TAEKWONDO.HRBAT.COM

Vijesti | Kuća slavnih | Taekwondo | Kalendar | Kontakt

 

vijesti
naslovnica
olimpijske igre
svjetska prvenstva
europska prvenstva
višesportske igre
prvenstva hrvatske
para-taekwondo
g-turniri wtf-a
poomsae
natječaji
obrazovanje
ostalo-arhiva
siječanj 2014
veljača 2014
ožujak 2014
travanj 2014
svibanj 2014
lipanj 2014
srpanj 2014
kolovoz 2014
rujan 2014
listopad 2014
studeni 2014
prosinac 2014
2013
2012
2011
zaštita sportaša
arbitražni sud za sport
olimpijski pokret
hoo
World Taekwondo Federation
 

 
 

najveća natjecanja WTF-a u 2014.

World Grand-Prix Final * WTF G-8
World Grand-Prix Series 1+2 * WTF G-4
World University Championships * WTF G-1
World Military Championship * WTF G-1
European Championships * WTF G-4
Youth Olympic Games
World Junior TKD Championships
World Cadet TKD Championships
World TKD Poomsae Championships
European u-21 Championships
  vijesti za prosinac 2014.

1. 12. 2014.

 

WTF: olimpijski ranking za prosinac

   

(gdje nas nema bodove uzima konkurencija)

    Prošlog je mjeseca održano sedam G-1 natjecanja: putovalo se u smjeru Tajlanda, Pariza i Zagreba, te na dva događanja u Antaliji - na Turkish Open i na Prvenstvo europskih klubova. Iz našeg smjera nije se moglo na Prvenstvo Komonvelta te na Igre Centralne Amerike i Kariba, a teško je procijeniti jesu li ti rezultati uknjiženi u ranking od 1. prosinca. Po bodovima naših boraca znamo da dva turska natjecanja još nisu proknjižena.
  Koji nas prate znaju da se ne damo baš lako impresionirati, ali moramo priznati kako nas je prošlomjesečni utjecaj naših sportaša i sportašica na ranking nakratko ostavio bez daha. Seniorska repka nam nije nastupala, ali su neki naši klubovi "odriješili kesu" i poneku medalju imamo sa svih pet otvorenih prvenstava. Nove bodove osvojilo je 25 imena, a broj seniora u rankingu nam je povećan za čak DEVET imena - sa 37 na 46. Svi osvajači medalja bilježe pozitivne pomake.
  Posebno valja izdvojiti financijske napore TK Jastreb, koji je Vedranu Golecu smogao snage platiti putne troškove u svim spomenutim smjerovima, ali i fizičke napore našeg najboljeg teškaša, koji je uzvratio sto-postotnim učinkom (2+1+1).
  Najpozitivniji utjecaj na ranking ima 21 seniorska medalja sa Croatia Opena (6+5+10), što je normalno, plaćanje G statusa ponajprije služi baš za pružanje šansi domaćim imenima za iskorak na međunarodnu scenu uz minimalno lupanje po džepu sportaša i njihovih klubova. Ne može se zanemariti ni činjenica da neki tuđi sportaši pritom dolaze u goste, pa poneka kuna kapne poduzetnicima, a putem fiskalizacije i u državnu kasu.
  Uspješnost ipak nije priča mjeseca. Priča mjeseca, i šire, spada u horore: zbog pomanjkanja novca Hrvatski olimpijski odbor je ženskom timu uskratio nastup na Svjetskom kupu, što je većini sportašica rečeno pred planirani put, prekasno za prijave na zadnja prošlomjesečna G natjecanja: em su se krvnički pripremale, em s priprema mogu samo na zimski odmor. Gospodinu koji je tim povodom javnosti objasnio kako taekwondo ima 40-ak turnira godišnje pa se ne može očekivati da se repki plaća put na sve njih JER POSTOJE PRIORITETI (koji li su to?), savjetujemo neka prouči popis natjecanja koja su ove godine plaćena jednom od najuspješnijih olimpijskih sportova u zemlji. U slijedećoj su bilješci ofarbana u plavo. Zanimljiva je i informacija o broju reprezentativaca na svakom od tih natjecanja, ali o tom ćemo nekom drugom zgodom.

1. 12. 2014.

 

Natjecanja u aktualnom rankingu WTF-a

   
  uračunato u 2014. godini:G-1
Trelleborg Open * Canada Open * Fujairah Open
Fajr Open * Bahrain Open * Santo Domingo Open
German Open * Moldova Open * Greece Open
Carthage Open * Spanish Open * Austrian Open
Swiss Open * Bolivia Open * Open de Las Americas
Argentina Open * Costa Rica Open * Mexico Open
Russian Open * Israel Open * Ukraine Open
Serbia Open * Thailand Open * Zagreb-Croatia Open
Paris Open * Turkish Open
  World University Taekwondo Championships
World Military Taekwondo Championship
  European Club Taekwondo Championships
South American Games
Central American & Caribbean Games
Commonwealth Taekwondo Championships
G-2 Luxor Open * U.S. Open * Dutch Open
Korea Open * Australian Open
G-4 African Championships * Asian Championships
European Championships * Oceania Championships
Pan American Championships
GP Suzhou * GP Astana * GP Manchester

+ 25% bodova iz 2011 + 50% iz 2012 + 75% iz 2013.

(u plavo su ofarbani nastupi hrvatske reprezentacije, uz napomenu da nisu evidentirani oni nastupi repke koji su odrađeni sa samo jednim sportašem)

2. 12. 2014.

 

TaekwondoDATA ranking karijera

  Projekt TaekwondoDATA se "ko pijan plota" drži svog sustava rangiranja sportaša, u kom nema mjesta ni za sve G-1 turnire, a kamoli za regionalna G-1 natjecanja poput Igara Centralne Amerike i Kariba ili Prvenstva Komonvelta. Stoga će od sedam "G" natjecanja održanih u studenome na promptno osvježen ranking karijera utjecati samo tri turnira s najboljom reputacijom - Croatia Open, Pariz Open i Turkish Open.
  TaekwondoDATA ranking karijera u bazi ima 28.524 sportaša i sportašice iz 186 zemalja. Spominje se čak 455 hrvatskih imena, pa smo se u ovim pregledima morali ograničiti na vrh poretka i borce počinjemo pratiti tek kad se probiju u svjetski TOP-1000. Kao i prošlog mjeseca, takvih na današnji dan imamo 26, od kojih je pola u natjecateljskoj "mirovini".
  Iako je na tri spomenuta natjecanja osvojeno jako solidnih 29 seniorskih (9+8+12) i 28 juniorskih medalja (6+9+13), odličja je zaradilo samo osam imena iz TOP-1000, a preostala su završila u vitrinama nekih budućih zvijezda.
  Kao naš najradišniji senior, Vedran Golec (Jastreb) može žaliti što je od adresa na kojima se mogao ukazati propustio baš turski Open, ali se pritom može tješiti vrhunskim učinkom u preostala četiri nastupa, kojima je osigurao važne bodove za olimpijski ranking. TaekwondoDATA ranking karijera donosi tek prestiž, ali se Golec i tu ima čime dičiti: domaće zlato i francusko srebro bili su mu dosta da od naših boraca i prošlog mjeseca ubilježi najveći pomak, za 54 mjesta. Sa 210 bodova karijera mu u povijesti naših taekwondo borbi trenutno vrijedi za 11. mjesto u Hrvatskoj, 199. u Europi i 389. u svijetu.
  Pomacima slijede tri imena iz TK Marjan - Lovre Brečić (+50), Ivana Babić (+30) i Petra Matijašević (+27). U plusu su još tri seniorke i jedan senior, tri seniorke su zadržale pozicije od pred mjesec dana, a ostali bilježe lagani pad.
  Našu standardnu rang listu najuspješnijih hrvatskih boraca koji su se postignućima probili u TOP-1000 svjetskih karijera možete naći u desnom stupcu ove stranice. TaekwondoDATA poredak se računa automatski, unosom novih rezultata ili korekcijom starih, pa je podložan dnevnim mijenama. Strjelice u pripadajućoj tablici ilustriraju napredak boraca u odnosu na stanje zabilježeno dana 1. 11. 2014.

3. 12. 2014.

 

GP Finale: pobjeda Lucije Zaninović

   

Lucija Zaninović, CroNT/Marjan, SF-49kg (8)
Lucija Zaninović - Iris Silva Tang Sing, Brazil 11:4
Lucija Zaninović - Chanatip Sonkham, Tajland 15:3
Lucija Zaninović -finale- Brigida Yague, Španjolska 8:7 gp

Ana Zaninović, Marjan, SF-57kg (8)
Ana Zaninović - Hedaya Malak Wahba, EGY 1:3 wdr

6. 12. 2014.

 

"WTF World Taekwondo Grand-Prix Final 2014"

    WTF trenutno broji 206 članica. Pozivnice za Grand Prix Finale plasmanom u olimpijskom rankingu su zavrijedila 64 sportaša iz 27 zemalja, a pola pozvanih je bilo iz Europe. Do ponekog odličja došlo je 13 zemalja, pobjednike ima njih sedam, a najbolji ulov ostvarile su Rusija (2+0+1), Iran (1+1+2) i Koreja (1+1+1). Hrvatska je opstala u svjetskom vrhu - s Nizozemskom, Švedskom i Ujedinjenim Kraljevstvom dijelimo 4./7. mjesto zahvaljujući zlatu Lucije Zaninović.
  Sa svojim G-8 statusom GP Finale je najvrjednije natjecanje u ovoj godini i izvjesnu količinu bodova za ranking će dobiti svi sudionici. Na "bezeciranje" direktnih olimpijskih plasmana utječe isključivo uspješnost pojedinaca, ali zanimljivu storiju govori i ukupan bodovni učinak timova - više od sto bodova na GP je steklo sedam zemalja, ali njihov poredak nije potpuno isti kao poredak po osvojenim medaljama. Bodovni TOP-10 od 27 izgleda ovako:
1. Koreja /3.(1+1+1) = 210,38 bodova;
2. Rusija /1.(2+0+1) = 200,90 bodova;
3. Iran /2.(1+1+2) = 185,60 bodova;
4. Meksiko /10.(0+1+0) = 149,98 bodova;
5. Španjolska /8.(0+3+0) = 144,00 boda;
6. Francuska /9.(0+1+2) = 141,90 bodova;
7. UK /4.(1+0+0) = 104,20 bodova;
8. Hrvatska /4.(1+0+0) = 92,10 bodova;
8. Švedska /4.(1+0+0) = 92,10 bodova;
10. Nizozemska /4.(1+0+0) = 80,00 bodova.
  Kad se na nekom natjecanju okupi osam najboljih na svijetu iz svake olimpijske kategorije, bilo koji rezultat nas ne bi smio iznenaditi. Stoga ne možemo reći ni da iznenađuju porazi Aarona Cooka ili Dae-hoon Leea u prvim borbama - obojica su izgubila od olimpijskih pobjednika. A ne iznenađuje ni činjenica da je od osam prisutnih olimpijskih pobjednika zlato osvojila samo Jade Jones (više iznenađuje što i ona nije poražena).
  Par puta smo ipak zinuli u čudu, a ponajviše nas je osupnula trenutna superiornost Europe, koja je ostatku svijeta prepustila samo dva zlata. U oči posebno bode učinak Europljanki, koje su od 12 medalja (4+4+4) svijetu prepustile samo po jedno srebro i broncu.
  Meksiko se opet pokazao dobrim domaćinom i cijela priredba je sa strane djelovala više no dobro. Tehnologija je korištena kao nikad prije i sve je uglavnom štimalo, a za povremene ispade bodovnih sustava krivicu (vjerojatno) snosi proizvođač. Scenografija dvorane je znatno poboljšana pa smo, umjesto natjecateljskih "torova" iz Manchestera, dobili podest koji oblikom slijedi obrise oktogonalnog borilišta, na kom su samo borci i glavni sudac, a komunikacija s trenerima i vodstvom natjecanja vršila se radio-vezom. Na proglašenje pobjednika vraćena je himna, ukinuta je dodjela pomalo iritantnih golemih "čekova" s kojima nitko nije znao kud bi, a pobjednici su, uz ostalo, kao znak prestiža dobili crni dobok.
  Stvari se kreću u dobrom smjeru i po svemu sudeći ubuduće se imamo čemu radovati.

7. 12. 2014.

 

"1st WTF Gala Awards Dinner"

    Na premijernom izdanju gala večere WTF-a u glamuroznom su nam ozračju obznanjena imena pojedinaca koji su tijekom godine odskočili postignućima na tatamiju, ali i dojmom koji su ostavili na svoje suparnike. Jer - o nagradama nisu odlučivale gole statistike, već sudionici na posljednjoj postaji ovogodišnje Grand Prix karavane.
  U najavama je rečeno da će od boraca biti nominirani finalisti GP Finala, ali to se na koncu nije desilo. Sportaš godine je Korejac Dae-hoon Lee, vodeći u olimpijskom rankingu do 68 kg, koji je dan prije sa 13:6 zaustavljen u prvom kolu od Španjolca Gonzaleza. Titulu najveće taekwondo face priskrbilo mu je 30 glasova (od 105), među kojima se sigurno skrivaju i brojni izrazi simpatija njegovih zemljaka; Koreja je na GPF nastupila sa sedam imena, na Svjetskom kupu su imali i muški i ženski tim, također s po sedam imena, a svi su oni imali pravo birati. Treneri su im i ovaj put bili strateški raspoređeni na svim stranama svijeta, a imali su i ponekog suca.
  Sportašica godine je Britanka Jade Jones, pobjednica GP Finala, sa 29 od 105 glasova. Aktualna olimpijska pobjednica bila je 5. na GP Suzhou, a finale Europskog prvenstva 2014. i triju preostalih dosad održanih turnira GP serije redom je gubila od Španjolke Eve Calvo Gomez. Drugim riječima: Gomez je ove godine zaradila 250 bodova i nakon GPF ih ima 373, a Jones je zaradila 238 novih bodova, pa nakon GPF u rankingu kategorije do 57kg preuzima vodeće mjesto sa ukupnih 379 bodova. Ali 4:1 u međusobnim finalima rječito govori koja je u proteklih 12 mjeseci bila konstantno bolja.
  Titula trenera godine pripala je Korejcu Young-in Bangu, koji je od 1998. na dužnosti glavnog trenera nacionalnog tima Meksika. Za pobjedu mu je bilo dosta 19 od 59 glasova.
  Odlukom peteročlanog Nominacijskog odbora sucem godine je proglašena Neydis Tavarez iz Portorika, a nacionalni savez godine je Taekwondo savez Meksika.
  Sportaši, njihovi stručni timovi i dužnosnici su crvenim tepihom bili obavezni prošetati u svečanim odijelima. Domaćini su ih dočekali u tradicionalnim meksičkim nošnjama, a tijekom večere su ih zabavljali Mariachi bendovi i demo-tim WTF-a.

8. 12. 2014.

 

"WTF World Cup Taekwondo Team Championships"

    Na Svjetski kup je prvo bilo pozvano po 16 najboljih muških i ženskih timova sa Svjetskog prvenstva, a u ždrijebu ih se na koncu pojavilo po osam, pa će G-2 bodove za olimpijski ranking dobiti baš svi sudionici koji su okusili bar malo borbe. Što je u redu: putovanja predstavljaju i fizički i financijski napor, pa je pošteno da i najmanje uspješan borac prođe bolje od konkurenta koji se nije maknuo iz kuće.
  Prvog dana Kupa timovi su se borili svaki protiv svakoga, podijeljeni u dvije muške i dvije ženske grupe. Najuvjerljiviji su bili Iranci s tri pobjede i ukupnim skorom 61:43, dok su Korejke maksimalnih devet bodova zaradile sa dva odrađena meča: u njihovoj je grupi Kolumbija nešto zeznula, pa su joj upisane tri diskvalifikacije.
  Dva najuspješnija tima iz svake grupe su zaradila medalje, o čijoj se boji odlučivalo drugoga dana.
  U muškim polufinalima Rusi su zauzdali Korejce, a Meksikanci su zauzdali Iran u meču za koji neki kažu da će se pamtiti kao "jedan od klasika ekipnih borbi". Furiozno finale tako nam je ponudilo reprizu neriješenog meča od prethodnog dana i još jednu od zanimljivijih borbi turnira, iz koje su domaćini za dlaku isplivali podvijenog repa.
  Korejke se nisu dale iznenaditi i rutinski su odradile oba završna meča: u polufinalu je pala Kina s 33:24, a u finalu je s 47:25 pregažena Obala Bjelokosti, koja je prethodno tijesno pobijedila Francusku sa 16:14.
  Nemamo popis članova svih timova, ali smo se uvjerili kako su neki iskoristili pravo na uvrštenje boraca iz drugih država. WTF je rekao da svaki tim može imati dva stranca koji ne nastupaju za druge, pa je do srebra s Meksikancima došao Argentinac Sebastian Crismanich, broncu je s Francuskinjama uzela Egipćanka Hedaya Malak, Francuzima je bez uspjeha probao pomoći Aaron Cook, među Nijemcima se ukazao Belgijac Jaouad Achab. Ideja nam se povremeno čini više no dobrom, a onda na našem primjeru ipak shvatimo da će na nekim prostorima teško zaživjeti. Uz dužno poštovanje prema olimpijskoj pobjednici Milici Mandić, teško je zamisliti da bismo zbog njenog uvrštenja iz našeg imaginarnog tima izbacili europsku prvakinju Ivu Radoš, kojoj je za ostvarenje svih potencijala važna svaka sekunda međunarodnog iskustva.
  Iako svi osvajači medalja imaju puno opipljivih razloga za zadovoljstvo, u Meksiku je ovih dana najviše profitirala Rusija jer su, uz ekipnu pobjedu, jedina nacija koja sa Grand Prix Finala ima dva zlata i pripadajućih 2x80 bodova; pobjednici Alexey Denisenko i Albert Gaun na Kupu nisu nastupili, pa će po 20 bodova upisati nekih drugih sedam imena.
  Finalni dan Svjetskog kupa obilježen je problemima i sa elektronskim kacigama i sa štitnicima, zbog čega je uvodni meč između Irana i domaćina zaustavljen početkom druge minute, da bi nastavak dosta kasnio. U dogovoru s WTF-om organizatori su bili prinuđeni opremu službenog dobavljača zamijeniti opremom njegove konkurencije "koju inače koriste i s kojom nemaju nikakvih problema". Iz nekog razloga ipak najavljuju da će na skorom juniorskom prvenstvu države koristiti obične štitnike, kako bi izbjegli svaki mogući rizik.

9. 12. 2014.

 

HOO: Pravilnik o kategorizaciji sportaša

  Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora je svojim članicama na raspravu uputilo nacrt Pravilnika o kategorizaciji sportaša, koji treba zamijeniti postojeći, iz 2007. godine.
  Pravilnikom se utvrđuju kategorije sportaša, tijela nadležna za kategorizaciju, kriteriji i postupak razvrstavanja u kategorije, način vođenja registra kategoriziranih sportaša, oblici i način ostvarivanja potpora, naknada, nagrada i drugih prava koje sportske udruge mogu davati sportašima.
  Pravilnik o kategorizaciji sportaša usko je vezan uz drugi ključan dokument na čijem nacrtu HOO intenzivno radi - uz Kriterije za vrednovanje sportskih programa nacionalnih sportskih saveza, temeljem kojih će se i sportovi rangirati po kategorijama. Navedene Kriterije HOO će predložiti svojim članicama usprkos činjenici da je za njihovo utvrđivanje od velike važnosti Nacionalni program sporta, kojeg je Vlada RH trebala podnijeti Hrvatskom Saboru u roku devet mjeseci od stupanja na snagu Zakona o sportu, a koji ni nakon osam godina nije donesen. Više: HOO

9. 12. 2014.

 

MOO: usvojena "Olimpijska agenda 2020"

    Članovi Međunarodnog olimpijskog odbora na 127. Zasjedanju u Monacu su 8. prosinca jednoglasno usvojili 40 preporuka "Olimpijske agende 2020", strateškog plana budućeg razvoja Olimpijskog pokreta. Predsjednik MOO-a Thomas Bach tim je povodom izjavio: "Olimpijski plan 2020 je poput slagalice. Nakon usvajanja svih 40 preporuka možete vidjeti cjelovitu sliku. To je slika napretka koja osigurava jedinstvenost olimpijskih igara i promiče vrijednosti olimpizma. Istodobno je to i slika koja osnažuje sport u društvu.“
  Bilo je predviđeno da će rasprava i glasovanje o Olimpijskom planu 2020 trajati dva dana, ali zbog jednodušne potpore i tek 83 javljanja za riječ proces je okončan već prvog dana. O svakoj se preporuci glasalo pojedinačno i sve su dobile jednoglasnu punu potporu svih 96 nazočnih članova MOO-a.
  Preporuke se, uz ostalo, odnose na jeftiniju i jednostavniju proceduru kandidature za domaćinstvo Igara, održivost i nasljeđe Igara, fleksibilnije sastavljanje sportskog programa koje više neće biti usredotočeno na sportove nego na njihove discipline, zaštitu "čistih" sportaša, osnivanje olimpijskog TV kanala, dobro upravljanje, autonomiju i etičnost u sportu, uključivanje mladih u sport. Više: MOO

10. 12. 2014.

 

MOO: "Kuća olimpijskog sklada"

    Dan nakon usvajanja "Olimpijske agende 2020" 127. sesija MOO-a se "vratila na posao", a jedna je odluka odmah pala slijedom netom usvojene preporuke broj 37. Članstvo u MOO- u prestaje s navršenih 70 godina, a ta preporuka kaže da se iznimno može produžiti za najviše četiri godine. Gian-Franco Kasper bi se u olimpijskoj mirovini trebao naći 31. prosinca, ali je MOO na prijedlog Izvršnog odbora odobrio da ostane član do lipnja 2018., do kad mu traje mandat predsjednika Međunarodne skijaške federacije (FIS).
  U punopravno članstvo MOO-a primljen je Nacionalni olimpijski odbor Kosova, jer su ispunjeni svi zahtjevi navedeni u Olimpijskoj povelji, uključujući i definiciju države. NOO Kosova osnovan je 1992. i ima 30 nacionalnih saveza. Od 13 saveza olimpijskih sportova osam je u punopravnom članstvu međunarodnih federacija, a ostali imaju status privremenih ili pridruženih članica. Puno priznanje znači da sportaši mogu nastupiti na OI Rio 2016., a sretat ćemo ih i na Europskim igrama 2015., jer su automatski stekli punopravno članstvo Europskih olimpijskih odbora.
  Članovi su upoznati s napretkom projekta konsolidacije središnjice MOO-a na jednoj lokaciji. Koncept koji je razvijen u danskoj arhitektonskoj tvrtki 3XN i nazvan "Kuća olimpijskog sklada" jamči da će nova zgrada slikovito, transparentno i vjerodostojno odražavati olimpizam, Olimpijski pokret i ulogu MOO-a kao katalizatora suradnje: "Olympic Unity House" je projektirana kao dom za članove MOO-a i mjesto okupljanja za cijeli Olimpijski pokret. Kompletna administracija tu će se konačno naći pod jednim krovom, koji će osigurati dugoročne uštede, veću efikasnost rada, štednju energije i najveći mogući stupanj održivosti.
  O domaćinu Olimpijskih igara 2024. odlučivat će se 2017. godine na 130. sesiji MOO-a, kojoj je na ovom zasjedanju za domaćina izabrana Lima (Peru).

11. 12. 2014.

 

Otkazan "German Open 2015"

  Još prošlog mjeseca načuli smo o otkazivanju švedskog turnira Trelleborg Open 2015, a Europska taekwondo unija sad donosi još jednu sličnu vijest: iz Njemačkog taekwondo saveza (DTU) dobili su informaciju da je otkazan German Open 2015., koji je bio planiran za konac veljače, pa se našao i u službenom kalendaru Hrvatskog taekwondo saveza. DTU naglašava kako se ne radi o odgodi do novog datuma, jer taj svoj tradicionalni turnir iduće godine uopće ne planiraju organizirati.

12. 12. 2014.

 

Par novosti o Europskim igrama

  Europska taekwondo unija piše da je njezin glavni sponzor, Daedo International, izabran za dobavljača PSS sustava za Europske igre, koje glavni grad Azerbajdžana, Baku, ugošćuje od 12. do 28. lipnja 2015. Tvrtka će osigurati kompletne zaštitne i bodovne sustave, uključujući elektronske kacige.
  Taekwondo natjecanja su planirana od 16. do 19. lipnja, a nastupit će ukupno 64 seniorke i 64 seniora, njih 16 u svakoj olimpijskoj kategoriji. Pozive će dobiti po 14 najbolje plasiranih Europljana i Europljanki, po jedno mjesto u svakoj kategoriji čeka domaćine, a "univerzalna" 16. mjesta popunit će "wild cards". O prihvaćanju pozivnica odlučuju nacionalni olimpijski odbori, a u slučaju odbijanja neke pozivnice zamjena će biti slijedeći najbolji iz rankinga. Maksimalna kvota boraca po NOO-u su četiri seniorke i četiri seniora.
  Dokument "Qualification System" u travnju je najavio da će pozivnice dobiti borci koji su najbolji u službenom olimpijskom rankingu WTF-a na dan 31. 12. 2014., ali u aktualnoj vijesti ETU mjerodavnim proglašava poredak sportaša na dan 17. 3. 2015. Ako je to točno, za popravne ispite preostaje nekoliko G-turnira planiranih za siječanj i veljaču, a nezgodno je samo što službeni kalendar još nije objavljen; zasad su dostupne tek neke preporuke kontinentalnih unija, a konačnu riječ ima WTF.
  Izvornu vijest možete preuzeti na stranicama ETU.

13. 12. 2014.

 

Bosnia Open * WTF G-1

  Iz Taekwondo saveza Bosne i Hercegovine stižu dobre vijesti: bodovi za olimpijski ranking moći će se već koncem siječnja zaraditi u Sarajevu. Nakon osam godina uspješne organizacije međunarodnog turnira Olympic Open, Taekwondo klub "Zlatni ljiljani" za 31. siječnja i 1. veljače priprema 1. Međunarodno taekwondo prvenstvo "Bosnia Open".
  Turnir će se održati u standardnim kategorijama svih dobnih skupina, a kažu da je seniorski dio dobio G-1 status.
  Svi sudionici moraju imati licence WTF-a. Koristit će se Daedo PSS, uključujući elektronske kacige. Kotizacija po prijavljenom natjecatelju je 75 eura, a rok za prijave je 15. 1. u 23:59.
  Svi detalji su navedeni u pozivima koje možete preuzeti ovdje (pdf), a prijaviti se možete ovdje.

14. 12. 2014.

 

Neminovnost daljnjega rasta

    Taekwondo je punopravan olimpijski sport od Sydneya 2000., u čijem se programu našao nakon uspješnih gostovanja na Olimpijadama u Seoulu 1988. i Barceloni 1992. Na zasjedanju MOO-a u rujnu 2013. imenovan je jednim od 25 sportova koji čine srž olimpijskog programa za Tokyo 2020. Ista odluka za 2024. će se donositi već 2017. godine, pa predsjednik WTF-a Chungwon Choue ne prestaje naglašavati potrebu da se odlučivanje o opstanku u olimpijskoj eliti ne čeka prekriženih ruku, već da se nastavimo neprestano razvijati:
  "Učinit ćemo sve što možemo kako bi promicali naš sport te ga učinili još poštenijim i transparentnijim. Nakon svakih Olimpijskih igara mijenjamo se, malo pomalo, poput smanjenja borilišta ili predstavljanja novih natjecateljskih pravila i propisa. Na OI Rio 2016. prvi put ćemo predstaviti oktogonalna borilišta, a već proučavamo i nove odore za sportaše, od drugačijih materijala."
  Smjer razvoja taekwondoa znatno je odredilo predstavljanje elektronskih zaštitnih i bodovnih sustava u Londonu 2012., čime je uvelike smanjen utjecaj ljudskog faktora na rezultate. Sustav se stalno poboljšava, pa smo već navikli i na elektronske kacige, koje su službeno predstavljene na ne tako davnom GP Manchester, da bi nam na GP Finalu i Svjetskom kupu bile skoro normalna stvar, usprkos povremenim bolnim porođajnim mukama. Choue vjeruje kako će korištenje PSS sustava u Riu taekwondo učiniti još spektakularnijim no u izuzetno uspješnom Londonu.
  Tijekom Grand Prix Finala predsjednik nije krio zadovoljstvo rastom popularnosti taekwondoa u Meksiku od Olimpijskih igara Peking 2008. do danas, ali medijima nije skrivao ni da ga jednako veseli razvoj u zemljama poput Iraka i Butana, ili pak uvrštenje u obavezan školski program kineskih pokrajina Sechuan i Henan. Po njegovom mišljenju, to se može zahvaliti ljudskim vrijednostima koje taekwondo promiče među mladima: "Vjerujem da je taekwondo jedini borilački sport koji ne uči samo kako se boriti, već mlade podučava poštivanju starijih, uvažavanju svojih vlastitih nacija i slozi s kolegama i prijateljima. Zbog takvih stvari većina roditelja voli da im djeca uče taekwondo."
  Choue se nedavno kandidirao za člana Međunarodnog olimpijskog odbora kao jedan od 15 predstavnika međunarodnih federacija i, bude li primljen, namjerava se posebno založiti da svaki olimpijski sport kreira Mirovne trupe po uzoru na "Taekwondo peace Corps", koje je WTF predstavio 2008. radi pomaganja zemljama u razvoju: "Postoji 28 ljetnih i sedam zimskih olimpijskih sportova i, budu li svi radili što mi danas radimo, djeca će moći dosegnuti svoje snove kroz druge olimpijske sportove. Ostat ću u kontaktu s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom i s predsjednikom MOO-a Thomasom Bachom, kako bismo uskoro raspravljali o ovoj temi."
  Po tim pitanjima taekwondo primjerom pokazuje put vrijedan kretanja. To je vjerojatno i jedan od glavnih razloga njegovog značajnog rasta za vrijeme Choueove administracije, od 2004. Inovativno razmišljanje i neprestana težnja za razvojem doveli su taekwondo do toga što je danas, a kako se ne naslućuju ni najmanji znaci zamora, neminovan je njegov daljnji rast.

15. 12. 2014.

 

Trenerske licence i kotizacije

    Namjerno ili iz puke nebrige, neke je informacijske blokade teško probiti, ali informacije su žilava stvorenja i kad tad doplutaju do smrtnika kojih se tiču. Kad se već naše kontinentalno vodstvo ne želi hvaliti uređenjem nekih pitanja, malo ćemo prepisivati od drugih i potom si misliti svoje o usporedbama s ostatkom svijeta.
  Panamerička taekwondo unija, PATU, nikada nije bila naročit uzor u bilo čemu, ali detalje o nekim stvarima kod njih se ipak ne mora loviti po kuloarima. Iz prepiske sa članstvom tako smo, na primjer, saznali da dobar dio krivnje za sporost u izradi natjecateljskog kalendara prvenstveno snosi WTF jer im je za prijave G-turnira (i uplatu depozita) zadao rok do 30. studenoga, da bi ga početkom prošlog mjeseca skratio za 10 dana. PATU je po novom morala do konca mjeseca dostaviti svoje preporuke u WTF, a mi već godinama drobimo da bi do tad kalendar morao biti zgotovljen kako bi se nacionalni savezi mogli ozbiljnije no dosad posvetiti izradi svojih kalendara.
  Znano je da svaki kontinent tijekom godine može imati samo jedan G-2 turnir, znano je da je taj status za 2015. opet tražio US Open, a znana je i odluka PATU da se G-2 dodijeli Pan Am Openu. Ono što mjesec dana prije US Opena ne znamo je službeni stav WTF-a, a oslanjanje na kuloarske priče mnogima bi moglo ispasti preskupo.
  Zanimljivi su detalji isplivali u obrazloženju uvjeta da na G turnirima svi treneri imaju "2015 PATU Coach Certification". Seminare za stjecanje certifikata PATU će organizirati tijekom probranih Open turnira, a sa taekwondo unijama Azije (ATU), Europe (ETU) i Oceanije (OTU) dogovorili su da će se "PATU Coach Certification" priznavati na njihovim G natjecanjima: ATU, ETU i OTU vlasnicima PATU certifikata neće naplaćivati trenersku kotizaciju na svojim G turnirima, a PATU će jednako tretirati certifikate iz ATU, ETU i OTU na G natjecanjima u panameričkoj regiji. Treneri bez jednog od navedenih certifikata organizacijskim će odborima svih G natjecanja plaćati trenersku kotizaciju od 300 USD po turniru.
  Od prihoda sa svakog trenerskog seminara PATU će 100 USD po sudioniku davati savezu koji organizira seminar.

16. 12. 2014.

 

Problem je bio u glavi

  Šveđanka Elin Johansson ima gomilu iskustva sa velikih natjecanja, na kojima se nije naosvajala trofeja: na OI 2012. pokleknula je u 2. kolu, s četiri svjetska prvenstva nema suvenira, a sa triju prvenstava Europe ima dvije bronce. U proteklih godinu dana ipak je odradila solidan posao i nakon pobjede na nedavnom Grand Prix Finalu postaje sve izvjesnije da će se naći među putnicima za Rio.
  Ako ste zaustili reći kako jedna pobjeda ne čini olimpijku, nemojte: Johansson je jedina sportašica koja ima zlata s oba dosad održana GP Finala. U GP seriji je bez bodova ostala samo u Kini, gdje je drugu borbu izgubila od Kolumbijke Dumar s 3:4, a na preostala dva GP turnira je gubila finala. S radara nam je rano nestala i na EP, gdje ju je u 2. kolu sredila pobjednica, Ruskinja Baryshnikova.
  24-godišnja Šveđanka u taekwondou je 13 godina, ali kaže kako prije natjecanja nikad nije bila nervozna kao pred prvi meč ovog GP Finala, protiv stare suparnice i dobre prijateljice Nur Tatar iz Turske. Bila je toliko živčana da je pred meč morala prileći, što inače nikad ne čini. U izuzetnoj konkurenciji na koncu je uzela zlato, ali goli rezultati sugeriraju da se jedva provukla: prvi meč je okončala s 5:3, a potom je na zlatni bod dobila Tajvanku Chia Chia Chuang. U finalu ju je čekala najlukavija žena današnjeg taekwondo sporta, Francuskinja Haby Niare, koja ima arsenal neobičnih udaraca i vreću punu iznenađenja. Johansson je ovaj put djelovala malo snažnije i taktički superiornije, pa je odmah povela i cijelo vrijeme kontrolirala borbu okončanu sa skromnih 4:3.
  Kako je u razigravanju za broncu od Chuang bila bolja i Ruskinja Baryshnikova, u vrhu rankinga do 67kg neće biti tektonskih poremećaja, a te četiri vodeće sportašice još malo će se odmaknuti od svoje pratnje.
  Švedski trener Niklas Anderson u analizi nastupa je naglasio da kod Johansson skoro sve štima: "Jedna je od tehnički najpotkovanijih sportašica. Radi 'novi stil' sa udarcima prednje noge, ali može i sve kružne udarce. Taktički je jako pametna, s dobrim osjećajem za borbu, a fizički je eksplozivna i snažna. Jedini joj je problem bio u glavi."
  Johansson se slaže: "Kad sam sretna, sretna sam; kad nisam sretna, jako sam ljuta! Oboje predstavlja i prokletstvo i blagoslov dubokog proživljavanja stvari." "Imam jednu tajnu - imam mentalnog trenera! On mi pomaže sagledati stvari iz druge perspektive, ulijeva mi vjeru u sebe. Samopouzdanje mi je bilo problem." Čini se da više nije.
  Elin Johansson je puno radno vrijeme – sportašica. Živi od švedske olimpijske stipendije i plaće koju dobiva u klubu, ali naglašava kako se bori jer to voli, a ne zbog novca kojeg ne zarađuje puno. Poput većine suparnica sasvim je posvećena olimpijskim kvalifikacijama i, ako se uspije kvalificirati, u Riu želi odraditi najbolje borbe života. Na Igrama će imati 26 i bit će na svom vrhuncu, a nakon Ria sve su joj opcije moguće: "Možda nastavim još četiri godine, ili imam obitelj i djecu - volim djecu! Možda nastavim raditi u taekwondou, i to mi je jedan od snova; volim trenirati prijatelje i svoj tim."

17. 12. 2014.

 

Čekajući opću mobilizaciju

  Neki koji taekwondo guštamo iz zavjetrine strahujemo da smo u pravu tvrdeći kako je Grand Prix Finale 2014. ključno za direktan plasman na Olimpijske igre 2016., te da će se mimo tog turnira među olimpijcima naći tek rijetki od najupornijih sretnika. Znano je da sudionici GP Finala nisu isisani iz malog prsta, da se za te pozivnice bodovi intenzivno skupljaju već dvije godine, i više smo puta cendrali kako Hrvatska kasni s uključivanjem u olimpijsku trku.
  Uvijek se može i bolje, ali valja priznati da su naši ove godine odradili solidan posao. Ipak se bojimo da će nas skupo koštati promašena 2013. u kojoj je repka odradila samo dva nastupa, pa osjećamo neodoljivu želju za bacanjem pogleda na stanje među seniorkama, koje su već dugo naša jača strana.
  Dobar primjer našeg "kasnog paljenja" je upravo kategorija Elin Johansson, do 67kg, gdje nam o putu na Olimpijske igre sanjaju dvije kandidatkinje. Usprkos skromnom broju nastupa Marina Sumić je trenutno 13., a Petra Matijašević je 23., što nas tjera u plač zbog silnih propuštenih šansi. Njihovi zaostaci za vodećom četvorkom trenutno se čine nedostižni, ali se tješimo da peto mjesto djeluje skoro na dohvat ruke, a na Igre putuje po šest najboljih.
  Lucija Zaninović. Najsvjetlija točka naše mutne stvarnosti. S pobjedom na GP Finalu učvrstila je čelnu poziciju do 49kg, ali joj upečatljiva zaliha od 320 bodova nudi tek manji pritisak pri ganjanju novih bodova. Zimski san mora odraditi brzo, jer 7. sportašica zaostaje 140 bodova, dolazi iz Koreje, zove se So- hui Kim i sa svojih 20 godina već ima dvije titule prvakinje svijeta. I prilično smo sigurni da će putovati u Rio, što znači da će netko iz aktualnog vrha ostati pred televizorom.
  U kategoriji do 57kg Ana Zaninović je nakon GP Finala sačuvala 4. mjesto s manje od boda prednosti, a Martina Zubčić se kao 20. drži jako dobro za osobu koja duže vrijeme nije članica repke. Eva Calvo i Jade Jones tu su superiorne i skoro nedostižne, a i ostali zaslužuju respekt. Pod kanadskom zastavom na tatami se vraća brončana olimpijka i dvostruka prvakinja Europe Marlene Harnois, koja i nakon poduže francuske suspenzije drži 15. mjesto s preko sto bodova, a konkurencija je i bez toga više no upečatljiva, pa se Ana za opstanak u vrhu mora hitno vratiti osvajanju medalja.
  Teškašica Iva Radoš tek je napunila 19, a u seniorskoj je konkurenciji "proradila" osvojivši ovogodišnje prvenstvo Europe, između ostalih pobijedivši olimpijsku pobjednicu Milicu Mandić i slavodobitnicu aktualnog GP Finala Reshmie Oogink. Na G-2 turniru Dutch Open kao srebrna je bila nauspješnije hrvatsko ime, a na G-1 turnirima je ispunila kvotu od pet nastupa koji su se pojedincima ove godine računali u ranking; pritom je ubilježila tri pobjede. Sezonu je završila sa 93,70 bodova i za 6. sportašicom sad zaostaje za svjetsko zlato, ali je dokazala da dugoročno zaslužuje svu moguću potporu.
  Sportašice koje su bile najbolje prije GP Finala najbolje su i nakon njega, jer su sve zaradile ponešto bodova. Promjene poretka može se nabrojiti prstima jedne ruke. Samo Britanka Jones se probila na prvo mjesto za dlaku izguravši Španjolku Gomez, a u TOP-6 su se ugurale tek dvije od mrvicu slabijih sportašica. Distanca prema ostatku konkurencije raste, ali sve je i dalje moguće: na G-1 i G-2 turnirima nagodinu će se moći uknjižiti najviše 60 bodova, što znači da će naglasak biti na velikim natjecanjima, a čekaju nas svjetsko prvenstvo (G-12), GP Finale (G-8), tri GP turnira i sve kontinentalne igre (G-4), Univerzijada i Svjetske vojne igre (G-2). Želimo li oproštenje grijeha, slijedi mobilizacija na svim frontovima.

18. 12. 2014.

 

Pravo na olimpijsku nadu

  Hrvatska može sve svoje titule svjetskih prvaka nabrojiti na prste. Polovicu njih su nam donijeli pojedinačni ljetni olimpijski sportovi, a od tih pet komada dva je zaradio taekwondo; "prvo pa muško" zlato 2007. je osvojio Filip Grgić do 62kg, a isto je 2011. ponovila Ana Zaninović do 53kg. Oboje je u olimpijskom rankingu danas teže za jednu standardnu kategoriju, što im u eri naglašeno vitkih boraca ni malo ne olakšava posao.
  Zastupljenošću u vrhu ženskog rankinga možemo biti dosta zadovoljni, ali se u muškoj konkurenciji oduvijek mučimo, a knjiga nam je davno spala na dva-tri lista. Znamo da se mnogi ne slažu s tom konstatacijom jer nam zemlja vrvi talentima, pa jedva čekamo da nas demantiraju - na tatamiju.
  U međuvremenu ćemo se prisjetiti aktualnog učinka naše udarne trojke boraca.
  Stipe Jarloni ima 23 godine, a 2015. slavi desetu obljetnicu od svog prvog međunarodnog uspjeha - osvajanja kadetskog prvenstva Europe. Ovu godinu neće posebno pamtiti, iako je u sezonu startao kao 45. i napredovao za oko 14 mjesta (točni podaci znat će se tek nakon godišnjega obračuna!). Katkad imamo dojam da je na turnirima s vremenom sve uvjerljiviji, ali na velikim natjecanjima nije imao sreće sa ždrijebom, a par puta se dao iznenaditi i od boraca koji to realno ne zaslužuju.
  Filip Grgić ima 25 godina. U sezonu je startao kao 38., a sada je 28. iako se u kategoriji do 68kg mora nositi s prirodnim nepogodama kakve su sportaš godine Dae-hoon Lee, olimpijski pobjednici Joel Gonzalez i Servet Tazegul, svjetski prvak Behnam Asbaghikhanghah, ili pak Alexey Denisenko - osvajač triju zlata na dosadašnjih pet Grand Prix natjecanja i jedini muškarac koji je pobijedio u oba GP Finala.
  I za Jarlonija i za Grgića znamo da imaju znanje, tehniku i volju, znamo da u zemlji dugo nemaju pravu konkurenciju, ali iz svoje navijačke fotelje moramo blebnuti kako nam se čini da im fali nadgradnja nekakvim iznenađenjima za nadiruće horde mlađahnih boraca koji ne uvažavaju nikoga. Obojica se još drže među kandidatima za Grand Prix seriju, ali nam se čini da za proboj među olimpijce trebaju poveće čudo. Putovnice za Rio više im ne može osigurati usamljeno zlato sa svjetskog prvenstva, koje bi samo po sebi bilo korisno tek za naredni olimpijski ciklus, pa im preostaje da nas nagodinu iznenade na još nekim natjecanjima iz prebogatog kalendara.
  Svako bi nas iznenađenje do neba razveselilo i u kategoriji do 80kg, ali valja priznati da se baš i nemamo čemu nadati u konkurenciji u kojoj Steven Lopez sa 142 boda drži tek 10. mjesto, iako se ove godine svojski trudio. Kategoriju će još neko vrijeme predvoditi Aaron Cook iako je izgubio već prvu borbu na GP Finalu, nakon kojeg nitko drugi nije na starom mjestu, dok par boraca prijeti preuzimanjem vodstva. Nama možda krene u narednom olimpijskom ciklusu, jer nam se u ranking upisalo čak osam mladih; nitko se još nije probio ni u TOP-200, ali to ne znači da smiju odustati, jer će svaki bod iz 2015. biti koristan na putu za Tokyo 2020.
  Od prvoplasiranih sportaša i sportašica samo je teškaš Anthony Obame preskočio GP Finale, pa u rankingu zasad ostaje na 305 bodova, ali i dalje vodi zbog ranije prednosti od 100 bodova. Stanje se ipak promijenilo, pa drugoplasirani više nije isti, a taj novi za Gaboncem zaostaje zanemarivih 28 bodova. Primjer dobro ilustrira potencijale GP serije, a ulijeva i nadu u mogući napredak preko velikih natjecanja na koja će reprezentacije putovati u 2015.
  Nakon vrhunski odrađene sezone puno pravo na nadu ima i naš 25-godišnji teškaš Vedran Golec, koji je svoju najbolju sezonu počeo kao 74., da bi sa 17. mjestom u olimpijskom rankingu danas bio naš najuspješniji senior. To mu, naravno, nije osiguralo nastup na GP Finalu, ali nakon njega za šestim borcem ima zaostatak od dostižnih 60 bodova. Odluči li se na tu utrku, u što ne sumnjamo, pravo na nadu poništit će mu pravo na predah, pa ga čeka još jedna naporna sezona.

19. 12. 2014.

 

Mladić s nadimkom Tsunami

  Oni koji vjeruju da riječ "majstorstvo" podrazumijeva godine, mudrost i kvalificiranost, vještinu i talent, trebali su na Grand Prix Finalu u Queretaru vidjeti muško finale kategorije do 58kg, koju mnogi drže vrhuncem elitnog taekwondo sporta; zlato je osvojio Iranac koji na bacanje ima vještine i talenta, ali ne samo da je još srednjoškolac, već nema ni crni pojas - ima 4. Poom. Mladić se zove Farzan Ashour Zadeh Fallah i htjeli-ne-htjeli zapamtit ćemo ga, a čovjek koji u tom finalu nije samo poražen, već demoliran, je aktualni svjetski prvak Taemoon Cha, jedna od većih taekwondo zvijezda Koreje. Borba je okončana prekidom kod 15:3.
  Farzan Ashour Zadeh Fallah je prve bodove zaradio netom po proslavi 18. rođendana, a samo šest mjeseci kasnije, nakon Grand Prix Finala drži 2. mjesto olimpijskog rankinga do 58kg i za vodećim ne zaostaje ni 30 bodova. U premijernom nastupu na Carthage Open je osvojio zlato sa pet pobjeda, dva prekida i ukupnih 51:5. Na prvenstvu Azije za zlato mu je trebalo pet borbi uz četiri prekida i 88:26, a za isti rezultat na Korea Open je odradio šest borbi, uz četiri prekida i 88:15, pri čemu nam je u borbi za medalju s 19:1 pregazio iskusnog i vještog Stipu Jarlonija koji je prethodno imao tri sigurne pobjede i 32:18.
  Pozivnicu za GP seriju Farzan je zaslužio tek za Astanu, pa je na GP2 ostvario četiri pobjede uz dva prekida, jednu predaju i 53:7, da bi ga u finalu porazio Tajvanac Chen Yang Wei s 5:9. To mu je ostao jedini poraz. Na GP3 ima pet pobjeda s dva prekida i 53:19, a na GP Finalu tri pobjede, tri prekida i 45:9.
  Usprkos vještini, mladić koji je na borilištu stekao nadimak Tsunami ne djeluje ni ne zvuči prijeteći; vitak i opušten tinejdžer druželjubiv je, tih i uljudan, ali jako samouvjeren. U razgovoru spremno priznaje kako je prije Finala s trenerom detaljno proučio protivnike, ali ta priprema ne objašnjava njegov ledeni spokoj u borbi. Kaže da nema nikakve velike tajne. Po naravi je smiren i ne koristi posebne tehnike, važno mu je samo biti usredotočen. A ona prava tajna je u snazi Iranskog taekwondo sporta, sa ligom od 127 timova i 16 tisuća sportaša kojima je stalno na raspolaganju mreža objekata za trening. Farzan je tek najnoviji model sa proizvodne trake te "tvornice svjetskih prvaka".
  U taj su model zaboravili ugraditi makar hinjenu skromnost. Farzan Ashour Zadeh Fallah u kratkoročnim planovima ima osvajanje olimpijskog zlata, ali to će biti samo početak, jer želi da ga se nakon karijere pamti po osvajanju najvećeg broja medalja od svih taekwondo boraca svijeta.
  Valja podsjetiti na jednu stvar koja će zaboravnima pokvariti apetit: početkom listopada taekwondo je bio u programu Azijskih igara, ali će se ti rezultati uračunati tek u ranking za 2015. zbog ravnopravnosti s ostalim kontinentima, koji svoje igre imaju na godinu. Farzan je, naravno, osvojio zlato i pripadajućih 40 bodova koji će mu donijeti vodstvo u olimpijskom rankingu. Sve to u samo pola godine.

20. 12. 2014.

 

Godine

  Po okončanju Grand Prix Finala možemo konstatirati kako vrh olimpijskog rankinga polako preuzimaju vršnjaci samostalne Hrvatske, pa i neki mlađi pojedinci: Taehun Kim ima 21 (SM-58/1.), Dae-hoon Lee 22 (SM-68/1.), Aaron Cook 23 (SM-80/1.), dok je najstariji Anthony Obame sa 26 godina (SM+80/1.). Slično je i u ženskoj konkurenciji, gdje je od vodećih najstarija naša Lucija Zaninović sa 27 (SF-49/1.), dok Jade Jones ima 21 (SF-57/1.), Haby Niare također (SF-67/1.), a Milica Mandić 23 (SF+67/1.).
  Proširimo li pretragu na šest najboljih boraca po kategoriji dobit ćemo tek malo šareniji rezultat. Prosječna starost raste sa kilama, pa su najmlađi olimpijski kandidati s prosječnih 21,2 godine preuzeli vodeća mjesta u kategoriji do 58kg, gdje će vodeći u siječnju postati 18-godišnji Farzan Ashour Zadeh Falah, dok dvojica najstarijih imaju po 23 godine.
  Prosječno najstarija je teška kategorija, u kojoj je na 3. mjestu M'bar N'Diaye sa 31, a najmlađi od vodećih ima 25.
Kod žena su prosjeci ujednačeniji, ali ih gdjegdje kvare sportašice koje se baš ne daju u mirovinu: i nakon pauze od skoro godinu dana u vrhu je opstala Brigida Yague stara 33 godine (SF-49/3.), a blizu joj je i Gwladys Epangue sa 31 (SF+68/7.). Rekordera među vrhunskim borcima svi dobro znamo: Steven Lopez ne posustaje ni sa 36 godina, koje mu se ipak vide na rezultatima (SM-80/10.).
  U prosjeku najmlađe seniorke predvode kategoriju do 57kg i imaju 21,3 godine. U ostalim kategorijama vodeći imaju između 22 i 24,5 godina, osim seniora u teškoj kategoriji koji su prikupili prosjek od 27,3 godina.

21. 12. 2014.

 

Seniorsko prvenstvo Italije: pobjednici

   

Monteruscello, 19.-21. 12. 2014.

SF-46kg (21) Ginevra Graf - Oneness Taekwondo
SF-49kg (10) Erca Nicoli - Taekwondo Club Schio
SF-53kg (20) Emanuela Pacchiarotta - Fighter TKD ADV
SF-57kg (12) Cristina Gaspa - CS Esercito
SF-62kg (13) Daniela Rotolo - FF.OO. Nettuno
SF-67kg (10) Cristiana Rizzelli - CS Esercito
SF-73kg (7) Marina Rizzelli - Olympic TKD Giannone
SF+73kg (6) Annika Bulegato - All Blacks Taekwondo

SM-54kg (23) Giovanni Giorgi - Accademia Dorica
SM-58kg (41) Maarten Di Pietro - Dragon Fighter Tkd
SM-63kg (45) Simone Crescenzi - Tkd Terracina 1984
SM-68kg (33) Davide Spinosa - New Marzial Mesagne
SM-74kg (39) Luciano Bonaccorso - Tkd Sport Center
SM-80kg (21) Cristian Clementi - GS FFOO Nettuno
SM-87kg (18) Boris Biondo - Tkd Sport Center
SM+87kg (17) Leonardo Basile - CS Esercito

22. 12. 2014.

 

Dan kad nam je skrojena budućnost

    Vijeće HOO-a danas je usvojilo Prijedlog javnih potreba u sportu državne razine i proračun HOO-a za 2015., koji planira 116,3 milijuna kuna prihoda i rashoda. HOO će maksimalno racionalizirati svoje troškove kako se u predolimpijskoj godini i godini prvih Europskih igara ne bi ugrozili razvojni programi za sportaše i redovni programi nacionalnih sportskih saveza. To uključuje i četvrto rezanje plaća u HOO-u od 2009., ovaj put za 10%, pa im se u zadnjih pet godina plaće smanjuju za ukupnih 30%. Prijedlog se upućuje na usvajanje Skupštini HOO-a, koja će sjednicu održati 29. prosinca.
  Vijeće HOO-a usvojilo je još neke odluke od dalekosežnog značaja za olimpizam u Hrvata: u Nomenklaturu sportova kao novi sport je uvršteno obaranje ruke, a zelena svjetla su uz ostale dobili Hrvatski pikado savez za organizaciju Svjetskog i Europskog prvenstva za juniore i seniore, te Hrvatski kickboxing savez za Europski kup Karlovac open 2015.
  Proračun za 2015. usvojila je i Skupština grada Zagreba, nezadovoljna što poreznom reformom sljedeće godine gubi "iznos koji je skoro jednak proračunu Splita". S 26:22 usvojen je proračun od 6,85 milijardi kuna, koji je 6,6 posto manji od ovogodišnjeg; ZA su bili Nezavisna lista Milana Bandića, HSLS, HSS, HSU i nezavisni Vladimir Ferdelji, a PROTIV su bili SDP, HDZ i HNS. Iduće godine u Zagrebu neće biti gradnje fontana, Termi, Kongresnog centra, te potpore "vrhunskom sportu i klubovima poput Dinama i Cibone", štogod to značilo.

23. 12. 2014.

 

Britanci traže teškaše

    GB Taekwondo je radi popunjavanja svojih redova olimpijskim kandidatima u zadnjih pet godina upriličio dva kruga opsežne "organizirane otimačine" talenata iz drugih borilačkih sportova. Kroz premijerni 'Fighting Chance' program uz ostale su prošli Lutalo Muhammad, Damon Sansum i Andrew Deer, dok su im se preko 'Battle4Brazil' priključili Lauren Williams, Christian McNeish i Rachelle Booth. Ovih dana svjedočimo trećem krugu sličnih aktivnosti, usredotočenih na onu jednu kategoriju u kojoj su ostali "mrvicu kraći", na teškaše.
  Sportski direktor Gary Hall: “Možda zbog davnih dana Brucea Leea, gdje su sportaše doživljavali kao brze, niske i žustre, kandidati misle da to i dalje tražimo. Ali sad želimo teškaše, jer imaju veliku šansu u kratkom vremenu izrasti u olimpijske pobjednike. Nudimo slobodna mjesta, jer postoje ozbiljne šanse za osvajanje medalja. Nađemo li u toj kategoriji šest žena zgrabit ćemo ih i brzo početi raditi štetu, a imamo i dva do tri mjesta za muškarce. U naš 'World Class Performance programme' već je uključen dvojac izuzetnih teškaša, Mahama Cho i Bianca Walkden, ali ta kategorija nudi još puno prostora. Dobar sportaš s dobrim pristupom može jako brzo dosegnuti pobjednička postolja."
  Pod tim "jako brzo" Hall najozbiljnije misli na put u Rio 2016. Britance stare između 14 i 26 godina iz svih borilačkih sportova stoga poziva da se prijave do 2. veljače; tri tjedna kasnije čekaju ih prva testiranja, a najuspješniji će potom na tjedan dana u svoj prvi taekwondo kamp.
  Trostruka prvakinja svijeta i brončana olimpijka Sarah Stevenson (31) danas je trenerica u GB Taekwondo: "'Fighting Chance' daje rezultate, a sad tražimo malo teže ljude. Termin 'teška' ženama možda ne sjeda najbolje, ali ako oko vrata nosite gomilu medalja, nikog nije briga u kojoj se kategoriji borite." gbtaekwondo
     

vijesti za studeni 2014

 
najveća događanja u prosincu 2014.

2014 WTF World Grand-Prix Final G-8
1st WTF Annual Gala Dinner Show
World Cup Taekwondo Team Championships G-2
Pan Am Open G-1 * Turnir za kadete Sv. Nikola
Int. Park Pokal * Taekwondo pokal Ivančna Gorica
Nikola Taegeuk Poomsae * Adidas Maksimir kup

sve naše olimpijke:


Martina Zubcic


naši u olimpijskom rankingu - 1. 12. 2014.

RH

sportaši/ce klub kat. WTF bod.
1. Lucija Zaninović Marjan F-49 1.   240.58
2. Ana Zaninović Marjan F-57 4.   205.17
3. Marina Sumić Metalac F-67 13.   135.04
4. Iva Radoš Metalac F+67 16.   93.70
5. Vedran Golec Jastreb M+80 17.   102.89
6. Martina Zubčić Dubrava F-57 20.   85.27
7. Petra Matijašević Marjan F-67 23.   100.66
8. Filip Grgić Metalac M-68 28.   65.53
9. Stipe Jarloni Div Knin M-58 31.   56.34
10. Mateja Kunović Banija F-49 46.   41.04
11. Antonija Žeravica Orion F-67 53.   32.60
12. Marko Maljković Osvit M-58 70.   26.00
13. Tanja Rastović Marjan F-57 83.   23.34
14. Tomislav Karaula Dubrava M-68 90.   22.61
15. Matea Jelić Div Knin F-67 94.   17.20
16. Kristina Tomić Osvit F-49 95.   17.20
17. Ines Kovač Metalac F+67 97.   13.60
18. Mia Radoš Metalac F+67 102.   12.24
19. Lovre Brečić Marjan M-68 111.   17.20
20. Marija Štetić Dubrava F-67 122.   11.52
21. Deni Andrun Razić Osvit M-68 135.   14.10
22. Ivana Žagar Likos F+67 146.   6.30
23. Jelena Ivančić S.Sokol F-57 151.   9.00
24. Melani AdamićGolić Zaprešić F+67 152.   6.00
25. Nikola Bojo Zadar M+80 160.   8.10
26. Antonio Divković Dubrava M-68 187.   9.60
27. Gabrijela Jurišić Zaprešić F-57 195.   6.00
28. Dinko Šegedin Forteca M-80 210.   6.00
29. Dean Šarčević Metalac M-80 210.   6.00
30. Tea Kopinč Jastreb F+67 219.   2.70
31. Jelena Žeravica Orion F-49 227.   4.32
32. Petra Butala Karlovac F-57 233.   4.50
33. Nives Ambruš Medvedgrad F-67 242.   3.60
34. Tena Marinović Metalac F-49 245.   3.60
35. Piero Marić Marjan M-68 251.   6.00
36. Ivana Babić Marjan F-57 254.   3.60
37. Mario Maletić Škorpion M-80 266.   4.50
38. Piero Marić Marjan M-58 275.   4.32
39. Tin Solenički S.Sokol M-80 277.   4.32
40. Lana Čaktaš Osvit F+67 282.   0.90
41. Fabijan Brčić Radnik M-80 307.   3.60
42. Toni Kanaet Marjan M-80 307.   3.60
43. Marina Usanović Marjan F-49 330.   2.65
44. Marko Mutak Casper M-80 353.   3.24
45. Marija Vičić Banija F-49 372.   1.50
46. Juraj Stinčić S.Sokol M-80 426.   1.50

prema "online" rankingu na dan 1. 12. 2014.


naši u standardnom rankingu - 1. 7. 2014.

RH

sportaši/ce klub kat. WTF bod.
1. Lucija Zaninović Marjan F-49 1.   164.18
2. Ana Zaninović Marjan F-53 1.   162.06
3. Marina Sumić Metalac F-62 4.   93.20
4. Filip Grgić Metalac M-68 8.   65.53
5. Iva Radoš Metalac F-73 8.   60.10
6. Vedran Golec Jastreb M+87 10.   73.29
7. Petra Matijašević Marjan F-67 11.   69.46
8. Martina Zubčić Dubrava F-57 11.   64.63
9. Stipe Jarloni Div Knin M-58 21.   48.42
10. Tomislav Karaula Dubrava M-63 23.   22.61
11. AntonijaŽeravica Orion F-62 26.   29.00
12. Mateja Kunović Banija F-46 29.   19.44
12. Mateja Romoldanova x F-46 41.   14.40
13. Tanja Rastović Marjan F-57 41.   23.34
14. Ana Zaninović Marjan F-57 45.   21.51
15. Marko Maljković Osvit M-54 56.   10.00
16. Marija Štetić Dubrava F-62 62.   11.52
17. Nikola Bojo Zadar M-87 62.   8.10
18. Ines Kovač Metalac F+73 66.   10.00
19. Jelena Ivančić S.Sokol F-57 80.   9.00
20. Mia Radoš Metalac F+73 80.   8.64
21. Marina Sumić Metalac F-67 90.   7.20
22. Ivana Žagar Likos F+73 96.   6.30
23. Dean Šarčević Metalac M-80 97.   6.00
24. Piero Marić Marjan M-54 113.   4.32
25. Deni Andrun Razić Osvit M-63 118.   4.50
26. Jelena Žeravica Orion F-49 119.   4.32
27. Tea Kopinč Jastreb F+73 126.   2.70
28. Kristina Tomić Osvit F-49 127.   3.60
29. Lovre Brečić Marjan M-63 129.   3.60
30. Petra Butala Karlovac F-62 131.   4.50
31. Matea Jelić Div Knin F-67 131.   3.60
32. Tin Solenički S.Sokol M-74 139.   4.32
33. Marina Usanović Marjan F-46 140.   2.65
34. Mario Maletić Škorpion M-80 167.   4.50
35. Marko Mutak Casper M-74 169.   3.24
36. Marija Vičić Banija F-53 179.   1.50
37. Lana Čaktaš Osvit F-67 206   0.90
38. Juraj Stinčić S.Sokol M-74 214   1.50
 

naši prvaci svijeta


naši u TOP-1000 karijera - 1. 12. 2014.

RH

sportaši/ce god. ETU WTF bod.
1. Ana Zaninović 1987 21. 36.   503
2. Nataša Vezmar 1976 22. 38.   500
3. Sandra Šarić 1984 33. 57.   456
4. Lucija Zaninović 1987 42. 74.   418
5. Martina Zubčić 1989 47. 79.   413
6. Marina Sumić 1991 69. 119.   354
7. Miet Filipović 1975 76. 129.   340
8. Filip Grgić 1989 79. 139.   331
9. Petra Matijašević 1988 125. 221.   276
10. Stipe Jarloni 1991 171. 323.   229
11. Vedran Golec 1989 199. 389.   210
12. Mići Kuzmanović 1976 236. 455.   186
13. Iva Gavez 1974 238. 459.   185
14. Lana Banely 1985 288. 562.   166
15. Matija Šantić 1985 309. 605.   157
16. Eva Politeo 1979 333. 664.   149
17. Ivona Skelin 1974 367. 732.   141
18. Lovre Brečić 1996 369. 735.   141
19. Ivana Vujčić 1981 406. 803.   133
20. Hrvoje Bregeš 1976 424. 832.   129
21. Ivana Žagar 1985 446. 882.   125
22. Antonija Žeravica 1992 448. 884.   125
23. Tomislav Bučanac 1978 460. 903.   123
24. Tanja Rastović 1995 461. 907.   123
25. Marijeta Željković 1976 469. 935.   120
26. Ivana Babić 1997 484. 958.   118
strjelice ilustriraju pomake u odnosu na 1. 11. 2014.
 

HOO: najuspješniji u 2014.

najuspješnija hrvatska sportašica
SANDRA PERKOVIĆ - 1. mjesto EP Zurich
(atletika/disk)

najuspješniji hrvatski sportaš
IVICA KOSTELIĆ - 2. mjesto ZOI Soči
(alpsko skijanje/super kombinacija)

najuspješnija ženska sportska ekipa
STRELJAČKA REPREZENTACIJA/SAMOSTREL
(Nikolina Krivanek, Branka Pereglin, Valentina Pereglin)
1. mjesto SP Frankfurt (field)

najuspješnija muška sportska ekipa
HRVATSKA STOLNOTENISKA REPREZENTACIJA
(Andrej Gaćina, Frane Tomislav Kojić, Tomislav Kolarek, Tomislav Pucar, Tan Rui Wu)
3. mjesto EP Lisabon
najuspješniji sportski par, štafeta ili posada
VALENT SINKOVIĆ i MARTIN SINKOVIĆ
1. mjesto SP Amsterdam (dvojac na pariće)

najuspješniji promicatelj hrvatske u svijetu
HRVATSKA NOGOMETNA REPREZENTACIJA

najuspješniji hrvatski trener
ANTE KOSTELIĆ

Nagrada HOO-a Matija Ljubek

- olimpijci Boško Lozica i Josip Čorak
- nutricionistica Mimi Vurdelja, voditeljica programa zdravstvene skrbi i prehrane u HOO-u
- Nikola Perković, predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza
- Judo klub Mladost iz Osijeka

Trofej Međunarodnog olimpijskog odbora 2014.
"Olimpijski sport i umjetnost"

akademski kipar Ante Guberina

 

SN: najuspješniji u 2014.

najuspješnija hrvatska sportašica
SANDRA PERKOVIĆ - 1. mjesto EP Zurich
(atletika/disk)

najuspješniji hrvatski sportaš
MARIN ČILIĆ - 1. mjesto Grand Slam US Open
(tenis)

najuspješnija ženska sportska ekipa
STRELJAČKA REPREZENTACIJA/SAMOSTREL
(Nikolina Krivanek, Branka Pereglin, Valentina Pereglin)
1. mjesto SP Frankfurt (field)

najuspješnija muška sportska ekipa
VALENT SINKOVIĆ i MARTIN SINKOVIĆ
1. mjesto SP Amsterdam (dvojac na pariće)
 
 

Hrvatski taekwondo u 2014.

 
 
 

brze poveznice:
Posljednji G turnir u godini:

Portland, USA, 12.-14. 12. 2014.

Turnir koji se grebe za G-2
(16. 12. 2014)

Seniorska sezona je službeno okončana u nedjelju borbama na G-1 turniru Pan American Open u američkom Portlandu. Turnir koji se ne libi angažirati najviše taekwondo krugove kontinenta kako bi lobirali da iduće godine dobije G-2 status umjesto US Opena, nije ni pokušao pridobiti javnost na svoju stranu. Odmah ćemo spomenuti najveći grijeh: dok većina turnira koji drže do sebe u realnom vremenu servira sve rezultate, oni do danas nisu objavili ni pobjednike.
  "Najveći svjetski taekwondo medij" izvještava o nastupu "više od 1500 sportaša iz 30 zemalja, uz organizaciju koja dokazuje da turnir zaslužuje G-2". Ne plaćaju nam za recenzije turnira, pa se nećemo složiti sa tom ocjenom. Nekako smo se domogli službenog popisa boraca i tehničara svih dobnih skupina, koji je poimence nabrojio ukupno 652 sudionika, a dokopali smo se i ždrijeba, iz kog se vidi da je u standardnim kategorijama seniora nastupilo ukupno 201 ime - 68 žena i 133 muškarca. Konkurencija je bila solidna, ali miljama daleko od "strašne".
  Na spomenutom smo popisu nakon dugo vremena našli sve troje pripadnika obitelji Lopez, uz napomenu da se Diana ovaj put nije borila, već je nastupila u poomsae konkurenciji. Mark i Steven Lopez prijavili su se u svojim standardnim težinskim kategorijama, do 68 odnosno do 80kg, a zbunio nas je ždrijeb "turnira koji je spreman za G-2": Stevenovo ime našli smo do 74kg (domaćini bi rekli: "68kg to 74kg"), a da je u pitanju tek poveća ležernost organizatora spoznali smo kad nam se na suprotnoj strani iste ždrijebne liste ukazao i Aaron Cook.
  Očekivano, Lopez i Cook su se sreli u finalu i publici ponudili vrhunac turnira: konačan rezultat bio je 10:5 za Aarona, ali brojke ne otkrivaju pravu sliku o meču koji je bio izjednačen do zadnjih sekundi, kad je Steven poveo s 3:5. Cook se nije predao i za pobjedu je plasirao dva povezana udarca u glavu, od kojih jedan bijaše kružni. Stevena je vodio najstariji brat Jean, ali je ovog puta izostao njegov uobičajeni pljesak za konac meča; ogovaranju skloni svjedoci govore da ga je iživciralo navijanje domaće publike za gostujućeg borca.
  S ukupno pet osvojenih zlata najuspješnija je, navodno, bila Amerika, a slijede Kanada sa četiri i Meksiko sa tri zlatna komada. Što turnir znači lovcima na olimpijske bodove znat će se tek po objavi kompletnih rezultata.

SF-46kg (12)
1) Ana Beatriz Olivan Olivera (MEX)
2) Yvette Yong (CAN)
3) Blanca Yesenia Espinoza (MEX)
3) Kelsey Junious (USA)
SF-49kg (8)
1) Charlotte Craig (USA)
2) Talisca Reis (BRA)
3) Alison Fetchko (USA)
3) Kelly VanDrisse (USA)
SF-53kg (8)
1) Pauline Louise Lopez (PHI)
2) Taylor MacLeod (USA)
3) Samantha Leong (USA)
3) Melanie Phan (CAN)
SF-57kg (13)
1) Talita Fernandes Djalma (BRA)
2) Amanda Sanchez (CRC)
3) Evelyn Gonda (CAN)
3) Paulina Armeria Vecci (MEX)
SF-62kg (11)
1) Cheyenne Lewis (USA)
2) Anel Vaitiare Felix Perez (MEX)
3) Jullian Breau (CAN)
3) Melissa Pagnotta (CAN)
SF-67kg (5)
1) Victoria Heredia Tamez (MEX)
2) Tasha Pruter (USA)
3) Nadine Youssef (CAN)
3) Brenda Romero Robles (MEX)
SF-73kg (5)
1) Sanaz Shahbazi (USA)
2) Nathalie Iliescu (CAN)
3) Blanca Quezada (USA)
3) Daniela Gonzalex Diaz (MEX)
SF+73kg (6)
1) Madeline Power (CAN)
2) Rachelle Caruso (CAN)
3) Justine Bergeron (CAN)
3) Karla I. Garcia Sanchez (MEX)

SM-54kg (18)
1) Jorge Ivan Hernandez Ramirez (MEX)
2) Jonathan Nguyen (USA)
3) Logan Gerick (USA)
3) Kelvin Ortiz (USA)
SM-58kg (17)
1) Nursultan Mamayev (KAZ)
2) Heiner Oviedo (CRC)
3) Alexandre Lavalle (CAN)
3) Andrew MacKinnon (CAN)
SM-63kg (15)
1) Justin Choy (CAN)
2) Cosme Garcia (MEX)
3) Rafael Mota Ortiz (PUR)
3) Salvador Alvarez Aldrette (MEX)
SM-68kg (25)
1) Mark Lopez (USA)
2) Hervan Nkogho (CAN)
3) Nicholas Pigozzi (BRA)
3) Arman Nukeshtayev (KAZ)
SM-74kg (17)
1) Maxime Potvin (CAN)
2) Jaysen Ishida (USA)
3) Thomas Rahimi (USA)
3) Tj Curry (USA)
SM-80kg (20)
1) Aaron Cook (IMN)
2) Steven Lopez (USA)
3) Joao Pedro Chaves (BRA)
3) Cedric Junior Ndzouli (CAN)
SM-87kg (12)
1) Marc-Andre Bergeron (CAN)
2) William Connick (USA)
3) Brandon Ivey (USA)
3) Bryan Andres Salazar Perez (MEX)
SM+87kg (9)
1) Jhonathan Healy (USA)
2) Matthew Ross (CAN)
3) David Gevondyan (USA)
3) Derek Romano (USA)

 

Vrh-Top
© Taekwondo.HRBAT.com

 

Vijesti | Kuća slavnih | Taekwondo | Kalendar | Kontakt