TAEKWONDO.HRBAT.COM

Naslovnica | Kuća slavnih | Taekwondo | Kalendar | Kontakt

 

rezultati
olimpijske igre
europske igre
svjetska prvenstva
europska prvenstva
višesportske igre
prvenstva hrvatske
para-taekwondo
grand slam
grand prix
poomsae
vijesti
natječaji
2017
2016
2015
2014
zaštita sportaša
arbitražni sud za sport
olimpijski pokret
hoo
World Taekwondo Federation
 

 
 

Arbitražni sud za sport

 

Court of Arbitration for Sport

 
 

O ČEMU SE TU RADI?

 
 
  Arbitražni sud za sport (Court of Arbitration for Sport - CAS) je institucija neovisna od svih sportskih organizacija, kojima nudi usluge posredništva pri postizanju nagodbi u sporovima vezanim za sport, po proceduri i pravilima koji su prilagođeni specifičnostima sportskoga svijeta.

  CAS je utemeljen 1984, a nalazi se pod administrativnom i financijskom kapom Međunarodnog vijeća za sportsku arbitražu (International Council of Arbitration for Sport - ICAS). Ima blizu 300 arbitara iz 87 zemalja, koji su izabrani zbog specijalističkih znanja o arbitraži i o sportskom zakonodavstvu.
Sjedište mu je u Lausanne (Švicarska), urede ima u Sydneyu i u New Yorku, a službeni jezici su engleski i francuski.

  Arbitri CAS-a svake godine zaprime oko 200 slučajeva.

  Službene stranice Arbitražnog suda za sport
 
 
 

KOJA JE FUNKCIJA CAS-a?

 
 
  Arbitražni sud za sport ima zadaću arbitražom rješavati pravne sporove iz djelokruga sporta. Njegov pravorijek ima jednaku težinu kao pravorijek bilo kojeg 'običnog' sudišta.

  Kad je to dopušteno i moguće, Sud može stranama u sporu pomagati da svoje sporove riješe pomirbom. Dodatno, Sud daje savjetnička mišljenja u svezi pravnih pitanja vezanih za sport.

  Na koncu, za rješavanje spornih pitanja s najvećih natjecanja Sud formira privremene tribunale. Za svaku prigodu formira se poseban tribunal koji je kompetentan za specifičnosti spornog događanja.
 
 
 

KAKVE SLUČAJEVE CAS PREUZIMA?

 
 
  Arbitražnom sudu za sport mogu biti dostavljeni svi slučajevi direktno ili indirektno vezani za sport. To, primjerice, mogu biti sporovi komercijalne naravi, poput sponzorskih ugovora, ili nezadovoljstvo disciplinskim odlukama sportskih organizacija.
 
 
 

TKO MOŽE UPUTITI SLUČAJ NA CAS?

 
 
  Arbitražnom sudu za sport može se obratiti svaki pojedinac i pravni subjekt, uključujući sportaše, klubove, sportske saveze, organizatore sportskih priredbi, sponzore, televizijske kuće...
 
 
 

KAD ĆE SE CAS UMIJEŠATI?

 
 
  Da bi Arbitražni sud za sport prihvatio slučaj, s tim se moraju složiti obje strane u sporu. Mogućnost ovakvog rješavanja sporova trebala bi biti navedena u statutima organizacija, odnosno u ugovorima umiješanih strana (stranke mogu unaprijed imati dogovor o arbitraži, ali to mogu dogovoriti i po izbijanju spora).
 
 
 

KAKAVE SU PROCEDURE?

 
 
  Za sporove proizišle iz ugovornih odnosa ili delikata, primjenjuje se uobičajeni arbitražni postupak ili posredovanje (posredovanje je neobvezujuća i neformalna procedura temeljena na dogovoru stranaka da u dobroj vjeri pristupe pregovorima i, uz pomoć Arbitražnog suda, pokušaju naći rješenje).

  Za sporove izazvane odlukama unutrašnjih tijela sportskih organizacija, primjenjuje se prizivni arbitražni postupak.

  Postoji i savjetodavna procedura koja nekim organizacijama omogućava traženje savjetodavnog mišljenja od Suda, iako službeno nisu u sporu, o bilo kom pitanju vezanom za praksu i razvoj sporta, ili za aktivnosti vezane uz sport. To savjetodavno mišljenje ne sadrži presudu i nije obvezatno.

  Svi postupci su u načelu povjerljivi, Sud javno ne objavljuje svoje odluke, a stranke se obvezuju na šutnju (osim ako ne odluče suprotno). Odluke Suda su konačne i obvezujuće, a žalbeni postupak moguć je samo u par iznimnih slučajeva.
 
 
 

KAKO SE POKREĆE ARBITRAŽA?

 
 
  Kad je iscrpila interne žalbene mogućnosti svoje sportske organizacije, zainteresirana strana može se obratiti Arbitražnom sudu sa obrazloženim zahtjevom za arbitražu. Detalje potražite na službenim stranicama Suda.
Strane se na sudskom saslušanju mogu pojaviti same, a može ih zastupati ili pomagati osoba po izboru, koja ne mora biti odvjetnik.
 
 
 

KOLIKO TO KOŠTA?

 
 
  Uobičajeni arbitražni postupak povlači plaćanje relativno skromnih troškova i honorara arbitrima, izračunatih na temelju fiksnog cjenika.
Prizivni postupak je besplatan; plaća se samo sudska naknada od 500 CHF.
 
 
 

KOLIKO TO TRAJE?

 
 
  Uobičajeni arbitražni postupak traje između 6 i 12 mjeseci.
  U prizivnom postupku presuda mora biti donesena najkasnije za 4 mjeseca od podnošenja zahtjeva.
  U hitnim slučajevima i na poseban zahtjev Sud može donositi odluke u iznimno kratkom roku.
  Odluka može biti donesena na dan saslušanja, ali se obično čeka nekoliko tjedana.
 
 
 
Vrh-Top
© Taekwondo.HRBAT.com

 

Naslovnica | Kuća slavnih | Taekwondo | Kalendar | Kontakt