolnosti', nakon što objekti budu testirani i licencirani, i potrudit ćemo se da ih što veći broj završi kod kupaca koji dosad nisu imali sreće." london2012
  Istovremeno dok dio Britanije plače zbog neuspjele kupnje, LOCOG poziva pripadnike vojske da se predbilježe kako bi imali šansu dobiti neke od 10.000 besplatnih karata iz sheme Ticketshare. Coe kaže: "Veseli me što smo u Ticketshare uvrstili pripadnike oružanih snaga s obiteljima. Prodaja prestižnih karata omogućila nam je doniranje brojnih ulaznica u dobre svrhe i nezamislivo bi bilo da nismo uključili vojsku." london2012

28. 6. 2011.

Velika očekivanja

Velšanka Jade Jones ima tek 18, a na međunarodnu scenu je kročila 2009. i do danas se progurala na 10.mjesto miješanog TaekwondoDATA poretka britanskih karijera zahvaljujući pobjedi na Olimpijadi mladih 2010, srebrnim medaljama s juniorskog SP 2010. i seniorskog SP 2011, te bronci s prošlog prvenstva Europe. Medalje su joj priskrbile status jedne od najvećih britanskih olimpijskih nada, a to je prepoznao i žiri godišnje nagrade "Bob Humphrys", koja se dodjeljuje u sjećanje na pokojnog dopisnika BBC-a čije ime nosi i koja joj je upravo uručena u Cardiffu.
  Jade je iznenađena, jer je nagrađena u konkurenciji nekih jako uspješnih zemljaka: "To pokazuje da svi polažu velike nade u mene, pa se moram primiti posla i ne razočarati."
  Poslije pobjede na Olimpijskim igrama mladih nije vjerovala da bi joj stvari mogle ići bolje, a onda joj se dogodilo finale Svjetskog prvenstva, u kom je na trenutke bila uvjerljivija od Kineskinje Hou Yuzhuo i na koncu izgubila sa 6:5. Ove godine nitko od nje nije očekivao seniorsku medalju i svi su bili malo zatečeni, a potom bijaše logično da i njena kategorija do 57kg bude prijavljena za Olimpijske igre.
  Iako su kao domaćini Britanci pošteđeni svih olimpijskih kvalifikacija, svojevrsne ih kvalifikacije čekaju na domaćem terenu. U izabranim kategorijama konkurencija je prilično žestoka, novi zainteresirani borci javljaju se sa sviju strana, a popis najozbiljnijih kandidata izgleda ovako:

SF-57kg
Jade Jones (1993) - OIM 2010/1, SP 2011/2.
Caroline Fisher (1982) - Dutch Open 2011/1.
Sophie Dickson (1994) - British Open 2010/2. jun.

SF-67kg
Sarah Stevenson (1983) - OI 2008/3, SP 2001/1, SP 2011/1.
Bianca Walkden (1991) - Borilačke igre 2010/1, EP 2010/3.

SM-68kg
Martin Stamper (1986) - SP 2011/3., EP 2008/2.
Michael Harvey (1989) - SP 2011/2.
Tony Grisman (1985) - British Open 2010/1.

SM-80kg
Aaron Cook (1991) - EP 2010/1, EPu21 2010/1, JSP 2008/1.
Damon Sansum (1987) - 2 x svjetski kick-boxing prvak
Craig Brown (1983) - EP 2005/3, EP 2006/3, Belgian 2011/2.

30. 6. 2011.

Kanada na Univerzijadi

 
Canadian Interuniversity Sport je obznanio imena stručnog tima i 10 sportaša koji će u sastavu studentske taekwondo reprezentacije sudjelovati na 26. Univerzijadi. U pratnji vođe tima i triju trenera za Kinu će putovati slijedeći sportaši:

SF-46kg Yvette Yong - UBC Vancouver
SF-53kg Ivett Gonda - Capilano & Douglas Port Moody
SF+73kg Rachelle Caruso - Brock Niagara Falls
SM-58kg Derick Pun - Capilano Burnaby
SM-63kg John Chan - UBC Richmond
SM-68kg Jeremy Reeve - StFX Antigonish
SM-74kg Jason Song - RMC Vancouver
SM-80kg Vadim Korotchenko - Simon Fraser Vancouver
SM-87kg Marshall Jen - Simon Fraser Coquitlam
SM+87kg Kevin Hatt - Dalhousie Cole Harbour

Kanadski taekwondo još uvijek čeka na svoju prvu medalju s Univerzijade, ali ih to očito previše ne zabrinjava: tim vrvi sportašima bez međunarodnog iskustva, a kao vodeću članicu ističu 25-godišnju Ivett Gonda (1986), koja će na olimpijskim kvalifikacijama za par dana nastupiti u kategoriji Lucije Zaninović, ali na drugoj strani ždrijeba, gdje će je u četvrt- finalu vjerojatno zaustaviti dvostruka prvakinja svijeta, Kineskinja Wu Jingyu. Gonda je nastupila na dvije Olimpjade, šesterostruka je prvakinja Kanade i prvakinja Panamerike, a na SP je zapela u četvrtfinalu. Rođena u Mađarskoj, a u Kanadu je doselila sa četiri godine.

30. 6. 2011.

Cook je Power Ranger

 
Prije tri godine razvikani britanski taekwondo šampion Aaron Cook završio je u suzama kad je pretrpio mučan poraz u repasažu za brončanu medalju Olimpijskih igara u Pekingu, a suze su mu još jednom krenule i poslije poraza u prvom kolu ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva. Pa ipak, 20-godišnjak iz Dorseta još slovi kao jedna od najvećih britanskih nada za pobjedu na Olimpijadi u Londonu. Iako je nedavno napustio elitni nacionalni taekwondo centar u Manchesteru, i sam je odlučan na domaćoj Olimpijadi nadmašiti svoje dosadašnje uspjehe sa prvenstava Europe.
  U težnji da prije Igara poboljša javnu sliku o sebi, Aaron je upravo postao prvi počasni član ekipe popularnog dječjeg showa Power Rangers, pa će se sutra pojaviti u obličju "žive akcijske figure" pred stotinama olimpijskih fanova u londonskom Westfield Shopping Centre, u sklopu kampanje lansiranja nove Power Rangers igračke - Samuraja.
  Aaron Cook: "Nadam se kako ću priključivanjem Power Rangersima potaknuti britansku djecu da krenu mojim stopama, za koje vjerujem da će uključivati i medalju s Olimpijade. Kao dijete sam bio toliko lud za Rangersima da su me roditelji poveli u lokalni taekwondo klub, gdje sam se zaljubio u ovaj sport. Kako se to obično kaže, ostalo je povijest." Daily Mail

 

vijesti za svibanj 2011 - kronološki

 
natjecanja u lipnju 2011.

Austrian Open ETU A-class
Grobnik kup; Senjski vitezovi
Sarajevo Olympic Open
Izmir Taekwondo Open
World Olympic Qualification WTF G-7


naši na rang listama WTF-a  - 1.6.2011.
 Ana Zaninović, Marjan   6.   87.40 -53kg
 Lucija Zaninović, Marjan   8.   67.32 -49kg
 Marina Sumić, Metalac   10.   52.80 -62kg
 Petra Matijašević, Marjan   11.   58.54 -67kg
 Sandra Šarić, Metalac   18.   38.10 -67kg
 Martina Zubčić, Dubrava   19.   34.99 -57kg
 Filip Grgić, Metalac   21.   35.78 -68kg
 Stipe Jarloni, Knin   21.   23.76 -58kg
 Jelena Ivančić, S. Sokol   37.   15.66 -53kg
 Vedran Golec, Jastreb   40.   18.50 +87kg
 Marina Usanović, Marjan   47-49   10.58 -46kg
 Ana Zaninović, Marjan   54-59.   10.00 -57kg
 Mia Radoš, Dubrava   79-84.   4.50 +73kg
 Juraj Stinčić, S. Sokol   87-91.   6.00 -74kg
 Ivana Žagar, Likos   88-97.   3.60 +73kg
 Marija Vičić, Banija   93-94.   6.00 -53kg
 Nikola Bojo, Zadar   96-106.   3.60 -87kg
 Mirko Madžar, Galeb   102-107.   4.50 -54kg
 Lana Čaktaš, Osvit   104-112.   3.60 -67kg
 Filip Šikić, Dubrava   119-127.   4.50 -80kg
 Marin Nevešćanin, Marjan   150-166.   2.70 -58kg
v o d e ć e   s e n i o r k e
-46kg 1. Rukiye Yildirim Turkey 132.99
2. Buttree Puedpong Thailand 96.32
3. Yvette Yong Canada87.63
-49kg 1. Wu Jingyu China 250.80
2. Sanaa Atabrour Morocco 125.85
3. Brigitte Yague Spain 113.27
-53kg 1. Lamya Bekkali Morocco 122.82
2. Samaneh Sheshpari Iran 100.18
3. Ivett Gonda Canada 94.76
-57kg 1. Yuzhuo Hou China 176.10
2. Pei Hua Tseng Ch.Taipei 162.55
3. Bat-El Gaterer Israel 118.58
-62kg 1. Karine Sergerie Canada 144.26
2. Estefania Hernandez Spain 93.05
3. Sujeong Lim Korea 85.00
-67kg 1. Kyung Seon Hwang Korea 155.20
2. Sarah Stevenson GB 145.11
3. Yun Fei Guo China 109.56
-73kg 1. Gwladys Epangue France 218.24
2. Maria Espinoza Mexico 185.19
3. Anastasia Baryshnikova Russia 125.80
+73kg 1. Rosana Simon Spain 164.38
2. Anne-Caroline Graffe France 121.10
3. Wiam Dislam Morocco 119.38
v o d e ć i   s e n i o r i
-54kg 1. Chutchawal Khawlaor Thailand 190.90
2. Sherif Shaaban Wasfy Egypt 108.49
3. Meisam Bagheri Iran 105.30
-58kg 1. Joel Gonzalez Spain 250.40
2. Guillermo Perez Mexico 116.15
3. Chen Yang Wei Ch.Taipei 93.30
-63kg 1. Daehon Lee Korea 107.50
2. Reza Naderian Iran 105.57
3. Cem Ulugnuyan Turkey 82.96
-68kg 1. Mohammad Bagheri Iran 213.50
2. Servet Tazegul Turkey 193.70
3 Taejin Son Korea 95.00
-74kg 1. Alireza Nasr Azadani Iran 200.26
2. Ridvan Baygut Turkey 116.49
3. Farzad Abdolahi Iran 90.06
-80kg 1. Sebastien Michaud Canada 103.18
2. Farzad Abdolahi Iran 102.50
3. Aaron Cook GB 102.33
-87kg 1. Yousef Karami Iran 217.60
2.Francois Coulombe-Fortier Canada 105.38
3. Carlo Molfetta Italy 99.35
+87kg 1. Hossein Tajik Iran 143.70
2. Arman Chilmanov Kazahstan 97.34
3. Akmal Irgashev Uzbekistan 93.96
Kompletne aktualne rang liste (pdf): ovdje


hrvatski TOP 10 karijera - 15. 6. 2011.

  miješana konkurencija   bodovi   RH  

EU

 

svijet

 Nataša Vezmar, 1976   500   1.   17. 30.
 Sandra Šarić, 1984   456   2.   26. 46.
 Miet Filipović, 1975   340   3.   56. 101.
 Martina Zubčić, 1989   312   4.   70. 127.
 Ana Zaninović, 1987   292   5.   79. 148.
 Marina Sumić, 1991   221   6.   134. 276.
 Filip Grgić, 1989   220   7.   135. 279.
 Mići Kuzmanović, 1976   186   8.   175. 366.
 Iva Gavez, 1974   185   9.   178. 370.
 Stipe Jarloni, 1991   175   10.   200. 416.
d o m a ć e   v i j e s t i :

Vijeće HOO-a: puno lipih stvari
(1. 6. 2011)

Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora jučer je odradilo prilično obiman Dnevni red. Udarna tema bijaše potvrđivanje izmjena i dopuna razvojnih programa HOO-a i sad možemo reći kako Hrvatska ima osam sigurnih olimpijaca (četvero atletičara, dvoje strijelaca i jednog stolnotenisača), dok je taekwondo dobio još dvije potencijalne A kandidatkinje i sad ih imamo ukupno pet (u London mogu putovati najviše dvije, uspiju li to izboriti na kvalifikacijama).
  Šefom hrvatske Misije na OI London 2012. imenovan je Damir Šegota, pomoćnik glavnog tajnika HOO-a za olimpijski program, a naš press attache bit će Manuela Sentđerđi, predstavnica HOO-a za odnose s javnošću.
  U razne programe potpore Vijeće je uvrstilo pet trenera i 20 novih sportaša, među kojima je čak osam boraca - pet judoka i tri karataša.
  Na dnevnom redu bilo je izvješće o radu Sportske televizije, koje kaže kako SPTV ispunjava temeljnu zadaću - promociju hrvatskog sporta; u prvih mjesec i pol dana kroz reportaže, magazine, intervjue i prijenose govorilo se o 50-ak sportova i da precizno najavljuju program za ponešto bismo sigurno s guštom rezervirali vrijeme. Ostvarena je odlična suradnja s Međunarodnim olimpijskim odborom te svjetskim agencijama za prodaju TV prava, a najzanimljivijom djeluje informacija kako je SPTV krenula u pregovore za kupnju TV prava za ZOI Soči 2014. i ušla u drugi krug natječaja.
  Utvrđeno je kako je HOO od 2004. do 2011. kroz programe Ureda za programe lokalnog sporta "Aktivne zajednice" i "Od športske škole do Olimpijskih igara" lokalne sportske projekte financirao sa 18.000.000 kuna.
  Glavni tajnik HOO-a informirao je Vijeće o pripremama za obilježavanje 20. godišnjice HOO-a, 10. rujna 2011. Proslava će biti na ŠRC Jarun, a svečana akademija u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Svečanosti će, kažu, nazočiti predsjednik MOO-a Jacques Rogge i predsjednik Europskih olimpijskih odbora Patrick Hickey, iako je Rogge u razgovoru povodom početka emitiranja SPTV-a izjavio kako će to biti teško ostvarivo jer se iste godine osamostalilo previše nacionalnih olimpijskih odbora. HOO

Vijeće HOO-a: kandidati za OI 2012.

evidentni olimpijski kandidati
Blanka Vlašić (atletika)
Lisa Christina Stublić (atletika)
Sandra Perković (atletika)
Martin Marić (atletika)
Zoran Primorac (stolni tenis)
Snježana Pejčić (streljaštvo)
Giovanni Cernogoraz (streljaštvo)

novi potencijalni olimpijski A kandidati
Ana Zaninović i Marina Sumić (taekwondo)

novi potencijalni B olimpijski kandidati
Ivan Dodig (tenis)
[Jurica Veverec, biatlon, za ZOI 2014]

Vijeće HOO-a:
novi korisnici programa potpore

Lista korisnika Programa potpore športašima
mlađih dobnih kategorija (Program I):

Matej Grubiša, Dominik Družeta, Monika Šarić,
Ivona Kapitanović (judo),
 Andrea Komšić i Wiliam Vukelić (skijanje).

Lista korisnika Programa posebne skrbi o mladima
(Program II/1):

Matej Vidović, Tamara Zubčić, Paola Blašković, Paulina Berislavić (skijanje),
Helena Martinović i Danka Zorić (karate),
Ivana Šitić (daljinsko plivanje),
Antonio Obadić i Matej Herakov (kajak-kanu).

Lista korisnika Programa potpore kvalitetnim športašima (Program III):
Josip Olujić (jedrenje), Marko Jerčić (boćanje),
Matej Tomazin (karate), Igor Gojić (kajak).

Novi treneri - korisnici razvojnih programa HOO-a
vrhunski trener: Ivan Ivančić (atletika)
kvalitetni trener: Mario Milanović-Litre (boćanje)
treneri mlađih dobnih kategorija:
Miroljub Berak i Vladimir Cvjetan (karate).
Vijeće je prihvatilo prijedlog da se Davor Jakubek (hrvanje) uvrsti na listu trenera čiji rad u 2011. se djelomično financira.

Hrvatska na olimpijskim kvalifikacijama
(3. 6. 2011.)


SF-49kg Lucija Zaninović, Marjan
SF-57kg Ana Zaninović, Marjan

SM-58kg Stipe Jarloni, Knin
SM-68kg Filip Grgić, Metalac
 

Još jedna doprvakinja svijeta ostaje doma
(3. 6. 2011.)

Hrvatski taekwondo savez je izabrao olimpijske kategorije u kojima će se naši sportaši boriti za pravo nastupa u Londonu 2012. U muškoj konkurenciji nije bilo velike gužve, pa su na listi putnika, očekivano, jedina dva B-kandidata HOO-a, dok su u ženskoj konkurenciji odgovorni imali slatko zadovoljstvo biranja između pet sportašica koje su rezultatima zaslužile šansu na kvalifikacijama. Posao su im bolovanjima olakšale Martina Zubčić i Sandra Šarić, a na koncu su odlučili kako su odlučili i još jedna naša viceprvakinja svijeta će Svjetske olimpijske kvalifikacije pratiti od kuće.
  U ulozi promatračice prije Pekinga bijaše vice- prvakinja svijeta Ana Zaninović, a bez mjesta u reprezentaciji sad je po drugi put ostala Marina Sumić. Podsjećamo: tijekom priprema za Svjetsko prvenstvo 2009. rečeno joj je kako sigurno putuje u Kopenhagen, pa je zbog priprema preskočila i maturalac, a onda je Petra Matijašević za tu prigodu promijenila kategoriju i upala na njeno mjesto, da bi na SP ubilježila jednu pobjedu diskvalifikacijom sportašice Tadžikistana.
  Koncem mjeseca naš stručni tim ima šansu dokazati tvrdnju kako je hrvatski taekwondo ravnopravan najvećim sportskim silama, onima koje na Olimpijadu planiraju poslati punu kvotu sportaša. To zasigurno nije ostvarivo bez pune posvećenosti svakom članu reprezentacije, kakva je očito izostala u slučaju Marine Sumić na Svjetskom: svi smo čuli da se u finalu teško kretala zato što noć prije od uzbuđenja nije sklopila oka, pa se valja zapitati zbog čega joj stručni tim nije pomogao...
  Svak tko na Svjetskim olimpijskim kvalifikacija- ma uspije osvojiti jednu od tri raspoložive medalje debelo zaslužuje status olimpijca, i našim borcima možemo samo poželjeti svu sreću. A trebat će im puno više od sreće, jer će koncem mjeseca konkurencija u Azerbajdžanu biti malo žešća od one kojoj smo svjedočili na Svjetskom prvenstvu.

HOO: olimpijski A kandidati iz taekwondoa
Lucija Zaninović, Marjan
Ana Zaninović, Marjan
Martina Zubčić, Dubrava
Marina Sumić, Metalac
Sandra Šarić, Metalac
HOO: olimpijski B kandidati iz taekwondoa
Jelena Ivančić, Susedgrad Sokol
Stipe Jarloni, Knin
Filip Grgić, Metalac

Austrian Open - ETU A-class - pobjednici

SF-46kg (9) Jessika Alair Soares, SWE
SF-49kg (15) Maeiva Coutant, FRA
SF-53kg (16) Christina Schoenegger, AUT
SF-57kg (30) Jennifer Agren, NOR
SF-62kg (17) Aline Dossou Gbete, FRA
SF-67kg (11) Franka Anic, SLO
SF-73kg (7) Nusa Rajher, SLO
SF+73kg (8) Karolina Kedzierska, SWE

SM-54kg (10) Roberto Feldt, SWE
SM-58kg (27) Moussa Cisse, FRA
SM-63kg (28) Nuno Costa, POR
SM-68kg (49) Jure Pantar, SLO
SM-74kg (29) Ounis Mokdad, GER
SM-80kg (29) Aaron Cook, GBR
SM-87kg (18) Alberto Celestrin, GER
SM+87kg (14) Volker Wodzich, GER

Austrian Open -juniorski pobjednici

JF-42kg (6) Simge Bagtas, GER
JF-44kg (7) Mateja Kunovic, Banija Pandas
JF-46kg (16) Hajer Mustapha, FRA
JF-49kg (18) Sabrina Noelp, GER
JF-52kg (21) Estelle Vander Zwalm, FRA
JF-55kg (22) Anna Lena Froemming, GER
JF-59kg (18) Yanna Schneider, GER
JF-63kg (14) Ana Vranesic, Banija Pandas
JF-68kg (10) Violeta Babic, SRB
JF+68kg (10) Ana Bajic, SRB

JM-45kg (11) Vadim Dimitrov, MDA
JM-48kg (14) Stepan Dimitrov, MDA
JM-51kg (18) Ali Adnan-Kerim, GER
JM-55kg (20) Adrian Paul, GER
JM-59kg (31) Raphael Giguere, CAN
JM-63kg (35) Sofiane Aziez, FRA
JM-68kg (22) Raihau Chin, FRA
JM-73kg (17) Milos Golubovic, SRB
JM-78kg (7) Cem Uenluesoy, GER
JM+78kg (7) Erol-Tarik Yorulmaz, GER

Austrian Open -kadetski pobjednici

CF-29kg (6) Tabea Salow, GER
CF-33kg (12) Rahaf Saqr, GER
CF-37kg (13) Cherylee Lungershausen, GER
CF-41kg (25) Tijana Bogdanovic, SRB
CF-44kg (15) Ivana Babic, CroNT/Marjan
CF-47kg (16) Marija Blatancic, Kondor
CF-51kg (19) Tadea Bersinic, CroNT/Karlovac
CF-55kg (14) Sara Rajcevic, Fox
CF-59kg (8) Matea Jelic, CroNT/Knin

CF+59kg (8) Nikenia Martis, NED

CM-33kg (17) Yunus-Emre Koca, GER
CM-37kg (29) Osayd Saqr, GER
CM-41kg (29) Alexander Trandafir, MDA
CM-45kg (22) Mehmet Yorulmaz, GER
CM-49kg (18) Hamza Adnan Karim, GER
CM-53kg (16) Karol Robak, POL
CM-57kg (16) Ivan Luka Sarcevic, CroNT/Marjan
CM-61kg (10) Yusuf Oezkaya, GER
CM-65kg (5) Luka Mlinac, CroNT/Banija Pandas
CM+65kg (4) Billy Cerveau, FRA

sve o Austrian Open donosimo ovdje

Izaslanstvo HTS-a kod predsjednika RH
(6. 6. 2011)

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović je primio izaslanstvo Hrvatskog taekwondo saveza, jednog od najuspješnijih sportskih saveza u Hrvatskom olimpijskom odboru.
  Uz osvajačice medalja na Prvenstvu svijeta Anu Zaninović i Marinu Sumić, u izaslanstvu su bili predsjednik Prot, glavna tajnica Štrok, izbornik Josipović te trener ženske selekcije i osobni trener Ane Zaninović, Tomas. Kako je i red, osobnog trenera Marine Sumić nije bilo, jer što bi taj mogao imati sa njenim rezultatom?
  Od predsjednika HTS-a predsjednik RH je tom prigodom naučio kako u Hrvatskoj djeluje 127 klubova u kojima svakodnevno vježba pet tisuća taekwondaša (koliko se ono klubova odazvalo na rekordno posjećena državna prvenstva? 47?), a
nije mu uskraćena ni činjenica da spadamo u svjetski vrh.
  Predsjednik Josipović je prihvatio poziv da u prosincu ove godine sudjeluje u obilježavanju 40. obljetnice rada HTS-a. predsjednik.hr

Polaganja - od 1. do 4. Dana (6.6.2011)

Ispit za stjecanje taekwondo zvanja razine crnog pojasa od 1. do 4. Dana održat će se u subotu, 18. lipnja 2011., u Dvorani 4. Doma sportova (Zagreb, Trg Krešimira Ćosića 11). Ispit će provesti komisija HTS-a, a kandidate i pojas za koji polažu treba u ured HTS-a prijaviti do 15. lipnja u 14 sati.

Subota, 18. lipnja 2011. - 9,00-10,30
- priprema za polaganje (pripremu i konzultacije
za polaganje vodit će kvalitetni treneri HTS-a);

- prijava za ispit (osobno predati: uredno ispunjene
liste HTS-a, uredno ispunjene liste Kukkiwona, kopiju
uplatnice, malu fotografiju, kolor-fotokopiju diplome
prethodno položenog Dana odnosno Kupa)

11,00–14,00 - ispiti

Ispitna taksa za diplomu Kukkiwona:
I. Dan/Poom = 50 USD
II. Dan/Poom = 60 USD
III. Dan/Poom = 80 USD
IV. Dan = 100 USD
Ispitna taksa za diplomu HTS-a:
I. Dan/Poom = 150 kn
II. Dan/Poom = 200 kn
III. Dan/Poom = 250 kn
IV. Dan = 300 kn

Napomene: Hrvatsku prijavnicu obavezno mora potvrditi matični klub. Odabir vrste diplome (WTF/HTS) je individualan, a HTS preporuča uplatu obiju, kako bi posjedovali i diplomu nacionalnog Saveza i međunarodnu diplomu WTF-a. Taksu treba uplatiti u kunama na račun HTS-a, po srednjem tečaju NBH na dan uplate (gotovinska uplata nije moguća).
Još par napomena: Kandidati pristupaju ispitu u doboku i s odgovarajućim pojasom. Stariji od 15 godina dužni su donijeti 4 komada propisanih dasaka za ispit. Kandidatima koji ne uspiju položiti uplate vrijede za sljedeće polaganje, umanjene za troškove polaganja u iznosu od 10%.

Upisi u srednje škole (6.6.2011)

Hrvatski taekwondo savez podsjeća učlanjene klubove da do 15. lipnja mogu zatražiti potvrdu za upis mladih sportaša koji na području Republike Hrvatske ove godine namjeravaju krenuti u razredne odjele za sportaše u srednjim školama. Zamolbe je moguće dostaviti faksom 01/3091 073, e-mailom taekwondo@zss.t-com.hr te osobno ili običnom poštom (HTS, Trg Krešimira Ćosića 11, 10000 Zagreb). Individualne potvrde izdavat će se do 17. lipnja 2011. Detalji: HTS

Za život poslije sporta (8.6.2011)

U skladu s preporukama XIII. Olimpijskog kongresa iz listopada 2009. i s Europskim projektom Athletes to Business (A2B), Hrvatski olimpijski odbor je u studenom 2010. sklopio Sporazum o suradnji s Visokom školom Aspira o školovanju sportaša na studiju Sportskog menadžmenta. Temeljem tog sporazuma Visoka škola Aspira kategoriziranim sportašima odobrava 10% popusta na cijenu školarine te svake godine dodjeljuje stipendije najboljim sportašima.
  Hrvatski olimpijski odbor i Aspira će taj studij predstaviti u sjedištu HOO-a u utorak, 14. lipnja, s početkom u 13 sati. Na prezentaciju su pozvani svi kategorizirani sportaši, korisnici razvojnih programa, treneri i drugi zainteresirani pojedinci.
  Visoka škola Aspira je naša jedina visokoškolska institucija koja obrazuje stručnjake za sportski menadžment. Studij je interdisciplinaran, traje tri godine, organiziran je u skladu s Bolonjskim procesom, a po završetku se stječe naziv Stručni prvostupnik sportskog menadžmenta - bacc. oec.
  Zadaća Aspire je obrazovati sportaše kako bi po okončanju sportske karijere mogli ući u poslovni svijet i biti konkurentni na tržištu rada. Moguć je i studij uz rad, prilagođen aktivnim sportašima i zaposlenim osobama koje zbog obveza ne mogu redovito pohađati predavanja. Kvalitetno praćenje nastave omogućuje sustav učenja na daljinu iz materijala dostupnih u elektroničkom sustavu Merlin (e-učenje) kao i interaktivna komunikacija s profesorima, mentorima i asistentima. HOO

Olimpijski dan (12.6.2011)

Hrvatski olimpijski odbor u suradnji s Hrvatskim školskim športskim savezom ove godine po drugi put organizira središnju proslavu Međunarodnog Olimpijskog dana, koji je posvećen rođenju olimpijske ideje o obnovi Igara:  fešta počinje danas u 10:30 u zagrebačkom Sportskom parku "Mladost", u sklopu sportske smotre "4. dani Univerzalne športske škole".
  Koordinatorica hrvatskog obilježavanja je Danira Nakić Bilić, voditeljica projekata olimpizma pri Hrvatskoj olimpijskoj akademiji, a u Zagrebu sudjeluje oko 700 učenika osnovnih škola iz svih hrvatskih županija, koji će u druženju, fair playu, prijateljstvu i uvažavanju demonstrirati sportska znanja i vještine te poslati poruku međunarodnog olimpijskog jedinstva. Pridružit će im se i neki proslavljeni olimpijci - Gordan Kožulj, Mario Ančić, Dubravko Šimenc, Tamara Boroš, Danira Bilić...
  HOO i njegovi partneri - Hrvatska olimpijska akademija, Hrvatski klub olimpijaca te Hrvatski školski športski savez, ovogodišnju proslavu Olimpijskog dana nenametljivo su razvukli kroz svibanj i lipanj, proglasivši dijelom velike fešte niz redovnih aktivnosti. Pripremljeni su i prigodni edukativni materijali, a na sam Olimpijski dan, 23. lipnja, u Poreču će na 20. Ljetnoj školi kineziologa Hrvatske predstaviti edukativni CD "Stoljeće olimpizma", čiji autor je Zdenko Jajčević, ravnatelj Hrvatskog športskog muzeja.
  Proslavu Olimpijskog dana MOO je uveo 1948. godine radi obilježavanja datuma kad je na kongresu u Parizu 23. lipnja 1894. rođena ideja o obnovi Olimpijskih igara.
  Ove godine obilježavanju se priključuje čak 200 nacionalnih olimpijskih odbora sa željom da daju doprinos univerzalnom Danu koji, po riječima predsjednika MOO-a Jacquesa Roggea, "pripada svakom čovjeku u svakom kutku svijeta".

Grandmaster Lee Kwang Bae, 9. Dan:
Seminar u Karlovcu
(12.6.2011)

HRVATSKI TAEKWONDO DAN KOLEGIJ
CROATIAN TAEKWONDO DAN COLLEGIUM
Dalmatinska 3, 10000 Zagreb, Croatia
e-mail: nikolapecko@hotmail.com

U organizaciji Hrvatskog Dan kolegija te uz domaćinstvo Karlovačkog taekwondo saveza, u Karlovcu je 10. i 11. lipnja održan Međunarodni seminar za taekwondo tehniku, poomsae, samoobranu i pripreme ispita za crne pojaseve pod vodstvom Velemajstora Lee Kwang Bae, 9. Dan.
  Velemajstor Lee je dugogodišnji tehnički savjetnik WTF-a i hrvatskog taekwondoa.
  Dvorana "Atomsko sklonište" na Rakovcu bila je premala za brojne polaznike seminara iz Slovenije, BiH i Hrvatske. U dva dana programa polaznici su savladavali opsežan program taekwondoa, a najspremniji su na kraju pristupili ispitu za crne pojaseve pred komisijom u slijedećem sastavu: Lee Kwang Bae (9. Dan), Nikola Pečko (8. Dan), Miroslav Brežan (8. Dan) i Nikola Car (7. Dan).
  U pauzi između treninga i polaganja održana je svečana promocija Kukkiwonovih diploma, koje su svojim najnovijim dizajnom oduševile sve promovirane, a nove kandidate dodatno motivirale na polaganje ispita.

Dopredsjednik DAN kolegija:
Prof. Miroslav Brežan, 8. Dan

 

Buran vikend za TK Duga Resa
(12. 6. 2011)

Polaganje
Polaganje

Matija Brckovic
Dominik Fuduric

Zadnji vikend pred ljetne praznike članovi Tae- kwondo kluba Duga Resa su iskoristili maksimalno. Već u petak u dvorani OŠ Vladimir Nazor održano je polaganje za žute pojaseve - 8. Kup, koje je ocjenjivao ovlašteni ispitivač Nikola Car, 7. Dan: svi koji su pristupili polaganju uspješno su položili. A korejski grandmaster Lee Kwang Bae, 9. Dan, u Karlovcu je u petak i subotu održao dvodnevni seminar za više školske i crne pojaseve, na kojem su sudjelovali Nikola Car, Luka Matuzić, Robert Lauš i Patrik Krtić.
  Najviše članova TK Duga Resa nastupilo je u subotu na demonstraciji koju su izveli na gradskom kupalištu povodom Eko akcije i 15. jubileja KPA Vodomar, dok se u Senju 5 naših predstavnika borilo za medalje.
  Na tradicionalnom kadetskom turniru "Senjski vitezovi" u konkurenciji od 214 natjecatelja iz 24 kluba i 2 zemlje, naši članovi su ostvarili odlične rezultate osvojivši četiri zlatne medalje i dva pehara. Pehar za najboljeg borca natjecanja dobio je Matija Brcković koji je bio prvi u kategoriji mlađih kadeta do 43 kg, a prva mjesta i zlatne medalje osvojili su i Tin Katić, Dominik Fudurić i Leo Katić, dok jedina ženska predstavnica Ivona Vuković nije imala sreće. Sa 4 zlatne medalje taekwondo klub Duga Resa je zauzeo 2.mjesto ekipnog poretka.

Taekwondo klub Duga Resa

Idemo na sud? (14.6.2011)

Mnogi političari i u nas i u svijetu znaju trošiti vrijeme na razne maštovite načine. Predsjednik Josipović tako bijaše jedan od glavnih uvodničara na Svjetskom summitu o autorskom pravu koji je nedavno održan u Bruxellesu na temu budućnosti intelektualnog vlasništva i kreativnih sadržaja. U govoru je istaknuo da su autori i stvaratelji glavni pokretači društvenog razvoja te naglasio važnost stvaranja uvjeta koji će osigurati da mogu živjeti od svoga rada. (predsjednik.hr)
 U Hrvatskoj, nažalost, nitko osim vlasnika previše ne mari ni za kakvo i ni za čije vlasništvo. Krade se sve, i zbog čega bi intelektualno vlasništvo bilo pošteđeno? Na posebnoj cijeni i dalje nam je snalaženje i tko je poštenim luzerima kriv što se "ne znaju snaći"? Zbog čega bi se, primjerice, mučili oko vlastite obrade neke informacije, kad je možemo doslovno prepisati od onog bedaka koji radi TaekwondoHRBAT?
  Svi građani svih demokracija svijeta imaju pravo na punu informaciju o svemu. Činjenice iz svake informacije su opće dobro koje nije i ne može biti proglašeno ničijim vlasništvom. Pisana riječ postaje vlasništvo autora poslije stilske obrade činjenica, a njeno korištenje tad postaje dopušteno samo uz dozvolu, potpis i dogovor o plaćanju nadoknade. U slučaju neovlaštenog korištenja podrazumijeva se plaćanje znatno većih iznosa od onih koje kao minimalne propisuju cjenici strukovnih udruga.
  Facu koja prisvoji vaš elektronski štitnik ili nanožnice svi će sudovi svijeta proglasiti lopovom, ali i bez pravorijeka suda svijet zna o kakvom je čovjeku riječ. Isto pravilo vrijedi za internet portale i blogove. Iako mudrije stranice bježe od stila koji drugi već koriste kako bi ih čitatelji prepoznali kao nove, originalne i vrijedne svakodnevnog posjećivanja, naši prostori su još dosta zagađeni i pod utjecajem Superhika. Lijek za to postoji, pitanje je samo koliko volje za njegovo korištenje ima u Lijepoj Našoj.

Studij sportskog menadžmenta
(16. 6. 2011)

Dekan Visoke škole Aspira dr. Željko Mrkljić i predsjednik Upravnog vijeća Aspire Alen Jerkunica su 14. lipnja u sjedištu Hrvatskog olimpijskog odbora sportašima i predstavnicima nacionalnih sportskih saveza predstavili studij Sportskog menadžmenta. O kvaliteti studiranja svjedočili su vrhunski sportaši - studenti te Visoke škole, skijašica Sofija Novoselić i gimnastičar Mario Možnik, koji je ujedno i stipendist HOO-a: posebno su istaknuli pozitivna iskustva s učenjem na daljinu, koje im omogućuje praćenje predavanja unatoč brojnim profesionalnim obavezama.
  Program studija Sportskog menadžmenta je zaokružena cjelina: osposobljava za upravljačke funkcije u sportskim organizacijama i drugim poslovnim sustavima te pruža kompetencije za rad u sportu i gospodarstvu. Cilj je stjecanje kompetencija za sportskog menadžera, a zbog velikog udjela ekonomskih obrazovnih sadržaja studenti po završetku mogu uspješno raditi i sve druge poslove za koje su potrebna menadžerska znanja, kompetencije i vještine.
  Studij traje tri godine kao redovni ili izvanredni, a po završetku se stječe naziv Stručni prvostupnik (baccalaureus) sportskog menadžmenta - bacc., s mogućnošću nastavka na specijalističkom diplomskom studiju. Na temelju sporazuma s HOO- om Visoka škola Aspira kategoriziranim sportašima nudi 10% popusta na cijenu školarine i najboljim sportašima svake godine dodjeljuje stipendije. HOO

Obaveze, izvješća, povrat sredstava
(16. 6. 2011)

Glavni tajnik HOO-a je održao kolegij s glavnim tajnicima nacionalnih sportskih saveza i stručnih službi HOO-a. Povod bijaše osvrt na polugodišnju realizaciju programa za 2011. te na zajedničke obveze HOO-a i članica, od kojih nam je zbog nečega najzanimljivija provedba odluke Skupštine HOO-a po kojoj se svakom Savezu isplaćuje 10% sredstava od prošle godine zahvaljujući pozitivnim financijskim rezultatima.
  Tajnici su obaviješteni o pripremama za Olimpijske igre u Londonu, razvojnim programima koji su u tijeku te o drugim zadaćama koje ih čekaju do kraja godine. Izvješteno je i o pripremama za obilježavanje 20. godišnjice HOO-a 10. rujna 2011.: prvi dio proslave na ŠRC Jarun će biti posvećen promicanju sporta i olimpizma, a posjetitelji će uz prigodni program i demonstracije saznati više o pojedinim sportovima, dok će navečer biti održan svečani dio proslave u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.
  Svi sportski savezi pozvani su na učešće u 17. Europskom fair play kongresu (Poreč, od 28. rujna do 1. listopada), čija tema je "Fair play kao dio športske kulture". HOO

Bitka za TV prava
(16. 6. 2011)

Direktor Sportske televizije (SPTV) Petar Čavlović je kolegij glavnih tajnika nacionalnih sportskih saveza informirao da je njegova kuća u 74 dana emitiranja popratila 62 sporta, a u protekla dva mjeseca zahvaljujući njima su se dogodili i prvi televizijski prijenosi iz gradova koji su dosad bili zaobilaženi, kao što su Sinj, Knin, Vukovar, Vrgorac...
  SPTV u suradnji s Hrvatskim telekomom pregovara o kupnji TV prava za ZOI Soči 2014. i OI Rio de Janeiro 2016. MOO je dosad imao pravilo da TV prava na Olimpijske igre prodaje isključivo javnim televizijama; po prvi put se dogodilo da su prava prodana jednoj privatnoj agenciji - Sportfive, a SPTV je ušla u drugi krug natječaja.

"Olympic Review" #79

A World of Activities; 2018 Candidate Cities;
An Equal Footing; Helping Dreams Come True;
Olympic Research Corner;
London 2012 Countdown;
News; Obits; Book reviews ...

ovdje možete pročitati online izdanje

"Olimp" #39

20 godina HOO - ogrlica uspjeha;
Olimpijske legende; Olimpijske nade;
MOO (Šport u razvoju svjetskog mira);
Športska terminologija; Društvo i šport;
Nastanak modernog športa; Treneri i šport;
Znanost i šport (Vještina ratovanja u športu);
Žene i šport (Život Patty Berglund);
Od Olimpa do Olimpa: Vijesti iz HOO-a ...

Online:
Olimp #39 * Prilog: Povijest hrvatskog športa

 

Vedran Drobina:
o nekim zanemarenim nijansama
(21. 6. 2011)

Trener Taekwondo kluba Jastreb Vedran Drobina obratio se široj taekwondo javnosti svojim zapažanjima i osvrtom na dvodnevni seminar Grandmastera Kang Shin Chula, 9. Dan, koji je s perspektivnom sportašicom TK Jastreb i članicom tehničke reprezentacije Hrvatske Valentinom Tomašević pohađao u Trelleborgu, Švedska.

S poštovanjem, Tamara Pradegan

 
Vedran Drobina: "Potaknut razmišljanjima Grandmastera Kang Shin-Chula, koji je već godinama direktor i glavni trener tehničke reprezentacije Irana, uvidio sam da način na koji se taekwondo shvaća u Hrvatskoj gubi osnovne dodirne točke s izvornom idejom taekwondoa i onim što bi sport prvenstveno trebao biti.  Učestalost natjecanja, konkurencija i neutaživa glad za rezultatima doveli su do toga da se djecom bavimo
više kao natjecateljima,razvijajući fizičke i taktičke sposobno- sti, a manje kao ljudima kroz duhovni i psihološki razvoj..."

Cijeli članak donosimo ovdje

 

 

Vražji napitak (26.6.2011)

Pojavu dopinga u taekwondou do ove smo godine brojili na prste jedne ruke, a onda se pojavio methylhexaneamine i krenulo nam je: uglavnom nesvjesno uzimanje te zabranjene supstance, na koju se najčešće može naletjeti u dodacima prehrani i energetskim pićima, suspenzijom su nedavno platili Šveđanin Mohamed Qatanani i Indijac Jitendra Verma (dvije godine) te Amerikanac Jonathan Nguyen (šest mjeseci). O toj opasnosti smo vrištali s nadom da naše odgovorne taekwondo face neće zadrijemati. Želimo vjerovati da nisu.
  Danas saznajemo kako je na istu minu naletjela i najveća nada hrvatske atletike, Sandra Perković. Vjesnik piše: "Sandra Perković pobijedila je na mitinzima Dijamantne lige u Šangaju i Rimu, u Varaždinu ostvarila najbolji hitac u svijetu u posljednjih 12 godina (69.99 metara), da bi potom otkazala nastup u New Yorku zbog, kako je glasilo objašnjenje, bolova u leđima koji su je mučili i na početku sezone. No, u protekla tri tjedna Sandra je na treningu bez problema i dalje bacala
65 metara i postalo je jasno da je nisu samo leđa zaustavila u haranju svjetskom ljestvicom i Dijamantnom ligom. Kako doznajemo od dobro upućenih izvora Sandra je imala pozitivan dopinški nalaz nakon natjecanja u Šangaju i Rimu.
 Nije riječ o klasičnom dopingu s ciljem poboljšanja rezultata već o nesmotrenom uzimanju vitaminskog napitka koji je između ostalog sadržavao i nedozvoljenu supstancu metilheksanamin. Isti je nalaz prošle godine imao i hrvatski plivač Ante Križan, koji je suspendiran na osam mjeseci. Sandra Perković je priznala svoju pogrešku, a IAAF je odredio kaznu od šest mjeseci zabrane nastupa. Pobjednički rezultati s tih natjecanja neće joj biti priznati a morat će i vratiti nagrade, ukupno 20.000 dolara za dvije pobjede."
  Tako će Sandra propustiti ostatak sezone (četiri mitinga Dijamantne lige i Svjetsko prvenstvo u korejskom Daeguu, na kojem bi bila favoritkinja), ali nastup na Olimpijskim igrama nije upitan: brisanje s popisa olimpijaca automatski slijedi za kazne duže od šest mjeseci. Vjesnik

Završna faza priprema (28.6.2011.)

Jedina tema jučerašnje sjednice Hrvatskog fair play odbora bijahu pripreme za 17. Europski fair play kongres, koji će se održati 29. i 30. rujna u Poreču. Očekuje se učešće oko 200 sudionika - nastavnika, profesora, studenata, sportaša i sportskih djelatnika, a dosad su pristigle prijave iz deset europskih zemalja i Hrvatske.
  Rok za prijavu domaćih sudionika istječe 30. lipnja, a gosti iz europskih zemalja se mogu prijavljivati do 31. srpnja.
  Tema kongresa je "Sport kao dio kulture, fair play kao dio sportske kulture", a neki od najavljenih predavača su Gilad Weingarten, Patrick Duffy, Spyros Kapralos, Yannis Daras, Matej Tušek, Benjamin Perasović, Dražen Lalić, Franjo Prot, Jura Ozmec i Zrinko Čustonja. Pristigle su i prve prijave za kratka izlaganja o dobrim primjerima iz prakse.
  Kongres će biti popraćen trima izložbama, čije su pripreme u završnoj fazi: izložba likovnih radova učenika osnovnih škola s područja Primorsko-goranske županije, Istarske Županije i Grada Zagreba na temu fair playa te izložbe fotografija Hrvatskog zbora sportskih novinara i Hrvatskog športskog saveza gluhih na temu fair playa. HOO


HOO: skroman tim za Univerzijadu (28.6.)

Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora danas je odlučilo o sastavu hrvatskih delegacija na 26. ljetnoj Univerzijadi i na 11. Olimpijskom festivalu europske mladeži.
  Ljetna Univerzijada održat će se u kineskom Shenzhenu od 12. do 23. kolovoza. Skroman tim od 17 sportaša i sportašica hrvatske će boje braniti u atletici, gimnastici, jedrenju, judu, streličarstvu, streljaštvu, taekwondou i tenisu. Taekwondo turnir od WTF-a ima G-4 status i osvajačima medalja donosi lijepu količinu bodova za svjetski ranking. Puna kvota je 16 boraca, pa će neke od vodećih svjetskih taekwondo sila samo u taekwondou imati skoro isti broj sportaša koliko će nas biti ukupno. Šef Misije bit će tajnik Hrvatskog sveučilišnog športskog saveza Roland Štrumberger.
  Hrvatska će zato biti brojčano jako upečatljiva na Festivalu europske mladeži. EYOF 2011. od 23. do 30. srpnja organizira turski Trabzon. Očekuje se oko 3.000 mladih sportaša iz 49 europskih nacionalnih olimpijskih odbora, a naša delegacija imat će 86 članova: 26 službenih osoba, puno više no naših sportaša na Univerzijadi, i 60 natjecatelja u judu, atletici, biciklizmu, gimnastici, plivanju, rukometu i tenisu. Taekwondo nije u programu. Šef Misije bit će pomoćnik glavnog tajnika za olimpijski program HOO-a Damir Šegota. HOO

HOO: još par sitnica

Potaknuto pozitivnim dopinškim testom atletičarke Sandre Perković, Vijeće HOO-a jednoglasno je prihvatilo prijedlog predsjednika Zlatka Mateše o organiziranju obaveznog seminara o dopingu za sve trenere koji su korisnici sredstava iz razvojnog programa HOO-a.
  HOO daje podršku Hrvatskom skijaškom savezu i Skijaškom klubu Oroslavje za organizaciju FIS Svjetskog kupa u ski rolerima, koji se planira održati od 16. do 18. rujna 2011.
  Vijeće HOO-a donijelo je odluku o dopunama razvojnih programa HOO-a. Nova imena:

potencijalni B kandidat za OI 2012:
Hrvoje Sep (boks)
potpora sportašima mlađih dobnih kategorija
(Program I):

Dino Povrženić (karate)
Beata Guszak i Ivana Mandarić (judo)
Martina Lučić i Marta Zeljković (streljaštvo)
posebna skrb o mladima (Program II/1):
Mate Delić (tenis)
potpora kvalitetnim sportašima (Program III):
Filip Bilušić i Larisa Gomaz (rock'n'roll)
lista trenera koje sufinancira HOO:
Peter Pan (skijanje)

 

neke od 109 reprezentacija na
svjetskim olimpijskim kvalifikacijama

Hrvatska
SF-49kg Lucija Zaninović, Marjan (1987)
SF-57kg Ana Zaninović, Marjan (1987)
SM-58kg Stipe Jarloni, Knin (1991)
SM-68kg Filip Grgić, Metalac (1989)
Iran
SF-57kg Sousan Hajipourgoli (1990)
SF-67kg Raheleh Asemani (1989)
SM-68kg Mohammad Bagheri Motamed (1986)
SM-80kg Yousef Karami (1983)
Kina
SF-49kg Jingyu Wu (1987)
SF-57kg Yuzhuo Hou (1987)
SM-80kg Lai Li (1987)
SM+80kg Xiaobo Liu (1984)
Kineski Tajpeh
SF-49kg Shu-Chun Yang (1985)
SF-57kg Pei-Hua Tseng (1986)
SM-58kg Chen Yang Wei (1992)
SM-68kg Tzu Te Chuang (1992)
Koreja
SF-67kg Kim Mi-Kyung (1987)
SF+67kg An Sae-Bom (1990)
SM-58kg Lee Dae-Hun (1992)
SM+80kg Cha Dong-Min (1986)

Meksiko

SF-49kg - Janet Alegria (1987)
SF+67kg - Maria Espinoza (1987)
SM-58kg - Damian Villa (1990)
SM-68kg - Erick Osornio (1983)

Španjolska
SF-49kg Brigitte Yague (1981)
SF+67kg Rosana Simon (1989)
SM-58kg Joel Gonzalez (1989)
SM-80kg Nicolas Garcia (1988)
Turska
SF-57kg Hatice Kubra Yangin (1989)
SF-67kg Nur Tatar (1992)
SM-68kg Servet Tazegul (1988)
SM-80kg Yunus Sari (1991)
Austrija
SF-49kg Mitrovits Natascha (1988)
SF+67kg Edines Kurtovic (1988)
SM-68kg Manuel Mark (1985)
SM+80kg Christoph Decker (1990)
Azerbajdžan
SF-57kg Gunay Aghakishiyeva (1990)
SF-67kg Farida Azizova (1995)
SM-68kg Elvin Mammadov (1989)
SM-80kg Ramin Azizov (1988)
Francuska
SF-57kg - Marlene Harnois (1986)
SF+67kg - Gwladys Epangue (1983)
SM-80kg - Mamedy Doucara (1981)
SM+80kg - Mickael Borot (1975)
Grčka

SF-57kg Margarita Michailidou (1987)
SF-67kg Elisavet Mystakidou (1977)
SM-58kg Marios Tsourdinis (1989)
SM+80kg Alexandros Nikolaidis (1979)

Italija

SF-49kg Federica Mastrantoni (1986)
SF+67kg Daniela Castrignano (1980)
SM-80kg Mauro Sarmiento (1983)
SM+80kg Carlo Molfetta (1984)

Izrael

SF-49kg Anna Mirkin (1987)
SF-57kg Bat El Gatterer (1988)
SM-58kg Ron Atias (1995)
SM-68kg Adam Sagir (1989)

Kanada

SF-49kg Ivett Gonda (1986)
SF-67kg Karine Sergerie (1985)
SM-80kg Sebastien Michaud (1987)
SM+80kg Francois Coulombe-Fortier (1984)

Mađarska

SF-49kg Krisztina Sikesdi (1991)
SF-57kg Edina Kotsis (1990)
SM-68kg Attila Juhasz (1983)
SM+80kg Balazs Toth (1983)

Nizozemska

SF-57 kg - Deborah Louz (1980)
SF-67 kg - Joyce van Baaren (1984)
SM-68 kg - Dennis Bekkers (1980)
SM-80 kg - Tommy Mollet (1979)

Njemačka

SF-49kg Sumeyye Manz (1989)
SF-67kg Helena Fromm (1987)
SM-80kg Alberto Celestrin (1983)
SM+80kg Ulvi Kaya (1987)

Rusija

SF-49kg Svetlana Igumenova (1988)
SF+67kg Anastasia Baryshnikova (1990)
SM-58kg Ruslan Poiseev (1987)
SM+80kg Gadzhi Umarov (1985)

SAD

SF-57kg Diana Lopez (1984)
SF-67kg Paige McPherson (1990)
SM-68kg Terrence Jennings (1986)
SM-80kg Steven Lopez (1978)

Slovenija

SF-67kg Franka Anic (1991)
SF+67kg Nusa Rajher (1983)
SM-68kg Jure Pantar (1991)
SM-80kg Ivan Trajkovic (1991)

Srbija

SF-57kg Tanja Tanackovic (1986)
SF+67kg Milica Mandic (1991)
SM-68kg Ivan Puresevic (1991)
SM+80kg Vanja Babic (1981)

naši na olimpijskim kvalifikacijama

bolje ne može (29.6.2011)

Teško da bismo si i sami uspjeli namjestiti puno povoljniji ždrijeb od ovoga koji nas čeka na Svjetskim olimpijskim kvalifikacijama. U našim polovicama ždrijeba prije finalnih borbi nema ni jednog sportaša Južne Koreje, Irana, Meksika, Kanade, a našoj fantastičnoj četvorki bi se mogao ispriječiti samo po jedan predstavnik Turske, Španjolske, Francuske, Kine... (onaj tko sanja olimpijsku medalju ipak mora pobijediti i poneku legendu!). Naravno, stalno valja imati na umu da su mnoge današnje zvijezde karijeru počele kao velika iznenađenja sa važnih natjecanja, i ne bi bilo ni malo zgodno da nekom pjetliću naši posluže kao odskočna daska.
  Najsigurniji put do olimpijskog plasmana za naše seniore je - ostvariti po pet pobjeda, koje će im osigurati nastup u finalu. Za istu stvar našim seniorkama trebaju četiri pobjede, jer su u prvim kolima slobodne. U svakoj kategoriji dijeli se po jedna bronca i polufinalni poraz donosit će ples po rubu žileta, jer mu slijedi dodatna borba za broncu, pa ne preostaje nego da u polufinalima izgore i riješe ih u svoju korist. Osvojiti zlato potom nije prioritet, važno je osigurati putovnicu za London.
  Mjesta za oprez ima više no dosta, a o detaljima ćemo pred naše nastupe. Spomenimo samo kako nam se u svjetlu bitke LaJusta i DaeDoa pomalo upitnom čini uloga sudaca, koji su intenzivno pripremani "za ispomoć elektronici", a sad će sav posao raditi "ručno". Tu ćemo temu u dobroj vjeri preskočiti te i njima poželjeti sreću i dobro oko.

Jarloni bi morao daleko (29.6.2011)

Stipe Jarloni rođen je 15.7.1991. i najperspektivniji je od naših mladih seniora. S 20 godina može se pohvaliti titulama kadetskog i juniorskog prvaka Europe, dok je na juniorskom SP 2008. i senior- skom EP 2010. osvojio bronce. Nastupio je na dva SP 'za odrasle': u Kopenhagenu 2009. zabilježio je četiri pobjede i četvrtfinale izgubio od Afganistanca Rezaia, koji je zbog te pobjede kući morao nositi broncu, a u Gyeongjuu je zaustavljen u 2. kolu od mlađahnog Afganistanca Haidarija, koji je potom zaustavljen u četvrtfinalu. Najveći nedostatak Jarloniju je premali broj ozbiljnih međunarodnih nastupa tijekom zadnjih par godina.
  Stipe je naš prvi predstavnik na kvalifikacijama - led će probiti sutra nastupom u svojoj standardnoj kategoriji do 58 kg, a prvi protivnik bit će mu Rumunj Robert Amzoiu (1993), o kom znamo tek da je na SP pobijedio borca Bahraina s 12:9 i u 2. kolu izgubio od Korejca Lee Dae-Hoona s 9:0.
  Pobjednika sutra u 2. kolu čeka bolji između Kongoanca Abayuwe Kalikata (rođen 1993; bez međunarodnih seniorskih nastupa) i Danca Philipa Reyesa (1979), koji je bezuspješno nastupio na 8 svjetskih i 7 europskih prvenstava, pa bi bilo nedopustivo da Stipe u toj fazi ima probleme.
  O suparniku u 3. kolu međusobno će odlučiti tri mladića od kojih samo Tajvanac Chen Yang Wei (1992) ima dva seniorska izleta: sa SP 2011. ima broncu, a s prvenstva Azije 2010. srebro. Kinley Penjor (Butan, 1990) i Nursultan Mamayev (Kazahstan, 1993) dosad kao seniori nisu nastupali u svijetu. Očekujemo da će Jarloni kao najiskusniji zabilježiti pobjedu, tko god mu se našao na putu.
  Pobjednika će u 4. kolu dočekati najbolji od šest boraca, od kojih iskustvom i rezultatima odskače samo Egipćanin Tamer Bayoumi (1982), brončani olimpijac 2004. i dvostruki prvak Afrike (2003, 2005). Na SP 2007. osvojio je broncu, ali od tada stagnira i na naredna dva SP je rano ispadao od boraca koji potom ni sami nisu došli do medalja.
  Želimo vjerovati da je Jarloni sposoban osigurati nastup u polufinalu, gdje će čekati najbolji od 12 sportaša: Brazilac Marcio Ferreira (1980) je nakon desetljeća međunarodnih promašaja prošle godine bljesnuo osvajanjem titula vojnog prvaka svijeta i prvaka Panamerike, Argentinac Mauro Crismanich (1984) ima broncu sa SP 2009, Tajlanđan Pen-Ek Karaket (1990) je aktualni prvak Azije, dok borci Albanije, Alžira, Arabije, Bugarske, Indonezije, Gruzije, Tanzanije... imaju veliko ništa. Probije li se do ove faze, Stipe mora iskoristiti šansu i izboriti finale, jer će gubitnika u borbi za jedinu broncu s druge strane ždrijeba čekati neko od slijedećih imena: Joel Gonzalez (Španjolska), Lee Dae-Hoon (Koreja), Gabriel Mercedes (Dominikana), Damian Villa (Meksiko)...

SM-58kg - 30.6.2011.

Stipe Jarloni, CroNT/Knin - Robert Amzoiu, ROU
Stipe Jarloni, CroNT/Knin - Philip Reyes, DEN 11:2
Stipe Jarloni, CroNT/Knin
- Chen Yang Wei, TPE
Stipe Jarloni, CroNT/Knin - Tamer Bayoumi, EGY
Tamer Bayoumi, EGY - Pen-Ek Karaket, THA
Tamer Bayoumi, EGY - Lee Dae Hoon, KOR bronca
zlato Pen-Ek Karaket, THA - Gabriel Mercedes, DOM
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Vrh-Top
© Taekwondo.HRBAT.com

 

Vijesti | Kuća slavnih | Taekwondo | Kalendar | Kontakt