TAEKWONDO.HRBAT.COM

Vijesti | Kuća slavnih | Taekwondo | Kalendar | Kontakt

 

vijesti
naslovnica
olimpijske igre
svjetska prvenstva
europska prvenstva
višesportske igre
prvenstva hrvatske
para-taekwondo
etu a-turniri
poomsae
natječaji
obrazovanje
aktualne prijave
ostalo-arhiva
2014
siječanj 2013
veljača 2013
ožujak 2013
travanj 2013
svibanj 2013
lipanj 2013
srpanj 2013
kolovoz 2013
rujan 2013
listopad 2013
studeni 2013
prosinac 2013
2012
2011
zaštita sportaša
arbitražni sud za sport
olimpijski pokret
hoo
World Taekwondo Federation
 

 
 

najveća taekwondo natjecanja WTF-a u 2013.

World Taekwondo Champs WTF G-12
World Cup TKD Team Champs WTF G-4
World Military TKD Championship WTF G-1
Mediterranean Games WTF G-1
SportAccord World Combat Games
World Taekwondo Poomsae Champs
World Para-Taekwondo Championships
European Championships u-21
European Clubs Championships
European Universities TKD Champs
European Junior TKD Championships
European Cadet TKD Championships
European Poomsae Championships
European Para-Taekwondo Champs

  vijesti za prosinac 2013.

10. 12. 2013.

 

WTF: službene rang liste za prosinac

   
Nestrpljivo smo iščekivali nove rang liste WTF-a, koje su nam trebale pokazati kakav učinak ima Svjetski kup, specifično G-4 natjecanje s kojeg bodove nose svi članovi osam najboljih timova. Nismo dočekali. Rang liste za prosinac su, naime, iste kao one za studeni, pa ćemo na iglama vjerojatno ostati do pred kraj godine, kad bismo trebali biti počašćeni konačnim rankingom za 2013. Sudeći po dosadašnjoj praksi, potom nas u siječnju 2014. čeka "veliko spremanje" poretka, jer će u novogodišnjoj noći biti brisani zadnji ostaci bodova iz 2010, a najveću težinu dobit će ovogodišnja uspješnost. Bit će tu baš svega, pa nema smisla nagađati što nas sve čeka.
  U rankingu su ipak ispravljene neke pogreške, pa su nam dva sportaša napredovala za jedno mjesto, a Mario Maletić je dobio 6 bodova zarađenih na Izrael Openu, ali ga nisu smjestili na 225. mjesto koje ti bodovi trenutno nose (za to srebro su mu prošlog mjeseca greškom dali samo 3,6 bodova).
  U desnom stupcu donosimo standardni TOP-10 olimpijskih i standardnih kategorija, a tu je i naš interni ranking svih hrvatskih sportaša i sportašica prema plasmanu u olimpijskom i standardnom rankingu.

aktualne rang liste obuhvaćaju slijedeća natjecanja:

US Open (G-2); Alexandria Open (G-1); Fujairah Open (G-1);
Bahrain Open (G-1); Canada Open (G-1); Swiss Open (G-1); Mediterranean Games (G-1); Maccabiah Games (G-1);
World Championships (G-12); Korea Open (G-2);
Argentina Open (G-1); Russian Open (G-1);
Pan American Open (G-1); Pacific Mini Games (G-1);
Costa Rica Open (G-1); Israel Open (G-1);
Islamic Solidarity Games (G-1);
+ 25% bodova iz 2010 + 50% iz 2011 + 75% iz 2012
(u plavo su ofarbani nastupi hrvatske reprezentacije)

Kompletne rang liste WTF-a za prosinac donosimo ovdje:
  standardne kategorije * olimpijske kategorije

1. 12. 2013.

 

TaekwondoDATA: TOP-1000 svjetskih karijera

  Od naše zadnje analize TaekwondoDATA poretka svjetskih karijera održan je samo jedan turnir A-klase, Croatia Open, ali smo obradovani činjenicom da su s malom zadrškom bodove za ranking ipak dobili i najbolji na Israel Openu, koji ima G-1 status, a nije bio najavljen kao A-turnir. Jedan smireni mjesec tako nam je na koncu ipak donio par jako dobrih vijesti.
  U TOP-1000 svjetskih karijera napredak nam je ostvarilo šest sportaš(ic)a. Drugi mjesec zaredom najveći napredak bilježi Vedran Golec (Jastreb); prošlog je mjeseca ubilježio pomak za 40, a sada za nova 103 mjesta. Lovre Brečić (Marjan) pomaknuo se za 26, Filip Grgić (Metalac) i Stipe Jarloni (Knin) za 21, Marina Sumić (Metalac) za 11, Lucija Zaninović (Marjan) za 6 mjesta.
  TaekwondoDATA dodjeljuje određenu količinu bodova i u seniorskoj i u juniorskoj konkurenciji, pa nam napredak bilježe i drugi slavodobitnici, ali spominjanje na ovom mjestu ipak treba zaslužiti probojem u TOP-1000. Podsjećamo: na oba spomenuta turnira hrvatski sportaši su nastupili pod klupskim zastavama. U Izraelu seniori nam zbirno bijahu ekipno drugi sa 7 medalja (2+4+1), a juniori su osvojili još 2 (1+1+0), dok smo u Zagrebu bili najuspješniji u svim dobnim skupinama - seniori su nam osvojili ukupno 19 (6+3+10), juniori 23 (7+6+10), a kadeti 27 medalja (9+4+14).
  Našu standardnu rang listu najuspješnijih hrvatskih boraca koji su se postignućima probili u TOP-1000 svjetskih karijera možete naći u desnom stupcu ove stranice.
  TaekwondoDATA svoj poredak računa automatski, unosom novih rezultata, pa je podložan dnevnim mijenama. Strjelice u pripadajućoj tablici ilustriraju napredak boraca u svjetskom poretku, u odnosu na stanje od pred mjesec dana.

1. 12. 2013.

 

Najbolje reprezentacije svijeta

  U ekipnim natjecanjima Svjetskoga kupa sudjelovalo je 15 država sa 8 ženskih i 14 muških timova, čije je boje branio ukupno 171 natjecatelj - 62 žene (40 sportašica + 22 rezerve) i 108 muškaraca (70 sportaša + 38 rezervi). Svaki je tim mogao prijaviti po pet boraca i pet zamjena.
  Valja spomenuti i da su svoju premijeru na nekom od službenih natjecanja WTF-a imala osmerokutna borilišta.
  WTF ni ove godine nije ostvario plan o učešću po 16 najboljih timova svijeta: dio zemalja iz svjetskog vrha čuva se za Grand Prix Finale, a dio je svjestan da nemaju dubinu kvalitetnog kadra u kategorijama koje dolaze u obzir zbog pravila o ukupnoj težini tima (žene - 366kg; muški 432kg). Na Kup su doputovali timovi koji znaju i mogu birati bitke.
  Natjecanje je počelo po round-robin sustavu u dvije ženske i četiri muške skupine, kroz koje su se po dva najuspješnija tima probila u eliminacijski dio Kupa. U pojedinom meču svaki tim može prijaviti pet boraca i jednu rezervu, a odgovarajuću količinu bodova za ranking WTF-a dobivaju svi članovi osam najboljih timova (znači: sve žene) koji su nastupili bar jednom. Na Kupu je moguć i neriješen rezultat pojedinog meča, čemu smo svjedočili dvaput.
  Najbolji ženski tim ove godine ima Južna Koreja, koja prošle godine nije dosegnula tron. Njihove su djevojke za pobjedu odradile pet borbi bez izgubljenoga boda i sa ukupnim skorom 112:54. Zlatne medalje primilo je osam članica repke, pa je za pretpostaviti da su sve one sudjelovale u borbama te da će stoga sve dobiti po 40 bodova za ranking WTF-a.
  Najbolji muški tim ove godine ima Meksiko, koji prošle godine nije nastupio na Kupu. U svojih šest borbi sada su izgubili bod od Kineza te ostvarili ukupan skor 124:98.
  Nastupile su samo tri europske zemlje - Francuska, Rusija i Španjolska, sve i sa muškim i ženskim timovima. Sa broncama kući putuju seniorke Francuske i seniori Rusije, što je lagani pad u usporedbi sa 2012. kad smo uzeli četiri odličja (0+1+3).
  Najugodnije iznenađenje navijačima je pripremila Obala Bjelokosti, čije su seniorke osvojile broncu, a seniori srebro.


Serbian Open Poomsae * ETU A-class

   

sve hrvatske medalje

Kadet M/1. BORNA ZLATARIĆ, Karlovac
Master M/1. ZRAVKO FERENČINA, Karlovac
Senior Ž/3. MATEA BERŠINIĆ, Karlovac
Senior M/3. MARKO STRUSA, Karlovac
Junior Ž/3. MARCELA DUMANČIĆ, Dan-Gun

svi pobjednici

SŽ-1 NINA PETKOVIĆ, Galeb [SRB]
SM-1 MILOŠ PETKOVIĆ, Beograd [SRB]
SŽ-2 ERIKA ZIMMERMANN, Baden [AUT]
SM-2 BRANISLAV KURUCA, Beograd [SRB]
JŽ MILIJANA ĐORĐEVIĆ, Letnjikovac [SRB]
JM DENISLAV DENEV, Bulgarian Poomsae [BUL]
KŽ MARIJA POZNANOVIĆ, Lav [SRB]
KM BORNA ZLATARIĆ, Karlovac [CRO]
PŽ MAJA BABIĆ, Galeb [SRB]
PM ALEKSA TOŠIĆ, Galeb [SRB]
Master Ž-1 CHARLOTTE DAHLQVIST, NT Sweden [SWE]
Master M-1 HAYRI TEMEL, Pars [TUR]
Master Ž-2 LENI NIEDERMAYR, TWS [AUT]
Master M-2 ALI POURTAHERI, NT GB [GBR]
Master M-3 ZRAVKO FERENČINA, Karlovac [CRO]

Par-1 BATUR-TELATAR, Sportschule Wuchi [GER]
Par-2 ALPER-EDER, Pars [TUR]
Par-J BORODENKO-BORODENKO, Zvezdara [SRB]
Par-K VLADIMIROV-LAZAROVA, Bulgarian Poomsae [BUL]
Par-P BABIĆ-TOŠIĆ, Galeb [SRB]
Tim-2 ALTUN-KOKCU-ALPER, Pars [TUR]
Tim-J SEYKOV-PETKOV-KANCHE, Bulgarian Poomsae [BUL]
Tim-P ZORIĆ-DROBAC-TOŠIĆ, Galeb [SRB]

Slobodno-1 (Ž) TEODORA RADIĆ, Imperium [SRB]
Slobodno-1 (M) ARTEM BUKHONKO, Hwarang [UKR]
Slobodno-2 (Ž) SARA TELATAR, Sportschule Wuchi [GER]
Slobodno-2 (M) DEJAN MIROSAVLJEVIĆ, Imperium [SRB]
Slobodno-Par RADENOVIĆ-RADIĆ, Imperium [SRB]

3. 12. 2013.

 

Podgrijavanje

  Do početka Grand Prix Finala preostalo je još deset dana i organizatori se trude na sve moguće načine podgrijavati zanimanje domaće javnosti za to događanje. Jer - glavni cilj nije organizacija vrhunske sportske priredbe, glavni cilj je vrhunsku priredbu održati pred dvoranom punom ljudi koji su masno platili ulaznice. Svoju sposobnost za takvo što dokazali su dosad najvećim taekwondo spektaklom koji su nam prošle godine servirali na Olimpijadi i sigurni smo da će opet uspjeti.
  Kako se bliži datum turnira, na kapaljku se nude podaci o sudionicima, svako malo puštaju se informacije o zbivanjima koja su osmišljena da bi se imalo o čemu pisati, sportaši govore i o stvarima o kojima je davno rečeno sve. Tako je na red došao i brončani olimpijac Lutalo Muhammad, koji se u kategoriji do 80kg ima šansu odmjeriti sa Aaronom Cookom, rivalom iz vremena odlučivanja o britanskim olimpijcima.
  Muhammad danas kaže da na Grand Prix Finalu namjerava riješiti "neraščišćene račune" sa Cookom, čije mjesto u repki je zauzeo na Olimpijadi 2012, a koji je potom poduzeo sve moguće legalne radnje kako bi dokazao da mu je "ukraden" nastup u Londonu: "Cook je otišao predaleko. Bilo je sasvim jasno da je GB Taekwondo firma sa stavom, pa mislim da su njegovi stalni prigovori bili prljavi i nepotrebni. Bilo mi je to jedno od najtežih razdoblja života, ne zbog prijetećih poruka koje sam dobivao, već zato što su novinari sa svih strana lovili moju obitelj - tatu su mi čak slijedili na posao."
  Cook odgovara kako svoje dokazivanje problema nikad nije usmjeravao na Muhammada: "Iskoristio je šansu osvojivši olimpijsku broncu i nemam ništa protiv njega. Ali tada sam bio svjetski broj jedan i dvostruki prvak Europe, i to je bilo moje mjesto. Koji god razlog bio, oduzeto mi je." espn

4. 12. 2013.

 

Odljubljivanje

  Olimpijska pobjednica Jade Jones za BBC kaže da se godinu dana po osvajanju olimpijskog zlata "odljubila od taekwondoa" kad je borbu za medalju na Svjetskom prvenstvu u srpnju izgubila od Japanke Mayu Hamada (prethodno je pobijedila Iranku Sousan Hajipourgoli i našu Martinu Zubčić). Taj nastup je platila ozljedom leđa i gubitkom motivacije: Jednostavno, više nije uživala. Iskakala bi iz kreveta, trčala na treninge i dolazila na mjesto na kojem joj se nije treniralo: "Prestala sam voljeti sport. Bila sam dobra dok sam uživala i napredovala."
  Zbog ispadanja sa Svjetskog bila je van sebe, ali je shvatila da treba drugačiji mentalni pristup, i sada tvrdi da je uspjela: "U svaku borbu sam ulazila razmišljajući da moram pobijediti jer sam olimpijska pobjednica, i tako sam si stvarala preveliki pritisak. Sad osjećam da opet volim taekwondo, i znam da je to ono što želim raditi. Zauvijek sam olimpijska pobjednica i naučila sam uživati u značenju te činjenice. Mentalno sam u puno boljem stanju."
  Na Grand Prix Finalu Jones će na domaćem terenu nastupiti prvi put od Olimpijade: "To je jedno od vitalnih događanja koja valja osvojiti da bi se opstalo u vrhu. Cilj mi je postati 'broj jedan' i želim pobijediti što više suparnica da to ostvarim. Ali glavni cilj je ostati među TOP-6 jer šest najboljih automatski putuje na Olimpijske igre u Rio 2016."
  Sad smo u trilemi: 13. prosinca zdušno ćemo navijati za Anu Zaninović i Martinu Zubčić, ali što će biti sa jadnom Jade ako rano izleti s još jednog natjecanja pa se trajno "odljubi"? BBC

5. 12. 2013.

 

A sve to ni za što?

  Aaron Cook kaže da se fizički razbolio na dan olimpijskog finala kategorije do 80kg, u kojemu nije bilo Britanaca "jer je njemu zapriječen nastup". Zahvaljujući tome ostao je bez svih sponzora i financiranje daljnjih nastupa spalo mu je na leđa roditelja, pa je odlučio promijeniti sredinu i nakon dužeg vaganja stao pod stijeg Isle of Mana, što će mu omogućiti olimpijski nastup za Britaniju bude li na koncu 2015. među šest najboljih u rankingu. Iz tima za OI 2012. izgurao ga je Lutalo Muhammad, protiv kojega u međusobnim mečevima vodi s 2:1 - zadnji put su se borili na Dutch Open u ožujku 2012. i danas obojica tvrde kako će iz novog meča izaći kao pobjednici.
  Aaron Cook: "Dođe li do toga meča, može biti samo jedan pobjednik, a to sam ja."
  Lutalo Muhammad: "Bit će to vatromet, ali znam što mogu. Spreman sam i znam kakav će biti rezultat. Nakon svega što se desilo taj će meč definitivno raščistiti stvari."
  Propuštanje Londona i rano ispadanje sa Svjetskog prvenstva Cooku su donijeli pad u rankingu i na Grand Prixu će biti šesti nositelj. Muhammad je ove godine osvojio samo 18,14 bodova za 9. mjesto na SP, koji su mu s prošlogodišnjom olimpijskom broncom i titulom prvaka Europe bili dosta za 13. mjesto u rankingu za rujan, mjerodavnom za GPF, pa nije nositelj. Ždrijeb stoga može odlučiti da se 14. prosinca dvojac odmjeri u bilo kojoj fazi turnira.
  Muhammad: "Zbog svega što se desilo između mene i gospodina Cooka postoji napetost prema tom meču. To je danas zasigurno najveći rivalitet u taekwondou i Grand Prix je za nas idealna pozornica."
  Obojica su svjesni da njihov rivalitet ima pozitivan učinak na sport. Cook kaže kako je siguran da svi danas žele vidjeti njihovu borbu i slaže se da je Grand Prix pravo mjesto za to, ali dodaje: "Kako stvari stoje, sve ovo radimo ni za što; nećemo zaraditi ni peni, pa se preostaje samo nadati da će veće zanimanje medija u budućnosti donijeti nekakve novčane nagrade. Više događanja znači i više borbi i veći rivalitet, koji može pomoći da sport bude priznat kao jedan od najboljih - što već danas jest." BBC

6. 12. 2013.

 

Dodana vrijednost

  Kad je Španjolac Juan Antonio Ramos (1976) objavio da napušta stručni tim Francuskog taekwondo saveza kako bi sa ženom na Mallorci pokrenuo vlastiti projekt mnogi su vrtjeli glavom zbog ambicioznosti ideje. Čini se da nisu bili u pravu, jer je "Club Elite Ramos & Brigitte" širom otvorio vrata, a prvi sportaši doputovali su iz Gabona, Kostarike i Paname na završne pripreme za Grand Prix Finale.
  Samo slučajnim gostima ove stranice treba govoriti da se u imenu kluba spominje Juanova supruga Brigitte Yague (1981), još uvijek aktivna natjecateljica čiju karijeru TaekwondoData smješta na 2. mjesto u svijetu (na tom je popisu uspješniji samo Amerikanac Steven Lopez, dok Ramos kao borac vrijedi za 6. mjesto).
  Ramos ne sakriva zadovoljstvo zbog ostvarenja sna: "To je veliki izazov. Natjecateljima cijeloga svijeta nudim vrhunski trening s vrhunskim sportašima, a mogu ponuditi i opciju da im budem trener na velikim natjecanjima - na Grand Prixu, Olimpijskim igrama, kontinentalnim i svjetskim prvenstvima."
  Na popisu sportašica vidjeli smo neke potencijalne protivnice naših seniorki i skloni smo preporučiti poseban oprez - iako nije riječ o imenima iz najužeg svjetskoga vrha, trener Ramos bi u igru mogao unijeti dodanu vrijednost.

7. 12. 2013.

 

Taekwondo na nogometu

  Udarni britanski taekwondo tim je prošetao nogometnim travnjakom Old Trafforda kako bi se predstavio publici pred početak utakmice Manchester United - Newcastle United. Uz gostovanja u raznim programima raznih televizija, i to je način za animiranje stanovništva da napune dvoranu na Grand Prix Finalu, s kojega od osam aktualnih olimpijskih pobjednika izostaje samo Kineskinja Wu Jingyu u kategoriji do 49kg.
Jade Jones, Lutalo Muhammad, Michael Harvey i Jordan Gayle domaćinima nisu donijeli sreću: Newcastle je u Manchesteru ubilježio prvu pobjedu od davne 1972. godine.

8. 12. 2013.

 

U srcu oluje

  Rosendo Alonso je u međunarodni ring zakoračio osvajanjem titule juniorskog prvaka Europe 1996., a potom se kao senior za Španjolsku borio do 2007. Nastupio je na po pet prvenstava svijeta i Europe, s kojih ima tri svjetske bronce i titulu prvaka kontinenta; sa četiri Svjetska kupa ima srebro i broncu, a olimpijske šanse nije iskoristio na dva svjetska kvalifikacijska turnira. Početkom 2013. priključio se stručnom stožeru muškog tima Meksika, koji od tad bilježi napredak: nakon ekipnog 2. mjesta na SP, netom su osvojili i zlato na Svjetskom kupu.
  Ženskom timu Meksika istovremeno baš i ne ide po planu, pa na Svjetskom kupu nisu ni nastupile. Na SP im je do jedine medalje došla srebrna teškašica Briseida Acosta, koju slave kao najveću olimpijsku nadu i nasljednicu Marie Espinoza. Krah ženskog tima je glavnom treneru seniorki Pedru Gatou donio gubitak posla, ali ne i plaće, jer je nastavio trenirati jednu sportašicu, Espinozu, koja odbija raditi s bilo kim drugim.
  Obje spomenute teškašice ovog tjedna dolaze u Manchester po bodove za ranking WTF-a u kom zauzimaju 5. i 6. mjesto (Acosta danas ima 10 bodova više). Štoviše, Meksiko će na Grand Prixu nastupiti u šest kategorija s po dvije sportašice odnosno dva sportaša, a većina tih boraca im je u TOP-10. Da nam sve to ne bi zvučalo previše idilično, prošlog se mjeseca opet pobrinula Maria Espinoza.
  Espinoza je par mjeseci mlađa od naših sestara Zaninović. Najvrjedniji trofeji su joj titule olimpijske pobjednice iz 2008. i svjetske prvakinje iz 2007. te olimpijska bronca iz 2012. i titula prvakinje Panamerike 2010. Drugim riječima, osvojila je više prestižnih odličja, ali ima i brdo promašaja koje je jako glasno pripisivala lošim trenerima sve dok nije naišla na sadašnjega, Kubanca Pedra Gatoa. Sada pak tvrdi da joj taekwondo savez bojkotira pripreme i kažnjava sportaše koji joj pristanu biti sparing partneri, a vodstvu ne može oprostiti ni odustajanje od planirane europske turneje "koja joj je trebala biti izuzetno korisna u pripremama za Grand Prix". Podsjećamo: spomenuta turneja mogla je biti u prvom dijelu godine, prije SP, a ona je ipak nastupila na Swiss Open gdje je polufinale izgubila od Austrijanke Edines Kurtovic.
  Par Espinoza-Gato opet je "u srcu oluje", ali ne zbog svojih rezultata, već zbog medijske prašine koju svako malo dižu. Direktna konkurentica Briseida Acosta za to vrijeme šuti i skuplja bodove po G-turnirima. Rezultat prvog Grand Prix Finala neće biti presudan za njihovu olimpijsku budućnost, ali bi im mogao lagano zakomplicirati život.

12. 12. 2013.

 

GPF: 'nepromišljeni' ždrijeb

    Od objave konačnog popisa sudionika prvog Grand Prix Finala do objave ždrijebnih lista protekao je tek jedan dan, a ukupan broj natjecatelja se u međuvremenu smanjio za pet imena, pa ni u jednoj kategoriji neće nastupiti maksimalnih 32 sportaša. Neozbiljno i neprofesionalno od nacionalnih saveza koji nisu na vrijeme odjavili pozvane borce koji su odustali od nastupa.
  Tako će na GPF, primjerice, najmanje boraca nastupiti u kategoriji našeg Filipa Grgića, do 68kg, u kojoj je na svim drugim natjecanjima redovito najveća gužva - u Manchester nije doputovalo čak šest pozvanih, a Grgić je u rankingu bio prvi na redu za novi krug dodatnih poziva. Od puta je na vrijeme i u skladu s protokolom odustalo čak 11 zemalja.
  Ždrijeb je odrađen jučer i odmah ćemo reći da nam baš jako smeta što nije bio djelom dirigiran, kako bi se svim sportašima iz iste zemlje pružila jednaka teoretska šansa da se sretnu tek u finalu: nakon što je osam najbolje rangiranih razmješteno za nositelje, daljnje je izvlačenje -kažu- prepušteno sudbini.
  Tako će se, primjerice, u istoj četvrtini ždrijeba teškašica za jednu od bronci boriti Nuša Rajher iz Slovenije te Milica Mandić i Ana Bajić iz Srbije: osiguraju li obje Srpkinje povoljan ishod prvih mečeva, međusobno će odlučiti koja ide u polufinale, što jednostavno nije pošteno. Jednaku situaciju u toj kategoriji imaju Meksikanke Acosta i Espinoza, Korejanke se imaju šansu sresti u polufinalu, dok se Britanke, Francuskinje i Španjolke mogu sresti tek u finalu. Neujednačeno i - nepromišljeno.

12. 12. 2013.

 

GPF: ždrijeb naših seniorki

    Naše najbolje rangirane seniorke Ana i Lucija Zaninović nisu otputovale u Manchester "zbog ozljeda", a tročlani hrvatski tim vodi nacionalni trener Toni Tomas (Marjan). Na tatami će u subotu istrčati Petra Matijašević (Marjan) i Marina Sumić (Metalac) do 67kg, a Martina Zubčić (Dubrava) bori se u nedjelju do 57kg. U obje kategorije nastupa po 30 sportašica.
  Iako sa svih strana odjekuje kako na ovom natjecanju nema laganog ždrijeba, svima je jasno kako nije svejedno hoćete li u prvoj borbi naletjeti na 1. ili 31. borca iz rankinga.
  Kakvu je sreću ždrijeb namijenio našim djevojkama?
  Splićanka Petra Matijašević (WTF/18.) u prvoj će se borbi odmjeriti s Korčulankom Frankom Anić (WTF/12.), koja se bori za Sloveniju; kako će to proći čini se da ovisi o trenutku, jer se po rijetkim nastupima na G-natjecanjima može zaključiti tek da su podjednake - na SP su obje sa istim rezultatom izgubile od Francuskinje Haby Niare, koja je ovdje prva nositeljica. Da bi osvojila bar neke bodove pobjednica potom mora pobijediti bolju iz meča Turkinje Nur Tatar (WTF/3.) i Njemice Rabie Guelec (WTF/23.), a u borbi za broncu će vjerojatno čekati Ruskinja Anastasia Baryshnikova (WTF/10.).
  Marinu Sumić (WTF/19.) u prvom kolu čeka doprvakinja svijeta, 24-godišnja Tajpežanka Chia-Chia Chuang (WTF/6.), studentska prvakinja svijeta 2010. i pobjednica Univerzijade 2011. koja se dosad nije nauživala puno reprezentativnih nastupa. Pobjednicu čeka bolja iz meča Ruskinje Marine Cheshuine (WTF/22.) i Australke Eve Ember (WTF/43.), a potencijalne protivnice u borbi za broncu najvjerojatnije su Kineskinja Hua Zhang (WTF/8.) ili Azerbajdžanka Farida Azizova (WTF/11.).
  Martina Zubčić (WTF/36.) će se prvo odmjeriti s 18-godišnjom Australkom Chyneom Lang (WTF/33.) koja većinu bodova vuče iz 2012., a ove godine nije osvojila ništa. U slijedećem kolu čekaju Egipćanka Hedaya Ahmed Malak Wahba (WTF/8.) ili Amerikanka Nicole Palma (WTF/38.), a potom u borbi za broncu vjerojatno čeka domaća zvijezda Jade Jones (WTF/5.), koja zna biti jako neugodna, ali od osvajanja olimpijskog zlata to previše ne pokazuje.

12. 12. 2013.

 

Par pojašnjenja

    Mediji previše ne brinu o točnosti informacija koje prenose svojoj publici, pa podsjećamo da na Grand Prixu ovaj put iznimno nema 'razigravanja' za broncu te da Grand Prix serija turnira nije jedini put na Olimpijske igre: mjerodavne će biti rang liste koje obuhvaćaju rezultate sa SVIH G-natjecanja, a Grand Prix je izuzetno važan jer kumulativno donosi najveću količinu bodova. Caka je slijedeća: olimpijska kvota po zemlji ostaje kao do sada, dvije seniorke i dva seniora, ali najbolje nacije mogu putem rang listi plasirati četiri seniorke i četiri seniora (po jedno ime koje na koncu 2015. bude među šest najbolje plasiranih u rankingu svake olimpijske kategorije). Samo nacije koje putem rang listi ne popune kvotu (2+2) moći će polagati popravni ispit na kontinentalnim kvalifikacijama s kojih će u Rio putovati tek finalisti. Primjer: zemlja koja kroz ranking osigura tri olimpijska plasmana (2+1) na kontinentalne kvalifikacije može poslati još samo jedno ime.

13. 12. 2013.

 

GPF: prvi dan

    Prvog natjecateljskog dana odrađene su borbe u dvije ženske i jednoj muškoj kategoriji. Medalje je podijelilo 10 zemalja, a samo Koreja ima više od jedne (preciznije - imaju dva srebra i broncu). Svi pobjednici dolaze iz Europe - Španjolka Brigida Yague (SF–49kg), Ruskinja Olga Ivanova (SF+67kg) i Britanac Mahamma Cho (SM+80kg), ali bojimo se da će biti nemoguće zadržati taj trend.
  Španjolska veteranka Brigida Yague je kao 4. nositeljica u prvom kolu bila slobodna, a onda se protiv sportašica Brazila, Egipta i Kine jako mučila, da bi finale protiv Korejanke Sohui Kim odradila sigurno i oštro, na trenutke podsjećajući na naše sestre Zaninović u njihovim najboljim danima.
  Ruskinja Olga Ivanova je kao 3. nositeljica prvo kolo također bila slobodna, a u svoja četiri meča nije izbjegavala bitke i napravila je ukupan skor 34:19.
  Nakon par godina pod francuskom zastavom Mahamma Cho se vratio u britanski tim i odmah uzeo zlato, iako s pozivnicom namijenjenom domaćinima nije bio nositelj. U svojih pet borbi imao je i dosta sreće - Talijana Molfettu je dobio bez borbe, a Francuza M'Bara i finale protiv solidnog Brazilca Felixa na zlatni bod (kao domaćinima OI 2016. Brazilcima bodovi nisu presudni, ali izgleda da su odlučili prikupiti što više iskustava). Pa ipak, valja reći da je Mahamma svojih 80 bodova zaradio uvjerljivo, dokazavši kvalitetu u polufinalu protiv Korejanca Cha Dongmina (14:7).

13. 12. 2013.

 

GPF: kako su nam prošli susjedi?

    Prvog je dana nastupilo po dvoje sportaša Srbije i Slovenije, a do bodova je došla samo Milica Mandić, koja je zapela na 5. mjestu. Srbija je okončala nastup jer su im pozvane samo teškašice Ana Bajić i Milica Mandić te teškaš Vanja Babić, koji je na koncu izostao iz ždrijeba. Seniorke su odradile po jednu borbu i nisu pokazale puno: kao 2. nositeljica Mandićeva je u prvom kolu bila slobodna, u drugom je s 1:0 pobijedila Šveđanku Ikonen, a potom je sa istim rezultatom izgubila od Nizozemke Reshmie Oogink. Reshmie je u prvom kolu slavila protiv Španjolke Gomez (6:1), a u drugom protiv Slovenke Nuše Rajher (4:2), koja je pak u prvom kolu pobijedila Anu Bajić (7:2). Jednu je pobjedu ubilježio i Slovenac Ivan Trajkovič, koji ovaj put također ostaje bez bodova: prvo je sa 9:3 nadvladao Zokoua iz Obale Bjelokosti, a onda sa 7:4 izgubio od Nijemca Wodzicha.

14. 12. 2013.

 

GPF: drugi dan

    Začudna dominacija europskih boraca nastavljena je i drugog dana Grand Prixa, kad je ostatku svijeta prepušteno samo jedno muško zlato. Odrađene su još tri olimpijske kategorije, pa sportaši i sportašice iz osam europskih zemalja sad ukupno imaju vrjedniju polovicu od 24 podijeljena odličja - 12 komada (5+1+6). Nastupile su i dvije hrvatske sportašice, obje do 67kg, ali za njih ovaj put neće biti novih bodova za ranking.
  Marina Sumić, doprvakinja svijeta iz 2011., ovu će godinu pamtiti po ispadanju u prvim kolima Svjetskog prvenstva i Grand Prixa, oba puta od budućih finalistica. Ovaj put joj se prepriječila aktualna doprvakinja svijeta Chia-Chia Chuang (Kineski Tajpeh), ali valja reći da je bilo za dlaku: nakon opreznog odmjeravanja snaga poslije prve runde bilo je 0:0, Chuang je u drugoj bez prave nadmoći skuckala 4:0, a Marina je početkom treće zadala dva udarca u glavu za promjenu vodstva, ali joj Tajvanka nije ostala dužna i na koncu je udarcem u glavu promijenila rezultat na 7:6.
  Petra Matijašević je u prvom kolu savladala Franku Anić (Slovenija) sa 4:2, da bi od 19-godišnje Njemice Rabie Gulec izgubila sa uvjerljivih 6:12.

15. 12. 2013.

 

GPF: treći dan

    Mala hrvatska delegacija iz Manchestera se vraća bez bodova. Naša zadnja predstavnica Martina Zubčić je svoj prvi meč dobila bez borbe jer se Australka Chynea Lang nije pojavila na borilištu, a onda je tijesno izgubila od 20-godišnje Egipćanke Hedaye Ahmed Malak Wahba, prošlogodišnje studentske prvakinje svijeta koja je na ovogodišnjem SP nakon tri pobjede izgubila meč za broncu. Ni Martinu sigurno ne tješi što je na borilištu djelovala uvjerljivo, aktivno i dobro. Izbjegavala je korištenje "prednje noge" koju su nam ostale sportašice svijeta uspješno zgadile, ali nije išlo. Wahba je dobila bitku na taktičkom planu: početkom meča zaradila je dva boda koji su na semaforu stajali do sredine treće runde, kad je na prigovor našeg trenera Martini priznat udarac u glavu, ali je Egipćanka odmah uzvratila jednakom mjerom, a naš karton taj put nije pomogao. Na koncu je bilo 4:6.
  Što možemo zaključiti po okončanju hrvatskog nastupa?
  Ništa pametno. Teško se oteti dojmu da naša selekcija nema oštrine ni žara, pa nama kao običnim navijačima preostaje tek rezigniranost. Sretna je okolnost da nam je vodstvo prisebno, hladnokrvno, i ne paničari. Oni znaju kako stvari pokrenuti na bolje. Samo oni znaju što rade.

16. 12. 2013.

 

Rezime prvog Grand Prix Finala

   
Nakon tri dana intenzivnih borbi okončan je premijerni World Taekwondo Grand Prix, a od brojnih iznenađenja najveće je ekipni plasman Koreje na 6. mjesto. Zahvaljujući svjetskim rang listama na Grand Prix im je bilo pozvano 14 sportaš(ic)a raspoređenih u osam kategorija i svijet se opravdano bojao njihove prevelike dominacije, ali na koncu nisu osvojili ni jedno zlato: kući putuju sa tri srebra i broncom, što im je dosad najgori nastup na velikim natjecanjima.
  Ponajbolji sportaši svijeta iz 59 zemalja, 116 seniorki i 115 seniora, su kroz nadmetanja u četiri muške i četiri ženske kategorije podijelili ukupno 32 medalje (8+8+16). Do ponekog odličja došlo je samo 16 zemalja: na vrhu ukupnog ekipnog poretka našle su se Rusija sa četiri (2+1+1) i Britanija sa tri medalje (2+1+0), a slijede Španjolska sa dva zlata te Kineski Tajpeh sa zlatom i srebrom i Švedska sa jednim zlatom.
  Drugo veliko iznenađenje turnira je apsolutna dominacija europskih boraca: ETU je osvojila pola raspoloživih medalja, uključujući i sedam zlatnih, dok jedno jedino zlato odlazi Aziji.
  Uspješnost kontinentalnih taekwondo unija izgleda ovako:

Europska TU: 16 (7+2+7) - 8 zemalja
Azijska TU: 11 (1+4+6) - 4 zemlje
Pan-Američka TU: 4 (0+2+2) - 3 zemlje
Afrička TU: 1 (0+0+1) - 1 zemlja

Valja imati na umu da je Grand Prix osmišljen radi ostvarenja dugoročnog cilja, presudnog utjecaja na plasman najboljih sportaša svijeta na Olimpijske igre. Na odabir olimpijaca značajno će utjecati još svjetska i kontinentalna prvenstva, a u manjoj mjeri i ostala G-natjecanja. Sportašima će na ranking godišnje utjecati pet najboljih rezultata s G-1 turnira i tri najbolja rezultata s G-2 turnira, na kojima sa svim pobjedama možete skupiti 110, dok pobjeda na SP vrijedi 120 bodova. Ali - turnira je puno, a SP je svake druge godine.
  Nezahvalno je nagađati o utjecaju prvog Grand Prix Finala na aktualni ranking. Površan pogled otkriva tko će najbolje proći, ali ne zaboravimo da plasman na 5. mjesto za četiri sportaša vrijedi po 17,28 bodova (kao da na dva G-1 turnira osvojite zlato i srebro). Stoga ćemo bez nagađanja pričekati na skoru objavu konačnih rang listi za 2013.

17. 12. 2013.

 

GPF: prve ocjene iz WTF-a

   
Premijerni World Taekwondo GP prenosile su televizije 98 zemalja, a po okončanju natjecanja predsjednik WTF-a ga je nazvao ogromnim uspjehom koji pokazuje istinsku globalnu narav taekwondoa: "Čestitam GB Taekwondou, UK Sportu, organizatorima, dužnosnicima i svim sportašima koji su World Taekwondo GP učinili briljantnim događanjem vrijednim pamćenja. Natjecanje je bilo ogroman uspjeh i postavilo je standarde za World Taekwondo GP Seriju."
  Jean-Marie Ayer, glavni tajnik WTF-a, dodaje: "Bila je to fantastična priredba. Pokazala je koliko je taekwondo istinski globalan sport i demonstrirala koliko mnogo taekwondo ima potencijala za značajno poboljšavanje svog komercijalnog programa. Kao prvo događanje serije, natjecanje nam je pružilo šansu da razgovaramo sa sportašima, trenerima i savezima, da saslušamo što je bilo dobro i što treba poboljšati kako bismo ubuduće gradili na uspjehu ovog događanja i ponudili natjecanja najviše kvalitete."
  WTF je trenutno u postupku odabira domaćina za turnire World Taekwondo GP Serije 2014. Zanimanje su pokazali Katar, Kazahstan, Kina, Meksiko, Rusija i Britanija, a domaćini će biti objavljeni početkom iduće godine.

rezultate i statistike donosimo ovdje
(ili preko pripadajućih bannera)

3. 12. 2013.

 

2014 U.S. Open Taekwondo Championships

    Objavljene su informacije o turniru U.S. Open 2014, koji će sigurno imati G-status, samo se još ne zna koji. U odnosu na prošlu godinu ukinut je nastup nekih dobnih skupina i naglasak će biti na nastupu seniora, koji su već zakoračili u bitku za olimpijske plasmane. Organizator je USA Taekwondo (USAT), a domaćin je opet Las Vegas Hotel & Casino (LVH) u Las Vegasu, Nevada, od 19. do 23. veljače 2014. O nastupu ipak valja početi razmišljati već sada, jer "rane prijave" nude znatne popuste, a traju do 27. siječnja (zadnji rok za prijave istječe 7. veljače). Pozivi i upute: USAT

4. 12. 2013.

 

Stvari veće od taekwondoa

    Prije preseljenja u SAD master Ramil Abratique je 10 puta bio taekwondo prvak Filipina te im osvojio srebro na Svjetskom prvenstvu 1991. i trenirao državni tim. Danas vodi Victory Taekwondo Center u Parkeru, Colorado, ali ne zaboravlja na svoje podrijetlo, pa od osnutka Centra jedan put godišnje organizira prikupljanje hrane i odjeće za ugrožene u rodnoj zemlji: "Uvijek šaljemo rabljenu ljetnu odjeću za djecu s ulice, jer mnogi ljudi tamo nemaju vlastito mjesto za život; žive na ulicama i spavaju u kartonskim kutijama."
  Victory Taekwondo Center podučava više od pukog vježbanja: kroz svoje služenje zajednici često provociraju rasprave o životu i drugim stvarima većim od taekwondoa, pa ne čudi da su reagirali i nakon razarajućeg tajfuna koji je prošlog mjeseca poharao Filipine: oko 200 polaznika donijelo je odjeću, lijekove, ušteđevinu, pelene, dječju hranu, konzerve i druge potrepštine za potpune strance 7.700 milja udaljene od njihove dvorane. Donacija je poslana preko World Vision i filipinske neprofitne udruge koja prihvaća izravne poklone.
  Master Abratique veli da se veličina donacije može mjeriti brojem kutija, ali je njen doseg neprocjenjivo veći zahvaljujući kampanji koju je pokrenuo na svojoj Facebook stranici, kojoj su se odazvali treneri i vlasnici dvorana iz cijele zemlje. USAT
  Upućeni vele da preko 95 posto američkih dionica posjeduje manje od 5 posto Amerikanaca, a ugroženim stanovnicima planete ipak najviše pomažu oni siromašniji građani te nekad sanjane zemlje. Upućeni vele da je 90% svjetskog bogatstva prisvojilo 10% stanovnika planeta, a opet se najviše pomoći skupi donacijama "raje". Upućeni vele da se dugo najavljivani smak svijeta ipak dogodio, samo ga još nismo svjesni.

7. 12. 2013.

 

Sedam godina neizvjesnosti

    Dužnosnici Iraka objavili su da je uhapšen jedan osumnjičenik za otmicu i likvidaciju 15 članova nacionalnog taekwondo tima. Hapšenje su koncem prošlog mjeseca obavili pripadnici američke vojske i komandosa Iraka. Kaže se da osumnjičeni vjerojatno ima veze i s drugim terorističkim napadima, ali detalji nisu objavljeni, pa ni kako je identificiran.
  Podsjećamo: sportaši su u svibnju 2006. nestali tijekom puta u trening kamp u Jordanu, a kasnije su pronađeni posmrtni ostaci njih 13. Sportaši i sportski dužnosnici su par godina bili stalne mete pobunjenika, a pogubljenje taekwondo tima je postalo "jedan od simbola bezakonja tijekom najgorih godina sektaškog nasilja u Iraku".
  Rođaci žrtava su zadovoljni zbog ove vijesti, naglašavajući da su još tužni i ogorčeni, ali im rasplet ipak donosi dašak olakšanja. yumasun

8. 12. 2013.

 

Ujedinjenje

    Iz premijernog pojavljivanja taekwondoa u programu OI 2000. Australija je na domaćem terenu izvukla dvije medalje: Lauren Burns je uzela zlato do 49kg, a Daniel Trenton srebro preko 80kg. Na Olimpijadama potom više nisu osvojili ništa. U Londonu su ih predstavljali Safwan Khalil i Carmen Marton: oboje su se zadovoljili sa 5. mjestima, što nije zadovoljilo Sportsku komisiju Australije (ASC), koja želi puno konkretnije rezultate, pa su si u nedavno objavljenoj "Kampanji za Rio" zacrtali uspješnost u sportovima koji im nisu najjača strana. I taekwondo je među njima.
  Ključnom komponentom napretka taekwondo sporta ASC drži ujedinjavanje svih snaga pod jednim nacionalnim tijelom koje će biti odgovorno za sport. U vrijeme OI Sydney 2000. jedino krovno taekwondo tijelo bilo je Sport Taekwondo Australia (STA), koje se od početaka sukobljavalo sa ASC pa je radilo bez potpore i pravih ovlasti. Prije više godina to je presjekao osnutak druge organizacije, Taekwondo Australia (TA), koja uprkos brzom priznanju WTF-a nije imala puno priznanje ASC.
  Nakon višemjesečnih pregovora pod pokroviteljstvom WTF-a i ASC, STA i TA su ovih dana konačno postigle sporazum o ujedinjenju u organizaciju u čiju će upravu dati isti broj ljudi i kojom će predsjedati nezavisan čelnik, što treba osigurati administrativnu učinkovitost i natjecateljska poboljšanja. ASC će raditi s obje organizacije do okončanja procesa udruživanja, a potom će podupirati razvoj nove organizacije. Za sada se ne zna kako će se ta nova organizacija zvati. STA

9. 12. 2013.

 

Meksiko vs Koreja  Prošlog tjedna Meksički taekwondo savez je u dva grada upriličio oglede svojih "B" selekcija seniora i juniora protiv selekcije korejskog Sveučilišta Chede. Prvi ogled je održan u četvrtak u Acapulcu, drugi u subotu u Azcapotzalcu, a pred punim dvoranama gosti iz Koreje su ubilježili većinu pobjeda.
  Predsjednik domaćeg Saveza kaže: "Ovi su susreti izuzetno korisni prvenstveno za našu mladost, jer je tim Chede među najboljima u Južnoj Koreji, što dokazuju njihovi brojni osvajači olimpijskih i svjetskih medalja te veliki broj juniorskih prvaka Azije. Najvažnije nam je bilo vidjeti ponašanje naših boraca izloženih međunarodnoj konkurenciji."
  Dan prije prvog natjecanja više od 800 sportaša svih dobnih skupina je sudjelovalo u zajedničkoj trening sesiji s gostima iz postojbine taekwondoa.
  U sklopu priprema za svjetska prvenstva koja nas čekaju naredne godine, 46 članova juniorske i kadetske selekcije Meksika je za to vrijeme odrađivalo trening kamp u Južnoj Koreji. Meksiko vs Koreja * Trening kamp

13. 12. 2013.

 

WTF i UN

    WTF i Ured Ujedinjenih nacija za sport za razvoj i mir(UNOSDP) potpisali su partnerski sporazum kojemu je cilj uporaba taekwondoa kao sredstva za promicanje zajedničkih ciljeva - širenja mira, socijalne uključenosti, prava osoba s poteškoćama: za provedbu dogovora najvećim dijelom će odgovarati Mirovne trupe WTF-a za para-taekwondo (WTF Peace Corps for Para-Taekwondo), ali će imati i potporu WTF-a kroz rad u UNOSDP-ovom Youth Leadership Programme.
  Prvog dana premijernog Grand Prix Finala sporazum su u Mancesteru potpisali dužnosnici dviju organizacija, Wilfried Lemke (specijalni savjetnik glavnog tajnika UN-a o sportu za razvoj i mir) i dr. Chungwon Choue, predsjednik WTF-a.
  Chungwon Choue: "WTF ima posebne odnose sa UNOSDP. Dijelimo mnoge njihove vrijednosti i potpuno ih podupiremo u misiji potpore ljudima diljem svijeta osiguravanjem šansi za sportski angažman. Taekwondo je više od sporta - on je filozofija. Taekwondo mlade uči disciplini, fair playu i sportskom ponašanju. Mladi sportaši uče važnost uvažavanja neovisno o nacionalnosti, rasi i spolu. Te vrijednosti im neće samo pomoći da budu uspješni u taekwondou, nego će im pomoći i da mimo sporta doprinose zajednici."
  Wilfried Lemke: "Taekwondo je izvanredan partner UNOSDP- a i radujemo se budućoj suradnji, dok težimo ka dosezanju milenijskih razvojnih ciljeva UN-a." WTF

16. 12. 2013.

 

TK KONDOR: zadnje natjecanje u 2013.

   
U subotu 14. prosinca odradili smo zadnje natjecanje u 2013. godini, 19. CHRISTMAS TOURNAMENT 2013, u mjestu Pelhrimovu u Češkoj. Natjecanje je održano na pet borilišta za uzrast vrtićanaca, mlađih kadeta, kadeta, juniora i seniora, a nastupilo je 430 natjecatelja iz 10 država.
  Taekwondo klub Kondor je nastupio sa sjajnom i dobro raspoloženom ekipom od 10 natjecatelja: Mladen Kuliš, Antonia Marijančić, Marta Klancir, David Bazjak, Vito i Karlo Katona, Borna i Hrvoje Milovčić, Ante Stanković i Karlo Martinčević. Svi su odradili sjajno natjecanje i donijeli pregršt medalja; cure i dečki svaka vam čast.
  Moramo naglasiti da TK Kondor financijski pomaže sve više putovanja svojih članova diljem Europe. Tako je klub i ovaj put financijski pomogao svojim natjecateljima u plaćanju puta (prijevoz, hrana itd). Sve za dobar tim. Puno se zahvaljujem cijeloj ekipi koji su odlično navijali i pomagali jedni drugima.
Ekipa nam je sve bolja, što se vidi i po rezultatima:

zlatne medalje
Mladen Kuliš -68kg (junior) 9:8, 4:3
Marta Klancir -68kg (juniorka) 14:1
srebrne medalje
Borna Milovčić -37kg (kadet) prekid 18:4, 6:6zb
Vito Katona -49kg (kadet) 4:5 diskavlifikacija, 18:5, 1:5
Ante Stanković +50kg (mlađi kadet) ko3:0, 9:3
David Bazjak -51kg (junior) 9:11
Antonia Marijančić-73kg (seniorka) 4:16
brončana medalja
Karlo Katona +50kg (mlađi kadet) prekid 14:2, 4:8
bez medalje
Karlo Martinčević -33kg (mlađi kadet) 8:6, 5:8
Hrvoje Milovčić -33kg (mlađi kadet) 2:8

Trener Ivica Blatančić

17. 12. 2013.

 

MOO: jedan opasan pokazni sport

    Izvršni odbor MOO-a je od 11. do 14. prosinca održao seminar u švicarskom Montreuxu. Raspravljalo se o pet tema ključnih za budućnost olimpijskog pokreta: jedinstvenost olimpijskih igara, sportaši kao jezgra olimpijskog pokreta, olimpizam u akciji, uloga MOO-a te struktura i organizacija MOO-a.
  Seminar je početak dijaloga kojega je predsjednik MOO-a Thomas Bach najavio u svojoj izbornoj kampanji, a uključio je i razmišljanja ostalih pet predsjedničkih kandidata s kojima je zadnjih mjeseci održao sastanke.
  Ideje i prijedlozi sa seminara bit će tema rasprave članova MOO-a na 126. Zasjedanju u Sočiju, čije će zaključke radne skupine pretočiti u preporuke. Na izvanrednom Zasjedanju MOO-a 6. i 7. prosinca 2014. potom će se usvojiti smjernice Olimpijskog pokreta nazvane 'Olimpijski plan 2020'.
  Izvršni odbor MOO-a već je donio niz konkretnih odluka:
Zaštita "čistih" sportaša: MOO će ulagati u istraživanja na području anti-dopinga, posebice u nove tehnologije otkrivanja zabranjenih supstanci i metoda: početni proračun iznosi 10 milijuna dolara. MOO će zaštititi sportaše od svake vrste manipulacije i korupcije, a za to je rezervirano 10 milijuna dolara te odobreno uvođenje sustava za nadzor koji će uspoređivati upozorenja i informacije o manipulacijama kod sportskog klađenja. Početkom 2014. MOO će potpisati i sporazum o suradnji s Interpolom.
Održivost: Izvršni odbor raspravljao je o održivosti Igara od kandidature do olimpijskog programa, organizacije i nasljeđa, a te će teme biti dio rasprave na Zasjedanju u Sočiju i radnih skupina. Dvije su odluke već donesene:
1. Radna skupina razmotrit će upravljanje troškovima OI kako bi se olakšala daljnja rasprava.
2. Gradove koji su već započeli kampanju za izbor domaćina Zimskih OI 2022. potaknut će se da što više koriste postojeće i montažne objekte.
Pokazni sportovi na Olimpijskim igrama mladih: Neki sportovi koji još nisu u olimpijskom programu će na OI mladih Nanjing 2014. biti pokazni sportovi: koturaljkanje, sportsko penjanje, skateboarding i wushu.
Olimpijski TV kanal:  OBS će provesti studiju o isplativosti olimpijskog TV kanala.
Članstvo u MOO-u: Veća transparentnost kod kandidatura za članstvo u MOO-u osigurat će se promjenom pravila Komisije za nominaciju. HOO

20. 12. 2013.

 

Selidba Europskog prvenstva 2014.

   
Naredno Seniorsko prvenstvo Europe trebalo se održati od 23. do 27. travnja 2014. u Kharkovu, Ukrajina, ali se čini da ćemo tim povodom biti pošteđeni putovanja u tu politički dosta nesigurnu sredinu. Europska taekwondo unija na zaobilazan način obavještava zainteresirano pučanstvo Starog kontinenta da je EP oduzeto Ukrajini i da seli u Azerbajdžan; po svemu sudeći, bit će održano od 1. do 5. svibnja 2014. u Bakuu, koji preuzimanjem organizacije sportskih priredbi sve češće "spašava stvari". Detalji slijede. Copy/paste originalne vijesti:

ETU Senior Championships 2014 Cancelled

Due to problems between ETU and TV broadcasters in Ukraine, ETU decided that the ETU European Senior Championships in Ukraine 2014 shall be cancelled.
 After consultations with the Azerbaijan Taekwondo Federation, it was agreed that the ETU European Senior Championships will take place in Baku, Azerbaijan from 1–5 MAY 2014. You will receive full details within short notice from the ETU Office.
ETU

21. 12. 2013.

 

Paris Open * WTF G-1

   

Pariz, Francuska, 21/22. 12. 2013.
borbe seniora u olimpijskim kategorijama

sudionici - po prijavama

SF-49kg (44)
SF-57kg (57)
SF-67kg (28)
SF+67kg (25)
SM-58kg (77)
SM-68kg (100)
SM-80kg (61)
SM+80kg (37)

prijave iz Hrvatske (16 sportaša, 7 klubova)

Dubrava Marija Štetić
Bruno Rezo
Tomislav Karaula
SF-67kg (28)
SM-68kg (100)
SM-68kg (100)
Jastreb Vedran Golec SM+80kg (37)
Knin Stipe Jarloni SM-58kg (77)
Marjan Tanja Rastović
Lovre Brečić
Toni Kanaet
SF-57kg (57)
SM-58kg (77)
SM-80kg (61)
Metalac Marina Sumić
Mia Radoš
Filip Grgić
SF-67kg (28)
SF+67kg (25)
SM-68kg (100)
Pantera Dora Horvat
Leon Bjažić
David Tenjer
SF-49kg (44)
SM-58kg (77)
SM-58kg (77)
Škorpion Matea Knežević
Mario Maletić
SF-57kg (57)
SM-80kg (61)

live stream - WTF taekwondo TV

subota: SF-67kg, SF+67kg, SM-58kg, SM-68kg
nedjelja: SF-49kg, SF-57kg, SM-80kg, SM+80kg

22. 12. 2013.

 

pojedinačni poredak

   
SF-49kg (31)
1. Iulia Kustova, RUS
2. Iris Tang Sing, BRA
3. Hajer Mustapha, FRA
3. Alexandra Lychagina, RUS
SF-57kg (38)

1. Tanja Rastović, CRO
2. Jennifer Agren, SWE
3. Charlie Maddock, GBR
3. Nikita Glasnovic, SWE
SF-67kg (28)
1. Estelle Vander Zwalm, FRA
2. Marina Sumić, CRO
3. Rabia Gulec, GER
3. Nina Klaey, SUI
SF+67kg (21)
1. Bianca Walkden, GBR
2. Anne Caroline Graffe, FRA
3. Reshmie Oogink, NED
3. Anastasia Gurskaia, RUS
SM-58kg (57)
1. Rui Braganca, POR
2. Levent Tuncat, GER
3. Dylan Chelamootoo, FRA
3. Nursultan Mamayev, KAZ
SM-68kg (78)
1. Viacheslav Minin, RUS
2. Konstantin Minin, RUS
3. Mario Silva, POR
3. Ilan Braginski, ISR
SM-80kg (48)
1. Damon Sansum, GBR
2. Aaron Cook, IMN
3. Ynoussa Sawadogo, FRA
3. Hayder Shkara, AUS
SM+80kg (29)
1. Mbar Ndiyae, FRA
2. Mahama Cho, GBR
3. Ali Sari, TUR
3. Arman Marshall Silla, BLR

22. 12. 2013.

 

službeni ekipni TOP-10 (od 93)

   

1. Great Britain NT, GBR 20 2+1+1
2. Chelyabinsk Team, RUS 19 2+1+0
3. Ile de France, FRA 16 2+0+2
4. ABC de Braga, POR 7 1+0+0
5. TK Marjan, CRO 7 1+0+0
6. Germany NT, GER 6 0+1+1
7. Sweden NT, SWE 6 0+1+1
8. TK Metalac, CRO 5 0+1+0
9. P.A.C.A FRA 5 0+1+0
10. Brazilian NT, BRA 5 0+1+0

22. 12. 2013.

 

ukupna uspješnost zemalja

   
1. France 6 (2+1+3)
2. Russia 5 (2+1+2)
3. Great Britain 4 (2+1+1)
4. Croatia 2 (1+1+0)
5. Portugal 2 (1+0+1)
10/16. (0+0+1):
Australia
Belarus
Israel
Kazakhstan
Netherlands
Switzerland
Turkey
6. Germany 2 (0+1+1)
6. Sweden 2 (0+1+1)
8. Brazil 1 (0+1+0)
8. Isle od Man 1 (0+1+0)

22. 12. 2013.

 

sve borbe naših

   

Tanja Rastović, Marjan * SF-57kg (38) zlato
Tanja Rastović, CRO - Sabrina Nolp, GER 4:2
Tanja Rastović, CRO - Aline Dossou Gbete, FRA 1:0
Tanja Rastović, CRO - Caroline Marton, AUS 6:1
Tanja Rastović, CRO - Durdane Altunel, TUR 2:0
Tanja Rastović, CRO - Nikita Glasnovic, SWE 2:1
Tanja Rastović, CRO - Jennifer Agren, SWE 7:1
Marina Sumić, Metalac * SF-67kg (28) srebro
Marina Sumić, CRO - Clara Mallien, FRA 2:1
Marina Sumić, CRO - Grammatiki Christidou, GRE 1:0
Marina Sumić, CRO - Joyce Van Baaren, NED 5:1
Marina Sumić, CRO - Nina Klaey, SUI 4:0
Marina Sumić, CRO - Estelle Vander Zwalm, FRA 1:2
Filip Grgić, Metalac * SM-68kg (78)
Filip Grgić, CRO - Alon Elboher, ISR 18:6 ptg
Filip Grgić, CRO - Christos Alexopoulos, GRE 14:2 ptg
Filip Grgić, CRO - Vladimir Kim, RUS 11:10 sdp
Filip Grgić, CRO - Ilan Braginski, ISR 10:13
Stipe Jarloni, Knin * SM-58kg (57)
Stipe Jarloni, CRO - Marat Abdikaliyev, KAZ 12:9
Stipe Jarloni, CRO - Georgios Simitsis, GRE 5:2
Stipe Jarloni, CRO - Romain Troillet, GER 19:13
Stipe Jarloni, CRO - Dylan Chelamootoo, FRA 0:6 rsc
Toni Kanaet, Marjan * SM-80kg (48)
Toni Kanaet, CRO - Julian Brabet, FRA 15:8
Toni Kanaet, CRO - Francois Djagba, FRA 8:3
Toni Kanaet, CRO - Mamedy Doucara, FRA 12:9
Toni Kanaet, CRO - Damon Sansum, GBR 6:12
Lovre Brečić, Marjan * SM-58kg (57)
Lovre Brečić, CRO - Dylan Baltar, FRA 18:2 ptg
Lovre Brečić, CRO - Mehdi Amhand, SUI 8:4
Lovre Brečić, CRO - Nursultan Mamayev, KAZ 0:1 sdp
Vedran Golec, Jastreb * SM+80kg (29)
Vedran Golec, CRO - Murdo Mackenzie, GBR 3:0
Vedran Golec, CRO - Yuksel Serdar, TUR 4:3
Vedran Golec, CRO - Mahama Cho, GBR 5:14
Mia Radoš, Metalac * SF+67kg (21)
Mia Radoš, CRO - Mereke Zhunussova, KAZ 7:5
Mia Radoš, CRO - Reshmie Oogink, NED 1:2
Marija Štetić, Dubrava * SF-67kg (28)
Marija Štetić, CRO - Raphaella Galacho, BRA 1:0 sdp
Marija Štetić, CRO - Carmen Marton, AUS 0:1 sdp
Bruno Rezo, Dubrava * SM-68kg (78)
Bruno Rezo, CRO - Mohamed Aouachria, FRA 4:6
Tomislav Karaula, Dubrava * SM-68kg (78)
Tomislav Karaula, CRO - Christopher Dubois, FRA 0:5 ko

23. 12. 2013.

 

ETU i Europski fair play pokret

    Europski fair play pokret (EFPM, European Fair Play Movement) konstantno djeluje na širenju svoje mreže, pa sada s radošću predstavlja Europsku taekwondo uniju kao budućeg vrhunskog partnera u radu na ostvarenju zacrtanih ciljeva. Radi buduće plodonosne suradnje predsjednici dviju organizacija, Christian Hinterberger (EFPM) i Athanasios Pragalos (ETU), stoga su upravo potpisali "Memorandum o razumijevanju".
  EFPM je osnovan u Zurichu 1994. kao ne-vladina organizacija i u članstvu ima nacionalne fair play organizacije 40 europskih zemalja. Glavni cilj mu je promicanje fair playa i tolerancije u sportu i svakodnevnom životu Europe. EFPM teži ostvarenju ciljeva kroz potporu članica, kroz pomoć u promicanju fair play kampanja koje iniciraju sportske organizacije, kroz suradnju s autoritetima na poticanju fair play tema, kroz olakšavanje kontakata s različitim europskim sportskim organizacijama.
  Od sredine ove godine EFPM ima sjedište u Beču, gdje je Izvršni odbor nedavno održao sastanak sa temom priprema za Europski fair play kongres koji će se održati u Rigi od 8. do 10. listopada 2014., pod pokroviteljstvom Europskih olimpijskih odbora (EOC) i Međunarodnog vijeća za sport, znanost i fizičko obrazovanje (ICSSPE). Kako će iduće godine Riga biti Europska prijestolnica kulture, glavnom temom kongresa želi se ukazati na zajedničke ciljeve sporta i kulture: "Vrijednosti fair playa - most između sporta i kulture za Europu bez diskriminacije". Kongres će raspravljati i o temama poput sporta u urbanim sredinama i odnosa prema "zelenom razmišljanju", a dostojno će se obilježiti i 20. obljetnica EFPM-a. ETU

23. 12. 2013.

 

Europske nagrade za fair play 2013.

    Europski fair play pokret poziva sve svoje članice, europske nacionalne olimpijske odbore, sportske organizacije i obrazovne institucije, da im dostave kandidature za Europske nagrade za fair play 2013. Te svoje godišnje nagrade EFPM dodjeljuje pod patronatom Europskih olimpijskih odbora (EOC), a namijenjene su nacionalnim fair play organizacijama, sportskim organizacijama, obrazovnim institucijama i pojedincima, za:
• doprinos širenju vrijednosti fair playa i tolerancije i/ili podupiranje inicijativa za očuvanje etičkih vrijednosti sporta;
• osobni doprinos i/ili služenje primjeni sportskih vrijednosti;
• razvoj nacionalnih fair play organizacija;
• obrazovanje mladih i sportaša, u duhu fair playa i tolerancije
• značajne geste ili ponašanje tijekom sportskih događanja.
  Kandidature obavezno valja dostaviti Ioannisu Psilopoulosu, glavnom tajniku EFPM, na fax +30 210 6878940 ili na e-mail ipsilopoulos@windtools.gr , ali ih istovremeno treba poslati i putem "staromodnih" pisama (adresa: 31, Kodringtonos Str. GR - 10343 Athens). Kandidature valja potkrijepiti pratećim dokaznim materijalima - izvješćem, fotografijama, novinskim isječcima i slično. Rok za prijave istječe 30. siječnja. ETU

28. 12. 2013.

 

Najveća zvijezda u Riu?

    Najveća brazilska zvijezda na Olimpijskim igrama 2016. možda bi mogao biti bivši UFC prvak Anderson Silva. Najbolji UFC borac svih vremena uoči današnjeg meča protiv Chrisa Weidmana podsjeća kako još uvijek sanja da će braniti boje Brazila u taekwondou, kojega vježba od 14. godine i čiji 5. dan ima, ali mu na putu stoje dvije velike prepreke - vrijeme i predsjednik UFC-a Dana White.
  Silva će u vrijeme Olimpijade imati 41 godinu, ali san mu nije sasvim neostvariv: brazilski će taekwondo na Igrama nastupiti bez kvalifikacija, s pozivnicama, ali trenutno ne stoje naročito dobro jer nemaju ni jednog borca među 25 najbolje rangiranih u potencijalnim Silvinim olimpijskim kategorijama.
  Na upit o ovoj temi "veliki gazda" UFC-a se, navodno, samo cereka, a Silva se boji da će na koncu ipak biti protiv: "Mislim da bi mi Dana mogao dopustiti da se okušam u taekwondou na Olimpijskim igrama, ali ako to dopusti meni morat će i drugima dopustiti da rade svoje stvari, pa će izgubiti kontrolu."
  Cinici pak vele da cijela priča samo pokazuje kako je Silvi dosadno: "Ako vam se katkada čini da bi Anderson Silva rado radio sve osim MMA borbi, to vam je zato što je to istina."
  nbc * gnom

29. 12. 2013.

 

Bez "blagdanskog primirja"

    Ne poštuje baš cijeli svijet "blagdansko primirje". Jimmy R Jagtiani, osnivač Taekwondo saveza Indije (TFI), jučer je opet optužio bivšeg dužnosnika Harisha Kumara da je osnovao ilegalan taekwondo savez jednakog imena, putem kojega nezakonito prikuplja financijsku pomoć od raznih sportskih organizacija, federacija, vlade i državnih agencija.
  "Originalan" TFI je uredno registriran i primljen u WTF, ali su trenutno pod suspenzijom Svjetske taekwondo federacije slijedom suspenzije Indijskog olimpijskog odbora (IOA) od strane Međunarodnog olimpijskog odbora iz prosinca 2012.
  Jagtiani kaže: "Osnivanje izvorne i priznate TFI pokrenuo sam i registrirao 1982. Certifikat nam je uredno izdan i od tad je redovito periodično obnavljan u Registru organizacija, a aktualni certifikat vrijedi do 2014. TFI organizira i sudjeluje u svim taekwondo priredbama u Indiji, a registriran je i priznat i od Indijskog olimpijskog odbora."
  Čim su na danje svjetlo isplivale Kumarove "nelegalne radnje", Jagtiani je reagirao građanskom parnicom, a sud je ilegalnom savezu izrekao trajnu zabranu rada. Čini se da Kumar ne pridaje prevelik značaj odlukama suda, jer je samo od odsjeka za mladež i sport dosad prikupio preko deset milijuna Rs pomoći, a za danas je sazvao i izbornu skupštinu svoje ilegalne TFI organizacije.
  Zbrka sa TFI u Indiji nije iznimka: njihov nacionalni olimpijski odbor MOO je suspendirao prvenstveno zbog miješanja politike u sport, ali su toj drastičnoj mjeri pridonijela i "dvostruka vodstva" krovnih sportskih tijela. business-standard.com

29. 12. 2013.

 

Beskrajna priča

    Taekwondo u Maleziji i dalje proživljava unutrašnja previranja: za status krovne udruge još se bore dvije organizacije, Taekwondo savez Malezije (MTA) i Taekwondo Malezija (TM). Prva udruga ima priznanje Svjetske taekwondo federacije, a druga Malezijskog olimpijskog odbora (OCM). Povodom često ponavljanog argumenta da samo registrirani članovi TM mogu predstavljati zemlju na međunarodnoj sceni, glavni tajnik MTA sad opet podsjeća da je njegov Savez u članstvu WTF-a od 1975. i da nikad nisu dobili obavijest o promjeni tog statusa. Dodatnu zbrku unosi činjenica da zemlju u svijetu mogu predstavljati savezi koji su priznati od olimpijskih odbora.
  Glavni tajnik MTA kaže da njegov savez intenzivno radi na vraćanju u članstvo OCM-a: "Na sudovima smo dobili bitke o vraćanju statusa - na vrhovnom sudu u travnju 2012. i na prizivnom sudu u svibnju 2013. Želim naglasiti da su svi dužni poštivati odluke suda. Nitko nije iznad zakona. Imamo pismo Sportske komisije iz srpnja, koje potvrđuje da nam je vraćen status priznatog sportskog tijela, ali još nismo potvrđeni kao krovno tijelo taekwondo sporta."
  Tajnik dodaje da je MTA 4. travnja 2013. iz OCM-a pismom obaviještena kako u članstvu nacionalnog olimpijskog odbora nisu od 6. svibnja 2005. i čudi se što im je za tu obavijest trebalo osam godina. Nadalje podsjeća kako je taj isti OCM 4. siječnja 2008. Ministarstvu obrazovanja preporučio da MTA podučava taekwondo u malezijskim školama.
  Glavni tajnik naglašava kako je MTA sada više fokusirana na borilačko umijeće nego na kratkotrajne sportske aspekte taekwondoa: "Taekwondo želimo predstaviti kao borilačko umijeće kako bismo među vježbačima širili pozitivne moralne i društvene vrijednosti te fizičko zdravlje. U deset tisuća škola diljem zemlje imamo oko 5,4 milijuna učenika. Tek jako mali broj njih može predstavljati zemlju na međunarodnim i svjetskim priredbama, a velika većina svakako može uživati u taekwondou kao borilačkoj vještini." theborneopost.com

30. 12. 2013.

 

Europa zna?

   
Europska taekwondo unija iz prve ruke raspolaže spoznajama o zahtjevima organizatora za dodjelu G-statusa turnirima sa Starog Kontinenta i te je spoznaje upravo ugradila u svoj natjecateljski kalendar za 2014. Ostaje za vidjeti hoće li WTF odobriti navedeni status baš svim turnirima kojima je ETU odobrila zahtjeve, jer se među njima nalaze i neka natjecanja koja će se održati prvi put, ali primjer Trelleborg Opena govori da hitno valja početi s planiranjem prvih nastupa: švedski je turnir kvotu prijava popunio već oko Božića.

ETU: G-turniri u 2014.

8.-9. 2. Trelleborg Open, Sweden, WTF G-1
(11.-16. 2. Luxor Open, Egypt, WTF G-2)
28.2.-2.3. Turkish Open, WTF G-1
15.-16. 3. Dutch Open, Netherlands, WTF G-2
?? 4. Moldova Open, WTF G-1
12.-13. 4. German Open, WTF G-1
31.5.-1.6. Austrian Open, WTF G-1
7.-8. 6. Swiss Open, WTF G-1
(?? 7. Korea Open, WTF G-1)
?? 8. Greece Open, WTF G-1
21. 9. Israel Open, WTF G-1
4.-5. 10. Ukraine Open, WTF G-1
18.-19. 10. Serbia Open, WTF G-1
8.-9. 11. Zagreb-Croatia Open, WTF G-1
13.-14. 12. Tournoi International de Paris, WTF G-1

Na popisu je zasad 15 turnira, od kojih samo dva nisu iz Europe, pa nas u službenom kalendaru WTF-a zasigurno čeka dosta dopuna sa drugih kontinenata. Zanimljivo je da samo dva turnira zasad imaju G-2 status, a jedini europski je Dutch Open. U kalendaru nam pomalo fale uvijek solidni Belgian, Russian i Spanish Open.

30. 12. 2013.

 

Poruka predsjednika MOO-a

  Povodom bombaških napada u ruskom Volgogradu predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach je izdao sljedeće priopćenje za medije:
  "Ovo je gnusan napad na nevine ljude i cjelokupan olimpijski pokret pridružuje mi se u strogoj osudi tog kukavičkog čina. Naše su misli s obiteljima žrtava.
  Osobno sam napisao pismo predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu kako bih izrazio sućut ruskom narodu i vjeru da će ruske vlasti organizirati sigurne Igre u Sočiju. Siguran sam kako će poduzeti sve da osiguraju sigurnost sportaša i svih sudionika Olimpijskih igara.
  Terorizam je nažalost globalna bolest, ali mu ne smijemo dopustiti da pobijedi. Olimpijske igre zbližavaju ljude iz svih sredina i vjera kako bi na miran način nadvladali svoje različitosti. Brojni iskazi podrške i solidarnosti međunarodne zajednice uvjeravaju me da će ta poruka tolerancije biti odaslana i sa Zimskih olimpijskih igara u Sočiju." MOO

31. 12. 2013.

 

U iščekivanju raspleta

    Još s nestrpljenjem čekamo na objavu konačnih rang listi za 2013. da bismo utvrdili kakve posljedice po ranking sportaša imaju rezultati s Grand Prix Finala i sa Svjetskog kupa, dvaju natjecanja koja pobjednicima zajedno vrijede koliko i pobjeda na Svjetskom prvenstvu.
  Osobito velika očekivanja budilo je premijerno GP Finale, koje je po svim pitanjima dokazalo izniman potencijal, ali neka od elitnih imena ipak nije natjeralo na sudjelovanje, niti je u bilo kojoj fazi natjeralo Britance da do vrha popune navijačke tribine. Usprkos bombastičnim najavama i velikim nadama, na premijernom GP Finalu je nastupilo tek četvero od osam olimpijskih pobjednika iz 2012. - Jade Jones (Britanija), Milica Mandić (Srbija), Carlo Molfetta (Italija) i Sebastian Crismanich (Argentina), te tek dvoje pobjednika iz Pekinga 2008. - Maria Espinoza (Meksiko) i Cha Dong-min (Koreja). Ta su probrana imena žestokoj konkurenciji u Manchesteru otela tek jedno srebro (Jade Jones) i broncu (Cha Dong-min). Na GP Finalu je ukupno najuspješnija bila selekcija Rusije, koja je na SP bila ekipno 4. i čiji muški tim je na Svjetskom kupu osvojio zlato.
  Taekwondo je godinu službeno okončao G-turnirom Paris Open, na kojemu su ukupno najuspješniji bili domaćini, dok su ruski sportaši bili "kraći" za jednu broncu. Specijalizirani su se mediji zadnjih tjedana tako prepustili drijemežu. Ono malo vijesti uglavnom nabraja negativnosti, pa se GP-u najglasnije prigovara zbog novih podloga na kojima su sportaši "više podsjećali na klizače nego na borce", ali smo našli i jednu ozbiljnu zamjerku adresiranu na vodstvo WTF-a.
  Predsjednik Kubanskog taekwondo saveza medijima je objasnio zašto njegova zemlja nije nastupila na GP Finalu, iako im je pozivnice rankingom zavrijedilo pet reprezentativaca: aktualni prvaci svijeta Glenhis Hernandez (SF-73kg) i Rafael Alba (SM-87), brončani olimpijac Rosbelis Despaigne (SM+87) te osvajači svjetskih bronci Yania Aguirre (SF-49) i Nidia Munoz (SF-62). Predsjednik kaže da njegov savez spada među one koji troškove moraju pomno planirati unaprijed, koncem svake kalendarske godine, pa im nakon SP nije ostalo sredstava za daljnje financiranje međunarodnih nastupa i nisu mogli platiti troškove sportaša na Grand Prixu "utemeljenom pet minuta do dvanaest". Kaže da su sa tim problemom na vrijeme upoznali i WTF, koji je navodno obećao da će im osigurati avionske karte, ali obećanje nije održao.
  Mnogi nacionalni taekwondo savezi će isti problem iskusiti i u 2014. jer WTF još nije objavio svoj službeni godišnji kalendar. Najveći problem nisu najveća natjecanja na kojima nastupaju reprezentacije, pa se sudjelovanje može okvirno planirati unaprijed, najveći problem mnogima će biti financiranje puta na velike G turnire na kojima teoretski mogu nastupiti svi zainteresirani sportaši s licencom WTF-a.

31. 12. 2013.

 

Pozitivan pogled u budućnost

    Red je godinu zaključiti pozitivnom pričom, a jedna takva baš stiže iz Afrike. Taekwondo savez Nigerije (NTF) od svibnja ima novo vodstvo, a predsjednik George Ashiru ocjenjuje da je iza njih prijelomna godina. Uz učešće na pet međunarodnih natjecanja "od kojih tri bijahu svjetska prvenstva", sami su organizirali četiri nacionalna seminara i pet međunarodnih turnira koji su privukli brojne strane sudionike. Uz to su znatno poboljšali organizacijsku strukturu Saveza, šest svojih trenera poslali su na tečaj u Koreju te uz potporu Nacionalne sportske komisije i korejske vlade zaposlili vrhunskog trenera iz postojbine taekwondoa.
  Predsjednik tvrdi kako je 2013. bila najdinamičnija godina u njihovoj povijesti, ali priznaje da financijska potpora ne prati njihovu dinamiku. Stoga za 2014. spremaju strateški pristup prikupljanju novca za svoje programe. Vodstvo nacionalnog saveza je svjesno kako mnogi pokrajinski savezi teško prate brojne inovacije koje se uvode kao na pokretnoj traci, pa će dodatne napore uložiti i u njihovo osposobljavanje za dosezanje zajedničkih ciljeva.
  Nigerija oduvijek ima borce s potencijalom, ali im dosad nisu mogli osigurati uvjete za vrhunski trening. To žele promijeniti gradnjom vlastitog trening centra po uzoru na centre u Britaniji i SAD-u, u kojima će kvalitetni stručnjaci nuditi vrhunsku metodologiju treninga i "pretvoriti ih u tvornicu za proizvodnju prvaka". 2014. će im biti "godina razvoja", sa naglaskom na treninzima, seminarima i otkrivanju talenata. Potiho se nadaju medalji na Olimpijskim igrama mladih, ali o šansama za put u Rio zasad ne žele nagađati. nationalmirroronline

vijesti za studeni 2013

 
najveća natjecanja u prosincu 2013.

Sveti Nikola
Int. Park Pokal
HRVATSKA vs KOREJA (juniori)
2013 World Grand-Prix WTF G-8
3. Kriterijski turnir za juniorsku selekciju 2014.
South East Asian Games
Paris Open WTF G-1

sve naše olimpijke:


Martina Zubcic

naši u olimpijskom rankingu - 10. 12. 2013.

RH

sportaši/ce klub kat. WTF bod.
1. Lucija Zaninović Marjan F-49 3. 170.26
2. Ana Zaninović Marjan F-57 4. 176.40
3. Petra Matijašević Marjan F-67 18. 74.30
4. Marina Sumić Metalac F-67 19. 74.20
5. Filip Grgić Metalac M-68 28. 53.68
6. Martina Zubčić Dubrava F-57 36. 50.24
7. Stipe Jarloni Knin M-58 43. 37.11
8. Tomislav Karaula Dubrava F-68 58. 31.64
9. Mateja Kunović Banija F-49 63. 25.92
10. Vedran Golec Jastreb M+80 78. 22.27
11. Antonija Žeravica Orion F-67 97. 13.50
12. Jelena Ivančić S. Sokol F-57 104. 16.20
13. Nikola Bojo Zadar M+80 116. 12.60
14. Ivana Žagar Likos F+67 117. 9.90
15. Iva Radoš Metalac F+67 150. 6.00
16. Petra Butala Karlovac F-57 187. 6.00
17. Tea Kopinč Jastreb F+67 197. 3.60
18. Marina Usanović Marjan F-49 200. 5.29
19. Deni Andrun Razić Osvit M-68 227. 6.00
20. Lana Čaktaš Osvit F+67 251. 1.80
21. Mia Radoš Metalac F+67 269. 1.50
22. Marija Vičić Banija F-49 278. 3.00
23. Marko Mutak Jastreb M-80 283. 4.32
24. Mario Maletić Škorpion M-80 295. 6.00
25. Sandra Šarić Metalac F-67 315. 2.50
26. Juraj Stinčić S. Sokol M-80 327. 3.00
27. Filip Šikić Dubrava M-80 408. 1.50
28. Mirko Madžar Galeb M-58 426. 1.50
29. Marin Nevešćanin Marjan M-58 448. 0.90

olimpijski TOP-10 seniorki

F-49 1. Chanatip Sonkham THA = 229.80
2. Jingyu Wu CHN = 227.00
3. Lucija Zaninović CRO = 170.26
4. Sohuo Kim KOR = 168.50
5. Rukiye Yildirim TUR = 139.40
6. Brigitte Yague ESP = 133.59
7. Yvette Yong CAN = 126.53
8. Shu Chun Yang TPE = 122.11
9. Janette Alegria Pena MEX = 116.92
10. Dana Haider Touran JOR = 114.14
F-57 1. Floriane Liborio FRA = 196.56
2. Hou Yuzhuo CHN = 188.42
3. Marlene Harnois FRA = 177.95
4. Ana Zaninović CRO = 176.40
5. Jade Jones GBR = 172.19
6. Li Cheng Tseng TPE = 163.10
7. Yujin Kim KOR = 150.00
8. Hedaya Malak EGY = 145.56
9. Sohee Kim KOR = 127.20
10. Hatice Kubra Yangin TUR = 127.12
F-67 1. Haby Niare FRA = 250.40
2. Carmen Marton AUS = 200.14
3. Nur Tatar TUR = 174.65
4. Seham El Sawalhy EGY = 170.82
5. Kyungseon Hwang KOR = 135.10
6. Chia Chia Chuang TPE = 134.17
7. Elin Johansson SWE = 127.37
8. Hua Zhang CHN = 116.20
9. Paige McPherson USA = 114.28
10. Anastasia Baryshnikova RUS = 113.40
F+67 1. Ane Caroline Graffe FRA = 256.80
2. Olga Ivanova RUS = 178.60
3. Milica Mandić SRB = 173.13
4. Glenhis Harnandez CUB = 170.20
5. Briceida Acosta MEX = 165.76
6. Maria Espinoza MEX = 155.55
7. Gwladys Epangue FRA = 147.98
8. Nuša Rajher SLO = 119.53
9. Injong Lee KOR = 116.70
10. Lauren Harmon USA = 113.34

olimpijski TOP-10 seniora

M-58 1. Chen Yang Wei TPE = 137.64
2. Taemoon Cha KOR = 135.00
3. Taehun Kim KOR = 120.00
4. Damian Villa MEX = 117.63
5. Penek Karaket THA = 117.13
6. Cesar Roman Rodrigues MEX = 108.99
7. Chia Lin Hsu TPE = 101.46
8. Hadi Mostean Loron IRI = 97.50
9. Seyfula Magomedov RUS = 96.49
10. Hussein El Sayed EGY = 94.02
M-68 1. Daehon Lee KOR = 262.60
2. Joel Gonzalez ESP = 252.11
3. Servet Tazegul TUR = 234.40
4. Mohammad M. Bagheri IRI = 156.82
5. Abel Mendoza Mora MEX = 147.72
6. Idulio Islas MEX = 137.62
7. Behnam Asbaghi IRI = 127.50
8. Wahid Briki TUN = 113.62
9. Balla Dieye SEN = 109.92
10. Alexei Denisenko RUS = 105.00
M-80 1. Ramin Azizov AZE = 169.37
2. Uriel Avigdor Adriano MEX = 165.19
3. Tahir Gulec GER = 160.80
4. Nicolas Garcia Hemme ESP = 148.99
5. Aaron Cook IMN = 142.91
6. Sebastian Chrismanich ARG = 134.49
7. Issam Chernoubi MOR = 114.45
8. Rene Lizaraga Valenzuela MEX = 106.40
9. Masoud Hajizavareh IRI = 105.92
10. Farzad Abdolahi IRI = 102.90
M+80 1. Anthony Obame GAB = 255.74
2. Carlo Molfetta ITA = 139.47
3. Robelis Despaigne CUB = 137.80
4. Yousef Karami IRI = 135.24
5. Dongmin Cha KOR = 121.44
6. Rafael Castillo CUB = 120.00
7. Francois Coulombe-Fourtier CAN = 109.92
8. Leonardo Basile ITA = 108.59
9. Ivan Trajkovič SLO = 107.87
10. Sajjad Mardani IRI = 96.00

aktualni olimpijski ranking (pdf): ovdje


naši u standardnom rankingu - 1. 11. 2013.

RH

sportaši/ce klub kat. WTF bod.
1. Ana Zaninović Marjan F-53 2. 139.74
2. Lucija Zaninović Marjan F-49 3. 170.26
3. Marina Sumić Metalac F-62 6. 70.60
4. Petra Matijašević Marjan F-67 12. 74.30
5. Filip Grgić Metalac M-68 15. 43.68
6. Tomislav Karaula Dubrava F-63 15. 31.64
7. Martina Zubčić Dubrava F-57 18. 50.24
8. Mateja Kunović Banija F-46 23. 25.92
9. Stipe Jarloni Knin M-58 24. 37.11
10. Ana Zaninović Marjan F-57 34. 36.66
11. Vedran Golec Jastreb M+87 44. 16.27
12. Nikola Bojo Zadar M-87 54. 12.60
13. Antonija Žeravica Orion F-62 56. 13.50
14. Jelena Ivančić S. Sokol F-57 66. 13.50
15. Ivana Žagar Likos F+73 80. 9.90
16. Iva Radoš Metalac F-73 82. 6.00
17. Marina Usanović Marjan F-46 97. 5.29
18. Deni Andrun Razić Osvit F-63 101 6.00
19. Petra Butala Karlovac F-62 111 6.00
20. Tea Kopinč Jastreb F+73 134 3.60
21. Marko Mutak Jastreb M-74 147 4.32
22. Marina Sumić Metalac F-67 147 3.60
23. Marija Vičić Banija F-53 149 3.00
24. Jelena Ivančić S. Sokol F-53 155 2.70
25. Mario Maletić Škorpion M-80 163 6.00
26. Juraj Stinčić S. Sokol M-74 173 3.00
27. Mia Radoš Metalac F+73 187 1.50
28. Sandra Šarić Metalac F-67 195 2.50
29. Lana Čaktaš Osvit F-67 203 1.80
30. Mirko Madžar Galeb M-54 217 1.50
31. Marin Nevešćanin Marjan M-58 261 0.90
32. Filip Šikić Dubrava M-80 278 1.50
vodeće seniorke
F-46 1. Sohui Kim KOR = 168.50
2. Yvette Yong CAN = 126.53
3. Anastasia Valueva RUS = 101.79
4. Itzel Manjarrez MEX= 91.80
5. Rukiye Yildirim TUR= 83.60
6. Elaia Torrontegui ESP = 71.61
7. Fadia Farhani TUN = 57.70
8. Nermin Seyed Elshimi EGY =49.90
9. Zhaoyi Li CHN =46.50
10. Weichun Liao TPE =44.70
F-49 1. Chanatip Sonkham THA = 229.80
2. Wu Jingyu CHN = 182.00
3. Lucija Zaninović CRO = 170.26
4. Brigitte Yague ESP = 133.59
5. Yang Shu Chun TPE = 122.11
6. Janette Alegria MEX = 116.92
7. Ahmed Houssine Nour EGY = 100.92
8. Dana Haider Touran JOR = 97.75
9. Sanaa Atabrour MOR = 88.20
10. Carola Lopez ARG = 76.18
F-53 1. Yujin Kim KOR = 150.00
2. Ana Zaninović CRO = 139.74
3. Floriane Liborio FRA = 138.06
4. Hatice Kubra Yangin TUR = 124.12
5. Diana Lara Nunez MEX = 81.86
6. Samaneh Sheshpari IRI = 73.25
7. Rahma Ben Ali TUN = 64.39
8. Maeva Coutant FRA = 58.40
9. Radwa Reda EGY = 57.50
10. Sarita Phongsri THA = 55.72
F-57 1. Hou Yuzhuo CHN = 188.42
2. Li Cheng Tseng TPE = 163.10
3. Jade Jones GB = 155.80
4. Sohee Kim KOR = 127.20
5. Mayu Hamada JAP = 118.26
6. Bineta Diedhiou SEN = 111.43
7. Marlene Harnois FRA = 103.31
8. Hedaya Ahmed Malak EGY = 101.94
9. Nikita Glasnovic SWE = 78.94
10. Jessica Chavez MEX = 70.28
F-62 1. Carmen Marton  AUS = 142.74
2. Hua Zhang CHN = 110.20
3. Aline Dossou Gbete FRA = 81.32
4. Hwilang Kim KOR = 79.56
5. Nina Klay SWI = 76.31
6. Marina Sumić CRO = 70.60
7. Marlene Harnois FRA = 60.60
8. Kristina Khafizova RUS = 53.88
9. Magda Wiet Henin FRA = 53.50
10. Rangsiya Nisaisom THA = 53.14
F-67 1. Haby Niare FRA = 207.70
2. Seham El Sawalhy EGY = 170.82
3. Nur Tatar TUR = 156.80
4. Kyungseon Hwang KOR = 135.10
5. Paige Mcpherson  USA = 102.61
6. Farida Azizova AZE = 96.80
7. Franka Anić SLO = 96.61
8. Helena Fromm GER = 96.05
9. Melissa Pagnotta CAN = 88.20
10. Yun Fei Huo CHN = 86.92
F-73
 
1. Glenhis Hernandez CUB = 120.00
2. In-Jong Lee KOR = 109.50
3. Maria Espinoza MEX = 108.26
4. Lauren Cahoon Hamon USA = 85.92
5. Anastasia Baryshnikova RUS = 84.80
6. Milica Mandić SRB = 76.02
7. Jasmine Vokey CAN = 68.32
8. Sandra Vanegas Valderama COL = 62.74
9. Gwladys Epangue FRA = 58.28
10. Casandra Ikonen SWE = 57.30
F+73 1. Ane Caroline Graffe FRA = 238.20
2. Olga Ivanova RUS = 173.10
3. Briceida Acosta MEX = 165.76
4. Rosana Simon ESP = 107.96
5. Milica Mandić SRB = 105.11
6. Saebom An KOR = 97.24
7. Gwladys Epangue FRA = 89.70
8. Wiam Dislam MOR = 88.44
9. Guadalupe Ruiz Lopez MEX = 87.92
10. Nadin Dawani JOR = 81.75
vodeći seniori
M-54 1. Taehun Kim KOR = 120.00
2. Cesar Roman Rodriguez MEX = 105.39
3. Chia-Lin Hsu TPE = 101.46
4. Seyfula Magomedov RUS = 96.49
5. Huseyin El Sayed EGY = 94.02
6. Chutchawal Khawlaor THA = 84.80
7. Jerranat Nakaviroj THA = 65.99
8. Jiwoong Park KOR = 63.90
9. Harold Duvan Avella Patino COL = 61.14
10. John Paul Lizardo PHI = 59.98
M-58 1. Joel Gonzalez ESP = 226.21
2. Taemon Cha KOR = 135.00
3. Damian Villa MEX = 117.63
4. Penek Karaket THA = 117.13
5. Daehon Lee KOR = 95.10
6. Chen Yang Wei TPE = 94.44
7. Hadi Mostean Loron IRI = 90.00
8. Heiner Oviedo CRI = 84.70
9. Guilherme Dias Alvez BRA = 80.70
10. Alexey Denisenko RUS = 79.60
M-63 1. Daehon Lee KOR = 167.50
2. Abel Mendoza Mora MEX = 138.48
3. Wahid Briki TUN = 104.62
4. Michael Harvey GB = 86.31
5. Stevens Barclais FRA = 77.18
6. Cem Unugnuyan TUR = 58.06
7. Chen Yang Wei TPE = 43.20
8. Umut Bildik TUR = 41.00
9. Mohamed Magdy Asal EGY = 39.84
10. Cheng Ching Huang TPE = 37.50
10. Hamza Gbane CIV = 37.50
M-68 1. Servet Tazegul TUR = 210.40
2. Mohammad M. Bagheri IRI = 156.82
3. Idulio Islas MEX = 137.62
4. Behnam Asbaghi Khanghah IRI = 127.50
5. Balla Dieye SEN = 109.92
6. Hun Kim KOR = 92.00
7. Terrence Jennings USA = 82.05
8. Rohullah Nikpai AFG = 79.39
9. Mohammad Abu Libdeh JOR = 75.99
10. Siddhartha Bhat CAN = 68.95
M-74 1. Uriel Avigdor Adriano MEX = 152.59
2. Maxime Potvin CAN = 95.79
3. Seifeddine Trabelsi TUN = 94.20
4. Albert Gaun RUS = 86.32
5. Alireza Nasr Azadani IRI = 71.90
6. Gorome Kare  SEN = 67.01
7. Ridvan Baygut TUR = 62.50
8. Torann Maizeroi FRA = 51.60
9. Raul Martinez Garcia ESP = 49.70
10. Aliashab Sirazov RUS = 45.00
M-80 1. Ramin Azizov AZE = 169.37
2. Tahir Gulec GER = 160.80
3. Nicolas Garcia Hemme ESP = 148.99
4. Aaron Cook IMN = 142.91
5. Issam Chernoubi MOR = 114.45
6. Sebastian Chrismanich ARG = 107.99
7. Dongeon Lee KOR = 99.50
8. Rene Lizaraga Valenzuela MEX = 86.40
9. Arman Yeremyan ARM = 77.44
10. Masoud Hajizavareh IRI = 75.00
M-87 1. Rafael Alba Castillo CUB = 120.00
2. Yousef Karami IRI = 75.00
3. Zhao Yong Ma CHN = 72.00
4. Marc Andre Bergeron CAN = 59.42
5. Augustin Bata FRA = 59.36
6. Lutalo Muhammad GBR = 58.64
7. Jasur Baykuziyev UZB = 58.14
8. Yassin Trabelsi TUN = 54.00
9. Radik Isaev RUS = 47.70
10. M'Bar N'Diaye FRA = 47.58
M+87 1. Anthony Obame GAB = 225.95
2. Robelis Despaigne CUB = 137.80
3. Leonardo Basile  ITA = 108.59
4. Dongmin Cha KOR = 100.44
5. Ivan Trajkovič SLO = 99.16
6. Sajjad Mardani IRI = 96.00
7. Carlo Molfetta ITA = 95.87
8. Xiaobo Liu CHN = 95.02
9. Stephen Lambdin USA = 91.09
10. Kaino Lautusi Thomsen SAM = 83.74
aktualne rang liste (pdf): ovdje


naši u TOP-1000 karijera - 1. 12. 2013.

RH

sportaši/ce god. EU WTF bod.
1. Nataša Vezmar 1976 20. 34. 500
2. Sandra Šarić 1984 29. 52. 456
3. Ana Zaninović 1987 34. 60. 435
4. Martina Zubčić 1989 53. 92. 379
5. Lucija Zaninović 1987 61. 109. 357
6. Miet Filipović 1975 72. 123. 340
7. Filip Grgić 1989 86. 162. 297
8. Marina Sumić 1991 93. 173. 290
9. Petra Matijašević 1988 160. 307. 228
10. Stipe Jarloni 1991 184. 364. 210
11. Mići Kuzmanović 1976 221. 435. 186
12. Iva Gavez 1974 223. 438. 185
13. Lana Banely 1985 268. 533. 166
14. Matija Šantić 1985 290. 576. 157
15. Eva Politeo 1979 314. 629. 149
16. Ivona Skelin 1974 343. 688. 141
17. Vedran Golec 1989 366. 729. 136
18. Ivana Vujčić 1981 377. 754. 133
19. Hrvoje Bregeš 1976 393. 785. 129
20. Ivana Žagar 1985 414. 823. 125
21. Tomislav Bučanac 1978 421. 836. 123
22. Lovre Brečić 1996 426. 851. 122
23. Marijeta Željković 1976 431. 868. 120
24. Antonija Žeravica 1992 486. 973. 110
strjelice ilustriraju pomake u odnosu na 1. 11. 2013.

naši prvaci svijeta:

ostale domaće vijesti za prosinac:

HRVATSKA v.s. KOREJA
(18. 11. 2013)

Poštovani taekwondo prijatelji,
   najbolji juniorski nacionalni tim Koreje dolazi u Hrvatsku u sklopu svoje Europske turneje i u nedjelju, 8. 12. 2013., u Karlovcu će nastupiti protiv juniorske selekcije hrvatskih klubova. Ogled će se održati u Sportskoj dvorani Mladost, s početkom u 19 sati. Popis korejskih reprezentativaca možete skinuti ovdje (pdf).
  Promotor je Grandmaster KO EUI MIN, 9. DAN.
  Ujedno obilježavamo i 42. godišnjicu prvog taekwondo natjecanja u Jugoistočnoj Europi, koje je također održano u Karlovcu.
  Stoga Vas pozivamo da uveličate ovaj važan događaj.
  S poštovanjem,
  Prof. Miroslav Brežan, 8. DAN

Kyorugi seminar
(3. 12. 2013)

Prije dva tjedna najavili smo ogled juniorske selekcije naših klubova i juniorskog nacionalnog tima Koreje, koji će u sklopu europske turneje zastati u Karlovcu.
  Podsjećamo: u organizaciji TK Karlovac i pod pokroviteljstvom grada Karlovca ogled će se održati u Sportskoj dvorani Mladost, u nedjelju 8. prosinca, s početkom u 19 sati.
  Dan prije, u subotu, u Karlovcu će se održati Kyorugi seminar kojeg će voditi korejski treneri Hwang Jang-eui i Ko Eui Min (9. Dan). Kotizacija je 30 €, a prijave valja obaviti do petka, 6. prosinca na miroslav.brezan@gmail.com. (Dodatne informacije: Miroslav Brežan +385 98 250 129)

Hrvatska vs Koreja
(10. 12. 2013)

Karlovac - Prijateljskim susretom juniorskog nacionalnog tima Južne Koreje i selekcije hrvatskih klubova, u Sportskoj dvorani je obilježena 42. obljetnica prvog taekwondo natjecanja u jugoistočnoj Europi.
  U sjajnim borbama, u kojima su uživali brojni gledatelji, gosti su na kraju slavili sa 4:3, a publiku je najviše oduševila pobjeda mlade Karlovčanke Tadee Beršinić. Po borbama su ostvareni sljedeći rezultati:
• Park Jong Hyeon – Luka Lozina 13:8
• Im Min Ji – Mateja Ćosić 8:2
• Yang Hyuk Jun – Ivan Horvat 21:7
• Choi Yun Jung – Sara Ćibarić 4:3
• Jung Eun Hwa – Tadea Beršinić 6:9
• Lee Hyun Kyung – Tea Kopinč 0:4
• Park Youn Geun – Niko Nobilo 5:11.
  Promotor događaja bio je grandmaster Ko Eui Min, nositelj crnog pojasa 9. dan, a domaćin Taekwondo klub Karlovac. Ko Eui Min održao je u subotu seminar u dvorani Atomskog skloništa na Rakovcu, a natjecanje je otvorio veleposlanik Južne Koreje u Hrvatskoj, njegova ekselencija Hyung Won Suh. Radio Mrežnica

Garden Mall:
atraktivna prezentacija taekwondoa

(2. 12. 2013)

U sklopu Festivala izvanškolskih aktivnosti održana je Garden Mall taekwondo liga u organizaciji Taekwondo kluba Dubrava i trgovačkog centara Garden Mall.
  Liga je organizirana kao ekipno natjecanje s unaprijed utvrđenim pravilima, a sudjelovala su četiri kluba: TK Casper, TK Dubrava, TK Susedgrad Sokol i TK Zaprešić. U četiri susreta održano je 12 mečeva koji su trajali dva puta po pet minuta, što znači da se meč odvijao između 5 boraca sa obje strane, koji su na borilište izlazili dva puta po jednu minutu.
• Taekwondo klub Dubrava je s 4 pobjede i jednim neriješenim rezultatom osvojio 9 bodova i nagradu od 5.000 kn.
• Taekwondo klub Casper je s četiri pobjede osvojio 8 bodova i nagradu od 1.000 kn.
• Taekwondo klub Susedgrad Sokol ostvario je dvije pobjede i jedan neriješeni rezultat te osvojio 5 bodova i 750 kn.
• Taekwondo klub Zaprešić je s jednom pobjedom osvojio 2 boda i 500 kn.
  Nagrade je osigurao trgovački centar Garden Mall, čime je omogućena organizacija tog vrlo zanimljivog i zabavnog programa.
  Sva četiri susreta trajala su po dva sata, što se pokazalo kao odlična promidžba taekwondoa kroz ovaj oblik natjecanja. Borbe su bile vrlo dinamične, pune prevrata i vrlo atraktivnih tehnika, pa su svi susreti redovno okupljali velik broj gledatelja koji su se po prvi put susreli sa našim sportom, a reakcije su odlične jer je timski duh bio na vrlo visokom nivou.

Lidija Katalinić Špoljarić, TK Dubrava

Vijeće HOO-a
(6. 12. 2013)

Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora je na današnjoj sjednici razmotrilo nacrt Programa javnih potreba sporta državne razine i proračuna HOO-a za 2014. Ukupni planirani prihodi su za 8,45% niži od prihoda u 2013. i iznose 113.761.777 kuna, ali će se za redovne programe nacionalnih saveza te razvojne programe sportaša i stručni rad trenera izdvajati ista sredstva kao do sada, a smanjit će se izdavanja za plaće za 15% i drugi troškovi. Prijedlog proračuna za 2014. upućuje se na usvajanje Skupštini HOO-a, koja će zasjedati 18. prosinca.
  Vijeće je opet razmotrilo probleme Sportske televizije te raspravljalo o njenom daljnjem radu.
  U pripremi za Veliki dan hrvatskog sporta izabrani su najuspješniji sportaši i treneri u 2013. Proglašenje će se održati 17. prosinca, kad će se uručiti i Nagrade HOO-a Matija Ljubek za životno djelo, koje je ocjenjivački sud dodijelio Ivi-Goranu Munivrani, Zdenku Kobešćaku, Josipu Petrinoviću, Hrvatskom vaterpolskom savezu i Plivačkom klubu Faros.

novi potencijalni olimpijski A kandidati

Filip Hrgović i Marko Čalić, boks
Robert Kišerlovski i Radoslav Rogina, biciklizam
status je aktiviran Marinu Čiliću po isteku suspenzije

novi potencijalni olimpijski B kandidati

Marin Premeru, Ana Šimić i Lisa Christina Stublić, atletika
Robert Seligman, gimnastika
Barbara Matić i Ivana Maranić, judo
Andrej Gaćina, stolni tenis
Ivica Štritof i Željko Posavec, streljaštvo
Mateja Kunović i Petra Matijašević, taekwondo

Usvoji li Skupština taj prijedlog, HOO će kroz ljetni olimpijski program pratiti 10 TOP kandidata, ukupno 33 kandidata iz dva momčadska sporta, 20 potencijalnih A i 11 potencijalnih B kandidata.

41 posto medalja, 16 posto fotelja
(13. 12. 2013)

Seminar "Žene u sportu: mogućnosti i ograničenja" održan je 11. prosinca u organizaciji Komisije za žene u sportu HOO-a te u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta i Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport Zagreba. Uz goste i predavače, okupilo se 40 koordinatorica nacionalnih sportskih saveza i županijskih sportskih zajednica.
  Iako su osvojile 41 posto svih naših olimpijskih, svjetskih i europskih medalja, žene su u sportskim organizacijama i dalje podzatupljene: od 8.538 djelatnika u sportu one čine samo 16 posto, dok ih među stručnjacima ima tek 20 posto. Zaključak je da žene značajno doprinose sportskim rezultatima, ali su istodobno zanemarene u upravljanju i administraciji.
  Predsjednica Komisije za žene u sportu HOO-a ukazala je na činjenicu da nije provedena većina od pet točaka Preporuka HOO-a iz veljače 2012. donesenih slijedom odredbi Nacionalne politike za ravnopravnost spolova. Kroz upitnike nacionalnim sportskim savezima u pripremi Programa i proračuna HOO-a djelomično se provodi samo evidencija o zastupljenosti žena u sportu, a nisu provedene Preporuka o izboru 40 posto žena u tijela sportskih udruga, Preporuka o stručnom usavršavanju i osposobljavanju ni seminar u organizaciji Hrvatske olimpijske akademije za upravljačke poslove.
  Govorilo se i o Akcijskom planu Grada Zagreba za provedbu mjera Nacionalne politike ravnopravnosti spolova od 2011. do 2015., o potrebi korištenja upravo te Nacionalne politike za povećanje broja žena na svim razinama upravljanja u sportu, o neravnopravnom medijskom tretmanu sportašica i problemu seksističkog prikazivanja, o dvostrukoj diskriminaciji u paraolimpijskom sportu.
  Detaljnije: HOO

Skupština Hrvatskog kluba olimpijaca
(18. 12. 2013)

Supština Hrvatskog kluba olimpijaca jednoglasno je odlučila da Zoran Primorac ostaje predsjednik u novom mandatu, a za dopredsjednike su imenovani Danira Nakić, Željko Jerkov, Tomislav Paškvalin i Samir Barač. Na sjednici su bila 42 od 174 člana, a za kvorum ih je trebalo 35.
  Naglašavajući da Klub olimpijaca 22. prosinca slavi 20 godina postojanja, Zoran Primorac smatra da Klub mora imati članove u svim sportskim tijelima i forumima, jer mu je glavni interes borba za hrvatski sport, pa će 2016. sigurno imati i kandidata na izborima za predsjednika HOO-a: "Naša je intencija pomoći HOO-u. Nismo mi nikakvi rušitelji, ali imamo pravo tražiti odgovore na sva pitanja vezana uz hrvatski sport, pa i na ona u svezi Sportske televizije. Nismo nikakva politički definirana skupina. Naša jedina stranka je sport."
  Najviše rasprave je izazvao nedavni verbalni napad počasnog predsjednika HOO-a Antuna Vrdoljaka na predsjednika Zorana Primorca. Na inicijativu splitskog ogranka olimpijaca Vrdoljak se prijavljuje Etičkom povjerenstvu HOO-a zbog vrijeđanja "olimpijskih institucija", a o postupku će biti obaviješten i MOO.
  Željko Jerkov: "Tražimo od HOO- a da ga isključi iz svih tijela budući je prekršio sve norme olimpizma. Nadam se samo da nećemo čekati osam mjeseci kao u slučaju Zdravka Mamića. Uvjerenja sam – da smo tada kaznili Mamića ne bi nam se dogodio 'slučaj Šimunić'." Slobodna Dalmacija
 

Godišnje nagrade HOO-a
(18. 12. 2013)

Uz izravan TV prijenos u hotelu The Westin Zagreb sinoć je svečano obilježen Veliki dan hrvatskog sporta. U nazočnosti brojnih vrhunskih sportaša te uglednika iz našeg gospodarskog i sportskog života, HOO je godinu zaključio odavanjem priznanja za rezultate i doprinos razvoju sporta.

Najbolja sportašica:
Sandra Perković - svjetska prvakinja (disk)

Najbolji sportaš:
Ivica Kostelić - ukupni pobjednik kombinacije i
treći u slalomu u Svjetskom skijaškom kupu

Najuspješnija ženska ekipa:
hrvatska karate reprezentacija - prva na EP

Najuspješnija momčad:
vaterpolska reprezentacija - brončana na SP

Najuspješniji sportski par, štafeta ili posada:
četverac na pariće - svjetski prvaci
(Damir Martin,David Šain,Valent i Martin Sinković)

Najuspješniji treneri:
Nikola Bralić - trener četverca na pariće
Tonći Antunović - trener svjetske prvakinje Tine Mihelić

Najuspješniji promicatelji Hrvatske u svijetu:
Domagoj Duvnjak, najbolji rukometaš svijeta prema Handball-Planet.com

Trofej MOO-a "150 godina, Pierre de Coubertin, škola života":
Zdenko Jajčević (posthumno) - povjesničar sporta, publicist, muzeolog, ravnatelj Hrvatskog sportskog muzeja

Nagrada "Matija Ljubek":
Zdenko Kobešćak, Josip Petrinović, Ivo-Goran Munivrana, Hrvatski vaterpolski savez,
Plivački klub Faros

Nagrada HOO-a za "fair-play":
12-godišnja Hana Dragojević (jedriličarka JK Labuda je na regati za kadete Opatija Spring Cup spasila dječaka Marka Smolića iz JK Val kad mu se prevrnula jedrilica, pa se zapetljao o konopce)
17-godišnji Vedran Bakač (član juniorske repke i STK Split je na Croatia Open dodijelio suparniku završni poen u meču koji je odlukom suca već dobio, zbog rubne lopte koju nitko drugi nije vidio, niti je itko imao primjedbu na odluku suca)

Više: Hrvatski olimpijski odbor

Skupština HOO-a o proračunu i programu
(19. 12. 2013)

Skupština HOO-a je usvojila izmjene i dopune proračuna za 2013. te Program javnih potreba sporta državne razine i proračun HOO-a za 2014. godinu. Zbog otežanih gospodarskih prilika i smanjenja izdvajanja iz državnog proračuna prihodi i rashodi smanjeni su na 113,7 milijuna kuna, ali će se za redovne programe nacionalnih sportskih saveza, razvojne programe za sportaše te stručni rad trenera izdvajati ista sredstva kao i u 2013. Uštede će se postići smanjenjem plaća djelatnika za 15 posto i rezanjem svih materijalnih troškova.
  Skupština je usvojila izmjene Projekta priprema i sudjelovanja hrvatskih sportaša na OI Rio 2016., pa je Ljetni olimpijski program uz dosadašnja 63 korisnika dobio i 11 potencijalnih B kandidata.
  Vijeće HOO-a je na sjednici održanoj prije Skupštine usvojilo popis trenera čiji će rad sufinancirati u 2014. Stručna služba pregledala je zahtjeve sportskih saveza i postojeće ugovore te je Vijeću predložila popis na kojem je 68 vrhunskih A i B trenera, vrsnih i kvalitetnih trenera te trenera za razvoj pojedinog sporta i mlađih dobnih kategorija.

Skupština HOO-a o SPTV
(19. 12. 2013)

Predsjednik HOO-a obavijestio je članove Skupštine HOO-a o zbivanjima oko Sportske televizije. Nakon što je Visoki upravni sud prije par mjeseci poništio odluku Vijeća za elektroničke medije o dodjeli koncesije, istu je ponovo dobio nakladnik HOO TV d.o.o., pa je do 20. siječnja 2014. potrebno potpisati novi ugovor. HOO će kao stopostotni vlasnik tvrtke HOO TV d.o.o. provesti istu proceduru kao i prilikom javljanja na natječaj 2010. i tražiti plebiscitarnu podršku svih dionika - ponavlja se postupak prikupljanja suglasnosti svih nacionalnih sportskih saveza i ostalih dionika kako bi se ponovo potpisao ugovor o koncesiji. SPTV je u međuvremenu potpisala ugovor o suradnji sa 24sata TV i izdavačem Styria Media Group AG.

Skupština HOO-a o Šimuniću
(19. 12. 2013)

Etički odbor (EO HOO-a) zaprimio je prijavu ministra Željka Jovanovića protiv nogometnog reprezentativca Josipa Šimunića radi povrede temeljnih načela olimpizma: Šimunića se tereti da je uzvikom "za dom" na koji su navijači odgovarali s "spremni" nakon utakmice Hrvatska-Island, veličanjem protuustavnih vrijednosti i zazivanjem simbola ustaštva povrijedio dostojanstvo pojedinca, postupio protivno duhu olimpizma i sportskog natjecanja te potaknuo veličanje ksenofobnih, diskriminatornih i protučovječnih vrijednosti.
  Šimunić u odgovoru na prijavu kaže da izgovoreno za njega nije spojivo s rasističkom ideologijom i da nije raspirivao rasnu mržnju, jer su te riječi za njega simbol ljubav za dom, domovinu i publiku.
  U provedbi dokaznog postupka EO je uzeo u obzir da pravni poredak RH deklarira uzvik "za dom spremni" kao profašističko i proustaško ponašanje protivno zakonima i Ustavu RH. EO smatra da uzvikivanje sportaša na mikrofon bilo kog sadržaja na sportskim terenima nije prihvatljivo ponašanje te da je svaki sportaš dužan poznavati pravni poredak svoje države i posljedice riječi koje izgovara kao javna osoba. Kako su Šimunićeve riječi okarakterizirane kao profašističke i proustaške, povrijeđena su temeljna načela olimpizma.
  Većinom glasova Skupština je usvojila prijedlog za izricanje ukora Josipu Šimuniću. Ta se mjera izriče jer za sankcije poput suspenzije ili zabrane nastupa nije nadležna Skupština HOO-a, već Hrvatski nogometni savez kao član HOO-a. Šimunić nije korisnik ni jednog programa HOO-a da bi mu se mogla uskratiti prava, nije potencijalni natjecatelj na olimpijskim igrama da bi mu HOO mogao zabraniti nastup, a ne može mu se izreći ni prestanak članstva, jer nije član tijela HOO-a. HOO

Juniorska selekcija za 2014.
(20. 12. 2013)

Koordinator nacionalnih selekcija Petar Josipović potvrdio je listu reprezentativaca za Juniorsko prvenstvo svijeta (Kineski Tajpeh, 23.-26. 3. 2014), koju su temeljem rezultata s kriterijskih turnira predložili trenerica juniorki Lidija Katalinić Špoljarić i trener juniora Hrvoje Bregeš. Po tri juniorke i juniora iz tog tima nastupit će i na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre mladih (Taipei City, 20. i 21. 3. 2014), ali njihova imena nisu objavljena.

JF-49kg Tena Kunović, Banija Pandas
JF-55kg Ivana Babić, Marjan
JF-63kg Matea Jelić, Knin
JF-68kg Doris Pole, Dubrava
JF+68kg Melani Adamić Golić, Zaprešić
JM-51kg Marko Gregurić, Jastreb
JM-55kg Marko Maljković, Osvit
JM-59kg Karlo Krapec, Osvit
JM-68kg Ivan Luka Šarčević, Marjan
JM-73kg Fran Rezar, Casper

Juniorska selekcija će bazične pripreme održati od 4. do 11. siječnja, nakon čega će u klubovima nastaviti sa specifičnim treninzima. Zadnja provjera pred put na SP bit će im nastup na Trelleborg Open, koji se opet reklamira kao G-turnir, iako mu na rang listama WTF-a rezultata nema od 2011. HTS
 

Najbolji sportaši Grada Zagreba u 2013.
(24. 12. 2013)

- nagrade Zagrebačkog sportskog saveza -
najbolja sportašica - Sandra Perković, disk
najbolji sportaš - Ivica Kostelić, skijanje
najbolja ekipa - košarkašice Novog Zagreba
najbolji tim - rukometaši CO Zagreb
 

Sportske novosti: izbor najboljih sportaša
(26. 12. 2013)

(sudjelovalo 329 sportskih novinara iz Hrvatske)
najbolja sportašica - Sandra Perković, disk
najbolji sportaš - Mario Mandžukić, nogomet
ekipa godine - hrvatska karate reprezentacija
(Ana-Marija Čelan, Ana Lenard, Azra Saleš, Ivona Tubić)
momčad godine - veslački četverac na pariće
(David Šain, Damir Martin, Martin i Valent Sinković)
nagrada za fair play - jedriličarka Hana Dragojević (12 godina) koja je na 'Opatija Spring Cupu' izvukla kolegu iz mora
 

Taekwondo prvenstvo Karlovačke županije
(27. 12. 2013)

kyorugi i poomsae - seniori, juniori, kadeti

Dvorana Atomsko sklonište, Karlovac
Subota, 28. prosinca 2013. s početkom u 10 sati

organizator: TS Karlovačke županije
domaćin: Taekwondo klub Karlovac
pravila: HTS, oprema DaeDo

prijavljeni klubovi:
TK Duga Resa, TK Karlovac, TK Ogulin, TK Ozalj

Izvješće s Prvenstva Karlovačke županije
(30. 12. 2013)

Odlukom Upravnog odbora Taekwondo saveza Karlovačke županije (TSKŽ), svake godine između Božića i Nove Godine organiziramo taekwondo natjecanje Karlovačke Županije u borbama i formama, za sve starosne uzraste, u muškoj i ženskoj konkurenciji.
 Ovogodišnje prvenstvo je po pravilima HTS održano u subotu, 28. prosinca, u karlovačkoj dvorani 'Atomsko sklonište' na Rakovcu. Nastupili su klubovi TSKŽ: TK Duga Resa, TK Karlovac, TK Ogulin i TK Ozalj, a izostao je TK Banija.
  Delegat HTS-a bio je Nikola Car, a sudili su licencirani suci HTS-a: Slobodan Medić (IR, glavni sudac delegiran od HTS-a), Edita Zaborski Trupković (1. klasa), Viktorija Atlija (1. klasa), Sandra Halavanić (2. klasa), Aleksandar Acketa (3. klasa) i Marko Strusa (3. klasa).

kyorugi pobjednici:

kadetkinje -51kg DORA BERONIĆ (Karlovac)
kadetkinje +59kg LANA GRGURIĆ (Ogulin)
kadeti -37kg HRVOJE GRČIĆ (Karlovac)
kadeti -41kg ANDREJ LEKIĆ (Karlovac)
kadeti -49kg BORNA ZLATARIĆ (Karlovac)
kadeti -53kg TIN KATIĆ (Duga Resa)
juniori -59kg DRAGO KORENIĆ (Ozalj)
juniori -68kg LEO KATIĆ (Duga Resa)
juniorke -63kg PETRA TUŠKAN (Karlovac)
seniori -63kg IVAN GUŠTIN (Karlovac)
seniori -80kg LUKA MATUZIĆ (Duga Resa)

poomsae pobjednici:

KB-1 MAJA MIKŠIĆ (Karlovac)
KA-4 DANIJEL BEŠIĆ (Karlovac)
KA-5 BORNA ZLATARIĆ (Karlovac)
KB-5 NINA PROTULIPAC (Karlovac)
SA-3 MIRSAD BEČIROVIĆ (Karlovac)
MA-3 ZDRAVKO FERENČINA (Karlovac)

Natjecanje je proteklo u ugodnoj atmosferi, uz veći broj gledatelja - uglavnom članova klubova, roditelja i prijatelja taekwondo sporta. Na kraju je za trenere i suce organiziran ručak na kojemu su razmijenjena mišljenja o unapređenju taekwondoa u našoj Županiji.
Karlovac, 29. 12. 2013.

Nikola Car, predsjednik

brze poveznice:

najveća natjecanja u 2013:Olympic Review #89
Features:
Taking the Baton
Cover Story: Sochi 2014
Sochi Stars; Tokyo 2020
Olympic Research Corner; Olympic Solidarity
Regulars:
Foreword; News; My Games; Obituaries
Book Reviews; The Olympic Spirit
Images: Snapshoot; Classic Olympic Images

online inačicu pročitajte ovdje

kompletan ranking (pdf): standardni * olimpijski

vodeći u standardnim kategorijama: ovdje

 

Vrh-Top
© Taekwondo.HRBAT.com

 

Vijesti | Kuća slavnih | Taekwondo | Kalendar | Kontakt