TAEKWONDO.HRBAT.COM

Vijesti | Kuća slavnih | Taekwondo | Kalendar | Kontakt

 

vijesti
naslovnica
olimpijske igre
svjetska prvenstva
europska prvenstva
višesportske igre
prvenstva hrvatske
para-taekwondo
g-turniri wtf-a
poomsae
natječaji
obrazovanje
ostalo-arhiva
siječanj 2014
veljača 2014
ožujak 2014
travanj 2014
svibanj 2014
lipanj 2014
srpanj 2014
kolovoz 2014
rujan 2014
listopad 2014
studeni 2014
prosinac 2014
2013
2012
2011
zaštita sportaša
arbitražni sud za sport
olimpijski pokret
hoo
World Taekwondo Federation
 

 
 

najveća taekwondo natjecanja WTF-a u 2014.

World Grand-Prix Final * WTF G-8
World Grand-Prix Series 1+2 * WTF G-4
World University Championships * WTF G-1
World Military MEN Championship * WTF G-1
European Championships * WTF G-4
Youth Olympic Games
World Junior TKD Championships
World Cadet TKD Championships
World TKD Poomsae Championships
European u-21 Championships

  vijesti za ožujak 2014.

11. 3. 2014.

 

WTF: službene rang liste za ožujak

   
Još prije Bahrain Opena nahvalili smo nastupe naših sportaša tijekom veljače, uključujući i malu reprezentaciju sastavljenu isključivo od olimpijskih kandidata, a po objavi novih rang listi možemo uživati i u njihovom bodovnom učinku. Iako se novi poredak kreće u granicama očekivanog, dogodio se i par pozamašnih iskoraka u pravom smjeru.
  Za prvi ovogodišnji turnir Grand Prix Serije 35 pozivnica po kategoriji će biti dijeljene prema rankingu koji će se objaviti početkom svibnja, ali da se šalju danas iz Hrvatske bi bilo pozvano pet sportašica i dva sportaša, dakle - dva seniora više no pred mjesec dana.
  Najuspješnije su nam i dalje sestre Zaninović, koje su napredovale manje no što smo se nadali, ali - u samom vrhu je najteže ostvariti pomak. U usporedbi sa stanjem nakon SP 2013., Marina Sumić je danas bolja za pet mjesta, a Petra Matijašević je tamo gdje je bila i tada, dok u odnosu na prošli mjesec obje bilježe napredak. Filip Grgić bilježi pomak od 13, Martina Zubčić je u plusu za tri, a Stipe Jarloni također za 13 mjesta. Vedran Golec se progurao za novih 29 mjesta, a iako mu je 25,69 bodova dosta tek za 45. mjesto, za pozivnicu bi mu na današnji dan falilo samo šest bodova.
  Medalje iz Trelleborga su nam u ranking dovele tri nova imena: Ines Kovač je 77. (SF+68kg), Dean Šarčević 170. (SM-80kg), a Kristina Tomić 182. (SF-49kg).
  Tako u olimpijskom rankingu danas imamo 28 imena, ali svi osim spomenutih jedanaest bilježe lagani pad.

aktualne rang liste obuhvaćaju slijedeća natjecanja:

Trelleborg Open (G-1); Luxor Open (G-2);
Canada Open (G-1); U.S. Open (G-2);
Fujairah Open (G-1); Fajr Open (G-1);
+ 25% bodova iz 2011 + 50% iz 2012 + 75% iz 2013
(u plavo su ofarbani nastupi hrvatske reprezentacije)

U TOP-10 svih olimpijskih kategorija probile su se tek tri nove seniorke i tri seniora, ali je samo u kategoriji Filipa Grgića, do 68kg, poredak vodećih u dlaku isti kao prošlog mjeseca iako je većina boraca prikupila ponešto novih bodova.
  Osam prvih mjesta drži šest zemalja - po dva imaju Koreja i Francuska, a po jedno Britanija, Gabon, Kineski Tajpeh i Meksiko. Raspoloživih 80 vodećih mjesta podijelili su borci iz 30 zemalja, a i muškarce i žene ima njih 14 (Australija, Azerbajdžan, Britanija, Egipat, Kanada, Kina, Kineski Tajpeh, Koreja, Kuba, Meksiko, Rusija, SAD, Španjolska, Turska).
  Mjereći po zastupljenosti u samom vrhu, najuspješnije nacije svijeta danas su Koreja (pet seniorki i četiri seniora) i Meksiko (tri seniorke i šest seniora), a odskaču još Francuska sa šest seniorki te Kina sa četiri seniorke i jednim seniorom.
  TOP-10 svih olimpijskih kategorija i linkove na kompletne rang liste WTF-a za mjesec ožujak donosimo ovdje

10. 3. 2014.

 

TaekwondoDATA ranking karijera

  Europska taekwondo unija je najjačim kontinentalnim turnirima od 2007. dodjeljivala oznaku A-klase, a ta je praksa ukinuta koncem 2013. zbog uvođenja WTF G-statusa. ETU A-status je ponajviše služio stručnim timovima za brzu procjenu kvalitete pojedinog natjecanja u odnosu na druga, ali ga je koristio i projekt TaekwondoDATA pri izradi niza službenih rang listi, od kojih najkorisnijima držimo rang liste karijera.
  U tih sedam godina TaekwondoDATA je povremeno priznavao A-status za 15 europskih turnira, a tek ga je sedam turnira imalo kroz cijelo razdoblje (Austrian, Belgian, Croatia, Dutch, German, Spanish i Trelleborg Open). U ovom desetljeću projekt je na popis dodao i tri turnira sa drugih kontinenata - Alexandria i Korea Open po jednom te US Open četiri puta.
  Rezultati A-turnira su za TaekwondoDATA bili tek korektiv pri određivanju uspješnosti sportaša - veći su utjecaj imala sva natjecanja namijenjena državnim selekcijama. Ipak smo znali prigovarati kako nije baš pošteno što na ranking u istoj mjeri ne utječe više turnira s ostalih kontinenata. Vjerovali smo da će to poboljšanje doći sa uvođenjem G-statusa za probrane svjetske turnire, ali toga zasad još nema: nakon sedam turnira održanih u veljači možemo konstatirati kako su novi bodovi u ranking kapnuli samo sa Trelleborg i US Opena.
  Stoga ćemo opet naglasiti da su TaekwondoDATA rang liste karijera koristan alat svima koje zanima povijest taekwondo sporta, ali se aktivni sportaši njima ne smiju opterećivati. Bolji plasman tu nikome ne donosi ništa, jer su za status pojedinca relevantne samo rang liste WTF-a, poglavito one za olimpijske kategorije, koje odlučuju o većini putnika na Olimpijske igre. TaekwondoDATA ranking karijera nam ležerno govori tek gdje je čije mjesto u povijesti taekwondo borbi. Ponešto se može zaključiti i o snazi pojedinih saveza, ali sve to nije nimalo važno u borbi za olimpijske plasmane.
  Aktualno: Hrvatski seniori su u Trelleborgu osvojili pet medalja, ali smo te rezultate analizirali 10. veljače, pa za nas nema promjena u TOP-1000 svjetskih karijera: 25 imena zauzima nam iste pozicije kao pred mjesec dana.

1. 3. 2014.

 

Prvi dojmovi s Bahrain Opena

    U Manami je jučer počeo šesti Bahrain Open, prvi put u organizaciji Bahrain Self-Defence Federation. Prema jednom članku, svečano ga je otvorio glavni tajnik Vrhovnog vijeća za mladež i sport, Šeik Salman bin Ebrahim Al Khalifa. Direktor turnira prethodno je naglasio ponos što su okupili "oko četiri tisuće sportaša i dužnosnika iz preko 25 zemalja, sa svih kontinenata", zadovoljan što su ispunili ciljeve po pitanjima odlične organizacije i broja sudionika, te što njihova zemlja proživljava sportsku renesansu zahvaljujući mudrom vodstvu Njegovog veličanstva, Kralja Hamada bin Ise Al Khalife.
  Izostale su službene informacije u realnom vremenu, a rijetke objavljene vijesti nisu dosljedne, pa drugi članak kaže da se okupilo "više od 350 taekwondaša obaju spolova iz 35 zemalja, među kojima su Turska, Hrvatska, Kazahstan, SAD, Slovenija, Francuska, Irska, Venezuela, Švedska, Švicarska, Uzbekistan, Austrija, Saudijska Arabija, UAE, Katar, Kuvajt, Libanon, Jemen, Egipat, Jordan i Bahrain."
  Neki sudionici zbrajaju dvojake dojmove, pa tako Jastrebov dvojac javlja da organizacija nije baš idealna: u četvrtak su izvrsno dočekani od predstavnika organizatora, gospodina Tawfiqa, te su kao njegovi posebni gosti počašćeni besplatnom kotizacijom, a onda su saznali za promjenu satnice, po kojoj nastupaju već prvog dana. Prvi krug eliminacijskih borbi trajao im je oko šest sati: Golec ga je prošao bez borbe jer mu se protivnik nije pojavio, a potom je zaradio broncu protiv sportaša istog prezimena kao domaćin, Tawfiq, s kojim nije imao problema. Polufinalni je protivnik za našeg teškaša ovaj put bio nepremostiva zapreka: renomirani Britanac Mahama Abdoufatah Cho, koji je u prijavama bio zamaskiran izostavljanjem prepoznatljivoga Cho, potom je produžio po zlato i sa "arapske turneje" nosi ukupno 25,6 bodova.
  Veljača nije bila loša ni za Vedrana Goleca - zaradio je ukupno 15,12 bodova, ali preskačemo nagađanja što će to značiti za njegov ranking.

1. 3. 2014.

 

Hrvatska na Bahrain Openu

   


SF-53kg (12) Ana Zaninović, CroNT/Marjan 3.
SF-57kg (7) Mateja Knežević, Škorpion
SF-67kg (8) Petra Matijašević, CroNT/Marjan 1.
SM-58kg (21) Stipe Jarloni, CroNT/Knin
SM-68kg (31) Filip Grgić, CroNT/Metalac 2.
SM-80kg (13) Mario Maletić, Škorpion
SM+87kg (15) Vedran Golec, Jastreb 3.
 

2. 3. 2014.

 

Želja za jačanjem taekwondoa

    Šeik Salman bin Ebrahim Al Khalifa je glavni tajnik Vrhovnog vijeća za mladež i sport Bahraina i dopredsjednik tamošnjeg Olimpijskog odbora. Za trajanja Otvorenog prvenstva Bahraina posjetio ga je dopredsjednik Azijske taekwondo unije Lee Kyu Seok, te mu iskazao zahvalnost i divljenje zbog pruženoga gostoprimstva, kao i čestitke na "golemom uspjehu taekwondo prvenstva, koje odražava sposobnost Bahraina za organizaciju različitih sportskih priredbi."
  Šeik Salman je naglasio važnost jačanja veza sa ATU radi razvoja taekwondoa u Bahrainu, ali i potrebu za jačanjem bilateralne suradnje između Bahrain Martial Arts Association i ATU, na dobrobit našega sporta. Potvrdio je da produžetak organiziranja Bahrain Opena na šestu uzastopnu godinu "nakon brojnih uspjeha odražava izvanrednu reputaciju koju Kraljevina ima na međunarodnom nivou."
  Umjesto čitanja ljubaznih fraza, mi bismo ipak više uživali u pravovremenom izvješću sa samog natjecanja.
 

2. 3. 2014.

 

Slovenia Open

   

borbe seniora, juniora, kadeta
Maribor, 22. 2. 2014.

najbolja seniorka - Marija Štetić, Dubrava
najbolji senior - Bruno Rezo, Dubrava
najbolja juniorka - Ana Šaravanja, Rugvica
najbolji junior - Daniel Turnov, Bulgarian NT
najbolja kadetkinja - Taisia Popova, Galeb
najbolji kadet - Bela Berei, Hungary NT

ekipni TOP-10 (od 81)

seniori ukupno juniori
1. Dubrava
2. Orion
3. Czech Team
4. Susedgrad Sokol
5. Rugvica
6. Casper
7. Dragon
8. Galeb
9. Metalac
10. Jitae Maribor
1. German NT
2. Osvit
3. Dubrava
4. Bulgarian NT
5. Croatia NT
6. Galeb
7. Czech Team
8. Hungary NT
9. Rugvica
10. Dragon
1. Osvit
2. Croatia NT
3. Bulgarian NT
4. Galeb
5. German NT
6. Zaprešić
7. Romanian NT
8. Rugvica
9. Dubrava
10. Dragon

juniorska reprezentacija Hrvatske

1. Matea Jelić, CroNT/Knin JF-63kg
1. Doris Pole, CroNT/Dubrava JF-68kg
3. Tena Kunović, CroNT/Banija JF-46kg

1. Marko Maljković, CroNT/Osvit JM-55kg
1. Fran Rezar, CroNT/Casper JM-73kg
3. Marko Gregurić, CroNT/Jastreb JM-51kg
3. Ivan Luka Šarčević, CroNT/Marjan JM-68kg
Karlo Krapec, CroNT/Fox JM-59kg

sve medalje naših seniora

1. Martina Zubčić, Dubrava SF-57kg (14)
1. Marija Štetić, Dubrava SF-67kg (24)
1. Iva Radoš, Metalac SF+67kg (6)
2. Antonija Žeravica, Orion SF-67kg (24)
3. Jelena Žeravica, Orion SF-49kg (9)
3. Mia Roso, Orion SF-57kg (14)
3. Ivona Skorup, Casper SF-67kg (24)
3. Martina Košec, Master SF-67kg (24)
3. Karla Ivček, Susedgrad Sokol SF-49kg (9)

1. Bruno Rezo, Dubrava SM-68kg (24)
1. Mate Šaravanja, Rugvica SM-58kg (7)
1. Tin Solenički, Susedgrad Sokol SM-80kg (18)
2. Ivan Penava, Orion SM-80kg (18)
3. Marko Mutak, Casper SM-80kg (18)
3. Antonio Divković, Dubrava SM-68kg (24)
3. Luka Horvat, Fox SM-80kg (18)
3. Luka Majetić, Jastreb SM+80kg (9)
3. Mladen Kuliš, Kondor SM-68kg (24)
3. Dragan Kerošević, Rugvica SM-58kg (7)

kompletni rezultati (pdf)

3. 3. 2014.

 

Luxembourg Open

   

borbe seniora, juniora, kadeta (A+B)
Dudelange, 22. 2. 2014.

ukupan ekipni TOP-10 (od 85)

1. Nottingham Taekwondo Club, GBR 102 9+7+4
2. Koryo Den Haag, NLD 62 5+5+2
3. Sport Treff Helene, GER 45 4+3+2
4. Seongdong, NLD 42 4+2+4
5. Karlovac, CRO 40 5+1+0
6. Olympic TKD Club Bonn, GER 37 3+3+1
7. JC Niederroden, GER 29 2+2+5
8. Keumgang Diest, BEL 27 3+1+1
9. Taekwondo Ates, GER 24 1+3+2
10. Tiger Academy, GER 22 2+1+3

sve hrvatske medalje

1. Petra Butala, Karlovac SF-57kg (8)
1. Tadea Beršinić, Karlovac JF-59kg (6)
1. Petra Tuškan, Karlovac JF-63kg (5)
1. Ivan Horvat, Karlovac JM-63kg (10)
1. Igor Kozina, Karlovac JM-B-68kg (5)
2. Martina Marić, Karlovac JF-B-52kg (4)

kompletni rezultati (pdf)

3. 3. 2014.

 

Seniorski prvaci Španjolske 2014.

 
SF-46kg Elaia Torrontegui
SF-49kg Isabel Sanchez
SF-53kg Celia Tortosa
SF-57kg Eva Calvo
SF-62kg Diana Vazquez
SF-67kg Lua Maria Pineiro
SF-73kg Cristina Agullo
SF+73kg Rosanna Simon
SM-54kg Jesus Tortosa
SM-58kg Juan Fernandez
SM-63kg Javier Perez
SM-68kg Daniel Quesada
SM-74kg Manuel Beloqui
SM-80kg Nicolas Garcia
SM-87kg Daniel Ros
SM+87kg Mikel Bernal

4. 3. 2014.

 

Cijena neovisnosti

    Dok Glasgow završava pripreme za Igre Commonwealtha koje će ugostiti u srpnju, sport igra sve veću ulogu u zahuktaloj političkoj kampanji za rujanski referendum o neovisnosti Škotske, pa su analitičari secirali njihov doprinos izuzetnom uspjehu britanskih sportaša na Olimpijskim igrama 2012. Naglašava se da među 114 sportaša koji su sudjelovali u osvajanju 65 olimpijskih odličja domaćeg tima nije bilo ni deset posto Škota, preciznije - bilo ih je samo jedanaest.
  Škotski državni tajnik Carmichael upozorava da bi eventualan izlazak iz sadašnje političke zajednice mogao značiti krah za njihov sport, jer bi s nezavisnošću izgubili novac iz zajedničkih fondova: britanski olimpijski sportovi se najvećim dijelom financiraju iz prihoda Nacionalne lutrije, pa njoj duguju i razmjeran dio uspjeha, ali imaju potporu i drugih institucija.
  Ukupan britanski učinak je u Londonu bio najbolji od davne 1908. godine - 29 zlatnih, 17 srebrnih i 19 brončanih odličja, dostatnih za treće mjesto ukupnog poretka zemalja, a Škoti su pritom imali prste u osvajanju sedam zlata, četiri srebra i jedne bronce. Za usporedbu, devet britanskih osvajača medalja nije ni rođeno na otočju, a čak sedam ih dolazi iz malenog Walesa, uključujući olimpijsku taekwondo pobjednicu Jade Jones.

5. 3. 2014.

 

Previranja

   
Nakon početnih organizacijskih previranja u bivšoj državi, ponajviše diktiranih od one prave a ne od sportske politike, hrvatski je taekwondo prije osamostaljenja države izabrao kretanje olimpijskim putem WTF-a. Bez pretjerivanja možemo konstatirati kako od tad vučemo razvoj taekwondo sporta "na ovim prostorima". Desetljećima smo prisutni pri europskom i svjetskom vrhu, a tek zadnjih godina svjedočimo značajnijem rezultatskom napretku boraca Srbije i Slovenije.
  Nisu svi jednako zadovoljni stanjem u našoj zemlji, jer smo tijekom godina zabilježili više teško oprostivih "faula". Čini se da naši susjedi slične probleme imaju danas. Iako nam detalji nisu poznati, unutrašnja previranja ovih dana iščitavamo iz obraćanja vodstva "Tekvondo asocijacije Srbije" članstvu putem službene internetske stranice:
  Poštovani,
  S obzirom na izuzetno tešku situaciju u kojoj se nalazi Tekvondo asocijacija Srbije, sa velikim žaljenjem konstatujem da pojedinci koristeći istu tu situaciju, pokušavaju da obmanu javnost iznošenjem neistina o radu Saveza, odnosno neosnovanim insinuacijama o nestručnom i nekvalitetnom radu Saveza i navodnom nepoštovanju pravnih akata.
  Posle višegodišnjeg napretka tekvondo sporta, nalazimo se u situaciji gde se ratuje lažnim informacijama, a iako je propaganda, pa čak i ona negativna, savremen način političke borbe, ovim putem objavljujem da se rukovodstvo Saveza neće koristiti istim, već će u skladu sa zakonskim mogućnostima, protiv svih pokretača ove negativne kampanje - preduzeti sve odgovarajuće prekršajne i krivične prijave.
  S poštovanjem,
  Zoran Ćendić, generalni sekretar TAS

6. 3. 2014.

 

Plagijatori

  Moon Dae-sung, olimpijski taekwondo pobjednik iz Atene 2004. i južnokorejski član MOO-a, navodno je proglašen krivim za plagiranje doktorata: Sveučilišni odbor na Kookmin University u konačnom pravorijeku kaže da je glavni dio njegove disertacije istovjetan drugoj, napisanoj od polaznika Myongji University. Slijedi odlučivanje o sankcijama, što može dovesti i do poništenja diplome.
  Moon je u MOO upao 2008. slijedom izbora za člana njegove Komisije sportaša, a za prepisivanje je prvi put optužen u travnju 2002., nakon uspješne izborne utrke za parlament okruga Saha-gu na listi vladajuće stranke Saenuri. Odmah po objavi optužbi odstupio je sa profesorskog mjesta na Donga University i istupio iz stranke, ali kako je oko slučaja zavladala tišina, koncem prošle godine se vratio u stranku.
  Etička komisija MOO-a je pokrenula vlastitu istragu, ali njeni ponavljani zahtjevi za dostavu korejskih rezultata istrage nisu urodili plodom, pa su je u prosincu 2013. obustavili, uz naznaku da spis ostaje čekati daljnji razvoj događaja. Glasnogovornik MOO-a sada još ne može govoriti o narednim potezima Etičke komisije, ali pretpostavlja da će slučaj opet biti otvoren.
  Iz iste godine pamtimo jedan bliži slučaj plagiranja: političar Pal Schmitt je u prethodnom životu bio uspješan sportaš, dvostruki olimpijski pobjednik u mačevanju i član MOO-a od 1983. Kad ga je Sveučilište Semmelweis proglasilo krivim za prepisivanje doktorata izgubio je akademsku titulu te je slijedom javnih osuda i ukora Etičke komisije MOO-a 2012. bio primoran napustiti dužnost predsjednika Mađarske. chosun

7. 3. 2014.

 

Pronevjere, utaje i nepotizam

  Korejski taekwondo savez (KTA) je prošlog tjedna doživio upad policije zbog sumnje da su namještali rezultate mečeva radi pogodovanja izabranim sportašima. Istraga je pokrenuta slijedom optužbi da je na selekcijskim turnirima za nacionalni tim KTA prisiljavala suce na pristranost, kako bi mjesta u reprezentaciji osigurali favoriziranim sportašima.
  Tragajući za dokazima, istražiteljski tim Nacionalne policijske agencije (NPA) je u dva ureda u Seulu zaplijenio tvrde diskove računala i povjerljive dokumente Saveza. Dužnosnici NPA kažu da je pretražena i kuća "61-godišnjeg šefa KTA, zbog navodnog vođenja sheme namještanja rezultata i pronevjere državnih fondova. On je optužen da je krivotvorenjem knjiga izvlačio novac dodijeljen od gradske uprave Seula."
  Istraga je uslijedila nakon što je Ministarstvo kulture, sporta i turizma u siječnju zatražilo kontrolu nacionalnih i regionalnih sportskih saveza, uključujući KTA, zbog "različitih nepotvrđenih koruptivnih radnji".
  Ministarstvo kaže da je kontrola potom provedena u tri tisuće sportskih tijela svih razina, od državne, preko pokrajinskih do gradskih, te je otkriveno 337 različitih nepravilnosti, uključujući pronevjere, utaje i nepotizam pri zapošljavanju. Korea Times

8. 3. 2014.

 

Cura koje se treba čuvati

    17-godišnja britanska borilačka "zvjezdica" Katie Bradley uživa dvostruki moralni poticaj uoči puta na Juniorsko prvenstvo svijeta u New Taipei City. U svom prvom nastupu od Croatia Opena nedavno je na Luxembourg Openu osvojila zlatne medalje i u juniorskoj (-46kg) i u seniorskoj konkurenciji (-49 kg): juniorsko zlato uzela je pobijedivši jednu sportašicu iz Belgije i dvije iz Njemačke ukupnim skorom 21:4, a potom si je malo podebljala težinu da bi potukla seniorke Nizozemske, Belgije i Njemačke ukupnim skorom 24:6.
  Daleko od borilišta, uspješan tjedan je imao i njen otac Andy Bradley. Put na Tajvan Britance košta oko 3.000 funti "po glavi", pa je poduzetan tata na sve strane tražio sponzore za svjetsko prvenstvo, dijeleći kćerkin CV upotpunjen novinskim člancima koji dokazuju "njezinu vrijednost kao sponzorirane sportašice". Nakon uspješnog nastupa Katie je dobila i izvrsnu vijest o potpisivanju trogodišnjeg sponzorskog ugovora s Kent company, koja će joj s po 10 tisuća funti značajno pomagati u financiranju daljnjih treninga i natjecanja.
  Tata Bradley je kćeri prethodno osigurao sponzorske ugovore za besplatan put kroz London i prijevoz do zračne luke, a našle su se i besplatne karte za let na Tajvan. Plymouth Herald

8. 3. 2014.

 

Nije sa ovog svijeta

    Zlatan Ibrahimović opet ostavlja svijet nogometa bez daha svojom "taekwondo vještinom": nakon što je na današnjoj utakmici zakucao gol za vodstvo svoga Paris Saint-Germaina protiv Bastie, odradio je asistenciju za drugi gol, "o kojoj će se u svijetu pričati puno više jer nije sa ovog svijeta". Iako komentatori s divljenjem kliču kako ne vjeruju da bi se itko drugi mogao sjetiti sličnog poteza, mi nismo baš toliko oduševljeni jer nas Ibra teško može iznenaditi. Video

9. 3. 2014.

 

Seniorsko prvenstvo Hrvatske 2014.

   

prvaci Hrvatske

Mateja Kunović, Banija Pandas, SF-46kg (6)
Jelena Žeravica, Orion, SF-49kg (9)
Jelena Ivančić, Susedgrad Sokol, SF-53kg (16)
Martina Zubčić, Dubrava, SF-57kg (15)
Marija Štetić, Dubrava, SF-62kg (11)
Rea Budić, Dubrava, SF-67kg (11)
Franka Anić, Forteca Korčula, SF-73kg (9)
Mia Radoš, Metalac, SF+73kg (7)

Piero Marić, Marjan, SM-54kg (5)
David Tenjer, Pantera, SM-58kg (7)
Dominik Matleković, Orion, SM-63kg (19)
Filip Grgić, Metalac, SM-68kg (17)
Tin Solenički, Susedgrad Sokol, SM-74kg (8)
Dinko Šegedin, Forteca Korčula, SM-80kg (13)
Juraj Stinčić, Susedgrad Sokol, SM-87kg (9)
Vedran Golec, Jastreb, SM+87kg (8)

ekipni TOP-10 (od 43)

seniorke ukupno seniori
1. Dubrava 34
2. Metalac 25
3. S. Sokol 16
3. Orion 16
5. Forteca 12
5. Osvit 12
7. Zaprešić 10
8. Banija Pandas 9
8. Marjan 9
10. Senj 4
1. Dubrava 51
2. Metalac 42
3. S. Sokol 37
4. Orion 29
5. Forteca 22
5. Marjan 22
5. Jastreb 22
8. Pantera 18
8. Osvit 18
10. Zaprešić 13
1. Jastreb 22
2. S. Sokol 21
3. Dubrava 17
3. Metalac 17
5. Pantera 15
6. Marjan 13
6. Orion 13
8. Forteca 10
9. Škorpion 6
9. Zadar 6
9. Osvit 6

najbolji pojedinci prvenstva

najbolja seniorka - JELENA IVANČIĆ, Susedgrad Sokol
najbolji senior - FILIP GRGIĆ, Metalac

kompletni rezultati (pdf)

9. 3. 2014.

 

Korak prema Paraolimpijadi 2020.

    Upravni odbor Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC) je 5. veljače odabrao sportove koji ulaze u drugu fazu procesa definiranja programa Paraolimpijskih igara 2020.: "minimalne uvjete" su zadovoljili badminton i taekwondo (kyorugi).
  IPC je proces utvrđivanja programa Paraolimpijskih igara 2020. pokrenuo u studenom 2013., kad je pozvao postojeće i nove sportove da do 17. siječnja iskažu interes za dodavanje novih događanja u program. Prijavljeno je devet sportova i disciplina, a sedam ih mora čekati na novu šansu: amputee football, powerchair football, blind match racing, one person multi-hull sailing,electric wheelchair hockey, intellectually impaired & 3x3 wheelchair basketball.
  I dva nova sporta i one koji su već u programu sad čeka još prepreka: do srpnja moraju ispuniti sveobuhvatne upitnike, koji će ujesen utjecati na definiranje programa Igara. Proces odražava stalan rast paraolimpijskog pokreta, začetog u Rimu 1960. uz učešće 23 zemlje u osam sportova, preko Londona 2012. sa 164 zemlje i 20 sportova, do Ria 2016. s 22 sporta.

9. 3. 2014.

 

Zahvala i čestitka predsjednika WTF-a

   
Oduševljenje WTF-a aktualnim pred-olimpijskim događanjima najbolje opisuje obraćanje predsjednika Chungwon Chouea vodstvima nacionalnih saveza u pismu slijedećeg sadržaja:
  Najdraži kolege,
  Sa ponosom i oduševljenjem želim vas informirati da je, odlukom upravnog odbora Međunarodnog paraolimpijskog odbora na sastanku održanom 5. ožujka u Sočiju, taekwondo (disciplina Kyorugi) pozvan u drugu fazu procesa proširenja za Paraolimpijske igre Tokyo 2020.
  To je veliki uspjeh i postignuće cijele taekwondo obitelji, koja je proteklih godina neumorno radila na promicanju i razvoju para-taekwondoa.
  To je najbolja vijest, posebice za para-taekwondo sportaše, jer su sad još korak bliže ostvarenju snova o pojavljivanju na pozornici Paraolimpijskih igara.
  Želim vas ohrabriti na nastavak zajedničkih napora da putem taekwondoa dosegnemo do još većeg broja ljudi s različitim poteškoćama i oštećenjima.
  Za vašu informaciju, konačan program Paraolimpijskih igara 2020. bit će definiran 6. i 7. 10. 2014. u Berlinu, Njemačka.
  Zahvaljujem vam i čestitam.
  Srdačno vaš,
  Chungwon Choue, predsjednik WTF-a

9. 3. 2014.

 

Veliki planovi

    Rastu popularnosti taekwondoa među osobama s poteškoćama svjedočimo od kad je WTF 2006. utemeljio Odbor za para- taekwondo. WTF danas radi na osmišljavanju sofisticiranijeg sustava klasificiranja sportaša, predstavljen je razvojni fond za pomoć nacionalnim savezima, zbog učenja iz tuđih iskustava prošle su godine potpisani memorandumi o razumijevanju sa International Blind Sports Federation (IBSA), Cerebral Palsy International Sports and Recreation Association (CPISRA), International Federation for sport for Para-athletes with an intellectual disability (INAS).
  WTF je ponosan na napredak ostvaren zadnjih godina: na prvom Svjetskom para-taekwondo prvenstvu 2009. smo imali 38 boraca iz 19 zemalja, a ove godine u programu prvenstva će se naći i forme sportaša s intelektualnim poteškoćama, pa bi iz 40 zemalja trebalo doputovati oko 150 natjecatelja.
  Na tome se ne namjerava stati, pa će Vijeću WTF-a i Glavnoj skupštini u Taipei Cityju za raspravu biti ponuđeni prijedlozi nekih amandmana osmišljenih zbog promicanja vrijednosti IPC-a i povećanja učešća u para-taekwondou, s nadom da će ti napori biti prepoznati te da ćemo se na koncu naći u sportskom programu Paraolimpijskih igara 2020.
  Uz ostalo, bit će predloženo i da nacionalnim savezima uvjet za stjecanje glasačkog prava postane slanje bar dva sportaša na Para-taekwondo prvenstva svijeta. U provedbi te obveze savezima treba pomagati nedavno osnovan Razvojni fond, iz kojeg će se moći tražiti sredstva za razvoj para-taekwondoa u svakoj zemlji. WTF radi i na osmišljavanju obrazovnog programa koji će osigurati nastavak rasta od temeljnog do elitnog međunarodnog nivoa.

10. 3. 2014.

 

Ususret Svjetskom para-taekwondo prvenstvu


  Neposredno prije Kvalifikacija za Olimpijske igre mladih, Kineski Tajpeh 18. i 19. ožujka ugošćuje Vijeće i Glavnu skupštinu WTF-a, koji će uz ostalo usvojiti nova klasifikacijska i natjecateljska pravila za para-taekwondo.
  Zasad se zna da će peto izdanje Svjetskog para-taekwondo prvenstva biti održano u Moskvi 21. i 22. lipnja 2014. U dva prethodna dana svi borci moraju proći obavezan postupak klasifikacije, iliti razvrstavanja, a tek potom će se pristupiti njihovoj registraciji i izradi natjecateljske satnice.
  U program prvenstva prvi put su uključene i forme tehničara s intelektualnim poteškoćama, koji moraju imati nešto što se zove "INAS provisional eligibility", a objašnjeno je ovdje: INAS Master list. Svi sportaši obavezno moraju imati licence (GAL).
  Više informacija i prijavnice: WTF

11. 3. 2014.

 

Traženje viza od krive države?

    General Placide Magambo, glavni tajnik Taekwondo saveza Ruande, domaćim se medijima požalio da Savez nije na vrijeme uspio osigurati "kineske vize", pa moraju odustati od puta na Juniorsko prvenstvo svijeta koje za dva tjedna počinje "na Tajpehu, Kina": "Domaćini su prvo obećali omogućiti dobivanje viza svim sudionicima, ali su kasnije javili da se za to moramo pobrinuti sami, službenim putem."
  Dvoje njihovih 15-godišnjih boraca, Delphine Uwababyeyi i Emmanuel Twagiramungu, pripremalo se na SP odraditi svoje premijerne međunarodne nastupe, a sada im preostaje tek nastavak priprema za juniorsko prvenstvo Afrike.
  Lokalni mediji sad se pitaju hoće li nakon SP-a njihovi borci propustiti i Olimpijske igre mladih "koje također ugošćuje Kina", a mi im možemo šapnuti da hoće, ako im se ne zalomi kakva pozivnica: svima je znano da će se kvalifikacije za OIM održati neposredno prije Juniorskog SP, na istom mjestu, za koje Kina (još) ne može davati vize. newtimes.co.rw

12. 3. 2014.

 

Nova generacija štitnika

    Nastavlja se utrka na tržištu elektronskih zaštitnih i bodovnih sustava: dvije snažne tvrtke udružile su resurse računajući da će im tržišnu prevlast donijeti "superiorna tehnologija KP&P-a i globalna snaga adidasovog brenda".
  Adidas i KP&P spremaju se na kvalifikacijama za Olimpijske igre mladih u Kineskom Tajpehu predstaviti dva zajednička proizvoda - elektronski štitnik za tijelo s logom Adidasa i natpisom "KP&P inside", koji je već imao premijeru na nekim turnirima, te elektronski štitnik za glavu. Prioritet zajedničkog brenda je odabir za službenu opremu Olimpijskih igara 2016., pa će u ostvarenje tog cilja biti uloženi maksimalni napori, uključujući i rad na stalnom poboljšavanju postojećih sustava.
  Dvije tvrtke vjeruju da će rad pod parolom "zajedno za taekwondo" imati pozitivan utjecaj na daljnji rast popularnosti taekwondoa, ali planiraju i širenje na boks, karate i druge borilačke sportove.

13. 3. 2014.

 

Cilj je još jedno zlato

    Britanski taekwondo savez na Dutch Open vodi udarni tim od 19 imena - sedam seniorki i 12 seniora. Većina seniorki će im nastupiti u onim standardnim kategorijama koje su ujedno i olimpijske, dok si većina seniora ipak želi olakšati posao odabirom kategorija koje su im "prirodnije". Po vrijedne G-2 bodove dolaze i olimpijska pobjednica Jade Jones (SF-57kg) i brončani olimpijac Lutalo Muhammad (SM-80kg), a na popisu je i sve opasniji Mahama Cho (SM+87kg).
  Najavu novog reprezentativnog izleta Britanci ipak posvećuju Ruebynu Richardsu, koji nastupa u kategoriji našeg Filipa Grgića i koji je iz dva pokušaja na "arapskoj turneji" osvojio dva zlata, da bi potom preskočio Bahrain. U oba slavljenička nastupa pobijedio je i našeg ponajboljeg seniora, u Luxoru već u drugom kolu, a u Fuhjairah u finalu.
  Kažu da je Ruebyn danas "sjenka negdašnjega sebe, ali su protivnici već naučili da ga ne shvaćaju olako, jer će snositi posljedice". 21-godišnji Richards se, naime, godinama borio do 74kg, pa čak i do 80kg, a prelazak u nižu kategoriju mu je osigurao brzi napredak i u rankingu te olimpijske kategorije danas je na 17. mjestu. Kilograme nije skidao dijetama nego vježbanjem: "Najviše sam dizao teške utege i kljukao se proteinima. Sve je to iza mene. Koncem prošle godine imao sam operaciju gležnja, što se pokazalo prikrivenim blagoslovom. Izgubio sam dosta tjelesne mase i stekao pravi tjelesni izgled. Po prirodi ne spadam do 68kg, pa imam fizičku prednost jer sam visok i snažan."
  Pred nastup u Nizozemskoj Richards optimistično tvrdi da je spreman za osvajanje nove medalje: "Cilj je još jedno zlato. Bit će to težak posao jer dolazi većina sportaša s 'arapske turneje', plus Rusi i neki dečki iz Amerika. Bit će to sasvim drugačija igra, jer će za zlato trebati sedam pobjeda, umjesto pet iz Luxora i Fujairah." gbtaekwondo

14. 3. 2014.

 

Pukla ljubav

  Iako Meksikanka Maria Espinoza nije na službenom popisu sportaša prijavljenih za nastup na Dutch Openu, na stranicama njenog saveza čitamo da je u srijedu otputovala za Eindhoven. Osvajačica olimpijskog zlata i bronce u Nizozemskoj je bez osobnog trenera Pedra Gatoa, jer im je nakon duže rezultatske stagnacije "ljubav" konačno pukla i sportašica se prije par dana vratila treniranju sa repkom, pod paskom Korejanca Young Bang Ina i Španjolca Rosenda Alonsa.
  Glavni poticaj za povratak u matično gnijezdo Espinozi je očito položaj u olimpijskom rankingu teške kategorije, u kojem drži 7. mjesto sa 100,73 boda. Neki će reći kako to nije loše, ali oni koji na satu nisu drijemali znaju da je situacija složenija. Iz pojedine zemlje na Olimpijske igre u svakoj kategoriji može putovati po jedno ime, a Espinoza više nije najuspješnija teškašica Meksika: na trećem mjestu nalazi im se Briceida Acosta sa puno solidnijom zalihom od 162,78 bodova.
  Pedro Gato ne želi komentirati prekid suradnje. Naglašava samo kako je to bila odluka sportašice, a on ju je oduvijek u svemu podupirao. femextkd

15. 3. 2014.

 

Stimulacija za najuspješnije  Od kad su Svjetske olimpijske kvalifikacije zamijenjene direktnim plasiranjem šest najboljih boraca s rang listi na Olimpijske igre, mnogi savezi svijeta ubrzano se prilagođavaju novoj situaciji. USA Taekwondo i U.S. Olympic Committee tako su upravo dogovorili da će svojim najboljim borcima i njihovim trenerima pomagati usmjeravanjem financijske stimulacije ka osvajačima bodova za ranking WTF-a: oni koji na koncu svakog mjeseca budu među TOP-25 dobit će povrat novca potrošenog za put i boravak na svim G turnirima na kojima su taj mjesec nastupili. Definirana su i neka ograničenja: u 2014. pojedini borac može dobiti najviše 4.500, a maksimalan iznos po turniru je 1.500 dolara. Trener koji ga je vodio kroz natjecanje istovremeno će biti nagrađen povratom do 1.250 dolara, dok se pomoćni treneri, psiholozi, nutricionisti, maseri i drugi stručnjaci zasad nemaju čemu nadati. Više: USAT

16. 3. 2014.

 

Regionalne igre

    Kubu rijetko srećemo na međunarodnim natjecanjima, ali to nije zbog manjka vrhunskih boraca, naprotiv, na svakim Olimpijskim igrama su uzeli taekwondo medalju, a po ukupnoj uspješnosti na zadnjem SP su sa dva zlata i tri bronce gledali u leđa samo Koreji. Od kad pamtimo, glavno objašnjenje za izbjegavanje natjecateljskih terena Kubancima je gospodarsko stanje u zemlji, ali sad odjednom prijete da će izboriti nastup više od 550 sportaša preko raznih kvalifikacija za 22. Igre Centralne Amerike i Kariba, koje regiju čekaju koncem godine u meksičkom Veracruzu.
  Taekwondo turnir na tim Igrama ima G-1 status. Kubanski borci plasmane planiraju zaraditi početkom travnja na kvalifikacijama u Dominikanskoj Republici. Pripremaju se nastupiti s punom kvotom od po osam muškaraca i žena, koje predvode svjetski prvaci Glenhis Hernandez i Rafael Alba. Predsjednik taekwondo saveza Carlos Banasco kaže kako su si treneri Roberto Cardenas, Ramon Arias i Rene Garcia zadali cilj da baš sve reprezentativce plasiraju u Veracruz. shanghaidaily
  Istovremeno, neki su se mediji sjetili da se prije par tjedana od sporta oprostio njihov prvi olimpijski taekwondo pobjednik, "kubanski gigant Angel Valodia Matos". U blaženom neznanju vjerovali smo kako je doživotno diskvalificiran iz taekwondoa nakon što je izudarao suca na olimpijskom turniru 2008., ali čini se da to više govori o našoj naivnosti nego o stanju stvari. Novinar je i danas pun razumijevanja: "Valodja je tim udarcem branio pravo na poštenu pobjedu, svoje godine treniranja, svoj respekt prema sportu i sportašima, pa čak i čast Kube. Možda će beskrupulozni ljudi koji profitiraju na račun snova sportaša sad dvaput razmisliti prije zlodjela. Vjerujem da je tome tako - u suprotnom je Valodjina žrtva bila uzaludna." havanatimes

17. 3. 2014.

 

Novi regionalni trening centar WTF-a

    Od 16. ožujka WTF ima svoj prvi regionalni trening centar za juniore - prigodnom svečanošću otvoren je u sklopu gradske sportske škole u Shenzhenu, u kineskoj pokrajini Guangdong. Sa svoja 303 kvadratna metra novi centar postaje "jedan od najvećih svjetskih prostora namijenjenih taekwondo treningu".
  Uz predstavnike Kineskog taekwondo saveza i Shenzhena, svečanost je pratio i predsjednik WTF-a dr. Chungwon Choue, koji je u govoru naglasio da će taj juniorski trening centar služiti kao regionalna baza za trening, seminare i radionice mladih sportaša, te za tečajeve međunarodnih sudaca, trenera i taekwondo administratora: "Štoviše, očekujem da će ovaj centar postati i trening centar za para-sportaše. Uz uvrštenje taekwondoa u paraolimpijski program, u paraolimpijskom priznavanju WTF vidi svoju narednu veliku misiju. Taekwondo borbe su ušle u najuži izbor za uvrštenje u program Para- olimpijskih igara 2020., a konačna odluka bit će donesena u listopadu ove godine u Berlinu."
  Sportska škola Shenzhena je peti regionalni trening centar WTF-a u svijetu, te drugi u Kini, nakon Sportske škole Shichahai koja je centrom WTF-a proglašena 2008. Godinu dana kasnije slijedilo je ustoličenje Musado Centra u Bakuu, Azerbajdžan, te trećega u Tashkentu, Uzbekistan, dok je četvrti otvoren 2010. u Teheranu, Iran. U međuvremenu su i mnoge druge zemlje dobile želju za osnutkom takvih centara WTF-a, uključujući Hrvatsku, Rusiju i Kazahstan. WTF

18. 3. 2014.

 

Dobra i loša vijest

    Španjolac Joel Gonzalez ima 24 godine. Živi i trenira u Centru za vrhunski sport (CAR) Sant Cugat. Olimpijski je taekwondo pobjednik (2012) te dvostruki prvak svijeta (2009, 2011) i Europe (2010, 2012). U ranoj fazi Svjetskog prvenstva 2013. ozlijedio je ligamente lijevog koljena, pa je popušio šansu za osvajanje treće uzastopne titule prvaka, a liječnici su prorekli pola godine izbivanja s tatamija.
  Gonzalezov je cilj opstati u svjetskoj eliti, pa imamo jednu dobru i jednu lošu vijest - dobra je za Stipu Jarlonija, loša za Filipa Grgića, a poruka je ista: 185cm visoki Joel iz kategorije do 58kg prelazi u onu do 68kg, jer mu je sve teže skidati viškove kila: "Sada većina protivnika ima moju visinu, ali sam dobio pet kila, snagu i brzinu."
  Gonzalez ima više sponzora i u stalnoj je potrazi za novima, ali ostaje pod španjolskim stijegom usprkos financijskim teškoćama i zamamnim ponudama sveučilišta i saveza iz Amerike, Australije i Francuske. Praćenje taekwondoa u Španjolskoj nije naročito, ali na to se ipak ne žali. U medijima je dosta prisutan, pa su ga neke tvrtke čak angažirale za predavanja, ali je kao olimpijski pobjednik ostao bez riječi kad u svojoj zemlji nije našao ni slova o nastupu na Svjetskom prvenstvu u Puebli, dok je u tom meksičkom gradu toliko popularan da su ga zaustavljali na cesti.
  Oporavak od prosinačke operacije ligamenata Gonzalez sad nastavlja u Belgiji. Po zanimanju je diplomirani kriminolog, pa ga Sportsko vijeće Španjolske i tamošnja nogometna liga šalju u Brussels na dvomjesečno istraživanje metoda borbe protiv prijevara u sportskom klađenju, koje žele primijeniti kod sebe. Kaže da ga krimići i svijet kriminalistike oduvijek privlače, pa nije dvojio kad mu je projekt ponuđen: "Španjolska je liga na glasu kao najčišća na svijetu, ali problema ima i treba ih na vrijeme zauzdati. Tehnologija je sve naprednija, sportskog klađenja ima sve više i u igri je sve veći novac, pa je za očekivati i pojavu kriminalaca."

18. 3. 2014.

 

Rezime 'Dutch Opena'

    WTF je odlučio da ove godine G-2 status može dobiti samo pet turnira, po jedan sa svakog kontinenta, pa se upravo okončani Dutch Open s pokrićem može reklamirati kao najbolji europski turnir. Sudeći po prijavama, na njegovom 41. izdanju smjeralo je nastupiti 1378 sportaša, ali ih se oko 16 posto u zadnji čas predomislilo. Od 865 prijavljenih seniora u Nizozemsku je doputovalo 720, pa je gužva i dalje bila poprilična i po pitanju brojnosti i kvalitete. Odustalo je i više standardnih seniorskih reprezentativaca Hrvatske, pa se preostaje nadati da im olako propušteni bodovi na koncu neće faliti: svaki bi bod mogao biti presudan kad krenu natjecanja kontinenata i regija na koja nemamo pristup.
  Uz sportaše brojnih klubova, nastupilo je i skoro 40 državnih timova. Turnir je protekao bez iznenađenja vrijednih infarkta: Steven Lopez opet nije osvojio ništa, Aaron Cook je u finalu pobijedio vječitog rivala Muhammada, olimpijska pobjednica Maria Espinoza ovaj je put ispala u prvom kolu od Francuskinje Mellier, a olimpijska pobjednica Milica Mandić je polufinale izgubila od seniorske "početnice" iz Hrvatske...
  Seniorske medalje podijelilo je 27 zemalja, sedam zemalja ima i muške i ženske slavodobitnike (Brazil, Egipat, Francuska, Njemačka, Rusija, Španjolska, Turska), a čak 14 zemalja ima bar jednog pobjednika. Najuspješniji su ovaj put bili sportaši Francuske (2+2+3) i Njemačke (2+0+3), a slijede Iran, Rusija i Azerbajdžan. Najviše medalja ostaje Europi (13+11+26). Do odličja je iz Azije došla samo repka Irana (1+2+1), iz Oceanije samo repka Australije (0+1+0), a za rezultat Afrike (1+2+0) zaslužni su Egipat i Gabon. Iz Amerika su se na tron penjali borci triju država, od kojih je najuspješnija bila selekcija Brazila (1+0+3), dok su udarni timovi SAD-a i Meksika uzeli svaki po jednu utješnu broncu.
  Jako pomlađena reprezentacija Hrvatske predstavila je devet seniorki i jedanaest seniora, te zauzela 16. mjesto sa srebrom (Iva Radoš, Metalac) i dvije bronce (Marina Sumić, Metalac; Tanja Rastović, Marjan). Posebno raduje iskorak mlade Ive Radoš (7.11.1995): nakon pobjeda nad reprezentativkama Finske, Bjelorusije i SAD-a, svladala je i olimpijsku pobjednicu Milicu Mandić, dok joj je iskusna domaća sportašica Reshmie Oogink (1989) "glave" došla tek sudačkim preglasavanjem.
  Dobra je vijest da su zahvaljujući 5.-8. mjestu bodove za ranking WTF-a osvojili još Marija Štetić (Dubrava), Stipe Jarloni (Knin), Tin Solenički (Susedgrad Sokol) te Piero Marić koji je u Nizozemsku putovao o trošku svog TK Marjan.
  Sportaši iz naših klubova iskazali su se u mlađim dobnim skupinama, a posebno zadovoljstvo izaziva učinak juniora (5+ 2+3), koji im u našem internom poretku uspješnosti zemalja ipak nije bio dosta za prvo mjesto - nenadmašno dobra je i ovaj put bila Njemačka (5+4+9). Za usporedbu, treća Britanija ima devet medalja (2+2+5). Bar jednog juniorskog pobjednika ima devet, a poneku medalju ima 16 zemalja.

19. 3. 2014.

 

Oproštaj od "prednje noge"

    25. Glavna skupština Svjetske taekwondo federacije održana je u plesnoj dvorani Grand Hotela u Taipei Cityju. Na prijedlog predsjednika WTF-a dr. Chungwon Chouea, prije službenog početka skup se minutom šutnje sjetio Seyithana Akbalika, turskog sportaša koji je preminuo od srčanog udara u Luxoru.
  Članovi Skupštine potom su se bacili na obiman Dnevni red. Bezbolno su se probili kroz verifikaciju zapisnika s prethodne sjednice, financijskog izvješća za 2013. te planova aktivnosti i financija za 2014., a onda je slijedilo davanje zelenog svjetla promjenama službenih natjecateljskih pravila.
  Najvažnije promjene su:
- učvršćivanje PSS i IVR sustava kao primarnih sustava na službenim natjecanjima WTF-a;
- početak primjene elektronskih štitnika za glavu ("PSS za glavu"), te buduće razlikovanje dviju vrsti natjecanja: jednih sa "PSS za glavu" i drugih, bez "PSS za glavu";
- uvođenje nekih sudačkih mjera koje će taekwondo učiniti još aktivnim sportom, pa će se primjerice ubuduće sa "Kyong-go" kažnjavati popravljanje opreme i svako držanje noge u zraku kojemu ne slijedi napadačka kretnja, više se neće kažnjavati signaliziranje treneru neka zatraži video replay, a meč će se gubiti sudačkim prekidom ako se sportašu desi deseti "Kyong- go" ili ako sudac procijeni da simulira povredu...
  Nakon jednoglasnog usvajanja natjecateljskih pravila, ista je radnja uz isti ishod ponovljena sa Statutom WTF-a te poomsae i para pravilima natjecanja. Potom su izglasani domaćini Grand Prix turnira i dvaju svjetskih para-prvenstava, te su saslušana izvješća o tijeku priprema za neka aktualna natjecanja.
  Svjetska taekwondo obitelj na ovom je skupu obogaćena za novu članicu - uz opće odobravanje u WTF je kao 206. članica primljena Mauritania.

19. 3. 2014.

 

Novosti u Grand Prix seriji


 

Grand Prix serija u 2014.

1. World Grand Prix turnir: Astana, Kazahstan (srpanj)
2. World Grand Prix turnir: Manchester, UK (kolovoz)
3. World Grand Prix turnir: Suzhou, Kina (listopad)
2014 Grand Prix Final: Queretaro, Meksiko (prosinac)

Grand Prix serija u 2015.

1. World Grand Prix turnir: Suzhou, Kina
2. World Grand Prix turnir: Velika Britanija
3. World Grand Prix turnir: Rusija
2015 Grand Prix Final: Mexico City, Meksiko (prosinac)

19. 3. 2014.

 

Para-taekwondo prvenstva svijeta

   
5. Svjetsko para-taekwondo prvenstvo WTF-a
21. i 22. lipnja, Moskva, Rusija
1. Svjetsko taekwondo prvenstvo gluhih
15. i 16. studenoga, Salt Lake City, SAD

20. 3. 2014.

 

Uskraćene olimpijske kvalifikacije

    Sudeći po reakcijama nakon prvog natjecateljskog dana, Tajpeh nekim sportašima neće biti draga uspomena. Britanka Asia Bailey pamtit će ga po diskvalifikaciji prije no što je uopće dodirnula tatami: olimpijski snovi raspršeni su joj prije prvog meča "previše revnom odlukom vodstva natjecanja", uz obrazloženje da je zakasnila na borbu, iako je oko 30 minuta provela u "čekaonici" nakon obavezne provjere opreme. Njen tim je uložio službeni prigovor s napomenom da su samo slijedili WTF-ova natjecateljska pravila, ali im nije pomoglo.
  Reprezentacija Nepala možda kod suparnika ne pobuđuje pretjerani respekt, a ovaj su put izgubili i šansu da s tatamija barem onjuše miris natjecanja. Njihova tri dužnosnika u Tajpeh su doveli četvero sportaša, da bi im po dolasku bilo uskraćeno pravo nastupa "jer nisu registrirani".
  Deepak Bista, član vodstva saveza, tvrdi da su dobili 'sve potvrde od organizatora', pa su s incidentom i dokazima odmah upoznali svog ministra sporta i nacionalno vijeće za sport: "Sad ćemo pisati WTF-u, Azijskoj taekwondo uniji i organizacijskom odboru neka istraže grešku. To je greška s organizacijske strane, jer smo od njih dobili potvrde. Do zadnje minute jako smo se trudili da upadnemo na turnir, ali nas nisu pustili."
  Netko svakako nije odradio posao za koji je plaćen, ali će i sportaši Nepala i Asia Bailey barem imati utješne šanse na Juniorskom SP. GB Taekwondo * The Himalayan Times

20. 3. 2014.

 

Prvi dan Kvalifikacija

   
Matea Jelić, CroNT/Knin, JF-63kg (26)
Matea Jelić - 1. kolo slobodna
Matea Jelić - Rachel Cuma, Canada 14:2
Matea Jelić - Amber Pannemans, Belgium 19:2
Matea Jelić - Yulia Turutina, Russia 10:8
zlato Matea Jelić -finale- Mahsa Jeddi, Iran 16:4

21. 3. 2014.

 

Drugi dan Kvalifikacija

   
Ivana Babić, CroNT/Marjan, JF-55kg (43)
Ivana Babić - Andrea Jerom, Canada 3:2
Ivana Babić - Iniobong Ekong, Nigeria 5:0
Ivana Babić - Iris Jović Vujaković, Serbia 7:0
Ivana Babić - Adriana Simankova, Czech 7:2
Ivana Babić - Fatma Saridogan, Turkey 1:0
srebro Ivana Babić -finale- Tatiana Kudashova, Russia 1:10

24. 3. 2014.

 

Naša prva juniorska prvakinja svijeta

   


Matea Jelić, CroNT/Knin, SF-63kg (29)

Matea Jelić - Eun-Chong An, Korea 7:3
Matea Jelić - Mitzy Toledo, Mexico 12:1
Matea Jelić - Daniela Rotolo, Italy 16:2
Matea Jelić - Kristina Prokudina, Russia 1:0 gp
zlato Matea Jelić -finale- Vanessa Koerndl, Germany 14:7
 

26. 3. 2014.

 

Još jedno hrvatsko zlato

   


Ivana Babić, CroNT/Marjan, JF-55kg (43)
Ivana Babić - Diana Stromvig, Swaziland 22:0
Ivana Babić
- Mapuleng Tiheli, Lesotto 20:1
Ivana Babić
- Daniela Quispe, Peru 13:4
Ivana Babić
- Madeline Folgmann, Grmany 4:3 z.b.
Ivana Babić
- Fatma Saridogan, Turkey 14:4
zlato Ivana Babić -finale- Geum-Byeol Lim, Korea 11:4
 

26. 3. 2014.

 

Posebna priznanja Juniorskog prvenstva svijeta

   


najbolja sportašica - Matea Jelić, Hrvatska
najbolji sportaš - Chen Yu Wang, Kineski Tajpeh
najbolja trenerica - Lidija Katalinić Špolarić, Hrvatska
najbolji trener - Won-ho Lee, Koreja
najbolji suci: Emmanuella Ane (Obala Bjelokosti),
Shu Hua Dai (Kineski Tajpeh), Walid Younes (Švicarska), Coleux Thierry (Nova Kaledonija), Seung Hwan Kim (SAD)
 

20. 3. 2014.

 

Južnoameričke igre * WTF G-1


 

X Juegos Suramericanos "Santiago 2014"
Santiago de Chile, 16.-18. 3. 2014.
taekwondo: olimpijske kategorije

pobjednici

SF-49kg Virginia Dellan, Venezuela
SF-57kg Carolena Carstens, Panama
SF-67kg Katherine Dumar Portacio, Colombia
SF+67kg Sandra Vanegas Valderrama, Colombia
SM-58kg Ignacio Morales Puentes, Chile
SM-68kg Tosh Van Dijk, Surinam
SM-80kg Sebastian Crismanich, Argentina
SM+80kg Carlos Rivas, Venezuela

ekipni poredak

1. Venezuela (2+1+3)
2. Colombia (2+1+1)
3. Argentina (1+0+3)
7. Brazil (0+4+1)
8. Peru (0+1+1)
8. Uruguay (0+1+1)
10. Ecuador (0+0+3)
11. Aruba (0+0+1)
4. Chile (1+0+1)
4. Surinam (1+0+1)
6. Panama (1+0+0)

21. 3. 2014.

 

Stipendije za studij u Koreji

    Na stranicama Hrvatskog taekwondo saveza objavljen je zanimljiv dopis s potpisom konzula Južne Koreje: Nacionalni institut za međunarodnu edukaciju (NIIED), koji je u sklopu Ministarstva obrazovanja Republike Koreje, našim studentima obećava mogućnost dobivanja stipendija za studij u postojbini taekwondoa: "Dva hrvatska studenta bit će pozvana na '2014 Global Korea Scholarship: Korean Government Scholarship Program for International Students for a Graduate Degree', koji će se u Koreji provesti za akademsku godinu 2014-2017."
  Veleposlanstvo će preporučiti tri kvalificirana kandidata, a NIIED će potom odabrati dva, od kojih se očekuje da u Koreju dođu u kolovozu 2014.
  Zainteresiranima preporučamo neka vode računa o roku koji istječe koncem mjeseca, te neka se za detalje raspitaju na adresi koja je navedena u spomenutoj vijesti. Dokumentaciju se također može preuzeti na stranicama HTS-a.

22. 3. 2014.

 

Ubojstvo iz nehaja?

    Svi smo ostali bez teksta kad je pred mjesec dana na tatamiju umro turski borac Seyithan Akbalik: mladića s liječenim srčanim smetnjama pokosio je srčani udar sred meča na Luxor Openu. Turska vlada je po tijelo odmah poslala zrakoplov, Seyithan je pokopan narednog dana u rodnom Izmiru, a svijet taekwondoa je složno izrazio sućut.
  Cengiz Yagiz, bivši predsjednik Taekwondo saveza Turske, ne želi da se tragedija pomete pod tepih, pa traži detaljnu istragu o okolnostima koje su dovele do smrti, uz napomenu da bi se na incident moglo gledati kao na "ubojstvo iz teškog nehaja od strane dužnosnika".
  Yagiz kaže da je kaznenu prijavu podnio s malom odgodom, iz respekta prema obiteljskom gubitku: "Koliko vidim, svi žele da taj slučaj bude zatvoren. Preveliku prašinu digla bi optužba da je kriva obitelj jer je zatvarala oči za mladićevu bolest kako bi osvojio medalju. Svi prebacuju krivnju - savez, sportski klub, Glavna direkcija za sport, nacionalni trener, svi kažu 'da smo znali, ne bi mu dozvolili nastup'. Oni su obavezni znati."
  Činjenica da je Akbalik bio pod nadzorom obiteljskog doktora nije nikakav izgovor za propuštenu provjeru je li sposoban za borbu: o tom se i u Turskoj moraju izjasniti specijalisti. Yagiz se pita i što rade u Glavnoj direkciji za sport: "Obavlja li njihov medicinski odbor svoje dužnosti? Da rade svoj posao, znali bi kad sportaš ima zdravstveni problem."
  Seyithan Akbalik je taekwondo počeo trenirati rano i brzo se zarazio, a 2009. je osvojio titulu juniorskog prvaka Europe. Otac kaže da je kao dječak često govorio kako želi postati "mučenik" i objašnjava da u Turskoj tako zovu one koji umru služeći domovini, najčešće u vojsci. Želja mu je ispunjena, jer je umro predstavljajući zemlju na međunarodnome natjecanju u inozemstvu. Ožalošćenoj obitelji to možda budi ugodu, ali nije baš neka utjeha, pa Yagiz ne štedi riječi: "To je ubojstvo. To je nehaj. Savez je propustio odraditi svoj posao i obaviti svoje dužnosti prema propisima." todayszaman.com

23. 3. 2014.

 

Porođajne muke

    S nedavne Glavne skupštine WTF-a posebno su odjeknule odluke o turnirima Grand Prix serije, koja će imati izuzetnu ulogu pri odlučivanju o olimpijcima za 2016. Svi se slažu da je riječ o važnom projektu i velikoj ideji. Bilo je planirano da će se ove godine održati dva, a iduće tri GP turnira vrijedna G-4 bodova, te po jedno finale vrijedno za G-8, a Skupština je "u zadnji čas" odlučila da ćemo i ove godine imati tri G-4 turnira.
  Istovremeno smo saznali i domaćine GP Serije u ciklusu 2014/2015., ali u trenu kad treba dovršavati organizacijske pripreme mi još ne znamo njihove točne datume.
  Predstavnici nekih saveza u Tajpehu se nisu ustručavali novinarima "neslužbeno" ispovijedati svoja neslagana, ali na Skupštini se nitko nije usprotivio ni jednom prijedlogu. Dakle, pojedince potiho smeta što se pri uvođenju novina ne obraća pažnja na probleme koje to kod mnogih izaziva, a za Grand Prix s pravom dodaju da može uspjeti samo ako ima strogo zacrtan kalendar koji će sudionicima omogućiti planiranje.
  Skloni smo vjerovati da će se do konca godine WTF napokon izvještiti u izradi kalendara na vrijeme, ali tu je i drugi problem jednake težine - odabir domaćina. Prvo izdanje GP turnira čeka nas za oko četiri mjeseca i moralo bi biti udarno zbog privlačenja medijske pažnje i dobrog marketinškog starta, a organizaciju je dobio Kazahstan koji još nikad nije organizirao ništa veliko, pa neki strahuju da bi umjesto lansiranja taekwondoa u zvjezdane visine to mogao biti debakl. Treba li reći da su i sva domaćinstva odobrena bez primjedbi?
  Grand Prix serija je dobra zamisao i mnogima se sviđa, a preostaje vidjeti realizaciju i vjerovati da neće ostati mrtvo slovo na papiru. Porođajne muke su rijetko bezbolne, ali se nadamo kako su u krivu koji strahuju da bi ta vrhunska ideja mogla okončati debaklom zbog zbrzane i loše provedbe. Jer - svi ćemo se sjetiti jednog mrtvorođenčeta: 'World Taekwondo Tour' je zgasnula prije no što je stigla zakmečati za pravo.

24. 3. 2014.

 

Tsunami glasina

    WTF je na meti kritičara "zbog šlampave pripreme Grand Prix serije u ciklusu 2014/2015", točnije - zbog kalendara kojega definira u hodu, u zadnji čas (s čime se valja složiti), ali i zbog odabira domaćina, što zvuči skoro suludo jer je uglavnom riječ o jako iskusnim igračima. Kritičari su se zalijepili za Kazahstan kao najmanje iskusnu kariku, ali ne vidimo zbog čega bi jako motiviran početnik nužno bio loš organizator.
  Od ukupno šest G-4 turnira po dva će ugostiti Velika Britanija (u Manchesteru) i Kina (u Suzhou), a šesti bi se koncem 2015. trebao održan u Moskvi - ako se Rusija u međuvremenu opet ne ogradi od svijeta željeznom zavjesom. Na oba G-8 finala putovat će se u Meksiko.
  Britanci su se dokazali dobrom organizacijom olimpijskog turnira i premijernog Grand Prix Finala, Kinezi su željni svih događanja i trude se ostaviti dojam, a od Olimpijade 2008. stalno stječu iskustva organiziranjem velikih sportskih priredbi i ne treba se iscrpljivati sumnjom da će zakazati: kod njih se za organizaciju još ne kandidira bez partijskog "amena", a kad se partija složi bit će i državne potpore projektu.
  Meksiko je priča za sebe. Iza svakog međunarodnog projekta zajedno staju državne, pokrajinske i gradske vlade. Kod njih taekwondo nije popularan tek teoretski, već dupkom puni dvorane. Meksički taekwondo savez je prošle godine priredio jedno od boljih prvenstava svijeta, a ove godine uz ostalo pripremaju Mexico Open, Pan American Open, Igre Centralne Amerike, Svjetsko poomsae prvenstvo. Šuška se i da od Kanade preuzimaju prvenstvo kontinenta, a Grand Prix Finale će publici servirati kao blagdanski desert u prosincu. Ispekli su zanat organizatora i to je prepoznato, a kao recept za uspjeh nabrajaju efikasno vodstvo, savršeno koordinirane zadaće, vješto delegirane odgovornosti, motiviranost i timski rad.
  Cijeli svijet bi volio da na velika natjecanja ne mora putovati preko pola zemaljske kugle, i ni jedna lokacija ne može zadovoljiti sve. Od osam turnira GP serije tri su u Europi, pa se ne treba obazirati ni na (rijetke) primjedbe da se domaćinstva dijele po ključu koji će bar malo usporiti strahoviti tsunami europskih boraca, kojemu svjedočimo u zadnje vrijeme.

25. 3. 2014.

 

3. Europsko parataekwondo prvenstvo

    Europska parataekwondo unija (EPTU) je u pregovorima s Turskim taekwondo savezom postigla usmeni dogovor da će se 3rd European Para-taekwondo Championships održati 30. listopada ove godine u Turskoj. Grad još nije odabran, ali na stranicama EPTU naglašavaju da će se prvenstvo održati dan prije ovogodišnjeg Europskog prvenstva klubova (European Club Taekwondo Championships).
 
European Para-Taekwondo Union

26. 3. 2014.

 

Nova parataekwondo pravila i propisi

   
WTF Para-Taekwondo and Deaf-Taekwondo
Classification Rules and Regulations

27. 3. 2014.

 

Svazi Švicarska

    Ako o pitanjima koja se tiču njihovih sportaša napišete nešto što zaudara po razmišljanju ili kritici, neki su spremni napasti iz svih oružja, a za očekivati je i optužbu da vi u stvari mrzite sportaše. Zanimljivo je da u isto vrijeme takvi najčešće ne mare ni za koga izvan svog uskog interesnog kruga i, iako su manjina, najgore je što na svoju razinu polako spuštaju i sve nas ostale. Tako je većini nas po inerciji postalo normalno i protivnike svojih boraca označavati samo zemljom podrijetla, kao da je svejedno krije li se iza te šifre 3., 33. ili 333. borac na svijetu. E pa TO je nepoštivanje tuđih boraca, a ne kad propitujemo što se sve radi i kome. Sportaši maštaju svoje snove o olimpijadama i svjetskim prvenstvima, mazohistički ustraju u svakakvim mukama, preskaču druženja sa "normalnima" i maturalce, a onda im se ne spomene ni ime. Pa ih se još proglasi Švicarcima, da im se potpuno zamete trag.
  Otkud Švicarci u ovoj priči? Iz Svazija (izvorno: Swaziland), parlamentarne monarhije u jugozapadnoj Africi s oko 1,4 milijuna stanovnika, veličinom 159. države svijeta. Tamošnji taekwondo savez je u WTF-u od 1985. i na svom kontinentu još nekako guraju, ali u svijetu ih se nismo nagledali. U Tajpeh im je s puno nade putovala i 160 cm visoka srednjoškolka Diana Stromvig, da bi se u kategoriji do 55kg borila za plasman na Olimpijske igre mladih i pokupila nova iskustva na Juniorskom prvenstvu svijeta.
  Diana nije imala šanse za stjecanje iskustva, jer su joj oba meča okončana prekidom: u prvom kolu kvalifikacija debakl je doživjela od Azerbajdžanke Gulhanim Yesildal s 26:0, a u prvom kolu prvenstva od naše Ivane Babić s 22:0. Dobro, reći ćete da je i to iskustvo dragocjeno, jer je u sportu (kao i u životu) najvažnije znati gubiti.
  Dianina je priča tipična za sportašicu te dobi i slične bi mogli ispričati deseci cura, čak i iz Švicarske - na turnirima po svojoj i susjednim zemljama dosad je osvojila osam zlatnih i isti broj manje vrijednih medalja, od 2011. do 2013. triput je dobila nagradu za najbolju juniorku, u siječnju je postala najmlađa cura sa crnim pojasom u svojoj zemlji.
  Dianini ciljevi, snovi i želje (prije Tajpeha): "Da bi si povećali šanse za osvajanje medalje na Olimpijskim igrama 2020. već sad moramo timariti mlade poput mene. Uz pravilan trening i natjecanja s najboljim sportašicama svijeta, vjerujem da i ja mogu dospjeti u svjetski vrh. Želim steći i neko akademsko zvanje. Težnja mi je napredovati u sportskoj karijeri i kasnije postati trenerica, te zaslužiti međunarodno priznanje i uvažavanje. Želim da se više mladih žena bavi taekwondoom. Iako sportom dominiraju muškarci, kao mlada djevojka ja sam iskoračila, osvajala medalje, ušla u reprezentaciju. To mogu svi, mladi i stari, muškarci i žene, sve dok žive po pravilima i dok su spremni davati. Kad postane surovo, vjeru i snagu povjerite Bogu i ne osvrćite se." times.co.sz
  Slična priča zbilja se mogla napisati i u Švicarskoj, koju toliko spominjemo zbog banalnosti: Cijela Hrvatska konačno piše o taekwondou i našim juniorskim prvakinjama svijeta, ali skoro svi šopaju javnost istim krivim podacima - em su nam borci nastupili u kineskom gradu Nanjingu, em je informativni poredak zemalja po vrijednosti osvojenih medalja sa ove stranice prepisivan kao službeni poredak, em se naša Ivana Babić u prvom kolu SP-a borila protiv sportašice iz Švicarske. A trebalo je samo zaviriti u ždrijebne liste ili na stranicu s popisom prijavljenih za Svjetsko, koje navode i mjesto natjecanja i državljanstvo svih sudionika. Ili vjerovati nama.

28. 3. 2014.

 

Kalendar Grand Prix serije

    Glavni tajnik WTF-a obavještava zainteresiranu javnost da će svim nacionalnim savezima narednih dana biti dostavljeni ključni datumi za turnire ovogodišnju World Taekwondo Grand Prix serije, čiji je kalendar sada definiran na slijedeći način:
* 2014 World Grand Prix 1 = 4.-6. 7. Suzhou, Kina
* 2014 World Grand Prix 2 = 29.-31. 8. Astana, Kazahstan
* 2014 World Grand Prix 3 = 24.-26. 10. Manchester, UK
* 2014 World GP Final = 13.-14. 12. Queretaro, Meksiko

28. 3. 2014.

 

Besplatna ponuda javnim televizijama


  Europska taekwondo unija na svojim stranicama piše da je informirala nacionalne taekwondo saveze kako je EBU svim nacionalnim javnim televizijama poslala ponudu za prijenose Seniorskog prvenstva Europe: "Sukladno dogovoru s ETU, članice EBU za to prvenstvo iznimno neće plaćati nikakva prava prijenosa. Od Saveza ljubazno tražimo da nastave razgovore sa svojim nacionalnim javnim televizijama kako bi rezervirali prijenose i osigurali najširu moguću distribuciju".
  U četiri dana prvenstva ponuđeni su dvosatni prijenosi finalnih borbi i dodjele medalja, od 14 do 16 sati. Ne piše po čijem vremenu, ali nagađamo, jer nas od Bakua dijele četiri vremenske zone. ETU

29. 3. 2014.

 

Vježbanje strogoće

    Meksički taekwondo savez (FMTKD) ovog vikenda ima dva državna prvenstva u Olimpijskoj dvorani Aguascalientes: subota je bila u znaku Poomsae prvenstva, a nedjelja je posvećena Kadetskom prvenstvu Meksika. Oba natjecanja ujedno su i selekcijska za nacionalne timove koji će putovati na ovogodišnja prvenstva svijeta.
  U punom pogonu su i ostali meksički timovi. Juniori su im proteklih dana uzeli jednu broncu na Svjetskom prvenstvu te osigurali četiri plasmana za Olimpijadu mladih, a seniori se pripremaju osvajati nove bodove za ranking WTF-a: naredna postaja im je Santo Domingo Open u Dominikanskoj Republici, ali čini se da stvari baš ne idu glatko, jer je pripreme zasjenila suspenzija Uriela Avigdora (zlatni na SP 2013) i Damiana Ville (brončani na SP 2013) sa tog G-1 turnira - tehničko vodstvo reprezentacije kaže kako su isključeni "zbog nediscipline, za primjer ostatku tima".
  Ne objašnjavajući o kakvim je disciplinskim prekršajima riječ, službeno izvješće FMTKD-a kaže: "Trenersko osoblje muškog tima, predvođeno In Young Bangom i Rosendom Alonsom, od FMTKD je tražilo potporu i sankcioniranje sportaša zbog povrede pravila ponašanja. Nakon procjene stanja, kao popravna je mjera donesena odluka da dva člana selekcije ne putuju u Dominikansku Republiku, kako se slična nedisciplina ne bi širila na ostatak tima."
  Dvojac se ne slaže s "presudom".
  Svjetski prvak Uriel Adriano: "Navodna nedisciplina koju mi Savez predbacuje bila je u traženju nekoliko dana odsustva s treninga zbog povrede zarađene dok sam osvajao zlato na Canada Open. Sad me kažnjavaju s obrazloženjem da sam otišao bez dopuštenja."
  Damian Villa: "Izostao sam nakon dva jako snažna Opena, u dane u kojima nacionalni tim nije imao treninge ni natjecanja. Vratio sam se na vrijeme za zakazani trening, nisam propustio ni jedan trening i naporno sam radio, bio sam dobar lider i podupirao sam cijeli tim, a ovom odlukom gubim šansu da osvojim nove bodove za svjetski ranking."
  Nacionalni trener Rosendo Alonso tvrdi da će kazna pospješiti discipliniranje tima: "Pokrenuli smo ideju da sportaši prolaze i opsežan natjecateljski i odgojni trening. Adriano i Villa imaju svoje odgovornosti, oni su važan dio tima, ali ovakve sankcije može zaraditi svatko. Pravila vrijede za sve. Oni su veliki sportaši, ali moraju biti profesionalci. Propuštaju Dominikansku Republiku, ali u kalendaru je još mnogo natjecanja. Bilo bi im mudro da se pomire sa zajedničkom odlukom trenera i Saveza, i nastave raditi." femextkd * femextkd

30. 3. 2014.

 

Još jedna taekwondo dinastija

    Neki su životi olakšani rođenjem sa srebrnom žlicom u ruci ili pak dostojnom financijskom potporom iz svakakvih izvora, ali većina ljudi mora se jako znojiti za svako postignuće i svaki životni pomak. Sve više pojedinaca nalazi nadu i izlaz u emigrantskoj budućnosti. Nakon ustrajnih napora i patnji zbog takvog života, dogodi se da sreća pokuca na poneka vrata, a dobar primjer je Meksikanac Octavio Villa, taekwondo majstor sa stalnom adresom u Los Angelesu.
  Octavio Villa je s 14 godina počeo trenirati taekwondo, koji su tada skoro svi miješali s karateom, a trideset godina kasnije i taj sport i njegovo prezime imaju prepoznatljivu reputaciju. 1985. je prvi put uvršten u tim Meksika za Svjetsko prvenstvo, a najveće mu je postignuće bronca sa Svjetskog kupa 1990.
  Prvu taekwondo školu otvorio je 1987. u rodnoj Zamori i potrajala je do 1992., kad se na taekwondo počelo gledati kao na aktivnost koja ima ogroman potencijal za meksički sport: ironijom sudbine, broj polaznika škole tad mu je drastično pao. Sportska mu je karijera bila na vrhu, ali je uzdržavao obitelj, a sve je teže prikupljao novac za najam, pa je sa ženom preselio u Los Angeles. Počeo je raditi za nekog korejskog majstora, ali nije potrajalo, pa je svu ušteđevinu uložio u projekt vlastite škole. Kroz sva dobra, loša i normalna vremena imao je potporu žene, koja je brinula o odgoju djece dok prije 11 godina nije napustila svijet zbog posljedica bolesti: "Dečki su ispali dobro i ostvaruju vlastite snove."
  Dečki su Damian i Gustavo Villa. Obojica su taekwondo počeli trenirati u Americi i u mlađim im je uzrastima išlo jako dobro, a po prelasku u seniore više puta nisu uspjeli izboriti uvrštenje u tim SAD-a. Pa su na koncu prihvatili ponudu Meksika i istu selekcijsku proceduru uspješno obavili u postojbini roditelja. Damian je danas među vodećima u rankingu WTF-a do 58kg.
  Za mastera Octavia Villu taekwondo je i životni stil i izvor zarade, ali i savršeno sredstvo za odgoj djece. Uz sinove ima i dvije kćeri, a jedna od njih još od djetinjstva dosta obećava, pa bi se obiteljsko prezime uskoro moglo spominjati uz bok sportskih latino-dinastija kakve su Salazar iz Meksika i Lopez iz Amerike. Obitelj ipak sanja još samo olimpijsku medalju, i "na tome rade svim srcem i entuzijazmom".
  Master Octavio Villa: "Život u Los Angelesu je jako dobar, ali mi fali obitelj. Stranac sam u Meksiku i ne žudim za otvaranjem škola s obje strane granice. Možda se sin Gustavo pobrine za to što imamo u Americi, za što smo se teško borili, i nastavi."

30. 3. 2014.

 

Trener Pedro Gato, čovjek i prijatelj

 

  Pedro Gato je jedan od onih ljudi s kojim nesvjesno počnete razgovarati o taekwondou, a sedam sati i četrdeset tri minute kasnije uhvatite se u raspravi o utjecaju globalnog zatopljenja na krotitelje kobri i kako će to za koju godinu srušiti indijsku ekonomiju (istinita priča). On je jako obrazovana i ekstremno brbljava osoba. On je također i jako luckasta osoba, a opet je i tip koji zna slušati i argumentirano raspravljati.
  Ne sjećam se kad smo prestali biti student i profesor i postali prijatelji. Često smo surfali webom, gledali dokumentarce na National Geographic, razgovarali o stanju na Kubi, par puta smo posjetili moje roditelje, pratio sam ga dok je tražio vize za putovanja (to je je**** jer Kubancu treba viza za većinu zemalja), naučio sam ga čitati stripove i slati poruke, jednom me pokušao naučiti plesati (njegov najveći neuspjeh) i tako.
  (...) Zadnji put smo razgovarali u Puebli. Bio je to jedan od onih razgovora od sedam sati i četrdeset tri minute. Govorio je o stvarima koje se događaju u sredinama koje ne mogu ni zamisliti, mračnim, mračnim stvarima. Pričali smo o izgledima Meksika na tom Svjetskom prvenstvu i začudo se složili samo da Briseida Acosta može do finala.
  Profesor Gato je na koncu postao kontroverzna figura. Svi nešto misle za i protiv njega. Kad su odlučili da Maria trenira sama uzeo sam sredstvo protiv povraćanja, pa sam ga nazvao i izrekao stav da nije u redu što nije kupila zrakoplovnu kartu za onaj mitski Canada Open. (...)
  Kažu da su jučerašnje novine zastarjele, a u svijetu interneta vijesti stare za deset minuta. Vijest o odlasku profesora Gatoa prošla je s par komentara na Facebooku, i to je to. Pedro Gato odjednom nema ništa ni sa kim u nacionalnom timu. Ne želim kopati po razlozima njegovog odlaska, niti ikome suditi zbog toga - sve to gledam izvana, a mi promatrači smo živa dosada.
  Ne znam što će sad biti s njim, kad završim s ovim pisanjem vjerojatno ću ga pozdraviti i provjeriti. Siguran sam da neće dugo biti nezaposlen, možda se zaposli prije nego to stignem objaviti. Želio sam pisati o njemu jer će vjerojatno potonuti u povijest kao sportski anonimac, poput mnogih od nas, ali će u meksičkom taekwondou njegovo ime zauvijek ostati upisano zlatnim slovima.
  Ovaj je post tek mala posveta čovjeku, mom prijatelju.
  (cijeli članak, na španjolskom, ovdje)

31. 3. 2014.

 

Sasvim obična motivacija

    Središnja taekwondo federacija Iraka (ICTF) uspjela je ono što se još nedavno držalo nemogućom misijom: zahvaljujući uključivanju šest mladih kurdskih žena sastavili su nacionalni tim seniorki i pripremaju ih za nastupe na azijskim turnirima.
  Inspiracija za bavljenje taekwondoom u regiju Kurdistan je došla s južnokorejskom misijom mirovnih trupa, koja u programu za približavanje mladim generacijama ima zacrtano predstavljanje taekwondoa, pa su otvorili sportske škole u mnogim gradovima i selima.
  Iračani u prošlosti nisu dopuštali djeci bavljenje borilačkim vještinama "jer ta vrsta sporta negativno djeluje na zdravlje". Korejski stručnjaci polako potiskuju stav da borilačke vještine nisu zdrave za žene, posebno za trudnice, i uvjeravaju ih da je taekwondo najsigurnija od svih. Stanje se pomalo mijenja, pa je u zadnjem desetljeću kod kurdskih žena uvelike poboljšana izvedbena razina taekwondo vještine.
  Većina članica tima je jako mlada i bez socijalnih problema, a zanimljivi su njihovi glavni motivi za treniranje: većina ih je počela vježbati kako bi sačuvale vitkost i zdravlje, a samo par njih pokreću sportske ambicije. kurdishglobe

31. 3. 2014.

 

Sport za sve

    Da je u nekoj sredini taekwondo prihvaćen kao sport "srednje struje" bude jasno kad novinske stupce počnu puniti ljudi koji nisu sportaši. Zahvaljujući velikom napretku svojih ponajboljih boraca, takvu situaciju već neko vrijeme imaju u Britaniji, pa taekwondo često gostuje u medijima sa detaljima iz života "običnih" ljudi.
  Jools (49) i Izzy Wallace (15) odlučile su dijeliti uzbuđenja i napore ovladavanja vještinom potrebnom za krčenje puta do crnog pojasa. Legenda kaže da su mama i kćer iz britanskog Peterborougha godinama zajedno skupljale bolne čvoruge i masnice kako bi dosegnule svoj taekwondo san. Lomili su se nožni prsti, parali tricepsi, ozljeđivala leđa i koljena.
  Jools Wallace obožava raditi stvari koje bi mogle biti iznad njenih mogućnosti i stalno je otvorena za nove izazove. Za 30. rođendan je skakala padobranom, za 40. je istrčala maraton u New Yorku, i bilo joj je teško smisliti zanimljiv izazov za 50. Prije tri godine sin joj je počeo trenirati taekwondo i mjesec dana kasnije znala je da za 50. rođendan želi crni pojas, a tri mjeseca kasnije ona i kćer su zaradile žute pojaseve.
  Gospođa Wallace kaže: "Zajedno smo trenirale, katkad po četiri puta u tjednu. Povremeno se nismo slagale, ali smo uz pomoć instruktora u dvije godine uspjele polagati svaka tri mjeseca i sakupiti sve te pojaseve. U prosincu prošle godine konačno smo mogle polagati za crni pojas pred masterom sa 7. Danom, i ispuniti si snove."
  Uz školske obveze, kćer Izzy igra i hokej na ledu za Peterborough Penguins u-16: "Bilo je jako zabavno, iako mi je mama katkad išla na živce. Međusobno smo se podbadale kad se onoj drugoj nije radilo, ali je bilo izvrsno kad smo dobile crne pojaseve. Sve se isplatilo." peterboroughtoday

31. 3. 2014.

 

Prvaci Srbije 2014.
 

SF-46kg (3) Jovana Petrović (Beograd)
SF-49kg (3) Marija Vučetić (Eurošped)
SF-53kg (4) Dragana Gladović (Letnjikovac)
SF-57kg (5) Iris Jović Vujaković (Zmaj)
SF-62kg (0) --
SF-67kg (4) Dajana Perišić (Eurošped)
SF-73kg (2) Maja Dukić (Šabac)
SF+73kg (3) Ana Bajić (Elit)

SM-54kg (2) Miloš Kilibarda (Omega Beograd)
SM-58kg (3) Miloš Gladović (Letnjikovac)
SM-63kg (5) Marko Karajlović (Letnjikovac)
SM-68kg (4) Ivan Purešević (Letnjikovac)
SM-74kg (14) Ivan Karajlović (Letnjikovac)
SM-80kg (9) Miloš Golubović (Azija)
SM-87kg (5) Đorđe Marčetić (Azija)
SM+87kg (9) Relja Prosenica (Galeb)

vijesti za veljaču 2014

 
najveća događanja u ožujku 2014.

Prvenstvo Hrvatske * Dutch Open WTF G-2
Qualifications for Youth Olympic Games
World Junior Taekwondo Championships
TKD pokal Šmartno-Litija * Feniks-Budosport kup
Memorijal Josip Jović * Plemeniti turnir Zaprešića
Santo Domingo Open WTF G-1

sve naše olimpijke:


Martina Zubcic


naši u olimpijskom rankingu - 1. 2. 2013.

RH

sportaši/ce klub kat. WTF bod.
1. Lucija Zaninović Marjan F-49 4.   118.18
2. Ana Zaninović Marjan F-57 5.   123.97
3. Marina Sumić Metalac F-67 16.   69.20
4. Petra Matijašević Marjan F-67 20.   53.46
5. Filip GrgićMetalac M-68 22.   44.89
6. Martina Zubčić Dubrava F-57 29.   38.63
7. Stipe Jarloni Knin M-58 32.   35.46
8. Vedran Golec Jastreb M+80 45.   25.69
9. Mateja Kunović Banija F-49 59.   19.44
10. Tomislav Karaula Dubrava M-68 60.   22.61
11. Ines Kovač Metalac F+67 77.   10.00
12. Antonija Žeravica Orion F-67 100.   9.00
13. Nikola Bojo Zadar M+80 108.   8.10
14. Ivana Žagar Likos F+67 115.   6.30
15. Jelena Ivančić S. Sokol F-57 117.   9.00
16. Tanja Rastović Marjan F-57 130.   7.50
17. Iva Radoš Metalac F+67 135.   4.50
18. Tea Kopinč Jastreb F+67 169.   2.70
19. Dean Šarčević Metalac M-80 170.   6.00
20. Kristina Tomić Osvit F-49 182.   3.60
21. Petra Butala Karlovac F-57 189.   4.50
22. Deni Andrun Razić Osvit M-68 216.   4.50
23. Mario Maletić Škorpion M-80 217.   4.50
24. Lana Čaktaš Osvit F+67 241.   0.90
25. Marina Usanović Marjan F-49 245.   2.65
26. Marko Mutak Jastreb M-80 270.   3.24
27. Marija Vičić Banija F-49 292.   1.50
28. Juraj Stinčić S. Sokol M-80 349.   1.50

WTF Olympic Ranking (March 2014)


naši u standardnom rankingu - 11. 3. 2013.

RH

sportaši/ce klub kat. WTF bod.
1. Ana Zaninović Marjan F-53 2.   102.46
2. Lucija Zaninović Marjan F-49 3.   118.18
3. Marina Sumić Metalac F-62 5.   62.00
4. Petra Matijašević Marjan F-67 10.   53.46
5. Filip Grgić Metalac M-68 13.   44.89
6. Tomislav Karaula Dubrava M-63 16.   22.61
7. Martina Zubčić Dubrava F-57 18.   38.63
8. Stipe Jarloni Knin M-58 22.   35.46
9. Mateja Kunović Banija F-46 23.   19.44
10. Vedran Golec Jastreb M+87 26.   25.69
11. Ana Zaninović Marjan F-57 35.   21.51
12. Ines Kovač Metalac F+73 49.   10.00
13. Nikola Bojo Zadar M-87 51.   8.10
14. Antonija Žeravica Orion F-62 55.   9.00
15. Jelena Ivančić S. Sokol F-57 72.   9.00
16. Iva Radoš Metalac F-73 72.   4.50
17. Marina Sumić Metalac F-67 75.   7.20
18. Ivana Žagar Likos F+73 79.   6.30
19. Tanja Rastović Marjan F-57 80.   7.50
20. Dean Šarčević Metalac M-80 85.   6.00
21. Deni Andrun Razić Osvit M-63 98.   4.50
22. Kristina Tomić Osvit F-49 102.   3.60
23. Petra Butala Karlovac F-62 106.   4.50
24. Tea Kopinč Jastreb F+73 110.   2.70
25. Marina Usanović Marjan F-46 118.   2.65
26. Marko Mutak Jastreb M-74 144.   3.24
27. Mario Maletić Škorpion M-80 151.   4.50
28. Marija Vičić Banija F-53 156.   1.50
29. Lana Čaktaš Osvit F-67 188.   0.90
30. Juraj Stinčić S. Sokol M-74 189.   1.50
WTF World Ranking (March 2014)


naši u TOP-1000 karijera - 10. 2. 2014.

RH

sportaši/ce god. ETU WTF bod.
1. Nataša Vezmar 1976 20. 35.   500
2. Sandra Šarić 1984 31. 55.   456
3. Ana Zaninović 1987 35. 61.   435
4. Martina Zubčić 1989 50. 88.   388
5. Lucija Zaninović 1987 62. 110.   357
6. Miet Filipović 1975 73. 125.   340
7. Filip Grgić 1989 90. 162.   304
8. Marina Sumić 1991 89. 165.   301
9. Petra Matijašević 1988 154. 296.   237
10. Stipe Jarloni 1991 190. 372.   210
11. Mići Kuzmanović 1976 223. 444.   186
12. Iva Gavez 1974 225. 447.   185
13. Lana Banely 1985 272. 544.   166
14. Matija Šantić 1985 293. 585.   157
15. Eva Politeo 1979 318. 640.   149
16. Ivona Skelin 1974 345. 696.   141
17. Vedran Golec 1989 370. 716.   139
18. Ivana Vujčić 1981 381. 761.   133
19. Hrvoje Bregeš 1976 395. 792.   129
20. Ivana Žagar 1985 416. 832.   125
21. Tomislav Bučanac 1978 423. 846.   123
22. Lovre Brečić 1996 428. 861.   122
23. Marijeta Željković 1976 432. 882.   120
24. Tanja Rastović 1995 487. 981.   111
25. Antonija Žeravica 1992 492. 990.   110
strjelice ilustriraju pomake u odnosu na 1. 1. 2014.

naši prvaci svijeta:

domaće vijesti za ožujak:

 

Kolegij NSS-a: stanje je neodrživo!
(3. 3. 2014)

Glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Josip Čop danas je održao kolegij s tajnicima nacionalnih sportskih saveza na temu financiranja programa javnih potreba sporta u 2014. Glavni tajnik kaže da poteškoće u izvršavanju obveza HOO-a prema programima nacionalnih sportskih saveza proizlaze iz neredovitog doznačavanja sredstava Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za 2013. i u prvim mjesecima 2014. HOO ima 12 milijuna obveza, a čeka na uplatu oko 30 milijuna kuna na koja ima pravo. Tajnici nacionalnih saveza su upoznati sa svim radnjama kojima je HOO pokušao uvjeriti matično Ministarstvo u posljedice neredovite isplate novca.
  "Hrvatski sport ne živi od danas do sutra. On se pomno planira i ne trpi stanje da nema za zrakoplovne karte sportašu koji putuje na natjecanje ili da se zadužuje. Savez je iscrpio sva vlastita sredstva i tome treba stati na kraj", kazao je jedan od dugogodišnjih sportskih tajnika, tražeći koordiniranu akciju HOO-a i nacionalnih saveza kako bi dobili uvid u stvarno stanje i razloge neisplate.
  Od predstavnika nacionalnih saveza kolegij je stoga formirao povjerenstvo, čiji je zadatak zamolba nadležnom ministru za otvoreni razgovor o problemima. U povjerenstvu su Zrinko Gregurek (auto karting), Darko Šimunec (karate), Zdravko Gajski (veslanje), Petar Turković (wushu), Zlatan Kovač (odbojka) i Drago Vrbek (streljaštvo). U slučaju odbijanja razgovora, javnost će se na pres konferenciji upoznati sa poteškoćama kroz koje prolaze sportaši pojedinačno ali i hrvatski sport u cijelosti. HOO

HOO-u ni kune za nezakonite troškove
(4. 3. 2014)

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta danas je povodom zaključaka Kolegija NSS-a reagiralo priopćenjem:
  "Kako bismo otklonili sve sumnje i insinuacije o navodnome kolapsu sporta s kojima posljednjih dana u javnosti učestalo manipuliraju čelni ljudi Hrvatskoga olimpijskog odbora, a posebice glavni tajnik Josip Čop, smatramo svojom obvezom još jedanput upozoriti kako novac za sport i sportaše ni u jednom trenutku nije bio niti će biti doveden u pitanje.
  U pozadini svih tih perfidnih insinuacija, kojima se u javnosti želi stvoriti slika kako se Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta prema sportu i sportašima ponaša kao "zla maćeha", stoje namjere čelnih ljudi HOO-a da provociraju javne sukobe kako bi skrenuli pažnju s pravih problema – nenamjenskog trošenja proračunskih sredstava.
  Jedina je istina da je HOO-u u 2013. godini u potpunosti isplaćen sav novac predviđen planom za programe sportaša. Točnije, HOO je za 2013. za potrebe sportaša potraživao 100 milijuna i 364.354 kuna i taj mu je iznos u cjelini isplaćen. U koje namjene je potrošen taj novac savezi trebaju pitati vodstvo HOO-a jer na to imaju pravo kao njegovi osnivači. To je pravi posao i za kvazi povjerenstvo koje je osnovao glavni tajnik HOO-a s ciljem da predstavnici saveza lobiraju kod ministra kako bi on popustio u svojoj namjeri da uvede reda u sport. Povjerenstvo Josipa Čopa posebnu pažnju trebalo bi obratiti na troškove glavnog tajnika i o tome izvijestiti javnost na konferenciji za novinare koju najavljuju.
  Ističemo kako je Ministarstvo, sukladno svojoj zakonskoj obvezi, 2013. godine uvelo mehanizme kontrole trošenja novca namijenjenog sportu i sportašima, na čemu ćemo inzistirati i u ovoj godini. Pritisci kojima čelni ljudi HOO-a žele prikriti svoju neodgovornost u tome nas neće pokolebati. Dakle, još jedanput jasno i glasno upozoravamo HOO kako Ministarstvo u 2014. godini neće dati niti jednu kunu za nezakonite troškove raznoraznih čelnika i tajnika koji nisu opravdani, već isključivo za programe sportaša i sportskih djelatnika.
  Ako HOO ne bude poštovao zakonom predviđenu proceduru, pozivamo sve sportske saveze da planom predviđena sredstva za 2014. godinu potražuju izravno od Ministarstva koje će svoje obveze redovito i na vrijeme ispuniti." MZOS

HOO: Reakcija na priopćenje MZOS-a
(5. 3. 2014)

"Na emotivno i osobno intonirano priopćenje Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta (MZOS) od 4. ožujka 2014., Hrvatski olimpijski odbor kao najviša nevladina nacionalna sportska udruga dužna je reagirati istinitim i objektivnim podacima i činjenicama jer su u spomenutom priopćenju iznesene činjenice koje obmanjuju hrvatsku sportsku i svekoliku javnost. Hrvatski sport je u 2013. godini ostao bez cca 22 milijuna kuna, a razlozi uskraćivanja pripadajućeg novca ni do danas nisu poznati. Vlada RH je za 2013. i 2014. godinu donijela Uredbu o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću kojom je utvrđen postotak za sve korisnike pa tako i za hrvatski sport. Iz nepoznatih razloga, Uredba Vlade RH se ne poštuje i sredstva za nacionalne sportske saveze nisu u cijelosti doznačena. Ukoliko je došlo do promjene procedure na razini Vlada/MZOS, HOO bi svakako trebao biti s tim upoznat.
  HOO je sukladno svojim zadaćama i obvezama, a slijedom navoda u priopćenju MZOS-a, uputio dopis Državnom uredu za reviziju sa zamolbom da se utvrde navodi nenamjenskog trošenja proračunskih sredstava što do sada niti jedna revizija ili kontrola nije utvrdila." HOO

HOO je i dalje u gadnom minusu
(26. 3. 2014)

Među točkama dnevnog reda današnje sjednice Vijeća HOO-a bila je i rasprava o prijedlogu Nacionalnog programa sporta za razdoblje 2014-2022. Prijedlog će se sada doraditi sukladno toj raspravi, a usvojit će se na sljedećoj sjednici. Dokument definira strateške ciljeve za razvoj hrvatskog sporta, poput stvaranja uvjeta za ostvarivanje vrhunskih sportskih rezultata na međunarodnim natjecanjima, unapređenje infrastrukture, stručno osposobljavanje kadrova, popularizacija sporta te osiguravanje izvora financiranja za sport i sportsku rekreaciju.
  Vijeće je utvrdilo prijedlog Programskog i financijskog izvješća HOO-a za 2013. i uputit će ga na usvajanje Skupštini HOO-a, čija je sjednica sazvana za 7. travnja: u 2013. je ostvaren manjak od 5.708.323 kuna, od čeka 5.520.434 kuna čine neplaćene obaveze za transfere nacionalnim sportskim savezima. Manjak je nastao jer HOO nije dobio sredstva od igara na sreću, sukladno Zakonu o igrama na sreću te Uredbi o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću.
  Skupštini HOO-a bit će upućeni i prijedlozi odluka o prestanku članstva Zagrebačkog sportskog saveza (u likvidaciji), te Hrvatskog motonautičkog saveza, koji ne udovoljava uvjetima za članstvo jer je brisan iz registra udruga. HOO
 

HZSN: Nagrada Romani Eibl
(6. 3. 2014)

Hrvatski zbor sportskih novinara (HZSN) je na svojoj tradicionalnoj svečanosti dodijelio godišnje nagrade za 2013:
  "Novinar godine" je Romana Eibl, dugogodišnja novinarka Vjesnika, 24 sata i Jutarnjeg lista, "zbog beskompromisnog pisanja i čvrstog stava po čemu je prepoznatljiva i jedinstvena u hrvatskom novinarstvu."
  Nagrade za životno djelo dobili su Zvonimir Vukelić (Večernji list) kao dugogodišnji kroničar zbivanja u nogometu, rukometu i hokeju na ledu, te osječki novinar Dragutin Kerže koji je aktivan kao izdavač i sportski djelatnik u više udruga i klubova.
  Priznanja HZSN:
- lokalno novinarstvo: "Viktorija" (Novi list);
- najbolja press-služba: HNK Hajduk iz Splita;
- publicistika: Jurica Gizdić, za knjigu "Hrvatska i olimpijska odličja";
- radijsko novinarstvo: Mario Mihić, Gradski radio Osijek;
- kolumna: Branko Stipković (SN:"Metak u petak").
 

Mag.oec Martina Zubčić
(7. 3. 2014)

Reprezentativka Martina Zubčić je u dugoj sportskoj karijeri osvojila brojna odličja, od kojih najveću težinu ima olimpijska bronca iz Pekinga 2008. Jednaku je izvrsnost pokazala i tijekom školovanja, pa je još 30. rujna 2013. obranila diplomski rad, da bi joj diploma Ekonomskog fakulteta u Zagrebu bila svečano uručena prošloga tjedna. Njen Taekwondo klub Dubrava na službenim stranicama piše kako "Martina svojim primjerom šalje poruku mladim sportašima da se i uz redovno školovanje, uz marljiv pristup obavezama može dostići vrhunske sportske rezultate", a mi se moramo složiti i pridružiti se čestitkama. TK Dubrava
 

Statistikom protiv logike
(10. 3. 2014)

Na stranicama HOO-a čitamo crticu o uspješnosti država na netom okončanim Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju. Sport je među rijetkim sasvim mjerljivim aktivnostima, pa je svima jasno da je najuspješnija bila Rusija s 33 medalje (13+11+9), a slijede Norveška (11+5+10), Kanada (10+10+5), SAD (9+7 +12) i Nizozemska (8+7+9). Slovenija je 16. sa osam medalja (2+2+4), a Hrvatska 25. sa jednim srebrom.
  Na stranicama HOO-a sjetili su se da bi bilo zgodno prilagoditi metodologiju našem rezultatu, pa nas tješe da je u odnosu na broj stanovnika i bruto domaći proizvod najuspješnija u stvari Slovenija, da je Hrvatska na 4. mjestu zbog svoja tek četiri milijuna stanovnika, a jadna Rusija je kažnjena 26. mjestom jer ih ima 144 milijuna. HOO: pobjednik ZOI Soči 2014. je Slovenija, Hrvatska zauzela četvrto mjesto?
  Kad već relativiziramo stvarnu uspješnost, još bi zanimljiviji bio poredak zemalja po financijskoj težini medalja, odnosno po ukupnoj količini novca utrošenog na pripreme svih sportaša podijeljenoj sa brojem osvojenih odličja. Tu bi valjda ispalo da su najuspješnije one zemlje koje u sport ne ulažu ništa: iako zbog toga ništa ni ne osvajaju, baš ništa ne troše u prazno.
 

Natječaji za programe lokalnog sporta
(11. 3. 2014)

Ured za lokalni sport HOO-a je raspisao natječaje za dva programa lokalnog sporta - "Aktivne zajednice" i "Od športske škole do Olimpijskih igara". Rok za podnošenje prijedloga je 30. travnja.
  Program "Aktivne zajednice" provodi se radi poticanja razvoja sporta u lokalnim zajednicama, uz ostvarivanje materijalnih uvjeta za rad sa sportašima - odabrani projekt sufinancira se od strane HOO-a i lokalne zajednice.
  Program "Od športske škole do Olimpijskih igara" provodi se u suradnji sa sportskim zajednicama koje prate i podupiru unapređenje rada s djecom u školskim klubovima.
  Pravila, postupak i obrasci: na stranicama HOO-a
 

 

Poziv Zaklade hrvatskih sportaša
(12. 3. 2014)

Zaklada hrvatskih sportaša objavljuje poziv svim aktivnim i bivšim sportašima čija je egzistencija ugrožena, a nemaju drugih mogućnosti za pronalazak rješenja, da im se obrate na mail biserka.vrbek@hoo.hr.
  Zaklada hrvatskih sportaša osnovana je 2006. temeljnim kapitalom HOO-a (300 tisuća kuna), Hrvatskog kluba olimpijaca (40 tisuća kuna) i Sportskih novosti (40 tisuća kuna). Svrha joj  je pomoć u osiguranju financijske potpore vrhunskim sportašima koji za vrijeme trajanja karijere nisu uspjeli osigurati osnovne egzistencijalne uvjete. Financijska sredstva za potporu sportašima osigurana su donacijama osnivača i članova Zaklade, djelatnostima Zaklade te prilozima domaćih i stranih fizičkih i pravnih osoba.
  Predsjednik Zaklade je Zvonimir Boban, a članovi su Tamara Boroš, Danijela Grgić, Biserka Vrbek, Gordan Kožulj, Mario Ančić, Zoran Primorac, Igor Boraska, Dubravko Šimenc, Davor Vugrinec i Aleksandar Petrović. Upraviteljica Zaklade je Sandra Paović. HOO
 


8. Feniks Budo Sport Kup
(15. 3. 2014)

borbe svih dobnih skupina i kick
Zagreb, 15. 3. 2014.

najbolji pojedinci turnira

seniorka - PAULA TILIĆ, Lokomotiva
juniorka - SARA GELENČER, Osvit
junior - IVAN DRMIĆ, Dugo Selo
kadetkinja - ALMA HRSTIĆ ŠAFRO, Osvit
kadet - MATEO ZORKO, Jastreb
mlađa kadetkinja - TIA SLOVENC, Activ
mlađi kadet - PATRIK BETI, Casper
kick, djevojčice - MONIKA JAKŠIĆ, Ogulin
kick, dječaci - GORAN LISICA, Ogulin

ekipni TOP-10 (od 50)

ukupno juniori
1. Osvit 134
2. Jastreb 73
3. Pantera 67
4. Metalac 54
5. Casper 43
6. Brinje 41
7. Ogulin 37
8. Kondor 29
9. Dubrava 29
10. Activ 29
1. Osvit 40
2. Metalac 23
3. Dugo Selo 22
4. Jastreb 15
5. ZG Dubrava 10
6. Gacka 10
7. Rugvica 9
8. Brinje 8
9. Contra 4
10. Orka AS 4
kadeti mlađi kadeti
1. Osvit 69
2. Jastreb 58
3. Casper 21
4. Velika Gorica 20
5. Dubrava 20
6. Novi Zagreb 16
7. Sajnami 16
8. Pantera 16
9. Futura 15
10. Mate TKD 13
1. Pantera 51
2. Osvit 25
3. Metalac 24
4. Spiritus 22
5. Activ 22
6. Casper 21
7. Kondor 18
8. Karlovac 17
9. Medvedgrad 15
10. Sutla Šenkovec 12

kompletni rezultati (pdf)

 

Hrvatske žene u sportu
(21. 3. 2014)

Komisija HOO-a za žene u sportu predstavila je Izvješće za 2013., koje ukazuje da su žene i dalje podzastupljene u svim segmentima sporta: proizlazi da je Hrvatska prošle godine imala 280.790 registriranih natjecatelja svih dobnih skupina, od čega tek 17 posto žena. Najviše ih je bilo među seniorkama, 18.646, što iznosi samo 14 posto.
  HOO vodi evidencije o rodnoj zastupljenosti kroz godišnje upitnike o nacionalnim sportskim savezima (NSS). Evidencija o zastupljenosti žena na stručnim i rukovodećim pozicijama kaže da u savezima čine 48 posto administrativnog osoblja, ali ih je među predsjednicima tek 7 posto. Od 2.443 trenera žena je samo 290 (12 posto), a od 134 izbornika 23 (15 posto). U međunarodnim sportskim organizacijama NSS-i nam imaju ukupno 181 zastupnika, od čega tek 23 žene, a među međunarodnim sucima i delegatima žene čine 18 posto.
  Od 3.874 kategorizirana sportaša u 2013. žena je 1.406 (36 posto). Najviše ih je u kategorijama darovitih sportaša VI. kategorije sa 41 posto i vrhunskih sportaša III. kategorije s 40 posto. Malo je bolje u razvojnim programima: u programu potpore mlađim dobnim kategorijama čine 46 posto, a u individualnom programu posebne skrbi o mladima 40 posto. Među kvalitetnim sportašima (Program III) zastupljene su s 50 posto, ali ni jedna ekipa nije u razvojnim programima HOO-a. HOO sufinancira samo 8 posto ženskih trenera.
  Prioriteti Komisije u narednom su razdoblju borba protiv stereotipa i nasilja na sportskim terenima te ravnopravnost u pristupu sportskoj infrastrukturi. Za to je sada dobila i podršku u obliku Strategije za ravnopravnost spolova Vijeća Europe od 2014. do 2017. koja, zajedno sa Zakonom o ravnopravnosti spolova i statutom HOO-a, čini temelj akcijskog plana Komisije za realizaciju Nacionalne politike ravnopravnosti spolova. HOO

Photo: hrvatska ekipa s Tajpehabrze poveznice:

najveća natjecanja u 2013:
Olimp #50
ZOI Soči 2014: Nastavak Kostelićevog niza
Olimpijske nade * Olimpijske legende
Znanost i šport: Norme za športske trenere
Društvo i šport * Žene i šport
MOO: Najskuplje igre u povijesti
Nastanak modernog športa: Dizanje utega
Športska terminologija: Pjena na vrhovima valova
Športska publicistika * Od Olimpa do Olimpa
Prilog: Povijest hrvatskog športa
online * pdf

 
Vrh-Top
© Taekwondo.HRBAT.com

 

Vijesti | Kuća slavnih | Taekwondo | Kalendar | Kontakt