TAEKWONDO.HRBAT.COM

Naslovnica | Kuća slavnih | Taekwondo | Kalendar | Kontakt

 

taekwondo
uvod
sport za sve
povijesni korijeni
filozofski korijeni
kategorije
pojasevi
World Taekwondo Federation
Kukkiwon - World Taekwondo Headquarters
European Taekwondo Union
Hrvatski taekwondo savez - Croatian Taekwondo Federation
 

sport za sve

 

PROBICI OD BAVLJENJA TAEKWONDOOM

 
FIZIČKI: Bavljenje taekwondo sportom poboljšava koordinaciju, brzinu, agilnost, fleksibilnost, mišićnu snagu, izdržljivost, ravnotežu, držanje, krvožilni sustav… Taekwondo trening potiče zdrav način življenja, sastavljen od ispravnog vježbanja, zdrave prehrane, pravilnog odmora i postizanja životne ravnoteže.

DUHOVNI: Načela taekwondoa su uljudnost, uslužnost, čestitost, postojanost, samokontrola, odanost i nesavladiv duh. Taekwondo promiče karakternost i nenasilje, učeći uvažavanju drugih, susretljivosti, poniznosti, besprijekornosti, samopouzdanju, te odvažnosti i samokontroli pod stresom. Kao odgovor na moguće konflikte, taekwondo uči spokojnosti, izbjegavanju i osujećivanju, neutraliziranju. On uobličava nekonfrontacijski i kontrolirani pristup nasilju, učeći da je sila posljednji mogući odgovor na agresivnost. Učenici moraju uvažavati druge učenike i pokoravati se instruktorima. Taekwondo zahtijeva strpljivost, postojanost i težnju za usavršavanjem.

PSIHOLOŠKI: Taekwondo smanjuje napetosti i tjeskobu omogućavanjem socijalno prihvatljivog načina fizičkog izražavanja i kontroliranjem agresivnosti. On zahtijeva samopoštovanje, samokontrolu i bespredmetno uvažavanje suboraca i suparnika. Putem savladavanja njegovih osnova i napredovanjem na razinama pojasa, taekwondo omogućava osobno ispunjenje i promicanje. Posvećenost dosezanju cilja i ispunjenje zadanih ciljeva oplemenjuju osjećaj vrijednosti i unutrašnji doživljaj vlastite osobnosti svakog pojedinca.

ESTETSKI: Za pravilnu tehničku izvedbu neophodni su ritam, timing, ravnoteža, ispravno disanje i držanje... Taekwondo sportaš mora ovladati usredotočivanjem koncentracije i isključivanjem od vanjskih utjecaja. U izvođenju taekwondo pokreta i tehnika ima obilja ljepote i otmjenosti, a nemjeriva je zadovoljština savladavanja kontrole misli i tijela pri izvođenju zadanih fizičkih vježbi.
     
Vrh-Top
© Taekwondo.HRBAT.com

 

Vijesti | Kuća slavnih | Taekwondo | Kalendar | Kontakt